hary Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 (edytowane) CLLP lepsza od AS5 o 2stopnie w idlu i w stresie: http://www.infortech.us/modules.php?name=C...&pid=101&page=4 Już raz to komentowalem w topicu "Test past termorprzewodzących"! Foto z artykułu:mur: Jak się nie umie posmarować to pasta wydaje się do pupci, a jak się umie to jest zysk 5-6 stopni względem AS5! Edytowane 29 Maja 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klossj23 Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Jak się nie umie posmarować to pasta wydaje się do pupci, a jak się umie to jest zysk 5-6 stopni względem AS5! Ja postawilbym sprawe inaczej. Porzadnie polozyc CLLP to kazdy glupi potrafi. Natomiast z AS5 sprawa jest trudniejsza. Stad: roznica miecy porzadnie polozona CLLP a porzadnie polozona AS5 to u mnie bylo 1C w idle i 2-3C w stressie. Konkretnie: ten sam proc (Barton XP-M) 1.65V 2.4GHz w tych samych warunkach mial nastepujac temperatury: AS5 idle/stress 32C/52C CLLP idle/stress 31C/49-50C Niby roznica nieduza ale przy OC moze byc istotna. Niewykluczone ze przy wiekszej powierzchni kontaktu proca z radiatorem albo przy wiatraku na max obrotach roznice moga byc wieksze- byc moze nawet o te 5-6C. J-23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 (edytowane) A próbował to ktoś nakładać na GPU na karcie graficznej :) ?? Edytowane 30 Maja 2006 przez elf_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 (edytowane) A próbował to ktoś nakładać na GPU na karcie graficznej :) ??Ja bede na nb, cpu i gpu. Tylko jeszcze nie wiem czy pasta z tematu czy odpowiednik zalmana jesli do tego czasu bedzie dostepny (jest go znacznie wiecej). Chociaz przy umiejetnym nakladaniu z tego 1g mozna zadziwiajaco duzo rzeczy pokryc pastą. Edytowane 30 Maja 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forrestal Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Nakladalem CLLP na AXP i Radeona 9500. Na AXP siedzie big typhoon a na radeonie vf700Cu. Przy radku mam jedna watpliwosc. Zalamnik ma boki zrobione z aluminium a do rdzenia dolega on pod katem wiec nie wiem czy przypadkiem to aluminium nie styka sie z CLLP :/ Najwyzej cos mi siadzie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 A próbował to ktoś nakładać na GPU na karcie graficznej :) ?? Ja tez mialem... na Radku 9500... niestety nie ma tam zadnej diody wiec nie zauwazylem roznicy wielkiej... a w oc... moze troszke mniej artefaktow przy taktowaniu GPU na 435mhz (ale nadal byly) :] wiec musialo byc ciut chlodniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby82 Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Jak ktos jeszcze szuka testu co do mozliwosci tej pasty to niech looknie na forum cooling.pl. Porównana do ceramique. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Witam Czy ktoś próbował może nakładać tą pastę na procesor Intel Pentium M (Centrino) w notebook'u albo na jakikolwiek inny procesor mobilny :) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Witam Czy ktoś próbował może nakładać tą pastę na procesor Intel Pentium M (Centrino) w notebook'u albo na jakikolwiek inny procesor mobilny :) ?? Jesli asz miedziane chlodzenie to nie widze zadnego problemu... B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby82 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Jak usunac? --->jaka to ma byc pasta polerska? jak do samochodow czy jak? jak macie jakiegos linka to poprosze.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) Z miedzi usuniesz pastą polerską 'Automax' w zielonej tubce, przynajmniej ja taką usuwalem :wink: Edit: Ogólnie to nie wiem czy jeszcze gdziesz dostaniesz w zielonej tubce :P W każdym razie ma to być pasta lekkościerna do lakieru :wink: Edytowane 7 Czerwca 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby82 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Dzieki za szybka odpowiedz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 moim zdaniem ta pasta to przerost formy nad trescia... Po 1 nie nadaje sie do ALU, co jest duzym minusem, bo przeciez nie kazdy i zwlaszcza nie wszystkie radiatory ma CU, po 2 duzy problem z tego co czytam jest wlasnie z usunieciem jej pozniej z procka i radiatora (polerka procka - nie mila sprawa, a jak ktos chce zalozyc na AXP???? to co ma rdzen polerowac pasta? ) po 3 pasta przewodzi za dobrze prad i w dodatku jest w stanie plynnym - duza szansa ze gdzies zrobi jakies zwarcie, po 4 jej cena jest nie do przyjecia.... tak jak ktos napisal lepiej te 40zl dolozyc do lepszego chlodzenia i rezultat na pewno bedzie o wiele lepszy.... JEDYNE sensowne zastosowanie to przy ekstremalnym O/C np. dla jakichs zawodow lub rankingow, gdzie stosuje sie najlepsze chlodzenia i kazdy "C i kazdy MHz sie liczy...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 moim zdaniem ta pasta to przerost formy nad trescia... Po 1 nie nadaje sie do ALU, co jest duzym minusem, bo przeciez nie kazdy i zwlaszcza nie wszystkie radiatory ma CU, po 2 duzy problem z tego co czytam jest wlasnie z usunieciem jej pozniej z procka i radiatora (polerka procka - nie mila sprawa, a jak ktos chce zalozyc na AXP???? to co ma rdzen polerowac pasta? ) po 3 pasta przewodzi za dobrze prad i w dodatku jest w stanie plynnym - duza szansa ze gdzies zrobi jakies zwarcie, po 4 jej cena jest nie do przyjecia.... tak jak ktos napisal lepiej te 40zl dolozyc do lepszego chlodzenia i rezultat na pewno bedzie o wiele lepszy.... JEDYNE sensowne zastosowanie to przy ekstremalnym O/C np. dla jakichs zawodow lub rankingow, gdzie stosuje sie najlepsze chlodzenia i kazdy "C i kazdy MHz sie liczy...... I oczywiscie miałeś tą pastę w rękach... :mur: Dziękuję za uwagę :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 (edytowane) moim zdaniem ta pasta to przerost formy nad trescia... Po 1 nie nadaje sie do ALU, co jest duzym minusem, bo przeciez nie kazdy i zwlaszcza nie wszystkie radiatory ma CU, po 2 duzy problem z tego co czytam jest wlasnie z usunieciem jej pozniej z procka i radiatora AD.1. Wkrótce pojawi się wersja pasty przeznaczonej na radiatory aluminiowe. AD.2 Hmm to faktycznie umiesz czytać ze zrozumieniem. Poczytaj jeszcze raz. :) Edytowane 9 Czerwca 2006 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 (polerka procka - nie mila sprawa, a jak ktos chce zalozyc na AXP???? to co ma rdzen polerowac pasta? )A gdzieś ty to wyczytal? Z jajek schodzi ładnie i bezproblemowo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 (edytowane) Czytam ten temat, i juz sam nie wiem czy nakładać tą pastę na CPU i NB. Może ktoś cos doradzi konkretnie, jeżeli odradzacie, to, kiedy wyjdzie zastępca do Al? Troszkę testów już przeprowadziłem na tej paście. Podstawowe zastosowanie tej pasty dla mnie to: VMody na GPU, ale się nie sprawdziła, ponieważ nie zasychała i rozpuściła oryginalne luty na grafice. W tej chwili siedzi między GPU, a Zalmanem VF900-Cu, nie sprawdzałem, co tam już zdążyło się narobić i szczerze się obawiam, ale zbliża się czas czyszczenia kompa i się wszystko okaże. Zamierzam ją wpakować miedzy CPU a Thermalright XP-120, a także NB, a Evercool VC-RE, tylko nie wiem czy sobie bardziej nie zaszkodzę tymi poczynaniami. Pozdro. Edytowane 19 Czerwca 2006 przez Worms14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Jeśli wszystko chłodzisz miedzią to napewno se nie zaszkodzisz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 No właśnie chodzi o to, że Thermalright nie jest miedziany, tylko aluminiowy. Zastanawiam się nad wymianą go na Zalmana CNPS9500 LED, co o tym myślicie czy jest to dobre rozwiązanie? Oczywiście nie patrzcie na cenę, ponieważ będę miał go sporo taniej. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Ty nie wiesz co masz? :P TR XP-120 ma przecie miedzianą podstawe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 I tu się mylisz, też byłem w szoku jak teraz fotki sprawdzałem, mam aluminiową podstawkę, bo raczej miedz nie jest koloru srebrnego. Jakie inne chłodzenie wydajniejsze możecie polecić, bo coś kiepskie są opinie na temat tego nowego Zalmana? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 (edytowane) No coś ty?? - Kliknij tu!:lol: Soldered fins to copper base (nickel plated) to make effective contact Masz miedzianą tylko że niklowaną i dlatego ma srebrny kolor :lol: Nie wiem czy pasta reaguje z niklem ale zawsze można zeszlifować warstwe niklu :wink: Edytowane 19 Czerwca 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Ty nie wiesz co masz? :P TR XP-120 ma przecie miedzianą podstawe ;) a dokladnie podstawa jest wykonana z niklowanej miedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Hehe, no to dałem po całości :oops: W sumie trochę papieru wodnego w chacie mam, można spróbować to zetrzeć. Jednak zdążyłem juz się napalić na nowe chłodzenie, co byście polecili? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Cos od scythe: ninja albo mine. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 (edytowane) Hehe, no to dałem po całości :oops: W sumie trochę papieru wodnego w chacie mam, można spróbować to zetrzeć. cooling.pl 2. Czy są ograniczenia w stosowaniu pasty Liquid Pro? Przy stosowaniu pasty Liquid Pro należy mieć na uwadze następujące ograniczenia: a) Pasta Liquid Pro została opracowana z myślą o zastosowaniu wyłącznie w wysokiej jakości układach chłodzących, w których powierzchnia radiatora wykonana jest z miedzi, srebra, niklu lub złota. Pasty nie należy stosować w połączeniu z aluminium! Edytowane 19 Czerwca 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 aerial, wielkie dzięki za odpowiedź, sam już nie wiem co zrobić. Kusi jak diabli Scythe Ninja Plus, może do testów wyszarpię i wtedy zdecyduje. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 czyli niklu też sie trzyma :wink: ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macr0n Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 skasuj tego posta poki tylko ja go widzialem :D tak trzyma sie i nie szkodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 no właśnie dla mnie cały czas pozostaje zagadką skład tej pasty i interesuje mnie bardziej niż jej osiągi termoprzewodnicze. Jak napisałem wcześniej, rtęć należałoby wykluczyć - wszystkie związki tego metalu są trujące. Czysta rtęć zawdzięcza swoją toksyczność dużej lotności. W związkach z innymi pierwiastkami [choćby siarczek rtęci (II) ] zmiejsza sie jej lotność, ale dalej w przypadku np. spozycia jest silnie trująca. Pitolenie w bambus. Ilość par z maleńkiej kropelki rtęci nie może nikomu zaszkodzić, bardziej się podtrujesz klejąc model z plastiku... a ciekła rtęć nie jest szkodliwa. Inne pasty (AS5 etc) też pewnie nie są zbyt zdrowe jak się je ZJE. Ale to chyba tylko małpa albo małe dziecko zrobi, nie? Rtęć jest niebezpieczna... dla żonatych. Bo ze złotem w obrączce ślubnej tworzy trwały amalgamat, czego małżonka może nie podarować ("zniszczyłeś obrączkę! nie kochasz mnie!?"). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...