Skocz do zawartości
Light

Duron 850Mhz ECS K7VZA VIA KT133A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem posiadaczem sprzętu:

-Płyta Główna - ECS K7VZA

-Procek - AMD Duron 850Mhz

W temacie overclock jestem dość początkujący i mam pytanko do tych którzy trochę dłużej ode mnie w tym siedzą. Jakie są sposoby podkręcenia mojego procka i powiedzmy do ilu Mhz.

Ja narazie sam ośmieliłem się zmienić FSB z 100Mhz na 104Mhz,

i dalo mi to w skutkach z 847Mhz procka na 883. No i teraz czy opłaca się tą metodą coś dalej kręcić ? Temp trzyma się w granicach 40-45C,

takze mysle ze nic prockowi nie zagraza z tej strony. No i jeszcze jedno pytanko - jaka temperature ten procek zniesie, a jakiej nie ? - czyli do jakiego momentu mozna w miare bez obaw go kręcić. Jakbyście mogli podać jakieś dobre linki do artukułów przydatnych przy kręceniu AMD duron, i w ogóle jakichś programów to byłbym wdzięczny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.....zainstaluj sobie 3dmarka2001SE

następnie podnoś FSB na starcie ustaw FSB140 (napewno pujdzie) i przetestuj 3dmarkiem

następnie podnoś FSB o np 2 MHz i testuj 3dmarkiem czy się nie wiesza...no i tak aż wkońcu będzie jakaś zwiecha - wtedy podnieś Vcore o 0,25 V i tak w kułko aż podnoszenie Vcore nic nie da - wtedy cofasz się o 2 MHz....(co do Twojej płyty to Vcore ustawiasz zworkami na płycie.....brak opcji w BIOSie)

Co do mnożnika to daruj sobie.....ECSy nie mają możliwości zmiany mnożnika (nawet po odblokowaniu procka)

jeśli bardzo Ci zależy na mocnym podkręceniu to możesz ustawić mnożnik przecinają i łącząc odpowiedzie połączenia na mostku L3 procka (zobacz www.ocinside.de) = ja ta metoda przerobiłem swojego AXP1700 na AXP2000 no i podniosłem FSB do 140MHz....efekt AXP2100 VCore 1,85V ale tym się nie sugeruj)

(ale w sumie z Duronem może być trudniej bo ztego co pamiętam wykonany jest z płytki ceramicznej a połączenie mieszczą się pod powieżchnią - no niewiem..)

I nie zapomnij o monitiriwaniu temperatury!!

PS napisz jeszcze jaką masz zasiłkę bo to też bywa istotne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.....zainstaluj sobie 3dmarka2001SE 

następnie podnoś FSB na starcie ustaw FSB140 (napewno pujdzie) i przetestuj 3dmarkiem

następnie podnoś FSB o np 2 MHz i testuj 3dmarkiem czy się nie wiesza...no i tak aż wkońcu będzie jakaś zwiecha - wtedy podnieś Vcore o 0,25 V i tak w kułko aż podnoszenie Vcore nic nie da - wtedy cofasz się o 2 MHz....(co do Twojej płyty to Vcore ustawiasz zworkami na płycie.....brak opcji w BIOSie)

Co do mnożnika to daruj sobie.....ECSy nie mają możliwości zmiany mnożnika (nawet po odblokowaniu procka)

jeśli bardzo Ci zależy na mocnym podkręceniu to możesz ustawić mnożnik przecinają i łącząc odpowiedzie połączenia na mostku L3 procka (zobacz www.ocinside.de) = ja ta metoda przerobiłem swojego AXP1700 na AXP2000 no i podniosłem FSB do 140MHz....efekt AXP2100 VCore 1,85V ale tym się nie sugeruj) 

(ale w sumie z Duronem może być trudniej bo ztego co pamiętam wykonany jest z płytki ceramicznej a połączenie mieszczą się pod powieżchnią - no niewiem..)

I nie zapomnij o monitiriwaniu temperatury!!

PS napisz jeszcze jaką masz zasiłkę bo to też bywa istotne

sorki rogers albo cos za duzo wypiles albo tej plyty niemiales :)

ten ecs nie posiada zadnych zworek do zmiany v-core, jedynie do fsb 100/133

durek na 140 napewno niepojdzie, mi poszedl jako tako stabilnie na 127mhz, przy 1,85v, ale mam przeczucie ze przy 1,75 tez bym tyle wycisnal ;)

aha skoki fsb to 124; 127; 130; 133; 136(?); 140; 145; 150....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hue hue Phil ma racje, ta plytka ma tylko mozliwosc zmiany fsb 100/133 zworkami. A teraz inne pytanko - bo narazie to zmienialem fsb programem CPU Cool, ale jakos troche wnerwia mnie ten program jezeli chodzi o zmienianie FSB... W ogole prosze sie nie smiac bo jestem poczatkujacy 8) ale w biosie w frequency/Voltage Control tez to mozna zmieniac i wyglada to tak, CPU Host/PCI/Spread sec. no i mam do wyboru, Default, od 100/33/-0.5% do 112/37Mhz/off. No i teraz qrna jak ustawic to w biosie jezeli chce krecic jakims programem, i czy w ogole krecic jakims programem czy w biosie :P Narazie bawilem sie w CPU Cool, i ustawilem chyba 104Mhz FSB temperaturka jakos nie wzrosła, chodził stabilnie. Pograłem 20min w Q3 Arena, wylaczylem q3, temp 55C,

ale zaraz spadla do ok 40C przy wlaczonym CPU Cool. Jezeli chodzi o wyzsze wartosci FSP typu 109/111/itd. to sie kompik wiechał i resetował :D Takze czekam na dalsze instrukcje co tu dalej robić... ;)

Jezeli chodzi o wiatrak to chodzi z 6500RPM i temp jest w normie... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj to faktycznie wyżyłowałeś tego PROCA :D

Ja sie bałem jak podkręciłem proca na 1010MHz :lol: ale ty mnie pobiłeś :D

A tak pozatym to załatw sobie najpierw lepsze chłodzonko a potem jedz w góre z FSB ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj to faktycznie wyżyłowałeś tego PROCA  :D

Ja sie bałem jak podkręciłem proca na 1010MHz :lol: ale ty mnie pobiłeś :D

A tak pozatym to załatw sobie najpierw lepsze chłodzonko a potem jedz w góre z FSB ;)

MA propozycje szukaj bo sam o tej płycie i o procu pisałem dokładnie co i jak i jakie biosy itd.

temat zamknięty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...