Skocz do zawartości
nrl

Crysis - Zamykamy :]

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ludwiczek

A mi się jakoś w FC podobało, że na najtrudniejszym fajnie było się skradać z różnych stron, flankować, zdejmować ze snajpy. Ludzie dajcie spokój chyba woleli byście lecieć w zamkniętym korytarzu i nawalać tylko do przodu? A przypomnę, że tak wyglądał wtedy przeciętny FPS. Jak na swoje czasy gra była całkiem dobra choć fabułą nie grzeszyła dało się grać i przypomnę, że w tamtych czasach mało było gier o tak otwartej przestrzeni z różnymi możliwościami przejścia misji. A w prasie zgarniała gra najwyższe oceny więc chyba nie było z nią tak źle?

Co do Crysisa to radzę się wstrzymać fabuła może się okazać ciekawsza niż wnioskując ze screenów, filmów i zapowiedzi :wink:

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

to co wedlug twojego gustu bylo/jest ciekawe ???

Jak dla mnie dokarmianie chomików w Simsach było wtedy bardzo ciekawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

Niektorzy mlodzi gracze tak sie naczytali o fabulach w grach ze mysla ze jak zaczna nawijac o fabule to juz sa pro graczami operujacymi na "wyzszych levelach" i beda tak postrzegani na forum. Coz ja sie smieje jak widze jak wszyscy usilnie probuja napier... caly czas o fabule w Crysis i ze jak jej nie bedzie fajnej to ola boga. Owszem jest wazna ale to jest jest gra RPG. Pamietajcie o tym. To jest strzelanina na otwartej przestrzeni i to jest SAMO SEDNO TEJ GRY.

Ludzie dajcie spokoj z tym epatowaniem fabula. Czy w Operacji Flashpoint wazna byla fabula? NIE! Chodzilo o sama istote poruszania sie na otwartych przestrzeanich, planowaniu, podchodzeniu do przeciwnika, flankowaniu, przeslizgiwaniu sie, badaniu jak blisko sie mozna podkrasc, sciaganiu przeciwnika z odleglosci i patrzeniu jak reaguje reszta, jak sie ekipa rozbiega do pojazdow itp a wszystko przez soczewke w lunecie snajperki. Mysle ze w Crysis chodzi bardziej o combat strategy game ;) (jasne ze w uproszczeniu - to nie Army Assault)

W Crysis na byc potezny obszar, sugestywna roslinnosc ktora sie dynamicznie porusza i zmusza do wytezonej koncentracji, sa pojazdy, ma byc ponoc bardzo dobre AI. I mi to wystarczy. Fabula ma tylko to spiac i nadac logiczny ciag. Jak jade postrzelac sie w paintballa albo pograc w Battlefield2 to nie musze sobie do tego dorabiac fabuly. Od tego mam Obliviona i NWN2 (cienkawego ;) )

Oczywistym jest ze nie zaszkodzilo by jak by byla dobra fabula (jakies niespodziewane zwroty akcji itp) napewno bym sie ucieszyl bo fajnie jak by fabula jescze przykuwala oprocz tego. Ale jak gameplay bedzie miodny a fabula bedzie pelnila tylko role spinacza to dla mnie obleci.

Edytowane przez hooded man

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fabula ma tylko to spiac i nadac logiczny ciag. Jak jade postrzelac sie w paintballa albo pograc w Battlefield2 to nie musze sobie do tego dorabiac fabuly. Od tego mam Obliviona i NWN2 (cienkawego ;) )

Z tego co sie orientuje BF2 to multishooter wiec porownanie go do Crysisa, ktory ma miec tez dobra tryb single jest jakby chybione. Jakby miala byc to gra z zalozenia sieciowa tyle ze w klimatach Slonecznego Patrolu to zgoda, olac fabule. Ale Crysis pretenduje do dobrej gry singlowej a w takim wypadku dobra fabula to dla mnie byc i nie byc tytulu. Aha nie jestem "mlody" i pro tez nie jestem ;) ewentualnie elo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

chodzilo mi to to ze gra jest nastawiona na strzelanie, flankowanie, pdkardanie, wywodzenie przeciwnika w las itp. Oczywiscie zalozenia B2 i Crysis sa inne. Ale istota w sumie ta sama, tylko w B2 na malutka skale. Jak by B2 zawieral jaks lekka osnowe fabularna, probujaca wytlumaczyc po co sie strzela i prosty sp to i tak by nikt na to nie zwrocil uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, a skad wiesz na co jest nastawiona gra? :D moze zrobili ja tak ze bedzie mozna na pale biegnac przed siebie i strzelac wokolo. No sorry ale FPS bez jakies fajnej fabuly i w dodatku w singlu to po prostu gniot. Tak jak juz napisalem, taki interaktywny 3dmark, ta gra jesli nie zachwyci grafka to pewnie nie bedzie miala nic wiecej do zaoferowania, co ogranicza odbiorcow tylko do tych ktorzy beda mogli sobie pograc na detalach medium/high. Poza tym na ostatnim filmiku nie widzialem zeby sie jakos specjalnie ruszala trawa, zolnierze biegli po trawie a ona nawet nie drgnela (to juz taki efekt byl w NWN :D , trawa sie poruszala)

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie. Nie każdy FPS wymaga fabuły, nawet w singleplayer. Przykład Far Cry i w związku z tym zakradanie, podchodzenie, planowanie już został podany. Inny przykład to Brothers in Arms. Fabuły tam żadnej nie ma prawie, gra jest nastawiona na single, a jednak nie jest to zła gra, na pewno lepsza od np. COD. W FEAR też narzekali na skąpą fabułę, a tam przecież chodziło o efektowne walki.

"[ciach!]lisz synuś aż głowa boli" :rolleyes:

Niby BiA lepszy niż COD ? Oszalałeś chyba...

Fps musi mieć dobrą fabułe bo inaczej nie będzie trzymał gracza przy kompie. Przykładem jest Prey, który był nudny bo ciągle to samo sie robiło ale fabułe mial naprawde orginalną i ciekawą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

hehe, a skad wiesz na co jest nastawiona gra? :D moze zrobili ja tak ze bedzie mozna na pale biegnac przed siebie i strzelac wokolo. No sorry ale FPS bez jakies fajnej fabuly i w dodatku w singlu to po prostu gniot.

Nie przeczytales mojego postu i chyba zapominasz jakiego typy gra bedzie Crysis. To nie bedzie nastepny Quake. To bedzie gra typu FarCry, OF czy AA. A to jest BARDZO waska dzialka gier puki co, bo trzeba miec silnik o sporych mozliwosciach zeby sie bawic w robienie takiech gier. JEDNAK profity plynace z tych gier sa takie ze rekompensuja brak wysublimowanej fabuly. W takich grach liczy sie tylko twoja pomylowosc spryt, spostrzegawczosc itp, niektorzy powinni dokladniej przeczytac co napisalem zanim odpisza ;)

@Majkel na rany boskie zlituj sie i nie przystawiaj gier typu Prey do gier typu Crysis czy Operacja Flashpoint. To ze maja wspolny mianownik w postaci first person perspective to nie wszystko.

I teraz popatrz jaka fabule miala Opracja Flashpoint i jaka grywalnosc i rzesze fanow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jak można porównywać jedną grę do drugiej i to dotyczy się wszystkich gier. !!

Przecież każda gra jest inna, ma to coś w sobie, co sprawia ją jedyną w swoim rodzaju i drugiej takiej nie ma.

Dlatego nie można powiedzieć, że ta gra ma dobrą fabułę a tamta inną, albo ta ma zajebistą grafikę a inna denną.

Każdy wybiera taką grę jaką uważa, ze mu się ona spodoba i trafi w jego gusta.

Dla wszystkich nie da rady trafić się z idealną grą.

To tyle ode mnie. :]

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpoczniecie sobie troche od tego tematu..

Dosyc mam jego ciągłego oczyszczania..

Jak znajde czas pousuwam zbedne posty i otworze go ponownie - jezeli ktos stworzy nowy temat = odpoczynek od pisania postów na tydzien - lub poczekam za tym do premiery tej gierki..

Ile razy mozna prosic o spokojne i rzeczowe dyskusje?

UPDATE:

Najnowszy trailer do Crysisa

przekazany przez Grimlocka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze testy wydajnościowe Crysis?

w skrócie:

Intel Core 2 Quad QX6700,

ASUS Striker Extreme,

4GB DDR2-800,

2 x 150GB WD Raptor RAID 0,

BFG PhysX

GeForce 8800GTX połączone w trybie SLI (sterowniki Forceware 100.30)

Windows Vista.

Crysis (HQ, no AA/AF, Phys On) 1024x768 1280x1024 2560x1600Max FPS	68.5	51.2	4.8Min FPS	33.4	17.3	0.2Avg FPS	43.9	36.8	1.7

Testy nie są potwierdzone więc trzeba do tego podejść z dystansu, ale patrząc na MIN fps 17,3 na takim sprzęcie to chyba zapowiada się kaczo :lol2:

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro temat otwarty to zapodam świeżutkiego trailerka z Crysis-a na DirectX 10. 2490333[/snapback]

Pierwsze testy wydajnościowe Crysis?

w skrócie:

ASUS Striker Extreme,

4GB DDR2-800,

BFG PhysX

GeForce 8800GTX połączone w trybie SLI (sterowniki Forceware 100.30)

Windows Vista.

Tego PhysX to chyba wrzucili dla podniesienia ceny zestawu, a jak gra będzie chodziła dowiemy się po premierze.

Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro temat otwarty to zapodam świeżutkiego trailerka z Crysis-a na DirectX 10. CLICK

Ambitni jak zawsze znajdą sobie trailerka na innej stronie ja podaje linka do fileshack-a.

Tego PhysX to chyba wrzucili dla podniesienia ceny zestawu, a jak gra będzie chodziła dowiemy się po premierze.

pewnie tak, bo ile wiem to ta gra nie będzie obsługiwała tego typu zabawek, no nic - czas pokaże tylko mi się tu nie pozabijajcie przed premierą :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś nie chce sciagać polecem: 2490352[/snapback]

pewnie tak, bo ile wiem to ta gra nie będzie obsługiwała tego typu zabawek, no nic - czas pokaże tylko mi się tu nie pozabijajcie przed premierą :lol2:

nc wielkie :lol2:. Prowokuj i rob ot dalej...

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez golym okiem widac , ze te wymagania to fake :lol:

Nie wierze zeby ta firma mogla pozwolic sobie na takie straty ;) Tym bardziej , ze jak wchodzil FarCry to na high-endowych sprzetach mozna bylo pograc w standardowej w tamtych czasach 1024x768 i z jakimis tam dodatkami . Na sredniej klasy sprzecie tez dalo sie grac ;)

A teraz standardowa 1280x1024 bez AA i innych ciach!l i na SLI a nie single vga : 37fps ? :lol: Wolne zarty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak samo myśle. Zresztą wcześniej pokazywali filmiki na g80 i chodziło wszystko w akcji bez przycinek zadnych. No chyba ze mamy powtorke z FX'ami...

Ja tam wole sie trzymać tych wymagań bo przynajmniej sa one officialne: http://www.crysis-online.com/Information/S...20Requirements/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje, ze to fake, bo raczej nikogo nie bedzie satysfakcjonowalo granie na kompie za 10k zl w 1024x768 :damage_wall:

A mnie tam w zupełności taka rozdziałka wystarczy. Boje się jak to u mnie będzie chodziło ze względu na procesor i niższe taktowanie pamięci. Oby na medium w DX9 starczyło i będę zadowolony.

ASUS Striker Extreme,

4GB DDR2-800,

BFG PhysX

GeForce 8800GTX połączone w trybie SLI

Oby to był jednak fake Po kiego ta BFG PhysX ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś nie chce sciagać polecem: http://www.gamespot.com/pc/action/crysis/media

Jesta tam też fajny wywiad w którym jest dużo gameplay'u ;]. Imo zdeka za jasno ale to mozna zawsze sobie na monitorku dostosować.

nc wielkie :lol2:. Prowokuj i rob ot dalej...

Neo, o co ci chodzi? :lol:

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam nadzieje, ze taki 7800GTX lub 7900GTX wystarcza do gry na high/medium detale... z resztą co ja gadam - przeciez powinno tak być, jeśli Crytek chce zarobic na tej grze.

Martwi mnie tez inna rzecz. Mianowicie - EA. I cena Crysisa w dniu premiery - 140zł. I tak będzie dłuuuuuuugi czas, niestety nie am co liczyc na obniżkę ceny ala Far Cry za 20zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość kupi/ściągnie pirata ,a na 8800GTX i tak kasę znajdzie ;) Także jeśli chodzi o sprzęt to mam pewne obawy. Wiadomo że na zachodzie składają lepsze kompy ,a producenci mniej więcej wiedzą jak jest na rynku. Także mogli się nie liczyć z takimi posiadaczami 7900 x1800/x19xx. Oczywiście chodzi mi tu tylko o max detale. Przecież każdy wie jak niektóre gry na DX9 ,jak Oblivion czy hmm RB6 chodzą na tych kartach. Nie jest przecież cały czas płynnie. Także ja nie spodziewam się jakiejś tam rewelacji i już teraz jestem nastawiony na grę przy niższych detalach ;)

Fakt że ciężko porównać ten wynik testów co podał kuc do DX9. Podobno DX 10 był całkowicie przebudowany i teraz gry mają być mniej zależne od procesora i ogólnie chodzić płynnie (gdzie ja o tym czytałem ;) ) Ja wcale nie zdziwię się jak na jednym 8800GTX będzie czasem cięło ,ale żeby na dwóch to już coś nie tak jeśli wierzyć że to nie Fake.

Ile taka 2 8800GTX może polepszyć wydajność ? Przynajmniej z 40%. ?

P.S oczywiście jestem dobrej myśli ,że się mylę także nie bijcie ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

140zl??

Wydaje mi sie ze za gre przy ktorej spedzi sie troszke czasu to nie jest znowu jakas wygorowana cena

Stac kogona na karte za 2k, pamieci za 1,2k podobnie proca, plyte itd. to i wyda te sto pare zlotych.

Na rynku jest sporo gier ktore kosztuja wiecej a wcale nie sa jakimis perelkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki mały OT

Bo po części to jest wina polskiej mentalności kupią Merca, albo BMW z silnikiem 5 litrów, ale na benzynę do niego już nie stać, więc przerabia na gaz, albo wóz stoi cały tydzień pod blokiem odpala raz na tydzień dojeżdża do najbliższego CPN-a i wraca (obserwując paru ludzi w mojej okolicy). Tak samo tu kupi kompa za 5000zł, a na grę czy legalnego Win-a już nie starcza.

Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie to nie jest jakimś tam RB6 Vegas czy inny średniak ,ale już coś konkretnego. Ogromnie przestrzenie ,cienie zmieniające się względem słońca ,fizyka czy też integracja z otoczeniem jak rozwalanie tych palm na trailerach ,co widzieliśmy. Wygląda to naprawdę bardzo dobrze i profesjonalnie ,także 140 zł to dla mnie nie jest tak dużo. Pracuję i od czasu do czasu mogę sobie pozwolić na taki wydatek, jeśli jest tego wart. Hmm tak się zastanawiam czy te wszystkie bajery jak te cienie ,czy poruszanie się roślin jak ktoś przejdzie obok i inne błyskotki nie zaważa na dobrej optymalizacji jak w takim FarCry. Chodzi oto ,że panowie z Crytek mogli na to poświęcić znacznie mniej czasu i to mnie boli ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martwi mnie tez inna rzecz. Mianowicie - EA. I cena Crysisa w dniu premiery - 140zł. I tak będzie dłuuuuuuugi czas, niestety nie am co liczyc na obniżkę ceny ala Far Cry za 20zł...

Jak gra jest dobra to dam i 200. Szlak natomiast mnie trafia, gdy zapłacę, choć by 80pln za g…no niedopracowane.

ale o jakich stratach piszesz w Polsce ?, przecież i tak większość tu będzie miała pirata tej gry, a na zachodzie i tak sobie każdy może taki sprzęt jak w tym teście kupić

Przesada... Wierz mi, że wielu na zachodzie nie stać na takie gry. Zachód to nie eden tam też się bidę klepie.

Zestawy z tak zwanej średniej i niskiej półki to zdecydowana większość i wątpię by nie zostały uwzględnione.

Można podać przykład takiego RS Vegas gdzie 8800 nie wyrabia a gra i tak poszła do tłoczni. Z tym, że crysis to w pewnym sensie "sztandar”, który ma za zadanie promować nowe technologie i ja wątpię w to by ta gra zaprezentowała nam dx10 i vistę w 17 fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...