Rafter666 Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Witam, W zwiazku z tym ze spalil mi sie poprzedni komputer , zamowilem nowy sprzet i nie jestem pewien kilku rzeczy dlatego prosilbym o porade. obecna specyfikacja komputera to: plyta: Gigabyte K8NF9-Ultra s939 procek:a64 venice 3500+ grafa: pov 7800GT ramy: GoodRam 2x512 PC3200 L3 (nie sa w dualu) i teraz powstaje pare pytan : 1.Jakie jest najwydajniejsze chlodzenie dla tego procka? 2.jakie najwydajnieszje chlodzenie dla 7800GT (jak na razie jestem zdecydowany na zalmana VF700-cu) 3.Czy powinienem kupowac jakiegos coolera na chipset? 4.co powinienem zrobic z RAMem? czy uwazacie ze lepiej zmienic ramy (ktore zostaly z poprzedniego kompa) na jakies konkretniejsze czy krecic obecne? moze dokupic jakies chlodzenie ? :D 5.Jaki kupic zasilacz do takiego setupu do OC ? duzo juz o tym czytalem ale jakos nie moge dojsc do wniosku na co sie zdecydowac, a wyniknela presja czasowa zwiazana z tym ze rano bede musial dokupic wszystko czego mi brakuje do OC poniewaz przyjdzie plyta glowna i wreszcie bede mogl kombinowac. Prosze o pomoc chlopaki! pozdr, Raf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 (edytowane) Na procka Ninja taka jak w moim podpisie, wydajna i jak trzeba cicha do granic możliwości ;) Edytowane 23 Stycznia 2006 przez Masaccio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 1.Jakie jest najwydajniejsze chlodzenie dla tego procka?Tak jak wyzej... Scythe Ninja tylko on kosztuje 200 zl bez wentyla... Taniej bedzie Arctic Freezer 64 Pro - 80 zl 2.jakie najwydajnieszje chlodzenie dla 7800GT (jak na razie jestem zdecydowany na zalmana VF700-cu)No i przy tym zostan... Nic wydajniejszego nie znajdziesz... 3.Czy powinienem kupowac jakiegos coolera na chipset?Przeciez cooler do chipsetu juz jest na chipsecie... Zreszta zobaczysz jakie bedziesz mial temp... Jesli beda za wysokie to wtedy sobie kupic Zalmana 4.co powinienem zrobic z RAMem? czy uwazacie ze lepiej zmienic ramy (ktore zostaly z poprzedniego kompa) na jakies konkretniejsze czy krecic obecne? moze dokupic jakies chlodzenie ?Pozbadz sie tego ( GoodRAM = ble - sam sie pozbywam ) i kup sobie ( tak samo jak ja :D ) PDP Patrioty KH 2 * 512 Mb i pusc je ladnie w DUAL-u :D Wykonac =] 5.Jaki kupic zasilacz do takiego setupu do OC ?Mocny :P Jakiegos Topowera P6 albo P7 , ok 500 W... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Wystarczy huntkey 400W, ma realne 450W a kosztuje chyba 230zł na zenfist.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 (edytowane) Jak chcesz kupić wypasionego kompa to ja bym radził Athlona X2 kupić mimo wszystko, w niedalekiej przyszłości gry będą miały niezłego kopa dzięki dwum rdzeniom (np. następca Far Cry'a :P). Sorry, że trochę nie na temat :) Edytowane 23 Stycznia 2006 przez _q_b_a_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amfidiusz Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 No i przy tym zostan... Nic wydajniejszego nie znajdziesz...A czy przy takiej konfiguracji nie warto by było zastanowić się nad chłodzeniem wodnym? Temperatura będzie dużo niższa niż przy coolerach - idealna sytuacja do o/c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNAKE'83 Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 wszystko super ale dlaczego takie slabe pamieci?? no niby goodram jest ok ale w cs nie wypada najlepiej , a podstawa to cl 2.5 , god ram nie ma cl2.5 ? mam twinmosy i jest super , taimigi sa wazne jak ~50MHz fsb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zasilacz to może taki WC to dobry pomysł. Ja bym zmienił MoBo bo jakoś Gigabyte mnie nie przekonuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafter666 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 co do ramow to wlasnie sie tak zastanawialem nad tymi patriotami XBL 2x512 i skoro tak doradzacie to chyba je wezme, aczkolwiek considerowałem tez jakies corsairy.to co wybrac? co do zasilacza to obecnie mam jakiegos "tracer'a" :wink: MGB-550W . Czy to wystarczy? Jego charakterystyka pradowo napieciowa to : +3.3V - 28A +5V - 40A +12V - 18A -12V - 1.0A -5V - 0.8A +5V SB - 2.5A Co do coolera procka wezme tego scythe'a ninja a do grafy tego w/w zalmana. Byc moze jeszcze bede mial mozliwosc wymiany plyty glownej, ktora jeszcze do mnie nie dotarla, wiec jesli nie dotrze to czy lepiej brac inna? Chcialbym cos na nforce4 ultra(ew.SLI) z dobrym wyposazeniem,dobrym zapleczem technicznym i zeby byla dobra do krecenia. Mam brac jakies DFI? z water coolingu zrezygnuje ze wzgledu na koszty, natomiast co do X2 to nie wzialem dlatego ze obecnie jednordzeniowki radza sobie lepiej w grach i tylko w najbardziej wymagajacych aplikacjach sprawdza sie x2. Jak stanieje to kupie ;] mialem dobra cene na 3500 wiec wzialemm B) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 co do zasilacza to obecnie mam jakiegos "tracer'a" icon_wink3.gif MGB-550W . Czy to wystarczy?Nie wystarczy, lepiej zakupić coś markowego, może huntkey 400W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DirtZ Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 z water coolingu zrezygnuje ze wzgledu na kosztyNo co Ty...za ninje dajesz 200 złotych a za to już można WCta złożyc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafter666 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 nie znam sie na coolerach wiec jesli jest jakis korzystniejszy cooler w porownywalnej cenie to moge sie na niego zdecydowac tylko napiszcie jaki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amfidiusz Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 No co Ty...za ninje dajesz 200 złotych a za to już można WCta złożycNo co ty!... Za 200zł to chyba tylko CPC :D Z tego co czytałem, to 400zł trzeba mieć na sam początek zabawy, żeby takie chłodzenie rzeczywiście przyniosło efekty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafter666 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 no wiec wlasnie tez mi sie tak wydaje ^^ poza tym nie chce mi sie w to bawic i tego ninje zaloze, pewnie i tak mi wystarczy. Natomiast mam jeszcze prosbe co do doradzenia w sprawie tej plyty glownej! Jesli udalo by mi jeszcze zmienic mobo to jaka mam brac? Tak jak napisalem wczesniej potrzebuje bardzo dobra plyte do OC i nie tylko. Zaplecze software'owego update'u musi byc i musi tez miec dobre wyposazenie. Zaobserwowalem ze zdecydowana wiekszosc na forum jedzie na DFI ale ja jakos zawsze ufalem asusowi i gigabyte'owi :lol: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 Polecam też epoxa 9npj ultra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafter666 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 cos jeszcze oprocz epoxa? na nforce4 ofkoz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amfidiusz Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zaobserwowalem ze zdecydowana wiekszosc na forum jedzie na DFI ale ja jakos zawsze ufalem asusowi i gigabyte'owiZłe podejście :-P Polecam zdecydowanie DFI LanParty UT nf4 Ultra-D :D Najlepsza do O/C!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...