hary Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Pytałeś się to ci odpowiedziałem, jak cię nie stać żeby kupić CLP i posmarować tylko chipset to nie kupuj, proste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość neevsky Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Dżisys. Ale po co wydawać w bloto 36zł na nForce 4 i Intel Celek 333 Chipset? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Dżisys, bo jest wydajniejsze. I? Nie ma nakazu kupowania, wolna wola, CLP wydajniejsze od STG i tyle, jak uważasz że potrzebujesz to kupisz, jak uważasz że nie potrzebujesz to nie kupisz, koniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 (edytowane) uszanowanko :D tak se myślę żeby przesmarować rdzeń gpu tytułową pastą i mam pytanko. Powiedzmy że karta mi się rozkraczy i trza będzie ją oddać na gwarncję, czy cięzko się usuwa CLP z rdzenia gpu? czy trzeba stosować pastę polerską tak jak w przypadku procesora? Edytowane 13 Stycznia 2008 przez Gromitek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 W przypadku "nagiego"rdzenia bez żadnego IHS schodzi do czysta chusteczką, bez wysiłku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atento Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 (edytowane) <_< pewno glupie pytanie ale tak wlasnie sie zastanawiam :unsure: z czego jest zrobiona oslona procka E2180 ? i E8400? rozebralem p4 od strony krzemu(srodek) jest z jakiegos stopu miedzi ale zewnetrzna strona przypomina aluminium jakis stop wiec tak sie zastanawiam czy nie narobie jakiejs szkody <_< ? jesli zastosuje na 2180 a pozniej na 8400 smarowac czy nie smarowac ? jakos nie moge sie doszukac z czego to ustrojstwo robia wynalazlem tylko ze jakies stare amd mialy aluminiowa oslonke edit: pytanie raczej nie aktualne :damage_wall: przeoczylem odpowiedz w tym topie MOZNA Edytowane 14 Stycznia 2008 przez atento Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 K6-2 i 3 miały czapke aluminiową , w A64 i X2 czapki są miedziane i dodaktowo niklowane , c2d też zapodali miedz , ale nie wiem czym jest pokryta. Po masie procka odrazu można poznać , czy to miedz czy aluminium :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Yy.. jak zmyć do końca CLP? Jakim specyfikiem? Trysło na monitor, i zostały 3 niewielkie smugi, których nie mogę już zetrzeć środkiem do czyszczenia matryc.. Do tego obryzgało mi kilka przedmiotów, i mimo, że czyściłem i tarłem pod wodą z mydłem długo, zostaje szara barwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N4RMER Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) Ktoś może wrzucał pastę pod Prison Pro V2? Spód jest z niklowanej miedzi także wydaje mi się, że nie będzie problemu. Tak dla pewności jeszcze zapytam ;) Edytowane 19 Stycznia 2008 przez Narmer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Black War - papierem sciernym :lol: Ja sie tak zastanawiam, apropos smarowania CLP, jak juz zdobede fajna sztuke nowego procesora boxik 3 lata gw, i posmaruje to clp, to usuniecie ewentualne tej pasty = polerka. A wypolerowana czapa proca (tak ze nie widac oznaczen) = utrata gwarancji :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Ha aerial very funny ;] Wszystko mam w tej clp.. biurko całe szare i nie mogę tego doczyścić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Mam male pytanko, czy w moim przypadku ta pasta da duzy spadek temperatur? Juz wyjasniam o co chodzi. Mam Scythe Infinity i do tego Scythe Universal Retention Kit ( http://www.cooling.pl/scythe-universal-ret...dukt,61377.html ) Montaz polega na: Zamontowaniu backplate i metalowych klipsow do plyty, na procesor nakladam paste np. ceramique na to nakladam mala miedziana plytke ktora poprawia docisk, plytke ta smaruje ceramique i dopiero zakladam Scythe Infinity. Jak widac sa jakby 2 polaczenia: CPU -> Plytka Plytka -> Infinity Czy dobrze mysle, ze przez te polaczenia sporo moge tracic na wydajnosci chlodzenia? Chyba CPL pomoglaby tu zdecydowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 A ta płytka nie powinna być przypadkiem na wierzchu stopy? Tzn między nią a mocowaniem, a nie między nią a prockiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Nie, niestety musi byc tak jak napisalem... Moim zdaniem przez to traci sie duzo na wydajnosci. Bez plytki Infinity rusza sie na procu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 No rzeczywiście... Dziwne to trochę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Bubu:. Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Black War - papierem sciernym :lol: Ja sie tak zastanawiam, apropos smarowania CLP, jak juz zdobede fajna sztuke nowego procesora boxik 3 lata gw, i posmaruje to clp, to usuniecie ewentualne tej pasty = polerka. A wypolerowana czapa proca (tak ze nie widac oznaczen) = utrata gwarancji :/ Tez mnie meczy to pytanie. I jeszczejedno pytanie. Wszyscy ktorzy twierdza, ze maja krzywa czape ( i u mnie chyba krzywo:/ ) szlifuja proca aaaa jakby dal na niego grubsza warstwe clp to daloby to cos ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 Jakiś czas temu pisałem tutaj o moich bojach z CLLP. Chodziło mianowicie o odklejanie bloku od czapeczki mojego amd. Łatwo nie było, ale się udało. Chciałbym jednak napisać o czym innym i przestrzec użytkowników CLLP przed efektami siłowego zdejmowania bloku/coolera z procesora. Mam więc procesor z którego szczęśliwie udało mi się zdjąć blok wodny. Trzeba było użyć trochę siłowych metod, bo docisk bloku do proca był bardzo duży. Blok nie był zdejmowany od września 2006 aż do wczoraj. Teraz zaczynają się jaja ( wielkanocne ) :D . Postanowiłem reaktywować platformę a64, ale tym razem na powietrzu. Złożyłem kompa. Cooler pentagram qvc 120 cu na minimalnych obrotach. pierwszy start :D, instalujemy windows, tralalala wszystko pięknie. Odpalam speedfan i widzę temp cpu w idle 57 C :DDD. Odpaliłem na chwilkę stress prime i temp momentalnie podskoczyła do 85 C. W tej chwili pomyśłałem sobie , że miałem dużo szczęscia podczas instalacji windows - nic się nie zawiesiło. No to fajno. :D Zdecydowałem o zdjęciu ihs. 5 minut zabawy z żyletką i mam procek z gołym rdzeniem. Trochę rozpuszczalnika do nitrocelulozowych wyrobów i izopropylowego alkoholu i rdzeń czyściutki. Zakładam cooler. Temp w idle 34 C, temp w stresie 47C. Jestem w domu. :) Podsumowując. Chciałem wszystkich przestrzec przed możliwością poluzowania połączenia między rdzeniem a czapeczką podczas zdejmowania chłodzenia metodami siłowymi. Jeśli po demontażu chłodzenia i ponownym montażu temperatury na procu są nienaturalnie wysokie, to prawdopodobnie trzeba będzie zdjąć czapeczkę z proca i chłodzenie zakładać na goły rdzeń. Post ku przestrodze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 Dokladnie mialem cos podobnego. Mialem Semprona 2600 i uzywalem na poczatku pasty z boxa, przy checi zmiany pasty mialem klopoty ze zdjeciem coolera tak sie przypieklo to do proca,ze wyrwalem caly CPU z socketa z radiatorem. Pozniej po nalozeniu nowej lepszej pasty temp i tak poszla w gore... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 (edytowane) Moze bylo trzeba przejachac lekko papierem wodnym IHS i cooler? To nie jest jakas pasta ceramiczna albo sylikonowa tylko plynny metal. Edytowane 24 Marca 2008 przez PawloHT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 PawloHT - ihs był dobrze wyczyszczony z CLLP. Podstawa Coolera też była wyczyszczona z poprzednio używanej pasty. Nie tu leżał problem. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadar Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Zmieniam procesor z Athlona 64 3000+ Venice, na C2D E8400 Chłodzenie mam Scythe Infinity. Muszę się pozbyć warstwy pasty CLP z procesora (który pójdzie do drugiego kompa) i radiatora. Zaopatrzyłem się w papier ścierny 2000 (nie znam się na tym, to chyba jakiś zwykły papier ścierny 2000 :P) i "Błysk - Płyn do czyszczenia i polerowania metali kolorowych (mosiądz, brąz, miedź, srebro)" Czy mam odpowiednie narzędzia do przeprowadzenia operacji czy muszę się zaopatrzyć w coś innego. I czy może przy okazji udałoby mi się uzyskać lusterko na radiatorze :P (niugdy nie polerowałem procesora, ani radiatora) Jest może gdzieś jakaś instrukcja jak oderwać procesor i wypolerować wszystko żeby było ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 po 2 razach czyszczenia CLP mogę śmiało polecić Arctic Cleaner cośtam. Od stycznia trzymam na tym intelka, wczoraj w 10 minut posprzątałem go na czysto :) gorzej z ninja która na clp jedzie już over rok, tam się w miedź wżarło enyłej polecam szczerze daje to rade lepiej od wszystkiego co testowałem a bajdełej przy okazji to i ja się zapytam bo ninję to bym wypolerował i pozbył się tel sporej ilości clp będącej częścią radiatora - czym i jak to posprzątać,, proste how-to ew. link, nie potrzebuje na lustro, jak wypolerować papierem tak żeby było równo i optymalnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pewin Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 a bajdełej przy okazji to i ja się zapytam bo ninję to bym wypolerował i pozbył się tel sporej ilości clp będącej częścią radiatora - czym i jak to posprzątać,, proste how-to ew. link, nie potrzebuje na lustro, jak wypolerować papierem tak żeby było równo i optymalnie ? http://pl.youtube.com/watch?v=rO5gk6mZuso&...feature=related I wszystko na temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Nie wiem gdzie to napisać... czy Silver 5 na 100% nie przewodzi prądu? Bo chce ją połączyć z Karakorum (miedź) no i na PCLab znalazlem takie coś: Jednakże producent nie daje 100% gwarancji bezpieczeństwa podzespołów, których metalowe wyprowadzenia (nóżki) zostaną połączone pastą Arctic Silver 5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Nie wiem gdzie to napisać... czy Silver 5 na 100% nie przewodzi prądu? Bo chce ją połączyć z Karakorum (miedź) no i na PCLab znalazlem takie coś: Jednakże producent nie daje 100% gwarancji bezpieczeństwa podzespołów, których metalowe wyprowadzenia (nóżki) zostaną połączone pastą Arctic Silver 5. Sprawdzałem miernikiem i nie przewodzi. Ale co to ma do tego, że chcesz nią posmarować karakorum?? Między prockiem a karakorum możesz dać silikon, Arctic Silver 5, CPL, a nawet kupę. Cooler się od tego nie zepsuje. Co innego jak upaprzesz procesor od spodu jakąś srebrną pastą. Ale chyba PS. Podejrzewa, że słowo "nóżki" utożsamiłeś z Heatpipe'ami karakorum. Producentowi chodzi o nóżki procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiss Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Zdecydowałem się w końcu na CLP. Mówię sobie: trzeba samemu sprawdzić czy to naprawdę działa? Okazało się że na tym CLP temp mam 100% takie same jak do tej pory na AS5 Nic nie rozumiem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SVIRU Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Pytanie do znawców - czy moża użyć Liquid Pro z Karakorum? Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorgan Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 (edytowane) Pytanie do znawców - czy można użyć Liquid Pro z Karakorum? Dziękipodstawa w karakorum wykonana jest z aluminium z miedzianymi heat pipe wiec ni można stosować tej pasty Edytowane 3 Kwietnia 2009 przez moorgan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zdecydowanie nie wolno, zniszczysz sobie radiator!!! Po 2-3 godzinach już byś nie miał co zakładać na procesor;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...