solid.snake Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Witam, posiadam Semprona 2200+ na plycie głónwej ASUS A7V880 oraz 2x256 DDR 400 Mam pytanie wynikające z mojej nie wiedzy. Jaki FSB powienien standardowo mieć sempron? Wszedzie czytam: Producent - AMD Klasa produktu - Procesor Typ procesora - Sempron Typ gniazda procesora - Socket A Obsługa technologii Hyper-Threading - Nie Częstotliwość taktowania procesora - 1,5 MHz Częstotliwość szyny FSB - 333 MHz Dodatkowe informacje - - Pamięć cache L1: 128 kB - Pamięć cache L2: 256 kB A skoleji u mnie w specyfikacji jest 166 MHz. Może ktoś mi to wytlumaczyc? Jak to działa? Tylko prosze w języku zrozumiełym dla zwykłego szarego zjadacza chleba, nie jestem zadnym Overclockerem itp :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Kazdy sempron (moze te nowsze nie) ma fsb 166. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Bo fsb w trybie ddr to fsbx2 czyli 166x2=333MHz. Efektywne taktowanie wynosi 333. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solid.snake Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 (edytowane) Co to znaczy w trybie ddr? Chodzi o to ze jesli plyta dziala z pamieciami ddr? Czyli jest mam mi pokazuje 166MHz 5o znaczy ze wszysko jest w normie? W jaki sposob moge bezpiecznie podkrecic fsb? bo jakos w biosie nie moglem tego znalezdz :/ Edytowane 22 Stycznia 2006 przez solid.snake Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 wszystko jest w porzadku. Nie wiem jak to sie nazywa w tym asusie ale musi byc taka opcja poszukaj dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Najważniejsze opcje BIOSu twojej plyty Definiowanie wydajności systemu (AI Overclock Tuner): + 5, 10, 20, 30 % Zmiana częstotliwości CPU ustawienia FSB : od 100 do 227 MHz Ustawienia mnożnika: od 5 do 22.5 Zmiana napięć CPU Core Voltage: od 1.65 do 1.85 V DDR SDRAM Voltage: od 2.55 do 2.85 V AGP Voltage: od 1.5 do 1.8 V Nie znam tej plyty, ale mialem Sempa 2200+ ktory na gorszej plycie od twojej dzialal bez podnoszenia napiecia procesora na FSB 200Mhz 9x200=1800Mhz(na BOX'owym radiatorze), Wiec zeby podkrecic tego proca musisz po prostu zwiekszyc FSB z 166 na wiecej. W biosie masz taka opcje. Proponuje zwiekszac stopniowa na poczatku mozesz puscic go na jakies 175 puzniej 185, 190 itd. Za kazdym razem sprawdzajac stabilnosc systemu(3dmarki, Prime95) i co najwazniejsze temperature procesora w stresie(czyli przy maksymalnym obciazeniu np. z wlaczana prime95). Nie pamietam jaka jest maksymalna temperatura dla Semptrona w stresie ale raczej nie powinna przekraczac 50-55stopni(moze ktos zna dokladniejsze dane), aczkolwiek ten procesor pewnie bedzie pracowal stabilnie w steresie i przy wyzszych temperaturach(ale strasznie go skatujesz i w koncu moze sie zjarac). Jesli masz dobre chlodzenie mozesz rowniez podbic troche napiecie procesora (zwiekszysz tym samym mozliwosci podkrecenia procesora). I tak krecisz dopuki nie wywali ci bledow w Prime95 lub system bedzie sie zawiezszal podczas 3dmarkow) wtedy albo zwiekszasz napiecie albo obnizasz FSB) Zreszta jest bardzo obszerny temat o Semptronach jesli potrzebujesz wiecej informacji to tam napewno je znajdziesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solid.snake Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 (edytowane) Wielkie dzieki lukadev, własnie takiej odpowiedzi oczekiwalem - wyczerpujacej i tlumaczacej bardzo wiele :) jeszcze raz dzieki :D Jeszcze jedno pytanie, moze lekki offtop ale juz nie bede rozpoczynal nowego temetu. Czy używanie dysku 5400 obrotow mocno obniza wydajnosc kompa? (moja konfiguracje widzicie w 1 poscie) Edytowane 22 Stycznia 2006 przez solid.snake Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zalezy co robisz na tym kompie jesli grasz w nowe gry to tak i zalezy rowniez ile masz RAMu bo jesli malo to system wrzuca wszystkie dane do pamieci na dysku do (swap file) co potrafi strasznie spowolnic kompa. Gry, programy sie dlugo wczytuja i w przypadku gier wystepuja przycinki, przez to, ze komputer nie nadaza z otczytywaniem danych z wolnego swap file. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Przyklejony temat o sempronach sie klania -> http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=95926 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...