Kaeres Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Ale jesli zastosujesz pompe o stalym podawanym cisnieniu, wowczasz im mniejsza srednica tych samych wezy, tym mniejszy bedzie przeplyw (l/h)! Nie prawda - jedynie predkosc sie zwiekszy. Przeplyw bedzie taki sam jak w wezach o wiekszej srednicy. Poprostu w przekroju przeleci mniej wody w takim razie woda musi to nadrobic swoja predkoscia. Mozesz mi jeszcze odpowiedziec na proste pytanie, jezeli jest jak mowisz, czyli przeplyw cieczy/gazu/czegokolwiek jest staly bez wzgledu na srednice wew rurek/rur to dlaczego wszystkie rurki/rury, czy to gazociagi pod oceanem, czy to rury z woda do chlodzenia reaktorow elektrowni jadrowych czy nawet prozaiczne instalacje w domach nie sa wykonane z rurek o srednicy wew 1mm ? bo jezeli srednica nie ma znaczenia, to po co tracic kase i MIEJSCE na np. rury srednicy 1m ?? Jezeli jestes w stanie mi sensownie odpowiedziec na to pytanie, to chyle czola, ale i tak zdania odnosnie powyzszego nie zmienie Pompa o wydajnosci np 1000 l/h przepycha 1000 l/h. Wiec jesli zastosujemy rury o srednicy 1 m to woda bedzie plynela 1000 l/h. Jesli zastapimy je rurkami 1mm ( :P ) to woda nadal bedzie plynela 1000 l/h tylko powstanie takie cisnienie, ze rozjebje te rurki chocby byly z tytanu. Moim zdaniem nie ma czego tlumaczyc. Po prostu jak sie skroci rurki to woda bedzie szybciej plynac i kropka.Poniewaz pompka bedzie musiala przepchnac tyle samo wody w mniejszej powierzchni szesciennej. Przez to wzrasta cisnienie co za tym idzie i predkosc cieczy. Ale nie jest to zwiazane bezposrednio ze skroceniem wezykow. Gdyby wyrownac cisnienie w wezykach po skroceniu ich, to predkosc wody nadal pozostalaby taka sama. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 zawsze stosowalem zaleznosc zeby wezy bylo jak najmniej one sa po to by doprowadzac wode jak najszybcej mialem test koopiony waz 12/16 5m zwiniete w kolo polozone na plasko i zaposzczone w obieg z blokiem i pompka temp 36 po skroceniu i zalozeniu weza tyle ile potrzeba temp spadla o2C wiec chyba wszystko jasne prawa fizyki sa wazne ale raczje wyklady nie obejmuja warunkow w jaki wc pracuej omawiane sa raczej na plasko a nie na gora dol jak w kompach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Grzybu nie do konca zakumalem o co ci chodzi, ale na tyle co to udalo mi sie zrobic, to sie z toba zgadzam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 zawsze stosowalem zaleznosc zeby wezy bylo jak najmniej one sa po to by doprowadzac wode jak najszybcej mialem test koopiony waz 12/16 5m zwiniete w kolo polozone na plasko i zaposzczone w obieg z blokiem i pompka temp 36 po skroceniu i zalozeniu weza tyle ile potrzeba temp spadla o2C wiec chyba wszystko jasne prawa fizyki sa wazne ale raczje wyklady nie obejmuja warunkow w jaki wc pracuej omawiane sa raczej na plasko a nie na gora dol jak w kompach grzybu co miales na mysli, bo albo ja cie zle rozumie i glosisz herezje, albo ty sie walneles i cos nie tak napisales ? 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Podoba mi sie ta dyskusja, jest bezcelowa, ale i tak mi sie podoba :twisted: Ale jesli zastosujesz pompe o stalym podawanym cisnieniu, wowczasz im mniejsza srednica tych samych wezy, tym mniejszy bedzie przeplyw (l/h)! Nie prawda - jedynie predkosc sie zwiekszy. Przeplyw bedzie taki sam jak w wezach o wiekszej srednicy. Poprostu w przekroju przeleci mniej wody w takim razie woda musi to nadrobic swoja predkoscia. Bedziemy sobie tak nie prawdzic cos widze dlugo :lol: Mozesz mi jeszcze odpowiedziec na proste pytanie, jezeli jest jak mowisz, czyli przeplyw cieczy/gazu/czegokolwiek jest staly bez wzgledu na srednice wew rurek/rur to dlaczego wszystkie rurki/rury, czy to gazociagi pod oceanem, czy to rury z woda do chlodzenia reaktorow elektrowni jadrowych czy nawet prozaiczne instalacje w domach nie sa wykonane z rurek o srednicy wew 1mm ? bo jezeli srednica nie ma znaczenia, to po co tracic kase i MIEJSCE na np. rury srednicy 1m ?? Jezeli jestes w stanie mi sensownie odpowiedziec na to pytanie, to chyle czola, ale i tak zdania odnosnie powyzszego nie zmienie Pompa o wydajnosci np 1000 l/h przepycha 1000 l/h. Wiec jesli zastosujemy rury o srednicy 1 m to woda bedzie plynela 1000 l/h. Jesli zastapimy je rurkami 1mm ( :P ) to woda nadal bedzie plynela 1000 l/h tylko powstanie takie cisnienie, ze rozjebje te rurki chocby byly z tytanu. Masz absolutna racje co do powyzszego, naprawde, absolutna. Ale tylko do tego :P, jest mianowicie jeden szkopul. Czym jest slup wody w charakterystyce pompki? A wiec slup wody odpowiada max cisnieniu, jakie jest w stanie wytworzyc pompka. Z tym chyba sie spieral nie bedziesz :) A jezeli spojrzysz sobie na wykres wspominanej juz przeze mnie wydajnosci pompki od slupa wody (czyli od cisnienia podawanego), wowczas zobaczysz, ze przeplyw maleje tym bardziej im wieksze cisnienie wytwarza pompka. Slowem, jesli przewody beda mialy 1m srednicy, to mozna przyjac, ze cisnienie bedzie prawie zadno, a wiec (patrzac caly czas na wykres producenta pompy!!!) przeplyw bedzie prawie maxymalny. I odwrotnie, jak slusznie zauwazyles, przeplyw przez rurke srednicy 1mm bedzie pod ogromnym cisnieniem, ale jesli zmierzymy owo cisnienie, zobaczymy, ze jest ono grubo ponad charakterystyka pompki i przekracza jej max wartosc cisnienia ktora ta konkretna pompka jest w stanie wytworzyc, a dla ktorego to cisnienia przeplyw wynosi 0. Moim zdaniem nie ma czego tlumaczyc. Po prostu jak sie skroci rurki to woda bedzie szybciej plynac i kropka. Poniewaz pompka bedzie musiala przepchnac tyle samo wody w mniejszej powierzchni szesciennej. Przez to wzrasta cisnienie co za tym idzie i predkosc cieczy. Ale nie jest to zwiazane bezposrednio ze skroceniem wezykow. Gdyby wyrownac cisnienie w wezykach po skroceniu ich, to predkosc wody nadal pozostalaby taka sama. I tu masz slusznosc, ale nigdy cisnienia w dwoch wezach roznej dlugosci, a tej samej srednicy beda sobie rowne jesli zastosujemy w obu przypadkach ta sama pompke na tych samych obrotach i tej samej pozycji przepustnicy! grzybu Oj grzybu grzybu, co tez ty pieprzysz. Nauka nigdy nie bedzie stala w sprzecznosci z rzeczywistoscia, pod warunkiem oczywiscie uwzglednienia wszystkich zagadnien :) Tak tez jest w tym przypadku Kaeres Przyjacielu, jesli faktycznie ukonczyles 3 semestry hydrodynaki z powodzeniem, to skoncz z tymi glupotami. Ja szczerze mowiac, nie wierze, ze na powaznie mowisz te wszystkie dziwactwa :) to sie po prostu kupy nie trzyma, zreszta gdybys faktycznie chcial czegos takiego dowiesc, inaczej przebiegalaby dyskusja :) fajnie jest, pewnie, ale co za duzo to nie zdrowo, daj wiec sobie juz spokoj :wink: cholera, jeszcze z tydzien jade na modemie, zlituj sie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Ok, tez widze, ze sensu to nie ma. Pewnie gadamy o tym samym nawet o tym nie wiedzac :D Pozdrawiam i oczekuje nastepnej tak owocnej dyskusji :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Ok, tez widze, ze sensu to nie ma. Pewnie gadamy o tym samym nawet o tym nie wiedzac :D Pozdrawiam i oczekuje nastepnej tak owocnej dyskusji :D hehe, wlasciwie to innego wyjscia, nie widze, bo nie chcialbym zakladac, ze probujesz zrobic tu co po niektorych w konia (co z przerazeniem stwierdzam po tym topicu nie jest takie trudne) :twisted: Przeczytalem jeszcze raz to dziwne, i qrde nie wiem o co chodzi, wyjasnij prosze :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 mi chodzi o to ze w wc stosuje qweze jak najwieksze (ogolnie takie jak wlot/wylot pomki najlepiej takie same w bloku) i jak najmiej ich pompka bedzie dawala maxymalna moc przy zastosowaniu przynajmnije takiej srednicy wezy jakie ma wyprowadzenie tak ja to widze - bo jak by wystarczylo mniejsze to po co w koszty zlaczek wjezdzac ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 31 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2002 no co wy nie kapujecie ? grzybu napisał, że misł za długie, porozwalane, pokręcone węże, więc je skrócił i ładnie poukładał i mu temperatura spadła. czego tu nie kumacie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 31 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2002 no co wy nie kapujecie ? grzybu napisał, że misł za długie, porozwalane, pokręcone węże, więc je skrócił i ładnie poukładał i mu temperatura spadła. czego tu nie kumacie ? I rozumiem, wydedukowales powyzsze z tej wypowiedzi grzyba: "prawa fizyki sa wazne ale raczje wyklady nie obejmuja warunkow w jaki wc pracuej omawiane sa raczej na plasko a nie na gora dol jak w kompach" myslales kiedys o karierze detektywa :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 31 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2002 no co wy nie kapujecie ? grzybu napisał, że misł za długie, porozwalane, pokręcone węże, więc je skrócił i ładnie poukładał i mu temperatura spadła. czego tu nie kumacie ? I rozumiem, wydedukowales powyzsze z tej wypowiedzi grzyba: "prawa fizyki sa wazne ale raczje wyklady nie obejmuja warunkow w jaki wc pracuej omawiane sa raczej na plasko a nie na gora dol jak w kompach" myslales kiedys o karierze detektywa :wink: HAHAHAHAHA !ROTFL! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 31 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2002 no co wy nie kapujecie ? grzybu napisał, że misł za długie, porozwalane, pokręcone węże, więc je skrócił i ładnie poukładał i mu temperatura spadła. czego tu nie kumacie ? I rozumiem, wydedukowales powyzsze z tej wypowiedzi grzyba: "prawa fizyki sa wazne ale raczje wyklady nie obejmuja warunkow w jaki wc pracuej omawiane sa raczej na plasko a nie na gora dol jak w kompach" myslales kiedys o karierze detektywa :wink: już przeszedłem wstępne testy do rutkowski patrol ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 31 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2002 Zajebista byla cala dyskusja, czytalem (i pewnie nie tylko ja) z zaciekawieniem. Jednak wszystko zostalo wyjasnione (poza tym stwierdzeniem grzyba, ale ....) Niniejszym zamykam temat. Jezeli ktos bedzie mial cos konstruktywnego do dodania, prosze pisac na prv, otworze topic 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...