Skocz do zawartości
Plumpi

Śmierć Kompa ??? Pomóżcie !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Konfig: MSI KT3 Ultra2, AthlonXP 1700+, 256DDR, GeForce 256 32 DDR, Segate U6 20GB.

Objawy: Gdy ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa załancza się monitor na chwilę i gaśnie, słychać jak pracuje twardy dysk i napędy CD, i czarny ekranik :( Płyta nie wydaje z siebie żadnych pisków, nie mam pojęcia co to może być.

Podajcie jakieś poropozycje co ewentualnie mogę zrobić!!!

Z góry THx :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konfig: MSI KT3 Ultra2, AthlonXP 1700+, 256DDR, GeForce 256 32 DDR, Segate U6 20GB.

Objawy:  Gdy ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa załancza się monitor na chwilę i gaśnie, słychać jak pracuje twardy dysk i napędy CD, i czarny ekranik :( Płyta nie wydaje z siebie żadnych pisków, nie mam pojęcia co to może być. 

Podajcie jakieś poropozycje co ewentualnie mogę zrobić!!!

Z góry THx :)

Jesli wszystko przedmuchałes, sprawdziłes połaczenia itd i jesli komp nadal zupełnie nie gada , nic nie piszczy itd to masz dwie możliowści:

- padła płyta

- padł procek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje sprawdzic wszelkie podlaczenia od ramu do podpiec przyciskow power, reset mozliwe ze np tasma ide jest wpieta na odwrot  :roll:

taśmy IDE nieda się przypiąć na odwrót.....a pozatym gdyby była to wina twardego to i tak komp by odpalił i zakomunikował HDD fail czy coś takiego....

w pierwszej kolejności proponuje reset BIOSu....sprawdź czy grafa dobrze siedzi......mi kiedys sie wysuneła z jednej strony i też miałem chwilowego stracha.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taśmy IDE nieda się przypiąć na odwrót..........

Da się , przez to u kolesia bym swojego maxtorka pogrzebał.. Bo jego brat podłaczal z kolegami szmate i niestety szmata nie miała zabezpieczenia i podłaczył ja na odwrót przy płycie... :(...

Koles twierdził że jego brat z kolegami podłaczali i all było ok. dobrze że się opamietałem i zerknąłem do budy na podłaczenia szmaty przy mobo..

A do się jesli:

- nie ma wystającego "zęba" na wtyczce i nie ma zaślepionego jednego styku

W wiekszości zabezpieczen nie maja ster szmaty 33

Ale jest zapewne tak jak pisałem wyżej..

weź procka sprwdź u kolesia itp.. i wszystko się wyjaśni...

Ja raczej stawiam na płytę..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w pierwszej kolejności proponuje reset BIOSu....sprawdź czy grafa dobrze siedzi......mi kiedys sie wysuneła z jednej strony i też miałem chwilowego stracha.....

Właśnie, mi kiedyś poszła grafa(PixelView GF2MX 200) i przy włączeniu były te same objawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, mi kiedyś poszła grafa(PixelView GF2MX 200) i przy włączeniu były te same objawy.

No tak tylko że jak grafa pada to:

kompik piszczy a jesli nie piszczy to komp startuje, hdd botuje itd. kompik jak zazwyczaj pisnie i ładuje winde mimo że tego nie widać na monitorze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Padła ci płyta główna ..... Mój qumpel miał to samo... Czasami mu się komp włączył ale puźniej jush wogule kompa nieuruchomił i <span style="color:red;">[ciach!]</span>o nawet obrazu niebyło nawet do biosa niemorzna było wejść. Morze u ciebie to inny przypadek ale ja niewiem. Qumpel wymienił mobo podłączył części te co miał na starym mobo i wszystko elegancko chodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest dobrze podłączone bo było sprawdzane jush ze 100 razy, czy jeśli grafa mogła szczelić to byłyby właśnie takie objawy ?? JA jeszcze rozpatrzam że mogło stać się coś z zasilaczem, mogło pójść w kosmos napięcie -5 albo -12 ?? Co wy na to ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafa to nie poszla skoro nawet POSTa nie masz. Zasilacz tez mogl pojsc ale jesli ci sie zalaczaja swiatelka na obudowie od Powera lub od twardego jesli je podlaczyles to plyta bo to na 90% padlo a proc nie koniecznie choc tez bardzo mozliwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak tylko że jak grafa pada to:

kompik piszczy a jesli nie piszczy to komp startuje, hdd botuje itd. kompik jak zazwyczaj pisnie i ładuje winde mimo że tego nie widać na monitorze....

Też się dziwiłem. Ale płyta nie piszczała. I to nie jedna(Abit KT7A, Abit BX)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzobrze że kolega o tym napisał, bo u mnie jest tak samo tylko że:

dioda na moitorze mruga komp sie nie wlacza, robie reseta i wszystko gra.

?? Wiecie co to ?

Proc nie wchodzi w rachube plyta raczej tez nie. Wracajc do tematu-

Mnie sie wydaje ze poszedł gościowi zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO tak jak pisałem i wszystko pozostałe sprawdzone to w tej kolejności bym sprawdzał reszte.:

1. mobo

2. procek..

Zasilacz to na 90% nie jest jesli wszystko rusza, z reszta nie ma z tym raczej problemu, <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> woltomierz i sprawdzic napięcia chociaż przy wtyczkach do hdd..

Spotkałem się z ok. 3 płytami MSi kt3 ultra które padły na 10. Wszystki które padły pochdziły od jednego dostawcy z wrocka , od innego dostawcy działają spox.... ciekawy zbieg okolicznosci :D . Pozatym płyta jest naprawde spox..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...