Skocz do zawartości
Lord Puchacz

Neverwinter Nights 2

Rekomendowane odpowiedzi

Wytłumaczy mi ktoś....

...dlaczego jak wsadzę np. Khelgarowi na ten jego kurdupli paluch Pierścień Ochrony +2 to nic się nie zmienia?!? Moja postać też jest wojownikiem ale u mnie się podnosi KP o 2! Tak samo jak niektóre zbroje, jednym postaciom (tej samej klasy) zwiększają KP a innym nie albo mniej:/

Podręcznika nie mam, więc nie wiem;] To pewnie będzie jakiś badziew z D&D 3,5....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest "badziew" z D&D3.5, tylko z D&D3 - bonusy tego samego typu sie nie sumuja.

Musisz przejrzec inventory postaci i zobaczyc, czy jakies przedmioty nie daja juz czasem tego samego typu bonusu - w przypadku kilku bonusow tego samego typu dziala tylko najsilniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pytanie. Czy będę mógł pograć w tę grę na Venice 3k+, 512MB i karcie X1300 (prawie PRO ;] )??

Przejrzałem cały wątek i na temat działania na kartach typu X1300, czy nawet X1600 nic nie znalazłem. Jedynie to, że Radeony serii X1900/X1950 mają problemy z wydajnością przy włączonych cieniach. Ale to pewnie dotyczy wszystkich kart ATi.

Nie wiem, czy nie czeka mnie upgrade kompa, zanim zabiorę się za tę grę. Jednak nie bardzo chce mi się czekać z pół roku, zanim zbiorę fundusze. Wydatek na grę to niestety i tak duże obciążenie :mur: - nie samymi grami człowiek żyje; a to jest akurat tytuł, po który prędzej, czy później muszę sięgnąć :rolleyes:.

A więc, da się pograć na 1024x768 przy medium detalach z wyłączonymi cieniami i minimalną ilością źródeł światła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pytanie. Czy będę mógł pograć w tę grę na Venice 3k+, 512MB i karcie X1300 (prawie PRO ;] )??

Przejrzałem cały wątek i na temat działania na kartach typu X1300, czy nawet X1600 nic nie znalazłem. Jedynie to, że Radeony serii X1900/X1950 mają problemy z wydajnością przy włączonych cieniach. Ale to pewnie dotyczy wszystkich kart ATi.

Nie wiem, czy nie czeka mnie upgrade kompa, zanim zabiorę się za tę grę. Jednak nie bardzo chce mi się czekać z pół roku, zanim zbiorę fundusze. Wydatek na grę to niestety i tak duże obciążenie :mur: - nie samymi grami człowiek żyje; a to jest akurat tytuł, po który prędzej, czy później muszę sięgnąć :rolleyes:.

A więc, da się pograć na 1024x768 przy medium detalach z wyłączonymi cieniami i minimalną ilością źródeł światła?

Bedzie zwalniac,ale grac sie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szlag mnie trafi chyba... albo dostalem bugiem, albo jest ogolnie blad w drugiej czesci gry, bo klase prestizowa liczy mi do wieloklasowosci, dzieki czemu mam -20% do expa :evil: Jestem juz jakies 3k za Neeshka i Khelgarem...

Niby moge sobie ilosc exp korygowac w konsoli, ale wtedy najprawdopodobniej dostane flage cheatera, co uniemozliwi mi granie ta postacia w multi :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szlag mnie trafi chyba... albo dostalem bugiem, albo jest ogolnie blad w drugiej czesci gry, bo klase prestizowa liczy mi do wieloklasowosci, dzieki czemu mam -20% do expa :evil: Jestem juz jakies 3k za Neeshka i Khelgarem...

Niby moge sobie ilosc exp korygowac w konsoli, ale wtedy najprawdopodobniej dostane flage cheatera, co uniemozliwi mi granie ta postacia w multi :?

jezeli nadal masz tego buga to:

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Btw jaka masz klase prestyżową ? :P

Ja miałem berserkera (czy jakos tak) i ogolnie nie polecam bo szał to juz nie ten szał z nwn1 za duzo sie traci a mało zyskuje (a na wyskomi poziomie z siłą kolo 25-26 juz nic sie nie zyskuje :|)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mama zamiar zrobic wlasnie :P Druga alternatywa to za pomoca komendy w konsoli co jakis czas korygowac ilosc expa swojej postaci.

A postac mam Wojownik 1/Bard 4/Uczen Czerwonego Smoka 9 :)

Od biedy moge zresetowac sobie level i wziac kombinacje Woj3/Bard2/UCS, w ktorej bez wzgledu na to, czy liczy klase prestizowa, czy nie, jest wszystko OK. Tyle, ze z tym jest masa zabawy - przeklikac wszystkie poziomy, skorygowac wspolczynniki (bo przy resecie levelu zdobyte wraz z kolejnymi poziomami bonusy nie sa zerowane)...

Swoja droga, jak ktos chce grac Uczniem Czerwonego Smoka, to nie poelcam brac wiecej jak 2 poziomow barda (a najlepiej jeden i liczyc, ze powyzszy bug sie nie trafi) i max 3 punkty w aktorstwo - wiecej to kompletne marnotrawstwo. Ja niesttey najpierw bralem poziomy, a dopiero potem wczytalem sie w opisy piesni - po czym siadlem i sie zalamalem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za dwa posty pod rzad...

Czy waszym zdaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, że nie jestem fanem RPG to NWN jest praktycznie jedyną grą z tego gatunku w którą z chęcią gram :) Po screenach i opiniach widze, że warto zainwestować troszkę "grosza" w tą gierkę...jak już uda mi się w nią zagrać napewno opisze swoje wrażenia :D Pozdro!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy warto z nim dalej chodzić

No to go zostaw w knajpie;] Albo czekaj aż wepcha Ci się ktoś na chama do drużyny (np. Casavir) i wtedy Khelgar sam się "teleportuje" do Dzbana.

Swoją drogą, to jest durne w grze.. Robiłem questy dla bandytów, miałem zły charakter... i nie znalazła się żadna opcja w dialogach żeby uniknąć przyjęcia do druzyny paladyna :mur: I na dodatek takiego bardzo niedorobionego paladyna:[ Tzn. koleś ciora całkiem spoko, tylko że jego skrypty robią z niego muła! Każdy w druzynie znajduje sobie jakiegoś wroga, tylko ten knot stoi sam z tyłu i jak mu nie każę kogoś atakować to jest slepy i głuchy :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeszedlem neverka kilka dni temu. Uważam, że dwójka nie powinna zasługiwać na miano dwójki. Poprzednia część jak dla mnie była lepsza pod każdym względem (może nie graficznym). Dwójka jest bardzo niedopracowana. Może kolejne patche to zmienią ale jak do tej pory ich jeszcze nie ma. Fabuła może być kwestią gustu ale "straszliwa zaraza" z jedynki jakoś bardziej mnie wciągnęła. Taką historie tajemniczych okruchów to byle kto byłby w stanie wymyśleć. Bodźcem to przejścia nwn2 było tylko to że zaplaciłem za nią ponad 100zł. Myślę, że dzisiaj autorzy gier skupiają się wyłącznie na grafice a nie na grywalności i fabule. Chyba już żadna gra nie przebije wielkiego Baldura i Tormenta. Mam nadzieje, że nadchodzący wiedźmin będzie lepszy bo chyba już nie zagram w żadną gre ze świata "Forgotten Realms" nie mająca tytułu Baldur's Gate.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma Wiedzmin do Forgotten Realms? ;)

U mnie odwrotnie - fabula z dwojki bardziej trzyma mnie przy kompie. Co chwila cos sie dzieje, sa jakies zwroty akcji, w jedynce duza czesc gry to byla taka bieganina w sielskiej atmosferze (klimat mialy IMHO tylko poczatek i koniec).

W dwojce nie wykorzystano potencjalu drzemiacego w craftingu - zrobilem wszystkiego dwa przedmioty, reszta mojej zabawy craftingiem ograniczyla sie do dodawania efektow do znalezionego sprzetu. Jestem w stanie zrozumiec ograniczenie "3 efekty na item", ale dlaczego do tego limitu liczone sa efekty dawane przez metal (np. adamant)? "Dzieki" temu bron do craftingu najlepiej robic ze zwyklego zelaza...

Tak, samo, dlaczego nie moge zmienic sobie wygladu broni/zbroi? Licze, ze w dodatku pojawi sie taka mozliwosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja chyba dostalem bugiem (znowu :evil: ):

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma Wiedzmin do Forgotten Realms? ;)

Właśnie nie ma nic wspólnego i dlatego jestem ciekaw jak to się sprawdzi. Może przebije swoim klimatem obie części nwn.

Mam jeszcze takie pytanie:

Jak to jest z tą grą multiplayer, trzeba czekać na patcha 1.03? Bo na razie nie mogę dołączyć się do żadnej gry w internecie.

I mam jeszcze problem z aktualizacja. Gra nie chce mi się aktualizować, gdy uruchamiam plik nwupdate.exe to wywala mi następujący błąd: Dołączona grafika

lecz reinstall nie rozwiązuje problemu :( Czy ktoś się już z tym spotkał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jon - to jest komunikat o zlej wersji updatera, a nie samej gry.

@sigard - rozwiazanie problemu znajduje sie w pomocy technicznej CDProjektu - jest link do samodzielnej instalki updatera, juz we wlasciwej wersji. Wtedy autoupdate zacznie dzialac jak trzeba (choc nadal nie ma polskiego patcha 1.03 :? ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I po grze :D

Bardzo zacny tytul. IMO sporo lepszy od jedynki (dodatkow nie licze, bo w sumie to zadnego w calosci nie przeszedlem). Finalowa walka niezla, choc umiarkowanie trudna (jak i cala gra) - na to moze mialo wplyw 380 HP i 45 AC mojej postaci (o calkowitej niewrazliwosci na ogien nie wspominajac) ;) Godzinka i po zawodach (od momentu wejscia do komnaty, gdzie wszystko sie rozstrzyga).

Wkurzalem sie na tego buga z expem, a w sumie i tak mialem 20lvl, tak jak i cala reszta druzyny. Duzo krzyku o nic :)

Czego mi brakowalo w koncowce:

Ogolnie polecam - bawilem sie przy niej bardzo dobrze, czekam na jakis dodatek albo fajne mody :)

A tymczasem oczekiwanie umili mi Medieval 2 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Evil One za mało RAMU stanowczo do tej gry. Ale Ci powiem, że tak na prawdę nie warto tego bubla kupować w porównaniu do 1 to śmiech jest, banalna fabuła dla dzieci z downem, masa bugów, mechanika ssie, optymalka to dowcip jest nawet na moim kompie - patrz sygnatutra chodzi gorzej od Obliviona a przecież gorzej od niego wygląda, do optymalki z BF2 to w ogóle nie warto porównywać. Może jakieś patche to poprawią ale dla mnie to jest NWN 1 i 1/2 i wiem co mówię bo na 1 tworzyłem moduły do gry w sieci i na prawdę widzę niedoróbę na niedoróbie. Aha Polski dubbing mi przypomina klimat z Kubusia Puchatka a nie z RPG...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe teorie wypisujesz, skoro na moim kompie chodzi plynnie w 1024x768 all max (poza ustawieniem ilosci zrodel swiatla na 2) - i pisze to po przejsciu calej gry, nawet w czasie najwiekszych magicznych rozpierduch plynnosci nie brakowalo.

A mechanika, co bylo dlugo walkowane, jest jeszcze bardziej rozbudowana niz we wspanialej rzekomo jedynce ;)

Kwestii fabuly poruszal nie bede, bo to kwestia gustu - jak dla mnie w porownaniu z ta gra to z jedynki wialo nuda.

Polski dubbing - poza jedna czy dwoma postaciami to uwazam, ze jest zrobiony swietnie - glosy bardzo malo odbiegaja od oryginalu. Mam porownanie, bo pol gry przeszedlem na wersji angielskiej i zdazylem uslyszec wszystkie wazne postacie. Oczywiscie odbior dialogow to tez rzecz gustu.

Bugi - sa, nawet zalilem sie wczesniej. Czy masa? Nie wiem, mnie sie trafily dwa - jeden z expem, drugi z Batha. Czesto zdarzalo sie tez, ze naszej githzerai nie wlaczala sie wypowiedz - byly tylko napisy.

Mam wrazenie, ze nie przypadla Ci ta gra do gustu i teraz jedziesz po niej, jak sie tylko da, bez krzty argumentacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też chodzi płynnie ale dla mnie średnio 40 FPS to mało jest w BF2 mam średnio 60 - 80 FPS i to jest prawdziwa wydajność, nie muszę pisać że na BF2 mam pełne detale, cienie, AA i wszystko co się da. Tej spojrzałem na twoją syg. Jak Ci ta gra na tym kompku z załączonymi cieniami płynie chodzi to ja jestem zakonnicą... Aha i przez mechanike rozumiem animacje gry które są tragiczne w stosunku do 1 niestety...

Edytowane przez Chris1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Costi

all max ale cienie napewno nie wyżej niż low ;].

Dla mnie najwiekszym minusem jest multi. Trza jakis plik zawsze sciagać bo jeszcze nie ma dedicated serwerów (ale beda). A toolset WTF is this :o!. Kompa kompletnie zarzyna (animacje drzew i innych pierdól sa w toolsecie pytam sie po co :lol:). Jakis taki nie intuicyjny i co najgorsze nawet małe mody zajmuja dużo (mi z paroma rzeczami zajał 14 mb a tam nic prawie nie było). W sumie dziwny ten nowy nwn2 (bo single lepszy od 1 ale bardzo duzo rzeczy gorszych). Chociaż jakoś do skonczenia single nawet mnie nie ciągnie - a to sie rzadko zdarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też chodzi płynnie ale dla mnie średnio 40 FPS to mało jest w BF2 mam średnio 60 - 80 FPS i to jest prawdziwa wydajność, nie muszę pisać że na BF2 mam pełne detale, cienie, AA i wszystko co się da. Tej spojrzałem na twoją syg. Jak Ci ta gra na tym kompku z załączonymi cieniami płynie chodzi to ja jestem zakonnicą... Aha i przez mechanike rozumiem animacje gry które są tragiczne w stosunku do 1 niestety...

Wybierz zakon :P

Z opcji mialem ilosc zrodel swiatlana obiekt ograniczona na 2, cienie chyba mialem wyzej niz low - na pewno byly ;) Nie mam juz jak sprawdzic, bo nie chce mi sie instalowac gry jeszcze raz. Fps'ow bylo kolo 20 w najgorszych momentach - ale to nie jest na tyle szybka gra, zeby to przeszkadzalo.

To pisz, ze animacje, a nie mechanika, bo dla mnie mechanika to sa zasady gry ;) Animacje, fakt, nienajlepsze. Ale juz pojedynek dwoch postaci, z trzema atakami w rundzie kazda, wyglada zacnie, bo nie ma przestojow typowych dla poczatku gry (atak - czekamy - atak - czekamy itd.).

Tu macie moje nwn.ini, kazdy moze sobie porownac ze swoim:

Bloom=1Shadows=1EnvironmentShadows=1CharacterDropShadows=0SoftShadows=1PointLightShadows=1UseHardwareShadowMapsIfAvailable=1NormalMappedTerrain=0NumberOfTextureMipLevelsToSkip=0UseHDRIfAvailable=0MultiSampleType=0ScreenshotFormat=jpgWaterReflections=1HiRezShadowMapSize=1024LowRezShadowMapSize=1024CharacterAndPointLightShadowMapSize=1024TextureMinFilterMode=3TextureMagFilterMode=2TextureMipFilterMode=2TextureMaxAnisoTropy=1FarClipPlaneOverride=300.000000ATIWorkAroundForPointLightShadows=1SoftwareSkinning=0FirstRunAutoDetect=0LightsPerObject=2SEFCacheTimeout=500SEFCacheSize=20WaterRefraction=1

Swoja droga, ciekawi mnie ta opcja z HDRem (nie ma tego w grze chyba) - sprawdzal to ktos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi