Zacol Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Jak stworzyć najlepszy efekt dźwięku przestrzennego?? Hmm może sprecyzuje. W jakich pomieszczeniach najlepiej umieścić system głośników, chodzi o wymiary. Do jakich pomieszczeń wogóle się nie opłaca (cały czas mówię o wymiarach)?? Chodzi o to, że mieszkam w bloku i nie wiem czy uda mi się stworzyc naprawdę dobry system audio. Mam trzy pokoje o wymiarach: -mały pokój- 8 metrów kwadratowych -średni pokój- 10 metrów kwadratowych -duży pokój- 13 metrów kwadratowych (nie wiem czy uda się w nim, ponieważ nie dysponuje nim więc go nie liczcie :P) W którym uda mi się najlepiej stworzyć system dźwięku?? Jakich głośników użyć?? Zestaw 5.1 czy zestaw 7.1?? Jakiej karty muzycznej użyć?? Proszę o kompleksowe rady? Opiszcie jak wy byście wszystko rozmieścili. Z góry dzieki Pozdr Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vvob Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Jeżeli ma to być dobry system to Z-5500THX + Creative X-FI. To jeśli chodzi o zestawy komputerowe. Rozmieszczenie? chyba nie powinno sprawic problemu. Co do pokoju...większej różnicy nie ma między 8 a 10 m kw. Problem w tym, że nie wiem, czego oczekujesz od zestawu...może też być Logitech X-530 i SB 5.1 i też będzie surround. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exe1987 Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Po pierwsze napisz ile masz kaski :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 @vvob: chyba Z-5500 do takiego malego pokoju to przesada... subwoofer zadudni ta przestrzen na smierc ;) Ja mam pokoj 10 m^2 i X-530 spokojnie starczaja do naglosnienia go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Jeżeli ma to być dobry system to Z-5500THX + Creative X-FI. To jeśli chodzi o zestawy komputerowe. Rozmieszczenie? chyba nie powinno sprawic problemu. Co do pokoju...większej różnicy nie ma między 8 a 10 m kw. Problem w tym, że nie wiem, czego oczekujesz od zestawu...może też być Logitech X-530 i SB 5.1 i też będzie surround. :D a AC97 + Media techy:D tez będzie 'serand':D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vvob Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 No fakt, że z-5500 może i troszkę za mocne, ale ja nie wiem czego Zacol oczekuje :D Może lubi jak mu doniczki z okien spadają :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zacol Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Otóż już precyzuje swoje wymagania. Chce stworzyc zestaw kina domowego dajacego swietne efekty podczas ogladania filmu w domowy zaciszu. Nie chodzi tutaj o moc, a raczej sam efekt. Gdy zaprosze kogoś do domu na film, to żeby po obejrzeniu chciał go obejrzeć jeszcze raz i poczuć ten krystalicznie czysty dźwięk :P Co do granicy pieniężnej to chce wydać na głośniki jakieś 500 złotych, a na kartę jakieś 200 złotych. To są górne granice. Mam nadzieje, ze mnie rozumiecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Karte bym szukal jakiegos Audigy. Jesli chodzi o glosniki, to chyba Genius Home Theater 5.1 za ok. 450zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zacol Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Hmm, a nie myślmy o granicach pieniężnych. CO zaproponowalibyście gdyby nie było granicy?? Znacie moje wymagania. Proszę o poważne i racjonalne propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Bez granicy... o panie ;) W takim przypadku to przede wszystkim bym polecil wzmacniacz i normalne kolumny, to wszystko podlaczyc do kompa kabelkiem cyfrowym (a w kompie np. A2ZS). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zacol Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Hmm uważasz, że wzmacniacz jest lepszy od np. Creative 7.1 (obojetniego którego)?? Moim skormnym zdaniem zestaw daje lepszy efekt, a wzmacniacz jest glośniejszy i mocniejszy. Co sądzą o tym inni?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zdecydowanie normalne glosniki do kina domowego beda lepsze od kazdych komputerowych pierdziawek (i mowie to z pelna swiadomoscia posiadacza X-530). Moze Z-5500 beda jaks konkurencja. Nie chodzi o moc, chodzi o jakosc i naturalnosc odwzorowania dzwieku. Aha, zapomnij o zestawie 7.1 - jest to kompletna strata pieniedzy, bo zadne filmy w 7.1 kodowane nie sa. 6.1 bedzie duzo lepszym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zacol Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Może i nie są kodowane w 7.1 ale z tego co wiem to można przerobić sciżke muzyczną każdego filmu do 7.1 bez większego problemu. Czyli jak 5.1 czy 6.1 czy 7.1, a może wzmachol?? Co wy na to?? Costi powiedz mi ile kosztowało by mnie zakupienie dobrego wzmachola i zestawu głośników (lub też ich stworzenie)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Mozna upmixowac 5.1 do 7.1 - aczkolwiek jest to juz tworzenie czegos, czego oryginalnie w sciezce dziwekowej nie ma. Osobscie ograniczylbym sie do 6.1. Co do wzmaka i kolumn - u mnie w domu jest amplituner Yamaha RX-V557 i do tego kolumny Eltax Summit (z przodu kolumny Castle, subwoofer Yamaha) i jest super (pomieszczenie 20 m^2). Koszt takiego czegos to ok. 5k zlotych (RX-V557 + odtwarzacz DVD + Summity 6.1 + sub). Nie wiem jak ten zestaw plasuje sie na tle oferty innych producentow, ale ja z ojcem jestesmy bardzo zadowoleni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Otóż już precyzuje swoje wymagania. Chce stworzyc zestaw kina domowego dajacego swietne efekty podczas ogladania filmu w domowy zaciszu. Nie chodzi tutaj o moc, a raczej sam efekt. Gdy zaprosze kogoś do domu na film, to żeby po obejrzeniu chciał go obejrzeć jeszcze raz i poczuć ten krystalicznie czysty dźwięk :P Co do granicy pieniężnej to chce wydać na głośniki jakieś 500 złotych, a na kartę jakieś 200 złotych. To są górne granice. Mam nadzieje, ze mnie rozumiecie.zapomnij..;] mam liva 5.1 i x530, a w dużym pokoju zestaw kina domowego samsunga ( nie pamiętam jaki, cos kolo 1900zl czyli jakis sredni) I to wszystko wysiada w porównaniu z zestawem kina domowego z prawdziwego zdazenia na kolumnach ( polecam kode) ;]ale to juz okolo 1500zł do tego karta za hmm 300 i śmiga. za Tyle co podałeś tak jak ktoś wspominał geniusy za 450 ich zaleta jest drewniana obudowa i dobry dzwięk, ale moc maja w deche...^^ coś za coś:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...