Skocz do zawartości
hdx

Nietypowa Obudowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Podczas pobytu w szpitalu myślałem trochę o moim kompie. Chciałbym zrobić jakiś fajny modzik, ale nie czuję się na siłach (brak dobrego pomysłu i kasy). Postanowiłem kupić jakieś uszkodzone DVD albo magnetowid i do obudowy wsadzić całego kompa. Obawiam się o przepływ powietrza i o to czy znajdę taką obudowę gdzie się to zmieści. Przypuszczalnie w obudowie zajdzie się:

- napęd CD (musi być, bo to główny bajerek :)

- dysk twardy

- flop (opcjonalnie)

- płyta główna z grafiką to wiadomo (boję się o to, bo wiatraczek z radiatorem od procesora jest dosyć duży i wysokość...)

- zasilacz (raczej niemożliwe więc można pomalować obudowę od zasilacza żeby pasowała do tej od obudowy dvd/magnetowidu i dać na zewnątrz)

Tyle powinno tam być. Nie wiem czy pomysł jest trafny, ale chciałbym zaryzykować :)

Proszę o opinie i ew. wskazówki, jeżeli ktoś miał z tym do czynienia.

Edytowane przez fipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup moze obudowe od starego wzmacniacza/amplitunera... sa duzo wyzsze i bez problemu upchniesz wszystko wewnatrz. Do tego pokretelko od glosnosci i wyswietlacz LCD 4x16 znakow i masz media center jak sie patrzy :) Wsadz do srodka taki sprzet ktory da sobie rade w odtwarzaniu filmow i graniu mp3, w zasilce walnij wentyl 120mm na minimalnych obrotach (polecam fandery), na grafice pasywne chlodzenie, CPU - jak znajdziesz cos co sie specjalnie nie grzeje to tez pasywa. Dysk w radiatory. U gory calego urzadzenia wytnij jesli nie bedzie otwory wenylacyjne i koniec roboty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra sry za czcionkę ale lubię Trebuchet MS :)

Hmm... Media Center nie chcę bo z kompa z podpisu nic takiego nie wyjdzie. Chcę po prostu mieć ładny sprzęt na półce :) Jestem wzrokowcem i zapalonym majsterkowiczem to chcę zaszaleć bo takiego czegoś jeszcze nie widziałem na oczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grzechu_1990: Przeszkadza ci coś jego czcionka? Pisz na temat! <_<

Co do tematu: Pomysł jest dobry. Cedek, hdd i flop wejdzie napewno, z wiatraczkiem od proca moze byc problem (zalezy jeszcze od czego obudowa; najlepiej od magnetowidu bo one są stosunkowo wysokie i wiatrak powinien wejść; jak dvd-slim to chyba jakiś wiatrak też slim ;) i jakieś niskie takty/napięcia). Zasilacz do budy od magnetowidu też powinien wejść (zależy jeszcze jakiej klasy ;))

Tak więc wszystko zależy od wysokości obudowy jaką chcesz zastosować.

Edytowane przez Barthezzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobają mi się stare wzmacniacze/amplitunery, bo mają stylowy wygląd. Tylko, że nawet za uszkodzony cena mnie trochę razi. Chciałbym na samej obudowie nie przekroczyć 50zł. Może i trudne, ale przy magnetowidzie powinno się udać. W sobotę postaram się na targu rupieci czegoś poszukać. Czasem tam stroją ze sprzętem.

EDIT:

Wstępnie rozrysowałem:

Dołączona grafika

Wymiary wzorowane na takim amplitunerku: http://allegro.pl/show_item.php?item=82413914

Jak widać z miejscem jest problem i w związku z tym z cyrkulacją powietrza też. Jeżeli płyta główna będzie na samym dole, a resztę damy pod sam "sufit" to może coś się z tego narodzi. Do tego trzeba jeszcze kilka centymetrów na panel z diodami i regulatorami, bo głównie o to w tym chodzi :). W każdym bądź razie będę próbował kupić jakąś obudowę.

Edytowane przez hdx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hdx pomysl ze jak kupisz obodowe od wzmacniacza to bedziesz musial wyciac otwor na cd-roma i na fdd, na moje kozystnym wyjsciem bylo by kupienie jakiegos zepsutego WYSOKIEGO kompaktu albo dvd, ktore juz maja wejscie na cd roma. Flopa zawsze mozesz pominac bo jest w zasadzie zbedny, albo wypusc kawalek tasmy od flopa z tylu i jak bedzie potrzebny to podlacz i po kolopocie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe Kasprzak super :]

Raczej lepszym wyjściem jest obudowa od wzmacniacza. Trudno, że będzie trzeba ją pociąc ale planuję zrobić wysuwanie tacki z boku obudowy. Efekt troche gorszy niż w odtwarzaczu DVD ale i tak powinno być spoko. Jeżeli by dało radę to i flop by był pod napędem. Ja mam płytę główną ATX, a mATX by się upchało bez problemu :) Kombinuję jak tu zdobyć w miare tanio obudowę i sobie zobaczę jak to wyjdzie. Pomysł mi się podoba, ale to zależy ile będę mógł na to przeznaczyć pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi