Skocz do zawartości
yuucOm

Wydajny Cooler Pod Amd 64....

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. Czas na OC mojego Venice :P. Jak wiadomo przydaje sie do tego dobry cooler.

Dla mnie najważniejszy priorytety podczas zakupu to:

1 wydajnośc przede wszystkim. Musi być znacznie wydajniejszy od boxowego coolera

2 cena do 100 zł (max do 150)

3 żeby nie był za głośny (wystarczy ze nie bedzie głośniejszy od boxa, w ostateczności może być troche głośniejszy)

4 w miare normalne gabaryty, żeby sie zmiescił do obodowy :P (czyli nie jakies wielkie wierze od "termalmejk" ;d)

Ja znalazłem coś takiego: Arctic Cooling Freezer 64 Pro tylko cena mnie troche zdziwiła bo jest bardzo przystępna. Co o nim sądzicie i czy możecie mi polecić coś bardziej wydajnego ?

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

paluszek poczytaj o tym asrocku a sie zdziwisz :D

Dokładnie. Widziałem ze ktoś sie przyczepi do asrocka xD. Poza tym to nie bedize wielkie OC. Sam bym tej płyty nigdy nie kupił gdyby nie Uli i opinie o niej własnie na tym forum.

A jaki jest najbardziej wydajny cooller pod a64 do 150 zł (tylko żeby to nie była wierza :P) olewając pozostałe priorytety takie jak hałas itp ?

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz obudowe, w której płyta jest min 1,5 cm od zasilacza do wejdzie Ci bez problemów

pentagram QVC-120. Mam dokładnie taki zestaw i chodzi lepiej niz dobrze

Pentek ma ten plus, że chłodzi również płytę, pamięci i po częsci grafę

Tak to wygląda w Chieftec'u midi

asrock&pentek

ps. mam do sprzedania tego Pentka :), zmianiam na Blue Orb II

Edytowane przez Testus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentagram 120 Cu to tandeta, za duzy i ma głosniejszy wiatrak jak 100Cu+, obecnie najtańszym i najwydajniejszym w swojej cenie jest freezer 64 pro, w idle mam 30stopni a stres 45, na podkręconym oczywiście :] Wszystkie coolerki powyższe miałem i freezer 64 pro rządzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serious mowiac wolalbym dolozyc do NINJI w tym wypadku...

co to w ogole za zwrot ? :| Teraz BT mozna dostac juz od 129 zl. Kwestie czy dolozyc 70 zl do Nindzi trzeba przemyslec samemu. Moim zdaniem nie warto - ale to tylko i wylacznie moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za linka :P

Hmm nadal nie moge sie zdecydować :P. Sam przemyśle i zobacze czy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Thermalmake'a czy AC freezera :(. Przydał by sie link z testami tych dwóch coolerów. Chciałbym zobaczyć czy różnica w "wydajności" jest na tyle znaczna zeby wydać te 150 zł na T Big.

A i jeszcze jedno. Z tego co wiem to instalacja freezera jest banalna, a czy mogł by mi ktoś powiedzieć jak z instalką T Big ? :P

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwrot jest taki a nie inny...

a co do big typhoona to widze go za 139 zł najtaniej...

HIT SCYTHE NINJA + WENTYLATOR FANDER FD-120S 120mm =199zł

Scythe Ninja SCNJ-1000P Heatpipe+wentylator 0 dB !

Kup Teraz! 174,99 zł

i racje masz czy dolozyc do Ninji(wersji P) te 35,99 to juz jest tylko i wyłącznie wybór kupującego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za linka :P

Hmm nadal nie moge sie zdecydować :P. Sam przemyśle i zobacze czy ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Thermalmake'a czy AC freezera :(. Przydał by sie link z testami tych dwóch coolerów. Chciałbym zobaczyć czy różnica w "wydajności" jest na tyle znaczna zeby wydać te 150 zł na T Big.

A i jeszcze jedno. Z tego co wiem to instalacja freezera jest banalna, a czy mogł by mi ktoś powiedzieć jak z instalką T Big ? :P

Montaż jest prosty tylko troche trzeba sie nagimnastykowac przy dokręcaniu nakrętek, ale w sumie to pryszcz. Zreszta mozesz użyć jakiegoś małego klucza imbusowego jak masz ale i bez tego dasz radę. Bierz BT i sie w ogóle nie zastanawiaj. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak wezme freezera :P. Cena 2 razy mniejsza a wydajność w porównaniu do T Biga nie jest taka zła (napewno nie 2 razy gorsza :P). Troche mi szkoda te 140 zł więc biore coolera za 80 zeta :P.

Dzięki za odpowiedzi ^_^ .

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

big typhoon zje freezera ;) freezer na max nie ma szans z tajfunem max

kupel na venice @ 2500mhz 1,52 ma takie temp (2*c load mniej) jak ja na s64 256l2 2711mhz 1,63v z wentylem na 50% ;), do tego on ma otwrtą budę

big tajfun nie jest cichy na max, cichy jest przy ~65%, niżej robi się niesłyszalny (~800rpm)

montowanie ? nie jest trudne ale trzeba wyjąć płytkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi