alienn Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Witam Szukam rozwiązania i nie moge nigdzie znaleźć Trzeba mi przekonwertować tesktu z windows do linux po przeniesieniu zostały pookienkowe krzaczki "^M" ręcznie potrafię to naprawić skryptem sed -e 's/.$//' mydos.txt > myunix.txt i działa ładnie problem jest w tym, że takich plików mam sporo (około 2000) i ręcznie mi się nie uśmiecha tego robić jak to "zautomatyzować" ?? wie ktoś ?? thx z góry :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 for x in *; sed -e 's/.$//' $x > /jakas/sciezka/$x; done Na przykład ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alienn Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 nie działa :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 dos2unix *.txt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alienn Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 połączyłem to co podpowiedział mi ParanoiK i KrzychuG (thx all) i wyszło coś takiego : #!/bin/bashTEMPFILE="temp"find ./ -name *$1 > $TEMPFILEFILES=$( awk ' {print $1}' $TEMPFILE )#$FILESfor file in $FILES; do dos2unix $filedonerm $TEMPFILE niby działa da się to jakoś .. uprościć ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 (edytowane) bleeee najkrocej: dajesz w petle: col -bx < plik_dosowy.txt> plik_wynikowy.txt ...ale komu sie chce googlac?? Edytowane 22 Stycznia 2006 przez lofix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...