HoMisiek Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Witam, widze ze od mojej ostatniej wizyty troche zmienil sie design tego forum :) Udalo mi sie sprzedac mojego Celeronka 2.4 GHz na jadrze Northwooda. Teraz zastanawiam sie nad kupnem nowego procesora. Nie moge wybrac miedzy AMD Sempron 2800+ 64 bit (Palermo 0.09 mikrona) a AMD Athlon 64 3000+ (ClawHammer 0.13 mikrona). Co bardziej sie oplaca kupic? Jaka jest roznica wydajnosci miedzy tymi dwoma prockami? Jedni pisza ze Sempron lepiej sie kreci i bez problemu mozna z niego wyciagnac tyle co oferuje powyzszy Athlon 64, a sam Athlon gorzej sie kreci. Inni mowia zupelnie na odwrot. Jak z wydajnoscia tego jadra ClawHammer? Bo o Palermo slyszalem, a tego ClawHammer'a pierwszy raz widze (jakies nowe to jest? co jest nowsze/wydajniejsze Palermo czy ClawHammer). Nie chce wtopic, bo juz raz wtopilem z Celkiem na jadrze Northwooda i nie chce aby z tym ClawHammer okazalo sie podobnie. Aha oba procki jak wiadomo sa na socket 754, wiem ze to nierozwojowy socket ale nie stac mnie na zakup niczego na 939. Tym bardziej, ze jakis czas temu wymienilem karte graficzna i zalezy mi na slocie AGPx8. Jesli ktos by mial jakies linki do testow porownawczych to bede wdzieczny (moze jakies sugestie w strone stosunku ceny do wydajnosci). Tylko prosze mi nie pisac, zebym szukal w google. Bo dzisiaj z 4 h spedzilem i nic specjalnego nie znalazlem (jesli chodzi o jadro ClawHammer). Z gory dziekuje HM. P.S. Zalezalo by mi na powaznych i w miare szybkich odpowiedziach, bo na jutro musze sie zdeklarowac, ktory procesor chce kupic. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Wiesz moze kup tak i bedzie dobrze: Sempron64 3000 Venice s.939 cena okolo 350zł Asrock K8 939Dual-Sata2(Posiada pełne AGP i PciE,bardzo dobra pod wzgledem O/C,stabilna) cena okolo 230zł I bedziesz zadowolony :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Sempron na Venice ? :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Sorki moj blad :oops: Venice z obcietym cache'm to bedzie Palermo jak dobrze pamietam :?: . Ale zobacz w sklepach nieraz pisza Venice np. tu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoMisiek Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 (edytowane) Hmm zastanawialem sie nad tym sempronem, patrzalem na testy jednak nie przypadl mi do gustu. AMD zastosowalo tutaj technike Intela i obcielo znacznie pamiec cache w tym procku - juz raz wpakowalem sie w takie cos. Pozniej przez 2 lata tyko sie wkurzalem. Niby socket 754 jest juz nierozwojowy ale i tak AMD znacznie czesciej wprowadza nowe Sockety niz Intel. Wiec kupujac dzisiaj s 939 moze sie okazac, ze za 6 miesiecy wprowadza nowy, ktory uczynia standardem. Z testow wyniklo, ze te sempronki na s 939 maja o wiele mniejsze mozliwosci O/C w porownaniu ze swoimi bracmi (s 754). Nie wspomne, ze plyt opartych o socket 939 i zawierajacych port AGP jest malo, kosztuja sporo i wiekszosc z nich jest sredniej klasy (jesli chodzi o O/C - tak wyczytalem z komentarzy osob posiadajacych te plytki). Dodatkowo trudno jest dostac tego Semprona na socket 939, a ja nie praktykuje zakupow w sklepach internetowych - znaczy procek jest jedna z rzeczy, ktorych nigdy przez neta nie kupie :) Chyba z wiadomych przyczyn. Kompa chce wymienic i uzywac go jaksi czas, napewno w ciagu najblizszych 2 lat nie bede zmienial procka :) Wtedy juz socket 939 bedzie pewnie odlegla historia. Dlatego prosilbym jednak o wypowiedzenie sie na temat prockow, ktore opisalem w 1 poscie tego tematu. Podajecie mi nowe modele ale nikt nie napisal mi jak z wydajnoscia tego jadra ClawHammer w Athlonie 64 (socket 754). Zastanawiam sie jeszcze nad plytka glowna: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14373 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15638 Asus vs. Gigabyte. Tutaj -> http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=172540&st=60 pisza ze ten Gigabyte ma slabe mozliwosci O/C. Co o tym sadzicie? Zalezy mi na chipsecie nForce 3 wiec zadne VIA i inne wynalazki nie wchodza w gre. Edytowane 23 Stycznia 2006 przez HoMisiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...