siwyyy Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Szwagier mnie prosił o skonfigurowanie mu kompa... A więc komputer ma być do gier dla dzieciaków( chłopak 6lat, dziewczynka 9lat) więc wypasiona grafika nie potrzebna, szwagier raczej internet, szwagierka office... Zestaw nie będzie podkręcany, ma być stabilny Zaproponuje mu chyba taki zestawik; Płyta Gigabyte K8N51GMF-9 (s939) 260.00 Procesor Sempron 3000+ s939 oem 340.00 Chłodzenie Procesora Pentagram Freezone NX-80 AlCu 70.00 :?: Pamięć RAM Twinmos 512 MB DDR 400MHz stand. 160.00 Dysk Samsung 80GB 8MB Cache S-ATA 2 220.00 Napędy FDD Alps 1.44 MB floppy Oem black 40.00 :?: Nagrywarki DVD Lite-ON 1635S 16x 150.00 Klawiatury Logitech Deluxe Keyboard 40.00 myszka ok20zł Razem 1300zł Ceny ze sklepu http://www.pcprojekt.pl/?p=katalog_produktow tu też zakupiony zostanie raczej zestaw... Podzespoły bazowe raczej zostaną, mam pytania odnośnie; Czy ten pentagram na proca wystarczy, nie do kręcenia :?: Czy potrzebuję FDD do instalacji win XP na dysku sata 2 na tej płycie, bo jak dla mnie to FDD to 40zł w błoto w obecnych czasach... W jaką obudowe to zapakować, prosze o wybór obudowy z ww sklepu do 200zł z zasiłką B) aby nie zakupić najgorszego syfa jeśli idzie o zasiłke... :?: Jaki monitor LCD 17" polecacie... :?: Czy jak w monitorku będą głośniki to nie potrzeba już głośników do kompa :?: nie potrzebuję zestawu 5.1 ma być tylko słyszalny dżwięk :lol: Proszę też o ew. uwagi co do podzespołów bazowych, jednak uprzedzając co poniektóre odpowiedzi mówię, że grafa wystarczy na co najmniej rok zintegrowana z płytą a za rok, będzie taniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Bierz inną płyte główną i inne chłodzenie, asrock dual sataII i arctic freezer 64pro. Ramu weź 2x 512, zawsze to 1 giga, nagrywarke benq 1640-50. A zasilacz uwzględniłeś w tej konfiguracji?? Chyba nie za bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Nie wiem czy ja jakiś ślepy jestem, ale karty graficznej żadnej nie wymieniłeś... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 (edytowane) Twoje pytania : 1) Kupilbym Arctic Coolinga Freezera 64 Pro - cena ta sama a cooler duzo lepszy 2) Na 99% tak... Bez dyskietki nie zaistalujesz sterownikow RAID... A bez tego nie wykryje dysku ( przynajmniej tak u mnie jest ) 3) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81466400 + jakas tania buda z allegro.pl 4) polecam ten co ja mam (170B6CS) chociaz cena moze odstraszyc ( 1200 zl ) 5) No to te z monitorka wystarczaja No to teraz zaczynamy na ostro :twisted: Podzespoly... Płyta Gigabyte K8N51GMF-9 (s939) 260.00 Procesor Sempron 3000+ s939 oem 340.00 Chłodzenie Procesora Pentagram Freezone NX-80 AlCu 70.00 Pamięć RAM Twinmos 512 MB DDR 400MHz stand. 160.00 Dysk Samsung 80GB 8MB Cache S-ATA 2 220.00 Napędy FDD Alps 1.44 MB floppy Oem black 40.00 Nagrywarki DVD Lite-ON 1635S 16x 150.00 Klawiatury Logitech Deluxe Keyboard 40.00 myszka ok20zł Plyta glowna ASRock SATA II - http://www.pcprojekt.pl/?p=katalog_produkt...id_produktu=829 Procek - hmmm, ja bym kupil A64 Venica... - http://www.pcprojekt.pl/?p=katalog_produkt...id_produktu=100 - BOX-a bo ma 3 lata gwarancji ! Cooler do procka tak jak mowilem - Freezer 64 Pro RAM moze zostac bo i tak nie bedzie o/c Dysk kup 160 Gb FDD niezbedne przy dysku SATA, jesli kupisz dysk ATA 100/133 bedziesz mogl sobie odpuscic FDD Nagrywarka DVD LG - LiteOn-y sa dobre ale cholernie glosne... Klawiatura moze byc - polecam klawiatury Logitech-a Mysz koniecznie jakies optyka - np takiego kolorowego A4-techa - tanie i dosc dobre a czyszczenie sie pominie... Jak mozna bylo zauwazyc nie ma graficznej... Dlatego polecam do tego kompa kupic Radeona 9550 ( Saphire , Gigabyte ) na AGP ( ta plyta jako jedyna pod 939 ma AGP i PCI-E 16x ) i najwyzej sie pozniej kupi cos na PCI-E bez zmiany plyty.... Dzieki Grzechu - bylbym zapomnial - kup od razu 1 Gb ramu a nie jakies 512 :| Edytowane 23 Stycznia 2006 przez tazikk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 (edytowane) Bierz inną płyte główną i inne chłodzenie, asrock dual sataII i arctic freezer 64pro. Ramu weź 2x 512, zawsze to 1 giga, nagrywarke benq 1640-50. A zasilacz uwzględniłeś w tej konfiguracji?? Chyba nie za bardzo. Ale dlaczego inną płytę i chłodzenie??? bo wypoweiedź bierz to i tamto nie wiele tłumaczy... Na razie 512MB pamięci wystarczy..., z nagrywarką ok Jeśli idzie o zasiłke to właśnie pytałem w jaką obudowe z zasiłką to zapakować. Edytowane 23 Stycznia 2006 przez siwyyy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Jeśli mają grać w jakiekolwiek gry z ostatnich kilku lat to o zintegrowanej zapomnij :wink: a 512 ramu to naprawdę za mało w dzisiejszych czasach, ja wiem, że to nie ma być jakiś super sprzęt i w ogóle, ale ma jakoś po ludzku chodzić i jak rozumiem podziałać przynajmniej przez jakiś czas bez dalszej rozbudowy... Mając 512 ramu ma się bardzo nieprzyjemne wrażenie, że wszystko chodzi wolno i co chwilę się doczytuje, tak samo w windowsach po wyjściu gry (zanim pamięć się nie zwolni)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszM Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Proponuję: Sempron 3000 s.939 - 340 zł AC Freezer64 Pro - ok. 75 zł Asrock K8 Dual&SATAII - 250 zł Gigabyte 9550 - 210 zł TwinMos 2x512MB - 320 zł Samsung SATA II - 220 zł BenQ 1640 - 170 zł Delta 350W - 79 zł Myślę, że warto dołożyć parę złotych więcej do lepszego zestawu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 co ty gadasz nie widze sensu kupować drugiego 512 skoro komp ma być do netu i gier bob bdowniczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 @ŁukaszM: czytaj uwaznie posty :| Podales identyczna konfiguracje jak ja tylko Fortron - Delta ( ja jestem za Fortronem ) oraz Semprona... :| nabijasz sobie posty czy co :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 ale nie wiem czy nie lepiej kupić co innego niż 9550 skoro nie bedzie wogóle OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 (edytowane) Proszę powiedzieć dlaczego polecanie tego asrocka... Ze względu na chipset??? Płytę wybrałem ze względu na zintegrowaną grafike(koszty) która starczy do gier jak to napisał KAMILcom bob budowniczy... Dziewczynka lubi pograć w barbie, a z tego co pamiętam nie ma tam specjalnych wymagań, poza tym luibią pociupać w platformówki, które zajmują 10MB więc i tu zintegrowana grafika wystarczy... Wydajność tej grafiki jest zapewne na poziomie GFMX400, ja pamiętam jak ciupali w gierki na moim starym MX200... i te same gierki ich interesują. Jak zaczną ich interesować nowości co jest nieuniknione z czasem to co za problem kupić grafike na PCI-E, dokupić drugie 512MB pamięci. Już jednak pomijam wydajność tej grafiki zintegrowanej, dlaczego asrock a nie gigabyte??? Edytowane 23 Stycznia 2006 przez siwyyy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 No dobra ale R9550 kosztuje ok 200 zl wiec to nie sa duze pieniadze... A jak szwagier bedzie chcial pogierczyc ? :] @KAMILcom Ta karta bez O/C ladnie smiga... Chyba ze chodzilo Ci o slabsza , tylko po co :| To moze w ogole niech kupi Durnia 1000, jakiegos ECS-a i graficzna Rive TNT 2 to wtedy bedzie fajnie... Bo barbie pojdzie tylko na tym koniec mozliwosci sprzetu :| Nie rozumiem sensu kupowania platformy 64-bitowej i grafiki na poziomie kart sprzed 3-4 lat :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slasher Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Weźcie pod uwage że nie musi mieć super wypas sprzętu na początek bo jak pisał kozystaja dzieci , a zawsze można później sprzęt rozbudować jak stanieja części nie ? chociaz w sumie trzebaby się głebiej zastanowić bo teraz to co chwila coś nowego wprowadzają Co do grafiki ja bym nie kupował LCD 17" do zintegrowanej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Ja bym kupił jakąś nie za drogą płytę gł. Tego Sempka chłodzonego Freezerem 64Pro Grafikę jednak osobno, r9550 od Gigabajta styknie i jest chłodzony pasywnie o ile dobrze pamiętam, a już jakieś samochodówki chodzą w razie potrzeby. RAM 512MB też starczy, zawsze można dokupić dysk starczy, nawet na ATA może być, wielkiej różnicy nie będzie Nagrywarka DVD jakaś LG, NEC, benq Obudowa jaka się spodoba (bez zasilacza najlepiej) Zasilacz Fortron, Delta ok 380W byle nie jakiś razem z tanią obudową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 ASrock jest dupny to fakt ale po prostu ta płyta jest flagowym modelem tej firmy czyli to jest jenda jak nie jedyna dobra płyta najlepsza na pewno cena/jakość kupuj sempa 3000+ chłodzenie nawet BOX pamieci radze ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> z allegro nówki 512 w licytacji możesz wyrwać od 120-160 nówki od pana Piotrasiewicz czy jakoś tak DYSK niech bedzie jakiś sata przyda sie na przyszłość dyskietka z allegro za 5zł nagrywarka benq fortron 350/400W no i grafika jak nie chcesz 9550 który sie przyda to kup chociaż GF4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 ASrock jest dupny to fakt ale po prostu ta płyta jest flagowym modelem tej firmy czyli to jest jenda jak nie jedyna dobra płyta najlepsza na pewno cena/jakośćNie prawda, asrock dual sataII to jest zaraz po dfi i epoxie najlepsza płyta na socket 939-to jest moje zdanie. ASRocka polecamy ze względu na cene i możliość rozbudowy, wsadzisz tam narazie jakąś grafe na agp a z czasem na pci-e. Płyta tania, dobra, i ogólny bajer-nic tylko łapać. Może i 1 giga ramu przesada, to już niech bierze 512, chłodzenie też może być boxowe, ale zasilacz jest jednak ważny, fortona 350-400W bierz do tego zestawu. A grafika tak jak mówili inni, radeon 9550. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 A jaki chipset jest najlepszy... na s939??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 A jaki chipset jest najlepszy... na s939???ULI i NForce, nie bierz nic z via. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Nie prawda, asrock dual sataII to jest zaraz po dfi i epoxie najlepsza płyta na socket 939-to jest moje zdanie. ASRocka polecamy ze względu na cene i możliość rozbudowy, wsadzisz tam narazie jakąś grafe na agp a z czasem na pci-e. Płyta tania, dobra, i ogólny bajer-nic tylko łapać. Może i 1 giga ramu przesada, to już niech bierze 512, chłodzenie też może być boxowe, ale zasilacz jest jednak ważny, fortona 350-400W bierz do tego zestawu. A grafika tak jak mówili inni, radeon 9550.powiedz mi że asrock to nie jest [ciach!]iana płyta owszem jest ale jak napisałem wyżej model dual sata II jest b.dobry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 No dobra, gadałem ze szwagrem i mamy na kompa ok3kpln... Więc tak LCD 17" ok1000zł obudowa, zasiłka, FDD ok200zł pamięć 1GB twinmos 320zł dysk (80GB) 220zł DVD-RW 170zł klawiatura i mycha (optyk,bezprzewodowe) ok 100zł Zostaje 1000zł na płyte co radzicie... Procek raczej sempron 3000+ s939 + chłodzenie ok400zł Płyta ten asrock czy może coś innego ok250zł :?: i jaka grafa ok 350zł :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) pamieć 1GB patriot kh 380 dysk oczywiście SATA semtron 400 najlepiej kup BOX płyta ASrock w tej cenie nic innego 250zł i grafa 6600 na PCI-e około 350zł ja ci zostanie dołuż i kup wiekszy dysk np. 160 GB +-300zł sata napewno sie przyda w przyszłości Edytowane 24 Stycznia 2006 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 A czy zasilacz w tej obudowie to jakieś gów$% czy wystarczy do tego zestawu, raczej brak O/C http://allegro.pl/show_item.php?item=81646228 Bo cena interesująca i troszkę kaski zostanie np. na tę karte; http://www.pcprojekt.pl/?p=katalog_produkt...id_produktu=881 No i czy ta karta jest ok, czy dostanę coś lepszego w tym sklepie za tę cene... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zasilacz za słaby, kup bude za ok 100zł i fortona za 50zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) Ten zasilacz na lini 12v ma 10 Amperów :blink: Czy ja dobrze widze <_< Jak tak to sobie w d**e mogą go wsadzić ja za niego nie zapłacił bym więcej niż 20zł Edytowane 24 Stycznia 2006 przez Maciag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...