kisiel91 Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Witam zakupiłem dzisiaj 2 wentylatorki arctic cooling fan pro TC z zamiarem zamontowania jednego z przodu a drugiego z tyłu obudowy...noi mam problem. Oba wentylatorki podłącza się pod płyte główną ale na mojej płycie znalazłemtylko jedno takie miejsce <_< . Drugi problem to że nie wiem jak je zamontować ponieważ z tyłu obudowy są źle rozmieszczone dziurki przez co nie mam gdzie a z przodu jest miejsce ale zauważyłem że w tych wenylatorkach nie ma gwintu na śrubki( są tylko dziurki :blink: ) . Więc czy ja muszę sam wyrobić te gwinty i czy tak samo muszęwywiercić z tyłu obudowy dziurki na śrubki. Odrazu mówię że pierwszy raz montuję jakieś chłodzenie w komputerze więc za bardzo nie wiem co sie i jak z tym robi :) . Z góry dziękuję za odpowiedź :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shog Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Oba wentylatorki podłącza się pod płyte główną ale na mojej płycie znalazłemtylko jedno takie miejsce <_< . http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82735077 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 wiec tak... najlepiej bedzie jezeli wytniesz te dziurki (kratki) z obudowy i samemu nawiercisz sobie otwory jezeli nie zgadzaja sie... pozniej wentylator na biurko, srubka ,krzyzak i sam wyrabiasz gwinty w nich :P a pozniej to juz tylko przylozyc do obudowy i dokrecic... co do podpiecia to musisz zainwestowac np. w to :) http://allegro.pl/show_item.php?item=81914414 pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel91 Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 aha no to kolejna inwestycja mnie czeka:D jak miło dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Jak nie masz wystarczająco dużo złącz 3pin to tylko rozgałęźnik cie ratuje :D a jeśli chodzi o montaż to zrób tak jak napisał kolega $kubi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 aha no to kolejna inwestycja mnie czeka:D jak miło dzięki za pomoc :) nie ma sprawy polecam sie na przyszlosc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Troche prowizorka, ale ja podłączyłem jeden wentylator do zasilania od dyskietek za pomocą dwóch drucików ze spinacza biurowego. Mi nie przeszkadza, a działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saibot Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Witam IMHO nie ma sensu gwintowanie otworów montażowych w wentylatorze, o wiele prociej jest kupić odpowiednio długie śrubki i nakrętki na nie, i za ich pomocą przykręcić wentylator. Można jeszcze dać gumowe uszczelki między wentylatorem i obudową oraz między wentylatorem i łbem śrubki, aby uniknąć przenoszenia drgań generowanych przez wentylator na obudowę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Jeżeli już kupisz taki rozgałęźnik KONIECZNIE zaizoluj nieużywane gniazda, choćby oklej kawałkiem taśmy izolacyjnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 oczywiscie ze mozesz kupic sobie te rozgalezniki, ale calkowicie za darmo dostaniesz 'papu' dla wentylatorow z molexa (dla tej wersji fan pro TC muszisz dac 12v bo inaczej nie ruszy, chyba ze zmostkujesz termistor) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...