erio Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Niestety nie stać mnie na blok od mate chocby mi cene o polowe zmniejszyl ;)) wiec postanowilem powoli sam sobie taki blok zrobic (tzw podróbka - chyba nie ma w tym nic złego że czerpę z dobryh wzorów) ... miedziany blok najpierw zakupie (oferty ewentualne na priv) ... 50x60x18a potem bede wiercił dziury - 2 szerokie ok 13mm i około 10x4 mm Źródło: Sillicon Valley i tu pojawiają sie 2 pytania ... jak najlepiej zaślepić te małe dziurki ???, i jak przymocować 2 te "trąbowate" rurki do których bedę rurki z wodą przyczepiał ??? Puki co wymyśliłem ze otwory zaleję cyną (lutownice zwykłą za 9 zł posiadam ;)... czy to wystarczy aby zatrzymac cisnienie z pompki MJ1000 ??? jak to mate zatyka ??? myslalem też o jakiś klinach coby młotkiem małe stożkowate koreczki powbijać te rurki to skąd wytrzasne i jak je przymocuje ... tez lutownica z cyną ??? ( u Mate to mi nie wygląda na mocowanie za pomocą cyny, jak on to robi ? ;)czy może kupic takie wkręcane kolanka metalowe (do zastosowan w pneumatyce ale ;) ... ich zdjęcia przewineły sie przez forum pare dni temu Panowie poradzcie.... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Z tego co wiem to są specjalne kleje do takich robótek... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Cienka blaszka miedziana i lutujesz.. Jak znasz kogos kto kladzie instalacje grzewcze,alo takie wodne to Ci to zlutuje taka fajna maszynka w elegandzki sposob. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 heh chocbys chcial to lutownica tego nie polutujesz - musial bys rozgrzac 350gram miedzi do temp topnienia cyny.. polecam zalatwic jakis palnik taki jak do np. lutowania rurek w centralnym... a co do zaslepienia otworow to najlepiej przylutowac [palnikime] kawalek plytki miedzianej [ 2mm bedzie ok ] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 hmmmm lutowanie palnikiem ... dodatkowe koszty ;((( ja planowalem wywiercic tte dziurki 2x13mm i ok 10x4mm i potem w te 2x13mm włożyc jakies 2 rurki 13 mm i to każdej dziutrki 4mm wlac troche ok 2-3 mm cyny ...ale jeszcze zobaczy sie ... bo wyglada na to ze palnik i tak bede musial kupic zeby kolanka przymocować. a na temat pomysłu z wkręcanymi kolankami co myślicie ??? ... (linka to tematu na forum pamieta ktos?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 heh chocbys chcial to lutownica tego nie polutujesz - musial bys rozgrzac 350gram miedzi do temp topnienia cyny.. polecam zalatwic jakis palnik taki jak do np. lutowania rurek w centralnym... a co do zaslepienia otworow to najlepiej przylutowac [palnikime] kawalek plytki miedzianej [ 2mm bedzie ok ] Mysle,ze plytka 1mm powinna wystarczyc. Palnik nazywa sie chyba dlugopisowy dokladniej,a kupic go mozna za nieduze pieniadze.. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 http://catalog.festo.com/data/image_search/8.gif takie cos chyba kupie i na kolanka wykorzystam ... a blok zobaczymy czy zaslepienie cycą wytrzyma .... ostatecznie kupie ten gadzet Jamesa Bonda ... palnik długopisowy ;))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Qrde , zaklej to tak jak Mate, klejem LOCTITE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 - palnik dlugopisowy - cyna - drut miedziany o odp. srednicy - np. z kabli miedzinych od "sily" albo jakis inny pret miedziany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 LOCTITE oka ... to juz wiem czego szukac ;) dzieki reed... jeszcze mi powiedz tylko ... mate tego LOCTITE uzywa też do przyklejenia tych kolanek do bloku?, czy je mocuje w inny sposób (np to lutowanie palnikiem o którym była mowa wcześniej) ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Ten klej LOCTITE mozna kupic w normalnym sklepie czy tylko wysylkowo? Aha i zeby zaslepic to przyklej klejem blaczke czy jak? Erio,a gdzie mozna kupic takie cudo, to do ktorego dales linka? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Cienka blaszka miedziana i lutujesz.. Jak znasz kogos kto kladzie instalacje grzewcze,alo takie wodne to Ci to zlutuje taka fajna maszynka w elegandzki sposob. Pozdrawiam ja wlasnie zlutowalem i wcale nie mialem palnika - na kuchence turystycznej rozgrzalem blok , co lutowanie to lutowanie, zadne klejenie mu nie dorowna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Cienka blaszka miedziana i lutujesz.. Jak znasz kogos kto kladzie instalacje grzewcze,alo takie wodne to Ci to zlutuje taka fajna maszynka w elegandzki sposob. Pozdrawiam ja wlasnie zlutowalem i wcale nie mialem palnika - na kuchence turystycznej rozgrzalem blok , co lutowanie to lutowanie, zadne klejenie mu nie dorowna. To moze opisz nam w skrucie jak to zrobiles to wszystkim bedzie latwiej. Znaczy mi,bo planuje wlasnie taki bloczek i erio tez sie pewnie ucieszy :) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 1.w te otwory wkreca sie takie....srubki dostepne w kazdym sklepie z art metalowymi 2u mate-a jest to dodatkioo zalan jakas szara substancja....polecam poxiline... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 ludzie co Wy z tymi kuchenkami - palnik dlugopisowy kosztuje "grosze" (8zl czy jakos tak) a nabija sie go gazem do zapalniczek - przynajmniej taki tylko mialem w lapach :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Cienka blaszka miedziana i lutujesz.. Jak znasz kogos kto kladzie instalacje grzewcze,alo takie wodne to Ci to zlutuje taka fajna maszynka w elegandzki sposob. Pozdrawiam ja wlasnie zlutowalem i wcale nie mialem palnika - na kuchence turystycznej rozgrzalem blok , co lutowanie to lutowanie, zadne klejenie mu nie dorowna. To moze opisz nam w skrucie jak to zrobiles to wszystkim bedzie latwiej. Znaczy mi,bo planuje wlasnie taki bloczek i erio tez sie pewnie ucieszy :) Pozdrawiam najpierw miejsce lutowane trzeba odczyscic, potem posmarowac kwasem lub pasta lutownicza (tylko nie kalafonia bo zrobi syf), nastepnie podgrzewasz blok i powielasz cyna. To samo z blaszka, potem to razem sciskasz rozgrzewasz i na jednej z krawedzi przejezdzasz cyna (tak zeby bylo widac ze sie "wchlonela", tej cyny nie trzeba dawac za duzo. Najlepiej zeby blok byl odwrocony dziurami do dolu,zeby cyna (oczywiscie jesli dasz za duzo) nie wplynela w kanaliki. To tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 ludzie co Wy z tymi kuchenkami - palnik dlugopisowy kosztuje "grosze" (8zl czy jakos tak) a nabija sie go gazem do zapalniczek - przynajmniej taki tylko mialem w lapach :)Tylko wez pod uwage pojemnosc cieplna miedzi. Ja juz probowalem tym palniczkiem i zozylem pol naboju zanim rozgrzalem go do takiej temperatury zeby cyna sie dobrze trzymala. Kuchenka gazowa jest najlepszym rozwiazaniem a palnik jest dobry tylko zeby podtrzymac ta temperature :P U mnie jest 2x12mm i 13x4mm. Otwory sa zabite miedzianymi "koreczkami" i powleczone cyna dla szczelnosci. Kolanka tez sa zalutowane (trza najpierw rozwiercic wejscie wlozyc i dopiero cyna bo tak to moze byc troche niestabilne i latwo sie ulamywac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 ludzie co Wy z tymi kuchenkami - palnik dlugopisowy kosztuje "grosze" (8zl czy jakos tak) a nabija sie go gazem do zapalniczek - przynajmniej taki tylko mialem w lapach :) 8 zł:!: - chyba 80 zł - a takim palinikiem to na muchy można polować a nie bloki lutować. kuchenka turystyczna, albo jak w domu masz kuchenke na gaz, - dokładnie czyścisz blok, to co ma być zlotowane ma być chropowate, kladziesz bloczek i płytkę na palniku, czekasz około 5 - 8 min , szczypce, szybko cyna i na płytkę (musi być większa, potem można zeszlifować), czekamy aż ostygnie i tyle - bloczek gotowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 1.w te otwory wkreca sie takie....srubki dostepne w kazdym sklepie z art metalowymi 2u mate-a jest to dodatkioo zalan jakas szara substancja....polecam poxiline... Maja jakas fachowa nazwe te srubeczki,moze jakies Foto zebym wiedzial o co pytac.. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 a ja myślałem, zęby zrobic coś takiego wiertartką (oczywiście nie tak dokładnie ;-) w bloku 50x50x20 i do tego przykręcić z uszczelką/klejem.silikonem i dopiero do tego zrobić jakieś wyjście na wężyki... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 tylko jaki bedzie lepszy 1) 2) a to jak bedzie wyglądało z dokręconą/doklejona/zasilikowaną górą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 A ja bym proponowal spirale kwadratowa tylko ze wlot nad jadrem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 A ja bym proponowal spirale kwadratowa tylko ze wlot nad jadrem. a po polsku :?: jakaś fotka... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 A ja bym proponowal spirale kwadratowa tylko ze wlot nad jadrem. a po polsku :?: jakaś fotka... Blok spiralny z wlotem na srodku :) Postaram sie wrzucic jakas fotke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 O cos takiego mi chodzi tylko ze mozna zrobic wiecej kanalow. Rysunek jest autorstwa Witchhunter'a. Mozesz sobie jeszcze poczytac w tym topicu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 O cos takiego mi chodzi tylko ze mozna zrobic wiecej kanalow. Rysunek jest autorstwa Witchhunter'a. Mozesz sobie jeszcze poczytac w tym topicu no dobra kapuję o co chodzi z tą spiralą. Blok bedzie 50x50, ale jakiej szerokości mają być te kanaliki ? rozumiem, ze te wlotowe trochę grupsze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Mozesz zrobic jakiej chcesz szerokosci. Najlepiej jednak jak by to bylo cos w granicach 10-12mm. Poczytaj ten topic co podalem. Tam bylo wiele problemow poruszanych na takie tematy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mail'o Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 To ja tylko dodam że mając podobne cudo w domu zauważyłem wyraźną poprawę kiedy wlot jest nad jądrem w porównaniu do bloki wierconego. Pozdrawiam. ps. Poxilina rulez Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koziolek_pl Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 http://catalog.festo.com/data/image_search/8.gif takie cos chyba kupie i na kolanka wykorzystam ... a blok zobaczymy czy zaslepienie cycą wytrzyma .... ostatecznie kupie ten gadzet Jamesa Bonda ... palnik długopisowy ;))) Te kolanka i złączki to mi wyglądają na części z pneumatyki i niepolecam ich do wody bo mocowanie nie jest zbyt pewne bo na wcisk a wyjmuje sie je ściągając ten pierścień do kolanka i wężyk pod wpływem ciśnienia sam wyskakuje :evil: wiem bo w robocire mamy tego pełno bo maszyny chodzą na powietrze. Lepsze bedzie chyba już podłączenia do wody z węża ogrodowego są mosiężne i tanie wmiare a mocowanie to na wcisk i opaską a to zapewnia większe bezpieczeństwo, no chyba że chcesz zrobić instalacje całą z miedzi :lol: to niema porównania wszystko lutowane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 1.w te otwory wkreca sie takie....srubki dostepne w kazdym sklepie z art metalowymi 2u mate-a jest to dodatkioo zalan jakas szara substancja....polecam poxiline... tak brusik srubeczki takie male jak do komputerka - no ewentualnie kołeczek na drakule mozna wbic (taki na wampirki drzewniany taki - koleczek) :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...