ALEX-77 Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 No własnie jak to zrobic kumpel ma płyte ECSa i zwykła myszkę z rolka i może sobie kompa z mychy odpalic :D Jak tego dokonac na mojej płycie coś trzeba w BIOSIE ustawic?? prosze o jakies porady :wink: Pozdro ALEX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snoo Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 moze nalezy trafic myszka w przycisk POWER na obudowie :twisted: a tak na powaznie pierwszy raz o tym slysze ale pewnie łoś jestem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Jest taka funkcja w biosie.Odpalanie za pomocą konfiguracji klawiszy ztrel -F1 do f12 lub za pomocą prawego klawisza myszy.Ale mi nigdy się ta sztuka nie udała :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALEX-77 Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 wszyscy tylko czytają ,czy naprawde nikt niewie jak i co ?? :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speedy029 Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 w moim ASUSie można uruchomić kompa za pomocą myszki albo klawiatury(do ustawienia w BIOSie np. spacją, Esc) , naprawdę poocna rzecz, nie trza się schylać do budy i gnaty nie bolą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ndx Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 hmm w biosie masz ustawiania cos tam power i wybierasz spacja mause itd hmm nawet jak to jest nie zawsze dziala ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cesarz Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 często jest tak a żeby działała ta funkcja trzeba ją najpierw odblokować za pomocą zworek na płycie a dopiero wtedy będą aktywne te funkcje w biosie zajrzyj do swojej instrukcj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 wszystko zalezy od plyty (biosu) mozliwosci sa rozne : ponoszenie plyty za pomocy klawiatury (spacja, guzior power, inne), myszki (ruch myszka, przycisk), urzadzenia podpietego do gnazda (rs, paralel, pci, lan, i inne) generalnie zalezy od producenta sprzetu a i tak nie zawsze to dziala - tzreba poprubowac ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Usstawia się to w POwer Menagement przeważnie (czy coś w tym stylu) funkcaj power on cośtam (też przeważnie). Jak to wygląda na twojej płycie to nie wiem niestety. Jak wam nie działa to zerknijcie do instrukcji. U mnie trzeba było tylko przestawić jedną zworkę żeby dopływał prąd do klawiatury jak komp jest wyłączony. Potem ustawianie w biosie i jazda. Jak wam nie działa to ustawcie zworkę. Nieskuteczne tylko wtedy jak macie kompa podłączonego pod listwę, którą wyłączacie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 No własnie jak to zrobic kumpel ma płyte ECSa i zwykła myszkę z rolka i może sobie kompa z mychy odpalic :D Jak tego dokonac na mojej płycie coś trzeba w BIOSIE ustawic?? prosze o jakies porady :wink: Pozdro ALEX Płyty MSi mają taką opcję z biosie, poszukaj opcji power itp i w płytach MSI kt3 ta opcja z odpalaniem na click myszy działa prawidłowo... Przynajmniej z tymi msi z kórymi sie spotkałem... Tylko że jak masz mysz z "delikatnym i bardzo czułym klaiwszem" to komp może ci się uruchmiac jak mocniej położysz ksiązkę na stole :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 jesli chodzi o twoja plyte tk3ultra2 to wchodzisz do biosu-->power management features-->set weak up events i tu masz mozliwosci : kbc to klawiatura (ustawiasz sobie jakim guzikiem), on ps/2 mouse (chyba wiadomo o co chodzi - myszka). a na marginesie to przydalo by sie zagladac czasem do istrucju obslugi ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 moze nalezy trafic myszka w przycisk POWER na obudowie :twisted: a tak na powaznie pierwszy raz o tym slysze ale pewnie łoś jestem :) No to jestes los, bo ta funkcja jest zaszyta pod nazwa Keyboard/ Mouse Power On. nie wszystkie plyty to obsluguja niestety. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 U mnie dziala bez przestawiania zworki na płycie. Wystarczyło ustawić w biosie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacieX Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 u mnie to samo ustawienia w bios-ie i po klopocie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmooo Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 z tego co wiem to mozliwe jest takie włączanie kompa jeśli siema klawiaturęlub myszkę USB ... no ale ja mało wiem to może znów gadam głupoty!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 z tego co wiem to mozliwe jest takie włączanie kompa jeśli siema klawiaturęlub myszkę USB ... no ale ja mało wiem to może znów gadam głupoty!!!! Nie ważne czy na USB czy PS/2 ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 z tego co wiem to mozliwe jest takie włączanie kompa jeśli siema klawiaturęlub myszkę USB ... no ale ja mało wiem to może znów gadam głupoty!!!!Ja nie mam USB i działa :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Spóźniłem się. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALEX-77 Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 dzięki za zainteresowanie hmm do ksiązki zaglądałem prubowałem juz wiele ale nic lipa :( a w BIOSIE w menu :Power Management Features w opcji"Set wakeup events ustawiam Rescume OnPS/2 MAUSE i sa dwie możliwosci albo Disabled albo S3 disablet rozumiem ale S3 co to jest ??? 8O Pozdrówka ALEX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 ustawiasz w biosie takie cudo jak jest na asusie ps2 start czy jakos tak i masz odpalanie z mychy a druga opcja to nie masz czegos takiego na plycie :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreamer Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Na mojej płycie ta opcja działa. U mnie w biosie za to są odpowiedzialne KEYBOARD POWER ON (tutaj można nawet se hasełko ustawić) lub MOUSE POWER ON. Poszukaj u siebie może też masz coś takiego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALEX-77 Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 BIOSIE w menu :Power Management Features w opcji"Set wakeup events ustawiam Rescume OnPS/2 MAUSE i sa dwie możliwosci albo Disabled albo S3 disablet rozumiem ale S3 co to jest ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreamer Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Prawde mówiąc to nie mam pojęcia co to jest. Zobacz może pisze w instrukcji od płyty. Tam są opisane poszczególne funkcje w biosie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4DOS Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 na usb powinno chyb dzialac jak ja wylacze kompa to mysz i tak ma ciagle zasilanie, widze to bo mam optyczna i laser sie bardzo leciukto swieci ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 w instrukcji od plyty powinno byc napisane co to jest to "S3", jak nie bedzie to jest w pdf'ie od plyty na stronie msi. nie pamietam linka do pdf'a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALEX-77 Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Już niewiem jak to zrobic "czy wogóle to działa "próbowałem już chyba wszystkiego cos mi sie wydaje ze nieda rady mysz tez mam optyka ,musiał by ktoś sie znalesc co tez ma taka płyte jak ja. pozdrówka ALEX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Już niewiem jak to zrobic "czy wogóle to działa "próbowałem już chyba wszystkiego cos mi sie wydaje ze nieda rady mysz tez mam optyka ,musiał by ktoś sie znalesc co tez ma taka płyte jak ja. pozdrówka ALEX Na MSI tak jak pisałem wcześniej działa to , sam to właczałem , niestety teraz nie mam dostępu do kompa z MSi , ale nie było z tym problemu z tymi MSi z którymi się spotkałem.. Były to MSi kt3ultra ale bez raida.. (więc żadnego problemu nie powinno być..) Poczytaj w instrukcji i przejrzyj pozostałe funkcje, może jest tam tez opcja która wyłacza możliowśc uruchomienie kompa innym sposobem niz przy pomocy przycisku power. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziura Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Na MSI tak jak pisałem wcześniej działa to , sam to właczałem , niestety teraz nie mam dostępu do kompa z MSi , ale nie było z tym problemu z tymi MSi z którymi się spotkałem.. Były to MSi kt3ultra ale bez raida.. (więc żadnego problemu nie powinno być..) Poczytaj w instrukcji i przejrzyj pozostałe funkcje, może jest tam tez opcja która wyłacza możliowśc uruchomienie kompa innym sposobem niz przy pomocy przycisku power. mam msi kt3ultra2-r i niestety takiej funkcji ta plyta nie posiada. wczesniej mialem asusa i spacja odpalalem kompa. na msi owszem mozna odpalac klawiatura lub myszka ale ze stanu oczekiwania (suspend). i tutaj masz 2 mozliwosci - mozesz przelaczyc w stan powiedzmy "lekkiego" zawieszenia, gdzie komp sie nie wylacza, i stan w ktorym komp zostaje wylaczony. wowczas dziala wlaczanie klawa i mycha - minus tego jest taki ze u mnie nie odpala sie dobrze po calkowitym wylaczeniu kompa. prawde powiedziawszy nie chce mi sie w to bawic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Witam Ciekawy problem, i wcale nie az tak prosty, jak pisza niektorzy, ktorym sie udalo "trafic". Chodzi tu przede wszystkim o "zaszlosci" intelowskich norm: APM I ACPI (ostatnio tez ACPIC). Ilosc niejasnosci, i.. zwyklych bugow w tych normach powoduje spore problemy. Teoretycznie kazda wspolczesna plyta AT-ATX ma mozliwosc "budzenia"-wlaczania z poziomu klawiatury-myszy. W praktyce wszystko zalezy od zgodnosci tych peryferiow z normami, a scisle - co jest podstawowym problemem, od dzialania kosci na MB odpowiedzialnej za zasilanie klawiatury-myszy w stanach: sleep, standby. Zlote czasy, kiedy ustalala to zworka juz dawno minely (a szkoda..). Teraz zeby to zasilanie bylo, keyboard-mysz musza byc "APM level3" - jesli nie beda, pozostaje np. w przypadku Win XP zmiana "maszyny ACPI" na "maszyne APM" i reczne zahaczenie w odpowiedniej zakladce myszy-klawiatury pola "Pozwalaj na uruchamianie-budzenie przez to urzadzenie". Inaczej klops.. Co do Asusow (o nich sporo wiem) dopiero A7V333 sama spelnia do konca norme ACPI, choc z niektorymi myszami, np. A4Tech przewodowe nadal dziala niepoprawnie (brak zasilania w stand-by). Sam temat zasluguje na dluzszy artykul.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snoo Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 No to jestes los, bo ta funkcja jest zaszyta pod nazwa Keyboard/ Mouse Power On. nie wszystkie plyty to obsluguja niestety.na temat wlaczania kompa mysza slyszalem pierwszy raz poniewaz moje plyty ktore jak do tej pory mialem tego nie obslugiwaly :( ale dla mnie to nie powod do rozpaczan - i tak musze wlezc pod biurko coby wlaczyc listwe a reumatyzm mi jeszcze w tym nie przeszkadza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...