Skocz do zawartości
Bula i spula

Czy Ten Miernik Jest Dobry?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,kupilem na allegro miernik DT-832 za 8zl :D , i jest problem bo zaniza pomiary i to dosc mocno :mur: , rozkrecilem go ale w srodku nie ma ani potka ani rezystora :blink: ,same smd , wie ktos jak to "cacko" mozna skalibrowac i czy w ogole sie da?? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

God damn it :mur: nie da w ogole rady nic z tym zrobic? kupowalem na allegro - niby wyprzedaz z hurtownii , nie wiem czy moge tu podac nick tego kolesia. Kurde wiedzialem ze te taniochy nie sa super dokladne ale zeby odchyl 5-10% to przesada :angry:

Edytowane przez Astro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...nie wiem czy moge tu podac nick tego kolesia.

Pewnie że możesz, trzeba innych ostrzec przed oszustami. Pozatym jestem ciekawy czy to ten sam od dwóch lat sprzedaje te wybrakowane (o którym już była mowa na tym forum), czy może ktoś nowy ;]

Nick kolesia to peja333

Czyli nie ten co ostatnio, btw. czy twój miernik ma chociaż bezpiecznik? Ja np. dostałem kiedyś miernik nawet bez bezpiecznika. ;]

Edit xxx dni później:

pamiętajcie tylko przy pomiarach rezystancji większych, żeby nie trzymać dwiema rękami rezystora i końcówek miernika .. bo rezystancja skóry dosyć znacznie zmienia wtedy odczyt. Najlepiej mierząc rezystory jedną końcówkę trzymac w łapie a drugą docisnąc o stół..... to taki mały hint :)

Wim wim :P Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że możesz, trzaeba innych ostrzec przed oszustami.

Ok ja nie twierdze ze to oszust bo albo mi sie trafil taki lipny egzemplarz albo faktycznie juz z gory wiedzieli ze cala seria jest zbombana , bo bylo napisane ze cena hutrowa producenta to okolo 10-15zl a na aukcji bylo 100sztuk i tak tanio szly, za 7.99. Nigdy nie mialem szczescia do miernikow ,albo spalilem , albo zatopilem ,albo zostawilem w zimnie. I znowu zostane bez dzialajacego miernika , jestem troche zly na siebie. Nick kolesia to peja333 i link do aukcji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=158104658.

Czyli nie ten co ostatnio, btw. czy twój miernik ma chociaż bezpiecznik? Ja np. dostałem kiedyś miernik nawet bez bezpiecznika. ;]

No co ty bezpiecznika tam nie ma , chyba takie urzadzenia bez zadnych zabezpieczen nie powinny byc sprzedawane, , dodatkowo napisze ze baterie to oni chyba zuzyte tam wkladaja albo ten multimetr tak dlugo lezal ze sie z czasem rozladowala bo po wlaczeniu to ten miernik ledwo dzialal.

Edytowane przez Astro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co sprawdzałem to na zakresach 200 i 2k moim zdaniem mierzy poprawnie wyżej nie miałem okazji sprawdzać jeszcze ;)

pamiętajcie tylko przy pomiarach rezystancji większych, żeby nie trzymać dwiema rękami rezystora i końcówek miernika .. bo rezystancja skóry dosyć znacznie zmienia wtedy odczyt. Najlepiej mierząc rezystory jedną końcówkę trzymac w łapie a drugą docisnąc o stół..... to taki mały hint :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No co ty bezpiecznika tam nie ma , chyba takie urzadzenia bez zadnych zabezpieczen nie powinny byc sprzedawane, , dodatkowo napisze ze baterie to oni chyba zuzyte tam wkladaja albo ten multimetr tak dlugo lezal ze sie z czasem rozladowala bo po wlaczeniu to ten miernik ledwo dzialal.

Zazwyczaj są. Na linii 200mA Edytowane przez Excray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ,kupilem na allegro miernik DT-832 za 8zl :D , i jest problem bo zaniza pomiary i to dosc mocno :mur: , rozkrecilem go ale w srodku nie ma ani potka ani rezystora :blink: ,same smd , wie ktos jak to "cacko" mozna skalibrowac i czy w ogole sie da?? <_<

Ale skalibrować do czego? Wbijania gwoździ? :>

Incredibilis, człowiek wie o istnieniu elementów SMD, a kupuje atrapę miernika ze sklepu "wszystko po 4,50" zamiast uciułać 30 pesos na najmizerniejszy nawet model, do którego przyznaje się już jakaś firma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Incredibilis

Widocznie się opłacało, teraz ma 3,5 cyfry LCD, koszyczek do baterii 9V,buzzerka i trochę elementów SMD, nie mówiąc o obudowie...

No co ty bezpiecznika tam nie ma

Nie wierzę, czyżby jeszcze cost-reduction? :blink: Za moich czasów wstawiali w te "mierniki" choć jeden bezpiecznik. To może choć zwora jest, bo nie wierzę, że ktoś zrobił nowe PCB... :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to sie mowi: Tonacy brzytwy sie chwyta , nie mialem miernika a na szybko potrzebowalem , kasiorki tez zbytnio nie bylo wiec sie skusilem na ten "egzemplarz" :D w kazdym badz razie to co mialem pomierzyc przy kompie to pomierzylem :P .A jak juz wspomnialem bezpiecznika nie ma , nawet punktow lutowniczych na oprawke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A fuj...

Strasznie dlugo cos takiego dobiera sobie zawsze zakres. Zwyklym mozna 3 razy cos zmierzyc :D

boliv mi or not... ale mój uni-t ut70B dobeirze zakres szybciej niż Ty zdążysz go przełączyć ręcznie :). Przedpotopowe, pionierskie mierniki tak miały jak mówisz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Fluke tutaj ma dość wolne przetworniki, ale można się przyzwyczaić. Albo ustawić zakres ręcznie (przyciskiem), co nieco usprawnia cały pomiar.

Swoją drogą - Fluke 112 za 399 pesos? Incredibilis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytalem caly temat i juz nie wiem co sądzić ;) jedni pisza ze nie ma roznicy miedzy miernikiem za 5zl a za 30zl, inni ze jest... heh

co wybrac?

DT-838

Laudmann LM-803

DT9208A

DT9207

Prosonic MAS838

Master M890G

UNI-T UT-33C

UNI-T UT30C

Mastech MAS838

ewentualnie cos innego do ok. 40zł :)

jeden warunek: powinien mierzyc tez temperature :)

Edytowane przez MacOSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi