Mr_Gizmooo Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 chciałbym sie dowiedzieć czy jak siechce miec w kompie więcej niz 768 Mb ramu to musi to byc jakiś specjalny ram? Sprzedawca w sklepie powiedział, że powinien to byc nie zwykły a buforowany ram ... Jeśli wsadzę 3 lub 4 zwykłe ramy po 512 mb to będzie to w jakiś sposób przeszkadzało? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogers Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 chciałbym sie dowiedzieć czy jak siechce miec w kompie więcej niz 768 Mb ramu to musi to byc jakiś specjalny ram? Sprzedawca w sklepie powiedział, że powinien to byc nie zwykły a buforowany ram ... Jeśli wsadzę 3 lub 4 zwykłe ramy po 512 mb to będzie to w jakiś sposób przeszkadzało? może jestem jakoś tam nieoswiecony...ale mam wrażenie że sprzedawca chciał cie na cos naciągnąć......nie wydaje mi się aby był jakis problem przy założeniu 3 czy 4 kości po 512 MB czy tam 256 MB (chyba że twoje mobo ma jakieś wąskie ograniczenia co do maxymalnej ilości pamięci.) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Gosc chce zarobic i tyle , a jesli se wsadzisz pare kostek po 512MB to nie zaszkodzi alez skad. Tylko na to trza sporo kasy, w szczególnosci na DDry lub Rambusy ale SDRAMy tez By sporo wyniosly Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Gosciu bajeruje. Jakie tam 8O buforowane 8O ? Sa wogole takie pamieci!? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreamer Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Będzie chodzić nie przejmuj się sprzedawcą. On pewnie chciał cię tylko naciągnąć albo jest mało rozgarnięty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogers Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Gosc chce zarobic i tyle , a jesli se wsadzisz pare kostek po 512MB to nie zaszkodzi alez skad. Tylko na to trza sporo kasy, w szczególnosci na DDry lub Rambusy ale SDRAMy tez By sporo wyniosly to prawda ......droga inwestycja 4x512 MB....ale SDR'ów chyba nie zamieża kupić..??? prawda?? bo ja bez wachania wolałbym 2x256 DDR niż nawet te 4x512 SDR - to chyba oczywiste (choć zależy od płyty jaka posiada) ale jeśli płyta nie obsługuje DDR'ów to i tak zrezygnował bym z 1 kostki i wymienił bomo......no ale to takie tam moje myśli.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 jak sądzę chodziło o to że masz jakieś stare mobo... chodzi w o to że obsłuży do 768mb RAM jednsotronny, a sprzedawca pewnie mówił coś że muszą być to pamięci obustronne. W tym wypadku można włążyć 2 razy więcej... spytaj sprzedawcy czy posiada obustronne i go zjedź za oszustwo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenon_ Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Sprzedawca mogl miec racje. Wszystko zalezy od tego jaka posiadasz plyte glowna. na starszych plytach np BX nawet obustronne pamieci moga nie chodzic tzn bedzie dzielic ilosc przez 2 Dobrym rozwiazaniem jest zajrzec do manuala od plyty glownej tam powinienes miec wszystko pieknie opisane na temat kosc jakie mozesz wstawic. polecam rowniez opcje szukaj (kiedys rozwinałem bardzo podobny watek) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 -> Mr_Gizmooo podaj model i producenta swojej plyty, podejrzewam ze masz "nietypaowa" plyte... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmooo Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 tzn. jest tak, że dostałęm w prezencie 2 x 512 mb OCZ EL-dram (może mi ktoś powie czy warto je włozyc do zestawu czy lepiej kupić coś innego a te sprzedac, bo ja siena tym mało znam), nie wejdą w moją płytką, bo jest na sdramach (tak jest jak się kogoś chce uszczęśliwic na siłę)... bedę wiec musiał albo je sprzedać albo wymienic przynajmniej płytę i procesor ... szczerze mówiać to ta modernizacja będzie raczej z musu bo kompa uzywam do pracy i ten co go mam wystarcza mi zupełnie ... swoją drogą chciałoby się czasem zagrać w coś nowszego, jak już nic innego nie mam do roboty ... odpaliłęm ostatnio demo morrowinda i niestety, ledwo mogłem grac przy najsłabszych ustawieniach .... aha, na starej płycie napisane jest (tzn. w instrukcji) ze obsługuje max. 3x512 MB unbuffered SDRAM 133Mhz wnioskuje z tego, że jeśli sąunbuffered to musząbyc i buffered SDRAMY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Mr_Gizmooo ja z checia wezme te 2x512mb OCZ EL-dram :) :) Jesli masz taka plyte co max. 3x512 MB unbuffered SDRAM 133Mhz obsluguje to se kup ECSa na DDRach jesli ci komp tylko do pracy sluzy i nie interesuje Cie OC bo to tania plytka i siakiegos XP 1600+ lub 1700+ proponiwalbym. Wiecej jak 650 zeta za nie nie dasz a i sie ucieszysz z 2x512mb OCZ EL-dram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Z Morrowindem to inna sprawa, bo gra skacze i na 1GB DDR wraz z najnowszą płytą, GF4Ti4600 i Athlonem 2200+. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogers Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 tzn. jest tak, że dostałęm w prezencie 2 x 512 mb OCZ EL-dram (może mi ktoś powie czy warto je włozyc do zestawu czy lepiej kupić coś innego a te sprzedac, bo ja siena tym mało znam), nie wejdą w moją płytką, bo jest na sdramach (tak jest jak się kogoś chce uszczęśliwic na siłę)... bedę wiec musiał albo je sprzedać albo wymienic przynajmniej płytę i procesor ... szczerze mówiać to ta modernizacja będzie raczej z musu bo kompa uzywam do pracy i ten co go mam wystarcza mi zupełnie ... swoją drogą chciałoby się czasem zagrać w coś nowszego, jak już nic innego nie mam do roboty ... odpaliłęm ostatnio demo morrowinda i niestety, ledwo mogłem grac przy najsłabszych ustawieniach .... aha, na starej płycie napisane jest (tzn. w instrukcji) ze obsługuje max. 3x512 MB unbuffered SDRAM 133Mhz wnioskuje z tego, że jeśli sąunbuffered to musząbyc i buffered SDRAMY Myślę, że jak sprzedasz swoje mobo, SDRy (nie wiem ile ich tam masz) i 1 z tych kości 512 DDR to spokojnie wystarczy Ci kasy na nowe mobo na DDRach....nie wiem jak dobrze sprzedasz to może i na wymianę procka Ci starczy,,ale jego wcale nie musisz wymieniać Napisz jakiego masz procka... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Ja mam takie pytanie, czy Windows 9x bez problemów radzi sobie z więcej niż 768 MB ram ? (bo jeszcze tyle nie miałem ;) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmooo Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 niestety muszęwymienic bo nie znam takiej płytki pod DDR-y co by Athlona na Slot A obsłużyła, hehehehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 A co myslisz ze sie bedzie wieszal bo za duzo wpakowales? Oczywiscie ze nie nawet 1GB by ze spokojem przyjal tyle ze by szybciej smigal z programami ich uruchamianiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 A co myslisz ze sie bedzie wieszal bo za duzo wpakowales? Oczywiscie ze nie nawet 1GB by ze spokojem przyjal tyle ze by szybciej smigal z programami ich uruchamianiem Kiedyś gdzieś coś czytałem o jakimś ograniczeniu co do adresowania ramu w Win98 ... stąd pytam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 i dobrze slyszales win98 wspolpracuje stabilnie z ramem do 256 mb potem moga ci sie dziac rozne krzaczki. Sam tak mialem system zamiast przyspieszac to zwalnial jest jednak proste rozwiazanie programik cacheman zainstalowalem wybierasz odpowiednia opcje i wszycho smiga jak trza :) p.s. jedna z opcji w cachemanie nosi nazwe "solve stability on win 9x systems with 512MB ram " to chyba samo mowi za siebie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmooo Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 no ja mam teraz 512 mb ramu pod win98, mam też cachemana i wszystko gra ... wcześniej też grało mimo ze nie miałem cachemana!!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 tzn. jest tak, że dostałęm w prezencie 2 x 512 mb OCZ EL-dram 8O Chciałbym mieć takiego Mikołaja :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Bo B.Gates robi takie krzaczki standardowo ale sie da je poprawic przy pomocy oprogramowania o krórym bysmy ne wiedzieli ze istnieje w naszym zainstalowanym systemie. Coz tak zrobili. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmooo Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 gdybym chciał sprzedać 1 z tych modułów to ile powinienem zarzadać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmooo Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 to się tylko nazywa w prezencie, wwzystko i tak musiałęm wczesniej "odpracować" (o szczegułach nie będęględził bo nic ciekawego nie mam do powiedzenia ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zależy jakie taktowania, ale myślę spokojnie pow. 700zł. Jeśli to są extremalnie taktowane pamięci to nawet więcej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 tzn. jest tak, że dostałęm w prezencie 2 x 512 mb OCZ EL-dram (może mi ktoś powie czy warto je włozyc do zestawu czy lepiej kupić coś innego a te sprzedac, bo ja siena tym mało znam), nie wejdą w moją płytką, bo jest na sdramach (tak jest jak się kogoś chce uszczęśliwic na siłę)... bedę wiec musiał albo je sprzedać albo wymienic przynajmniej płytę i procesor ... szczerze mówiać to ta modernizacja będzie raczej z musu bo kompa uzywam do pracy i ten co go mam wystarcza mi zupełnie ... swoją drogą chciałoby się czasem zagrać w coś nowszego, jak już nic innego nie mam do roboty ... odpaliłęm ostatnio demo morrowinda i niestety, ledwo mogłem grac przy najsłabszych ustawieniach .... aha, na starej płycie napisane jest (tzn. w instrukcji) ze obsługuje max. 3x512 MB unbuffered SDRAM 133Mhz wnioskuje z tego, że jeśli sąunbuffered to musząbyc i buffered SDRAMY Masz te p[amiatki DDR? To sie zamien z kims na forum, ja bylbym chetny 1:1 - tzn ja Ci dam 2x256 SDRAM ;) :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 o nic tu nie chodzi koles jest jakis powalony poprostuy kit ci wciskal ja poszedlem w moim miescie do sklepu komputerowego i zapytalem o t-bred to nie wiedzial ze cos takiego jest i powiedzial ze jush tego nie produkuja chodzilo mi o 0.13u Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmooo Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 siostra przywiozłą mi te pamiatki z Kanady, niestety chyba mi się nie opłaci zamiana na 2x256 SDRAM ... moze ktoś widział testy tych pamieci gdzieś w necie ... słyszałem że sągdzieś porównania do cirsairów, samsungów, produktów geila i innych ...link do producenta: http://www.ocztechnology.com/press/pressre...lease.php?id=30 http://www.ocztechnology.com/products/memo...specs.php?id=18 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmooo Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 siostra przywiozłą mi te pamiatki z Kanady, niestety chyba mi się nie opłaci zamiana na 2x256 SDRAM ... moze ktoś widział testy tych pamieci gdzieś w necie ... słyszałem że sągdzieś porównania do cirsairów, samsungów, produktów geila i innych ...link do producenta: http://www.ocztechnology.com/press/pressre...lease.php?id=30 http://www.ocztechnology.com/products/memo...hp?id=18siostra przywiozłą mi te pamiatki z Kanady, niestety chyba mi się nie opłaci zamiana na 2x256 SDRAM ... moze ktoś widział testy tych pamieci gdzieś w necie ... słyszałem że sągdzieś porównania do cirsairów, samsungów, produktów geila i innych ...link do producenta: http://www.ocztechnology.com/press/pressre...lease.php?id=30 http://www.ocztechnology.com/products/memo...specs.php?id=18 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadi Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 NIe ostry facet z Ciebie jesteś COOL LOL :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...