Linoge Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 w sumie i tak plyty bardzo sie roznia jesli chodzi o podawanie temperatur moze lepiej bedzie jesli wszyscy bede korzystac z mbm, a tempy w idle raczej sa malo wazne liczy sie min 1h stress ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Ok - jestem po wstepnych testach. Sprawdzilem 30min SP2004 blend na ceramique i CLP. Roznica wynosi w stresie okolo 5-6 stopni w tych samych warunkach. Testowane na bloku x2p i pasywnej chlodnicy (konwektor). W idle sa mniejsze roznice okolo 3-4 stopnie. Ale to tylko potwierdza wydajnosc tej pasty. Zalozenie to koszmar, nawet pedzelkiem, zanim pasta zacznie wspolpracowac to trzeba ja gnieść przez kilkanascie minut... Dorzuce jakies fotki posmarowanego proca jak mi sie naladuja baterie do aparatu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 [...] Przede wszystkim uwazam ze w instrukcji powinno byc zdanie: "Odczekac 30-60 sekund przed rozprowadzeniem pasty po powierzni radiatora/procesora"! Paste rozprowadzalem pedzelkiem. Na poczatku pasta w ogole nie chciala sie trzymac powirzchni smarowanej. Dopiero po kilkunastu/kilkudziesieciu sekundach jak chwycila, to tak jakbym malowal farbka po papierze! [...] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Pamietalem o tym :wink: Mimo to z problemami - mysle ze mialem za duzy pendzelek. W pewnym momencie pasta zaczyna rozsmarowywac sie z zaskakujaca latwoscia. Nie smarowalem dokladnie calego rdzenia i podstawki bloku, same brzegi to juz chyba zdbedne, akurat tyle pasty bylo - nie chcialem sie meczyc z rozdrabnianiem kolejnej kulki :) Kilka zdjec o ktorych wspominalem: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 (edytowane) Następna recka CLP http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=335 Edytowane 11 Lipca 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 (edytowane) Pamietalem o tym :wink: Mimo to z problemami - mysle ze mialem za duzy pendzelek. W pewnym momencie pasta zaczyna rozsmarowywac sie z zaskakujaca latwoscia. Nie smarowalem dokladnie calego rdzenia i podstawki bloku, same brzegi to juz chyba zdbedne, akurat tyle pasty bylo - nie chcialem sie meczyc z rozdrabnianiem kolejnej kulki :) Kilka zdjec o ktorych wspominalem: To tak na przyszlosc... kolejna kulka praktycznie odrazu przywiera do poprzednio naniesionej warstwy i rozprowadza sie bardzo latwo... B-) Edytowane 20 Lipca 2006 przez Sector19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 używam CLP i zamierzam zmienić AC na WC (blok Prison)...czy będę musiał czyścić pastę z proca czy wystarczy że uzupełnie ewentualne jej braki i lekko przesmaruję bloczek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 używam CLP i zamierzam zmienić AC na WC (blok Prison)...czy będę musiał czyścić pastę z proca czy wystarczy że uzupełnie ewentualne jej braki i lekko przesmaruję bloczek? Odpowiedz jest prosta... NIE B-) musisz scierac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 (edytowane) Odpowiedz jest prosta... NIE B-) musisz scierac...tzn. nie. musisz ścierać czy nie musisz ścierać ??? tj. MUSZĘ ŚCIERAĆ CZY NIE???? plizka... Edytowane 20 Lipca 2006 przez Martin_Ez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 tzn. nie. musisz ścierać czy nie musisz ścierać ??? tj. MUSZĘ ŚCIERAĆ CZY NIE???? plizka... Heheheh sorry troche dwuznaczna moja odpowiedz... (chyba zaspany bylem :lol2: ) Nie musisz scierac pasty ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 panowie. Czy nie ma przeciwwskazań do stosowania tej pasty na ukruszone jajko na GPU? Mam R X600pro i przedwczoraj troszke źle go potraktowałem blokiem. Grafa działa i nie sypie artami, 100% OK, ale boje sie ze ukruszone jajko wali prądem w miejscu ukruszenia. Jak myslicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Pasta przewodzi podobno prad. Czy cos jeszcze musisz wiedziec...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Pasta przewodzi podobno prad. Czy cos jeszcze musisz wiedziec...?Tak, czy jajo w miejscu ukruszenia tez wali prądem. Jak nie, no to nie widze powodów dlaczego by nie zastosowac tej pasty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Heheheh sorry troche dwuznaczna moja odpowiedz... (chyba zaspany bylem :lol2: ) Nie musisz scierac pasty ! uff..ulżyło mi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glo Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Nawet jeśli to napiecie wynosi okolo 1,5v niegroźne , zawsze mozesz sprawdzić miernikiem ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Nie sadze zeby ukruszone jajo przewodzilo prad, jesli uszkodzilbys je do tego stopnia, juz bys mial martwa karte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 miernika nie przyloze bo przy odpaleniu zjaram grafe :D Moze ktos stosowal juz na urombany rdzen? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Witam, Wczoraj zmienialem u siebie procka. Na poprzednim procku jak i na bloku byla pasta CLP. Chcialbym podzielic sie wrazeniami. Po pierwsze po odkreceniu srubek blok sam od procka nie odpadl - musialem go zdiac uzywajac duzo sily. Blok byl jakby sklejony z prockiem. Dziwie sie, ze producent pisze, ze pasta nie traci wlasnosci po jakims czasie i raz przesmarowany spod radiatora 'obsluzy' kilka prockow. U mnie pasta byla sucha jak wior. Mozna ja bylo zeskrobac paznokciem z powieszczni bloku - robiac to spadal mi na biurko proszek! Stwierdzilem, ze jednak usune stara paste i naloze ja na nowo. Chcialbym zaprzeczyc takze, ze usuniecie pasty z powierzchni procesora (w moim przypadku A64) = uzywanie papieru sciernego czy pasty polerskiej, a w konsekwencji utrata oznaczen na procku. Paste zmylem bardzo latwo uzywajac alkoholy izop. (dostepny w kazdym elektronicznym) i husteczka higirniczna. Procek wyglada jak nowy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 a jak ona zesztywniala to nie podniosly ci sie temperatury?? tzn nie podrosly ani nie zmalaly od czasu nalozenia do czasu tuz przed zdieciem bloku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 (edytowane) Ona nic nie sztywnieje tylko się troche w miedź wżera jak wynika z moich obserwacji... Bynajmniej nie traci swoich właściwości wtedy. Edytowane 23 Lipca 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 nie wzera sie w miedz tylko w aluminium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 nie wzera sie w miedz tylko w aluminium Pomysl troche zanim napiszesz... To co robi ta pasta z alu to zupelnie inna sytuacja. Myslisz ze Hary86 nagle pomijajac wszytskie konteksty palnalby taka glupote i pomylil miedz bloku wodnego o ktorym mowa z aluminium... :/ Przeciez jasne jest ze mowimy o miedzi. Mu chodzi o to ze ta pasta minimalnie reaguje z miedzią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Pomysl troche zanim napiszesz... To co robi ta pasta z alu to zupelnie inna sytuacja. Myslisz ze Hary86 nagle pomijajac wszytskie konteksty palnalby taka glupote i pomylil miedz bloku wodnego o ktorym mowa z aluminium... :/ Przeciez jasne jest ze mowimy o miedzi. Mu chodzi o to ze ta pasta minimalnie reaguje z miedzią. Potwierdzam... Powstaje Twardy Srebrny chropowaty nalot... (oczywiscie jesli bedzei sie chcialo zetrzec poprostu calosc).. bo tak to po co to dotykac :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Dodam conieco. Z czystej miedzi ta pasta nie schodzi 8) Z bloku CPU probowalem alkoholem - paczka husteczek zlazla, 5 min polerowania dremelem z koncowka filcowa i nic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 (edytowane) to już teraz nie wiem :? bede zmieniał chłodzenie, mam CLP i wraca dylemat...jezeli jest taka skorupa na procku to może zetrzec?? =>martinii - izopropylenem mówisz ze spoko zejdzie? Edytowane 23 Lipca 2006 przez Martin_Ez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 W AC Freezer 64 PRO tylko zeberka sa miedziane? Normalnie mozna nalozyc ta paste? I jest jakies niebezpieczenstwo, ze pasta dostanie sie do miedzianych czesci coolera (wyplyniecie?)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 W AC Freezer 64 PRO tylko zeberka sa miedziane? Normalnie mozna nalozyc ta paste? I jest jakies niebezpieczenstwo, ze pasta dostanie sie do miedzianych czesci coolera (wyplyniecie?)? :? W freezerze zeberka sa aluminiowe, a hp i podstawka miedziana. Nie ma szans zeby cos usyfic. Freezer sie swietnie nadaje do wspolpracy z CLP, nawet na stronkach w sklepach w instrukcji smarowania jest na przykladzie wlasnie freezera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 to już teraz nie wiem :? bede zmieniał chłodzenie, mam CLP i wraca dylemat...jezeli jest taka skorupa na procku to może zetrzec?? =>martinii - izopropylenem mówisz ze spoko zejdzie? Z procka zeszlo luzno i szybko. Procek wyglada jak przed nalozeniem pasty. Na czysta miedz (spody radiatorow/blokow) pewnie trzeba stosowac paste polerska/papier scierny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 (edytowane) :? W freezerze zeberka sa aluminiowe, a hp i podstawka miedziana. Nie ma szans zeby cos usyfic. Freezer sie swietnie nadaje do wspolpracy z CLP, nawet na stronkach w sklepach w instrukcji smarowania jest na przykladzie wlasnie freezera. Ok, dzieki, uspokoiles mnie :D Jeszcze tylko przylaczam sie do pytania Martin_Ez... jakim prostym sposobem (bez zmazywania czegokolwiek z procka) zetrzec ta paste? I czy przy odczepieniu radiatora od CPU mozna od razu (czy tam dolozyc jeszcze troche pasty) nalozyc inny radiator na ta sama paste? Bo czytalem w tym temacie sprzeczne opinie... EDIT: Martinii mnie uprzedzil... Z procka zeszlo luzno i szybko. Procek wyglada jak przed nalozeniem pasty. Na czysta miedz (spody radiatorow/blokow) pewnie trzeba stosowac paste polerska/papier scierny.Czyli jak to bedzie wygladalo na A64 3000+ (S939)? Identycznie powinno zejsc, tak? Edytowane 23 Lipca 2006 przez Macieqqq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Opteron i venice wygladaja z wierzchu identycznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...