Skocz do zawartości
Impezi

Problem Ze Sprzętem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem tego typu ...komputer to Barton 2500+ Abit NF7 ...hynix 512 i Titanium 4200....zmieniany był zasilacz na inny i dalej ten sam efekt ...co jakis czas uzytkowania komputer wyłanca sie piszcząc ...najciesciej w grze ...Prime 95 czy jakims 3d marku ....dziwi mnie to ze jakis czas nie przeszkadza mu nic a pozniej znowu wyłancza i piszczy ....miałem FSB 190 (3000+)..Prime stabil a za jakis czas juz mu sie cos nudzi ...ehh nie wiem co moze byc kopniete ...grafika napewno tez nie bo zmieniana była i tez ten sam efekt ..moze ram ...teraz juz nie robi zadnej roznicy czy kręce czy standard ..Prime puszczam 3 test i bach ...stawiam na płyte lub ram ....z bolem serca bo to dobry sprzet ...Prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowisz ze miales fsb190... a masz zablokowane PCI/AGP ? jezeli nie to dysk sie sypie, sprobuj dac FSB od razu na 200...

NF7 PCI/AGP ma zablokowane.

Ty, a czym tego Bartona chlodzisz? Ja tak mialem, jak proc mi sie przegrzewal, bo mi sie zachcialo radiator odwrocic do gory nogami :lol: Ustaw sobie temperatury w BIOSie przy ktorych ma sie sprzet wylaczyc, a wczesniej alarmowac. Opcje te znajdziesz w zakladce PC Health, o ile dobrze pamietam.

Edytowane przez jvt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Spire WhisperRock IV ale mi sie proc niegrzeje ....nawet w biosie jak chce zastosowac zmiany np na fsb 200 to juz sie wyłancza i piszczy jak głupi ....te alarmy jak mowisz jvt to ja sobie juz ustawiałem ..nic niepomaga ..

Moze ten moj LOL Q-tec 550 watt jest jednak taki do [gluteus maximus] jak mowią ...wiecie niezawsze prime siada na standardzie ...pare minut temu pusciłem na fsb 166 i przechodzi ....tylko nierozumiem dlaczego tyle czasu chodził na FSB 190 i

nic niesiadało :mur: :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Moze ten moj LOL Q-tec 550 watt

Kolejny codegeno podobny zasilacz, to chyba też coś w stylu tronje 550W. Mam nadzieje że zrozumiałeś aluzje, jeżeli nie to wyjaśnienie: wywal zasilacz i kup nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkrecalem procesor(to c w opisie) na dysku WD 80GB na ATA, szedl na 2300 bez problemu, z napieciem na 1,5V, pamieci mialem na 166, bo jak zrobilem na 133 to Winda sie nie uruchamiala.

Wlozylem dysk Samsunga 200GB na S-ATA i na czarnym ekranie wyskoczylo:

" Reboot and Select proper Boot device or insert boot Media in selected Boot device and press any key"

Co to oznacza, dlaczego przy podkreconym procesorze na ATA bylo ok, a jak wlozylem dysk na S-ATA to wywalilo ten komunikat??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Impezi: a jak Ci się ten komputer wyłącza, tak jakbyś kabel z gniazdka wyjął, czy się resetuje albo coś? Pytam bo mam taki sam problem, tyle że zasilacz Chieftec a płyta MSI... Wyłącza się nagle tak jakby power przytrzymał... Wcześniej było tak tylko jak podkręcałem, a teraz to już w ogóle losowo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkrecalem procesor(to c w opisie) na dysku WD 80GB na ATA, szedl na 2300 bez problemu, z napieciem na 1,5V, pamieci mialem na 166, bo jak zrobilem na 133 to Winda sie nie uruchamiala.

Wlozylem dysk Samsunga 200GB na S-ATA i na czarnym ekranie wyskoczylo:

" Reboot and Select proper Boot device or insert boot Media in selected Boot device and press any key"

Co to oznacza, dlaczego przy podkreconym procesorze na ATA bylo ok, a jak wlozylem dysk na S-ATA to wywalilo ten komunikat??

To nie kwestia stabilności, a boot'owania systemu operacyjnego, a dokładniej bootsectora. Najprawdopodobniej po dołożeniu kolejnego dysku twardego ten nowy, bez bootsectora się ustawił jako bootdevice (, czyli urządzenie boot'ującę). Wejdź do BIOSU i poszukaj coś w stylu bootdevice, albo coś innego z boot. U mnie jest to w zakładce standard chipset fateures.

pozdrawiam

Bula i spula

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie jak tak, jak wół masz komunikat że dysk jest niebootowalny i masz wybrać inne źródło startu systemu, więc albo masz źle zainstalowaną windę albo w biosie źle ustawione urządzenia bootujące.

Impezi sprawdź ram goldmemory albo czymś innym, no i standardowo napięcia zasilacza (miernikiem)

Edytowane przez kocurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok zrobiłem test goldmemory ..jest ok wszystko ...siada mi dalej teraz juz na standardzie ..2-3 test prime ...mobo czy zasil ?? ...ale tyle czasu chodziło ...i to na fsb 200 ...wczesniej miałem codegena ..teraz BIG LOL Q-tec 550 watt ...czy ja musze naprawde kupic dobry zasil ?? no nie mogłbym uwierzyc ze to mobo :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie sa wypukłe ..wporzadku ...wogole ja mam problem z odpaleniem kompa ..to jak w samochodzie ze stacyjką ...albo załapie albo nie ...bo po właczeniu power wszystko przygasa i nie ma siły wstac ...jak pare razy stacyjka przekrece to wstanie :) ...jeju :cry: ..a przeciez było wporzadku ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi