Skocz do zawartości
Lord Puchacz

Neverwinter Nights 2

Rekomendowane odpowiedzi

Ok pogralem troche dluzej.

Jak na razie to gra mi sie po prostu nie podoba. Czuje sie jakbym gral w cos bardzo liniowego, tzn ide ciagle przed siebie i nie mam mozliwosci wybrac innej drogi tylko jest jedna sciezka (chodzi mi o podrozowanie) spotkalem tego krasnoluda i neeshke (czy jak ona miala) i jak chcieli sie do mnie dolaczyc to nie mialem opcji w dialogu aby im odmowic... jaki bez sens. Moge jakos ich wywalic z druzyny?

Aha - nie wiecie moze czy moge zmienic glos swojej postaci w czasie gry ? Troche mnie irytuje ten co wybralem.

Jak na razie to troche gra mnie wkurza, grafika nie jest brzydka ale jakos mi nie odpowiada, glosy postaci nie robia wrazenia i jakos nie zachwycaja tak jak w wypadku np baldurow, planescape'a itp - troche amatorszczyzna wieje miejscami wrecz. Poczatkowo fabula tez nie wydaje sie ciekawa, nie wiem co ma mnie przyciagnac do tej gry.

BTW - jezeli zaznaczam lewym przyciskiem myszki jakas postac z mojej druzyny to pojawia mi sie jej portret u gory ekranu ale nie moge jej kontrolowac. Po co to jest?

hehe. Powiem tylko ze później nie bedzie ciekwiej (bo dla mnie na poczatku fajnie sie grało a potem NUDY). Nie gram juz długo i chyba juz nie zagram (zaznacze ze w NWN1 z małymi przerwami grałem 2 lata w sumie) :damage_wall:. Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie to gra mi sie po prostu nie podoba. Czuje sie jakbym gral w cos bardzo liniowego, tzn ide ciagle przed siebie i nie mam mozliwosci wybrac innej drogi tylko jest jedna sciezka (chodzi mi o podrozowanie) spotkalem tego krasnoluda i neeshke (czy jak ona miala) i jak chcieli sie do mnie dolaczyc to nie mialem opcji w dialogu aby im odmowic... jaki bez sens. Moge jakos ich wywalic z druzyny?

Na poczatku nie - jak dojdziesz do jakiegos momentu, kiedy bedziesz decydowal o skladzie druzyny, to wtedy mozesz ich zostawic (celowo nie pisze kiedy to dokladnie bedzie ;) )

Aha - nie wiecie moze czy moge zmienic glos swojej postaci w czasie gry ? Troche mnie irytuje ten co wybralem.

Zapewne jest jakas komenda konsoli do tego, ale musialbys poszukac na oficjalnym forum.

Jak na razie to troche gra mnie wkurza, grafika nie jest brzydka ale jakos mi nie odpowiada, glosy postaci nie robia wrazenia i jakos nie zachwycaja tak jak w wypadku np baldurow, planescape'a itp - troche amatorszczyzna wieje miejscami wrecz.

OT: Baldura, jesli juz, bo IMO glosy w Baldur's Gate 1 to byla jedna wielka zenada - tym wieksza, ze zaangazowano znanych aktorow.

BTW - jezeli zaznaczam lewym przyciskiem myszki jakas postac z mojej druzyny to pojawia mi sie jej portret u gory ekranu ale nie moge jej kontrolowac. Po co to jest?

W ten sposob mozna zaznaczyc przeciwnika (prawym kawiszem dla odmiany) jako cel, nie trzeba wtedy za kazdym razem celowac w niego czarem. Po co to jest w przypadku czlonkow druzyny, nie wiem - moze tez zaznacza sie ich jako cel dla czarow, np. ochronnych. Zeby kontrolowac postac kliknij na jej portret po prawej stronie (choc to juz pewnie wiesz).

EDIT: No i ta ocena w cda (9+) gdzie recenzent w plusach umiescil fabule... jak na poczatek to jest ona dosc smieszna i chyba ktos ja wymyslil z mysla o dzieciakach 8-12 lat.

Recenzji komentowal nie bede, bo nie czytalem. Ale czy nie uwazasz, ze troche za wczesnie na ocenianie fabuly? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisalem "jak na poczatek" - moze sie rozkreci.

Najbardziej mnie wkurza kamera i sposob kontroli postaci. W NWN1 bylo podobnie ale tam jakos mi to nie przeszkadzalo, nie wiem czemu - a tutaj ta biegajaca kamera za postacia dziala mi na nerwy. Jeszcze jakby ta gra dzialala plynnie to pewnie bym sie przyzwyczail, ale jezeli ustawiam kamere tak zeby widziec jak najwiecej to wtedy gra chodzi zalosnie (i tak samo wyglada) czego nie mozna wybaczyc. Za chwile odpalam te gre i sprobuje cos pograc, zobaczymy co to bedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zmien kamere ;) Mozliwosci sa dokladnie takie, jak w NWN1.

Swoja droga ciekawe, ze tak zle Ci chodzi, skoro u mnie problemow z plynnoscia nie bylo. Czyzby gra byla az tak wrazliwa na procka? o.O

Raczej watpie bo u mnie jak juz pisalem chodzi swietnie na sprzecie z podpisu. Wystarczy kilka myków - cienie low, zrodla swiatla na 2 oraz upewnienie sie czy nie ma sie vsync i xfire :) Cala reszta na max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, uchyl kamere abys widzial dokladnie teren przed soba. Sprobuj ulokowac kamere np tak jak jest w Gothicu 3. Dalej masz plynnie? Polaz po bagnach, miastach. U mnie nie jest ciekawie...

Zrodla swiatla mam na 4 - potem zobacze czy odczuje jakis wzrost plynnosci po przestawieniu na 2.

Poza tym gra zaczyna mi sie nawet podobac ;]

Ustawilem zrodla swiatla na 2 i to nic nie dalo wlasciwie. Gra chodzi tak samo...

Nie wiecie czy mozna zwiekszyc czcionke napisow? Chodzi mi o te podczas rozmow (wyskakuje wtedy okienko w lewym gornym rogu) - troche slabo je widze oO

//Nie tylko ja mam ten 'problem' - na oficjalnym forum ten watek tez byl poruszany [; jak znajde rozwiazanie to podam je tu

prosze: http://nwn2forums.bioware.com/forums/viewt...;highlight=font

Tutaj wszystko jest opisane ;]

Teraz to luzik, czcionka 18 i do przodu [; ;] [;

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało klateczek, a bez cieni grafa jest kiepska. W sumie niewiele widziałem, bo sam początek, poczytałem na forach o błędach, odinstalowałem i czekam na pacza.

Płakać się chce... ile jeszcze przyjdzie czekać, jest jakieś oficjalne info kiedy wypuszczą?

To samo z dodatkiem do Oblika, chyba spolszczenia nie będzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bah, ja mam 6600gt i nie narzekam. Jak wiadomo pewne cięcia w grafie były obowiązkowe, nie będe się powtarzał bo wiadomo jakie :wink: . Gra chodzi płynnie z wyjątkiem gdzie są duże rozpierduchy z użyciem czarów, wtedy mam tak z 5fps. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, ja mam strasznie słabego proca + pamięć, robiliśmy testy Company Of Heroes z kumplem, on ma A64@ ~2.4lub2.5 + 7600GT kręcony i ma więcej klatek niż ja, więc... ;)

Może NWN jest bardziej zależny od proca, no i ja jeszcze puszczam wsio na maxa w 1024 ;)

Edit:

Widziałem tylko początkowy "trening" (kawałek) + kawałek walki nocą - skoki, dla mnie unimożliwiają grę ;)

Cóż, się lubi 40fps wzwyż ;)

Edytowane przez KZI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwoli scislosci - spojrz w mojego siga na RAM a potem sie wypowiadaj o slabej pamieci ;)

Jak chcesz, to strone czy dwie wczesniej wkleilem swoje ini - mozesz sobie porownac, ale wiele od "wsio na maxa w 1024" to sie nie roznilo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kitów nie wciskam, oto moje ustawienia:

single channel, 186mhz; 2.5-3-3-7-10-2T ;)

Poszukam tego ini, jutro sprawdzę i napiszę ;)

Może jest różnica w sterach, np. najnowsze są szybsze, lub starsze lepsze? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy sobie zarty ze mnie robicie z ta plynnoscia?

Costi, wrzcuilem twoje ini i z tego co zauwazylem ustawilo mi cienie na maxa... teraz to ja mam prawie pokaz slajdow. Po prostu nie uwierze, ze gra ci sie plynnie na tym ini. Ile masz klatek? Cos mi sie zdaje ze mamy inne pojecie slowa "plynnosc". 1024x768, cienie "niskie", zrodla swiatla - 2, aa&af off. Na takich ustawieniach miejscami spada do hmm... 20, 15 fps - np na bagnach i w niektorych miejscach. W neverwinter jest ok, tutaj smiga ladnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pewno pisalem to nie raz - mam ok. 20 fps w najgorszych momentach. I mi to w tej grze (specjalnie kursywa, zeby ktos zaraz nie zaczal prawic madrosci o grach FPS ;) ) spokojnie wystarczalo. Tym bardziej, ze i tak w kolko robilem pauze (gralem na D&D Harcore, wiec musialem kontrowac magow, zeby mi psikusa przypadkowymi fireballami nie robili ;) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim obecnym sprzecie z przed paru lat w roździalce 1024x768 przy średnich ustawieniach i wyłączonych cieniach wyciągało mi 20-30fps. Grało mi się dobrze, nawet przy ostrych czarach nie było żadnych zwiech. Moim zdaniem powyżej 20FPS gra się już komfortowo i troche nie rozumiem tych którzy piszą ze dopiero powyżej 40fps można grać. Pamietam, że nwn1 przeszedłem na celeronie 600mhz 256mb ram i rivie 32mb, i tam miałem w granicach 10-20fps. To było coś :D

Edytowane przez sigard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jest już pacz 1.03 PL?

Chciałbym w końcu zagrać, ale czekam i czekam na pacza...

Dzięki ;)

Z tego co czytałem gdzieś w necie to robią równolegle 1.03PL i 1.04PL.

Ja mam 1.03PL od dawna :D Poprostu Mam wersję engielską z podgranymi plikami polonizującymi które były podane gdzieś na początku tego tematu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha dokładnie Uk wersja jest jeszcze gorsza. (Niszka mnie zabiła normalnie - póki questow z jej udziałem nie wykonałem i jej za przeproszeniem nie wy@$#@# z teamu :lol:).

Jest jakiś ciekawy mod SP ? Kampy nie skończe bo mi sie kompletnie nie chce. W rożnych serwisach w ogole nie ma modów do NWN2 :(. Moze na jakis forach są itp. Zapodajcie coś ;].

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam nwvault.com, ale na razie niestety nic nie ma ciekawego :|

Znam valuta :) ale i tak dzieki za linka komuś sie może przydać. Tak w ogole to szukałem też takiego małego moda w którym sie lvluje postacie na konkretny lvl + mozliwość zakupu ekwipunku "pasujacego" do levela ale i tak nie znalazłem nic :?. Bede go chyba musiał sam zrobić tylko ten toolset jest zrobiony jakby na złość (po co zmieniać było stary) i do tego ogromne jego wymagania... Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz lapie, o co chodzi. Byl taki modzik do jedynki (nazwy nie pomne, ale jak chcesz to moge poszukac) - smok dajacy odpowiednia ilosc expa na dany poziom i odpowiednia ilosc zlota i handlarz z najrozniejszymi itemami.

Niezupełnie :P. Wchodziło sie do pokoi i kazdy pokoj miał swoj lvl. Najważniejsze było to ze mozna było cofać lvla też a w innych nie. Juz i tak moda mi nie trza bo w multi nie da sie (przynajmniej narazie) grac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy spotkał się ktoś może z problemem , kiedy to napis "rozpakowywanie modułu(ów)" podczas wgrywania mapki nie chce zniknąć ;/ gra stoi w miejscu i nie mogę się dostać do Dzielnicy Handlowej ... Po dwudziesto-godzinnym graniu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi