Skocz do zawartości
Sacrell

Windows Server 2003 I Udostepnianie Netu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie !!!

Mam pytanie zwiazane z Windows 2003 Server. Byc moze ktos mial juz stycznosc z tym.

Chcialbym aby ktos mi w miare mozliwosci wyjasnil jak mozna udostepniac dostep do internetu przez koncowki.

Mam server na MS Server 2003 do tego router D-Link 504 (do neostrady) i 7 komputerow klienckich. Oczywiscie komputery klienckie loguja sie do domeny.

Prosba...jak zrobic dostep do internetu i mam pytanie jeszcze czy mozna np. tylko 4 komputerom zrobic dostep nie ograniczony do netu a reszcie w wyznaczonych godzinach.

Jesli ktos podzieliby sie ze mna informacjami to bede wdzieczny i dziekuje

Pozdrawiam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

we właściwościach karty do której podpięły jest kabel z internetem zakładka zaawansowane, zaznaczasz opcja udostępniania tego połączenia system resztę zrobi sam

na komputerach klientach w polu brama domyślna ustawiasz adres tego serwera w sieci, w polu serwer DNS podajesz albo adres twojego serwera albo jakiś publiczny serwer DNS

w serwerze musza być dwie karty sieciowe jedna tzw. WAN a druga LAN

do WAN podłączasz internet

do LAN podłączasz przelicznik a do niego komputery

co do ograniczeń to zapraszam do działu Oprogramowanie Sieciowe

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na przyklad zeby byla wieksza i latwiejsza kontrola ( wiado kto jaki IP ma )

zeby jakis FW nie dostal " kota " ( przy zmianie IP z DHCP )-nortonik np: juz w zyciu takiego hosta nie dopusci

tylko uninstal pomaga ( ver. 2004 - nawet chlopaki z pomocy 0-0-800 311 12 69 - przekierowanie do Dublina )nie wiedzieli co z tym zrobic , rozmowa trwala okolo 30 min. :((((((((( )

Edytowane przez avecezary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi