Skocz do zawartości
yuucOm

Jakie Wiatraczki Do Obudów Polecacie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Imo czas podkręcić troche moje Venice ;). Problem w tym, że na boxowym coolerze mam w stressie max 47 stopni. imo to jest troche za dużo jak na nie OC ;d.

Właśnie dla tego chce sobie kupić 2 wiatraczki do obudowy. 1 80 x 80 mm z przody, który bedzie wdmuchiwał powietrze do srodka obudowy a 2, 60 x 60 mm (z tyłu obudowy który bedzie wydmuchiwał powietrze ze srodka obodowy.

Jaki są moje prirytety. A wieć bez badziewnygo oświetlenia (no chyba, że akurat jakiś dobry ma) i zeby był w miare cichy, ale nie kosztem wydajności. Linki mile widziane i ceny też ;P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi podobaja sie produkty ARCTIC COOLING - ciche, wydajne tanie (Dostepne na allegro).

Nie widzialem w ich ofercie 60x60 tylko 80x80. niebawem maja byc dostepne rowniez "wieksze" rozmiary.

Osobiscie tez mam zalozone dwa coolerki, ale troche inaczej. Jeden 92x92 na sciance bocznej obudowy wdmuciach!e powietrze do srodka (ok 10 cm od dolu scianki). Drugi 92x92 na gorze obudowy ktory wydmuciach!e powietrze z obudowy. W moim akurat przypadku sprawdza sie znakomicie.

Edytowane przez PabloHasan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z przodu obodowy nie zmieści mi sie wiecej jak 80 mm. Z tyłu mam diurkowaną powierzchnie na wiatraczek 60 mm wiec nie wiem jak tam przymocować inny jak 60 mm ( chyba ze sobie kupie przejściowke od revolteka)

Ogolnie zauważyłem takie 2 wiartaczki od akasy:

1. Akasa 60 x 60 mm z serii Amber

2. Akasa 80 x 80 mm z serii Amber

Co o nich sądzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też bym sobie powiększył :e. Pamietam jak montowałem mobo to nie chciało sie zmieścić do obudowy wiec wyciąłem kawałek "szafki" na napedy 5'25 cala :P. Jakich narzedzi trza do tego aby sobie powiekszyć ? Imo wiertary napewno a problem w tym, że nie mam zadnej teraz ;e.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!Ja rownize chce cos do obudowy chieftec przykrecic bo mi w stresie venicek 2.4Ghz chodzi na 48 C.

Miejsca na wentylatory:

2x 80mm z przodu

2x 92mm z lewej

1x 120mm z tyłu

Co do tego wsadzic...chyba nie jest koniecznym zapelnic te wszystkie wolne miejsca na wentyle?

Co proponujecie...cena wszystkiego to tak do 100zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh...nie da sie ukryc.O to w tym wszystkim chodzi.Ja ja kupilem za 50zeta wiec zrekompensowalo mi to jej wyglad :D ale ja bym jednak prosil o jakies podpowiedzi co do mojego pytania.

Jak mam jez wsadzic?

80mm z przodu-wiadomo

92mm- 1) z lewego boku ale bardziej w tyle(mozliwosc na gorze lub na dole)

2) na prawej stronie prawie na samym przodzie(dokladnie środek wysokości obudowy)

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o 80x80mm to najlepsze są ARCTIC COOLING Fan Pro 2 TC kosztują tylko 7zł a świetnie chłodzą, a przy tym są prawie bezgłośne, u mnie obniżyły temp. Celerona D 2,66 25 stopni do 17 w spoczynku. Naprawde polecam!!!!

czy jesli mam 2 miejsca na 80mm wiatraczki i zaloze 2(Te za 7zl) to bedzie lepiej niz z jednym drozszym 80mm?

spoko te wetylatorki...zoabzcymy co z tego wyjdzie!

Macie wiecej propozycji na wentylatory 120mm i 92mm???

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To widze ze chyba wszyscy sa przekonani tylko do fanderow i tych malych bzyczkow arctica:)....tak zrobimy.A na proca AC Freezer64 PRO-no chyba ze juz nie bedzie potrzebny?Jak myslicie? :unsure: To wyjdzie w granicach 200zł.

Edit:

a wystarcza 2 wentyle??Jeden 93mm z boku(lub 80mm z proszu)?? wdmuciach!acy i jeden z tylu 120mm wyciagajacy?

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o 80x80mm to najlepsze są ARCTIC COOLING Fan Pro 2 TC kosztują tylko 7zł a świetnie chłodzą, a przy tym są prawie bezgłośne, u mnie obniżyły temp. Celerona D 2,66 25 stopni do 17 w spoczynku. Naprawde polecam!!!!

facet coś za niską masz tą temp. w spoczynku

są trzy możliwości:

1. czujnik na płycie ściemnia

2. Ty ściemniasz

3. w pokoju masz 10C :huh:

więc jak to jest :lol2:

JejoX kupuj

AC Freezer64 PRO 64,99 zł

fandera 92mm 34,00 zł

ARCTIC COOLING Fan Pro 2 TC 80mm 7zł

razem 106zł :)

ps.

fander 120mm 39zł :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są trzy możliwości:

2. Ty ściemniasz

JejoX kupuj

fandera 92mm 34,00 zł

ps.

A zatem.....

Z przodu obudowy Artcic Coling Fan-7zł

Fander 92mm-34zł z boku obudowy

Fander 120mm z tyłu- 39zl

ACFreezer64Pro-64.99

------------------------------

=ok 140+koszt wysyłki

Edit:

No...juz wszystko do mnie jedzie :lol:

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są trzy możliwości:

2. Ty ściemniasz

JejoX kupuj

fandera 92mm 34,00 zł

ps.

nic nie ściemniam a na dodatek ustawiłem w biosie obroty wiatraka na procku do 60% a w pokoju mam 19 stopni (oczywiście miałem otwartą obudowe) jak nie wierzysz to preśle ci screen'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

80 mm - polecam Akase Ambera

Ale w tym momencie chyba nie warto juz w ogole sie zajmowc 80'kami - lepiej albo wyciac dziury wieksze albo budy zmienic - niektorzy producenci juz w ogole nie daja miejsca na 80.

A z 92/120 --> Fander ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie ściemniam a na dodatek ustawiłem w biosie obroty wiatraka na procku do 60% a w pokoju mam 19 stopni (oczywiście miałem otwartą obudowe) jak nie wierzysz to preśle ci screen'a

Jasne... <_< Prawa fizyki są nieubłagane i nie możliwym jest schłodzenia procesora do 17 stopni powietrzem o temp 19 stopni :blink: Dmuchając powietrzem o tej temperaturze, mógł byś co najwyżej zwiększyć temp tego procka z 17 na 19 stopni <_<

Odnośnie wentylatorów, oczywiście Fender 92/120mm sam mam takie 3 i polecam.

Artcic TC jest też bardzo dobry ale jako wentyl nawiewny bedzie potrzebował małej przeróbki, po prostu trzeba bedie wywalić TC z niego. Ja w starej budzie miałem takiego arctica TC z przodu i dziwiło mnie dla czego tak słabo wieje, oczywiście dla tego że wciagał chłodne powietrze przez co zwalniał obroty :) Samo TC jest raczej do wywiewania powietrza z budy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wydawało mi sie ze zadałem to pytanie.....chyba za duzo kawy!!! :unsure:

"Wiec powtorze pytanie". :blink:

Co moge zrobic z boxowym collerem z Athlona64??Mam go zostawic do gwarancji?czy do gwarancji nie jest potrzebny?A jak nie jest to co z nim zrobic?

aha...mam tez standardowy cooler z radiatora do Athlona 1400 T-bread

Moge go gdzies wsadzic w obudowe czy raczej bedzie tak lezal odlogiem?

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi