realqpa Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Witam! Może troche z innej beczki ale wciąż o miernikach. Chcialem poprosic o pomoc w zdobyciu softa na PC do miernika SAF 350E. Dyskietke szlag trafil a jest mi bardzo potrzebna :sad: Może akurat ktos takowa posiada, albo wie gdzie to oprogramowanie po necie krązy (rozgladalem sie ale nie znalazlem :unsure: ). Tak wiec prosze o wskazowki. Z gory dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 No ale po co ci pomiar napięcia jak nigdzie nie dotykasz sondami? Mi to nie przeszkadza, a mierniczek niczego sobie :D Fajna cena, fajny sprzęt. no właśnie po nic.. tlyko po przesiadce z miernika za 20 pln na 280pln po prostu mnie to troche ... nmo dało się zauważyć... cy ja narzekamna niego przecież napsiałęm że fajny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P@weł m Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 (edytowane) Ja powiem tak: jeżeli ktos nie używa miernika co chwilę to pewnie jemu jest obojętna dokładnoc miernika(chodź to ważne mimo wszystko). Jeżeli był bym dokładny(a tak za bardzo nie jestem ;-)) to bym dołożył do porządnego miernika. A jeżeli nie i mierze miernikiem napięcia "od święta"(no może trochę częściej) to dam dychę czy dwie dychy i mam to z głowy. A co sądzicie to tym mierniczku-KLIK? I najważniejsze- czy takim miernikiem sprawdzimy polaryzację diód które wymieniamy w telefonie(podam artykół-LOOK). Bo to dla mnie ważne. No i skoro jesteśmy przy elektronice to czy warto dac tą dychę czy dwie za lutowniecę z allegro.pl(za TO-wątpie lu za TO- to już bardziej)? Wiem że w takim wypadku najlepiej było by dac te 200-300zł za Hot-Aira ale na to mie nie stac. POZDRO Edytowane 8 Marca 2006 przez P@weł m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 diody led cieżko sprawdzić miernikiem, bo zazwyczaj wystawia on za małe napiecie do jej sprawdzenia... Zawsze mozna sprawdzić podłączając ją pod napeicie to w tą to w tamtą stronę... Tym mierniczkiem posługiwałem się przez całą moją ditychczasową karierę elektronika :)... i dało rade... co prawda nie ufałem mu zbytnio co do wartości, ale nieraz to da się pominąć, lub wykluczyć błąd pomiaru lutownica jak lutownica... ja mam w domu gorszy pistolet i gorszą trzy_pięćdziesiatkę.... zatem jak mówiesz.. lutujesz od świeta to Ci starczy... Jak ja mówię.. nie takimi badziewiami dałem radę lutować setki lutów... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm_ Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Co może powiedzieć na taki miernik? Może być czy straszna kupa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) jeśli mam oceniać miernik po wygladzie to napewno kupa to to nie jest :) ZAWSZE jakość miernika najlepiej określa się po parametrach i po tym DO JAKICH pomiarów go używamy, a co za tym idzie jaka precyzja pomiaru jest potrzebna... Jeśli ktoś potrzebuje miernika żeby sprawdizć rezystor który podłącza sie do diody to wystarczy byle jaki badziew za 10 złotych. Jeśli ktoś chce konstruować precyzyjne wzmacniacze, czy urządzenia pomiarowe to tutaj wymagana jest wysoka jakość i dokłądność narzędzi... na zasadzie "brudną szmatą nie umyjesz okna" :) poza tym jak mawiał Rambo... liczy się człowiek a nie sprzęt... :wink: Edytowane 9 Marca 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 a do mierzenie napiec zaislacza w komputerze jest roznica miedzy zasilaczem za 10zl a za 40zl? czy one wystrcza do takich zastosowan? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P@weł m Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 diody led cieżko sprawdzić miernikiem, bo zazwyczaj wystawia on za małe napiecie do jej sprawdzenia... Zawsze mozna sprawdzić podłączając ją pod napeicie to w tą to w tamtą stronę... Tym mierniczkiem posługiwałem się przez całą moją ditychczasową karierę elektronika :)... i dało rade... co prawda nie ufałem mu zbytnio co do wartości, ale nieraz to da się pominąć, lub wykluczyć błąd pomiaru lutownica jak lutownica... ja mam w domu gorszy pistolet i gorszą trzy_pięćdziesiatkę.... zatem jak mówiesz.. lutujesz od świeta to Ci starczy... Jak ja mówię.. nie takimi badziewiami dałem radę lutować setki lutów... :) To więc tym co wymieniłem do takich żeczy raczej się nie nadaje? Czy nie za bardzo sprawdza się polaryzację diód miernikiem ponieważ są za małe? POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) zasilacz za 10 a za 40 to ten sam shit... tylko pośrednicy biorą więcej... Można sprawdzić z miernikiem lepszej klasy o ile się myli z pomiarem np napięcia.. i mieć to na uwadze. Aczkolwiek to nei oznacza ze każdy egzemplarz będzie mierzył źle. Diod LED ja nigdy neirnikiem nie sprawdzam.. podałczasz to pod napcieie ze 3 V i widzisz czy świeci czy nie. A wielkosć diod nie ma tutaj nic do rzeczy :) Edytowane 9 Marca 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cRaCkEr Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 LED idealnie sprawdza sie na tescie "diody" przy sprawdzaniu A i K zaswieci sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 co oznacza wg Ciebie stwierdzenie : przy sprawdzaniu A i K zaswieci sie. bo ja tego nie rozumiem... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_:D Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Chodziło mu na pewno o anode i katodę. Sprawdzisz małą diodę miernikiem (czy świeci), a duża ci sie nie zaświeci, bo za mały prąd płynie, ale miernik ci pokaże na wyświetlaczu spadek napięcia na diodzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 co to jest katoda i anoda to ja wiem.. ale z jego stwierdzenia nie można nic konkretnego wywnioskować :)... Poza tym istnienie spadku napiecia na diodzie nie oznacza że będzie ona świecić... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_:D Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 @PelzaK przecież napisałem wyżej, że świecić może tylko mała dioda, większa nie zaświeci, bo za mały prąd popłynie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 ja się nie pytam Ciebie.. bo Ciebie rozumiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Co może powiedzieć na taki miernik? Może być czy straszna kupa? Dawno tu nie zaglądałem. Własnie jest to jeden z mierników, którego wcześniej (na 1 czy 2 stronie) użyłem do testów, więc sam możesz sobie odpowiedzieć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_:D Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 @PelzaK no to sie nie zrozumieliśmy :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 (edytowane) Witam. Chciałbym kupić jakiś przyzwoity miernik do dokładnego zmierzenia np. napięcia na pamięciach RAM, w zasilaczu i tym podobnych rzeczy. Czy warto dopłacać do czegoś lepszego niż UNI-T UT60A ? Co sądzicie o UT70A? z tabelki wywnioskowałem, że robi dokładniejsze pomiary, może też mierzyć temperaturę i chyba ma podświetlenie... Warto to brać? Nie jestem za bardzo w temacie, nie znam się na tych sprawach i dlatego chciałbym prosić Was o pomoc. Wolałbym nie wydawać na ten cel więcej niż 200zł. Edytowane 16 Maja 2006 przez pwlj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 ktoś tam kiedyś pisał że UT60A jakiś niemrawy jest jeśli chodzi o używalność.. Mierzyć może i mierzy w miarę dokładnie. Ja kupiłem (za namową przedkupcy :) ) UT70B... ino kosztuje pod 3 stówki... Miernik kupowałem nawet od tego człowieka.. odbierałem osobiście na giełdzie wrocławskiej elektronicznej. Oni tam zazwyczaj stoją z tymi miernikami w rzędzie 5 miejsce 5 z tego co pamiętam... :) Możesz iść i sobei pooglądać mierniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_:D Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Dawno mnie tu nie było. @Pelzak kupiłeś miernik od tego kolesia, co ja? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 chyba tak.. tego z allegor.. co ma sklep w opolu gdzieś czy coś... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Przejde do konkretow. Ze spalila sie moja zabawka my-62 poszukje jakiegos niedrogiego i w miare dokladnego miernika z pomiarem temperatury. Przymierzam sie do tego malenstwa. Pytaniem jest czy w tym przedziale cenowym ( do 50 zeta ) jest cos lepsiejszego? Zalezy mi tez na pomiarze temperatur ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 temp możesz mierzyć dowolnym miernikiem który ma pomiar napiecia.. kupujesz układzik LM35 podłączasz pod miernik i zasilanie i mierzysz temperaturę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Tyle ze lm35 nie wsadze miedzy zebra radiatorka na mostku HSI. Jest za duzy o jakies 4,5mm. No i lubie miec zakres przynajmniej od -20 do 300 stopni C [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 to kup tego lm35 w obudowie SO-8 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 @Arnie Napisz to po polsku. Nie siedze w elektronice a do montarzu czegokolwiek mam 2 lewe rece i nimi tylko krece. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 taka troche mniejsza obudowa [; napewno zmiesci sie do radiatorka:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Ostatnie zmiamy w kompie spowodowały moje obawy co do wydajności mojej zasiłki Szukam więc miernika cyfrowego, którym mógłbym mierzyć napięcia zasilacza. Do innych domowych zastosowań też pewnie będzie wykorzystywany. Jaki model o akceptowalnej dokładności polecacie? Z tych tańszych ;) Podajcie linki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 AndyN - looknij na 2 poprzednie strony, zajmie ci to 5 min a bedziesz wiedzial czy warto doplacic do lepszego i czym sie roznia mierniki za 10 i 40zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 ja nie wierzę zbytnio mojemu za 300 pln a co dopiero takiemu za 10 :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...