Ecuadoo Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 @Ecuadoo Jak to nie ma partii, ktora to zrealizuje. Czytales program Unii Polityki Realnej? Tak wiem o jej programie, czesto bywalem na spotkaniach z jej liderem, ale widzisz jaki jest skutek, partia jest poza parlamentem. I nic nie wskazuje na to zeby sie to zmienilo w najblizszym czasie :cry: Taki klub polityczny to wrog nr 1 dla rzeszy rencistow, emerytow, rydzykow, no i czesto studentow, wiem bo z niektorymi rozmawialem. Slowo liberal, kapitalista jest rozumiane w Polsce jako wcielenie wszystkiego co zle, potencjalny zlodziej i przestepca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 rosolini: a moze jeszcze do strajkujacych robotnikow postrzelac? Zdaje sie, ze to juz pzrerabialismy... Poza tym nie ma sie z czego tak cieszyc, bo jak panstwo zbankrutuje (czyli przy okazji sypnie sie rowniez caly panstwowy socjal), to najprawdopodobniej czeka nas wariant argentynski, czyli zamieszki na ulicach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 rosolini: a moze jeszcze do strajkujacych robotnikow postrzelac? Zdaje sie, ze to juz pzrerabialismy... po co zaraz strzelac? na zbity pysk z roboty! (czyli przy okazji sypnie sie rowniez caly panstwowy socjal) i tutaj Kolega trafil w sedno - o to wlasnie chodzi!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 Rosolini nie ma jak tolerancja (tak wywal socjal całkowicie <_< niech wszystko strzeli Ci ludzie dadzą sobie radę lub umrą )..... Dalej Ecuadoo Mikke uważa że to co jest w USA da radę zrobić w Polsce... więcej nie napisze bo też mieliśmy być innym krajem.... Poza tym przejście na system Mikkego jest nie możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 Niestety problem z socjalem jest taki, ze nie da sie tego delikatnie podretuszowac, a z kolei rewolucyjne zmiany odbija sie bardzo niekorzystnie na duzej grupie obywateli. Fakt, ze wszystkiego naraz zmienic nie sposob, trzeba to robic etapami (szczegolnie ze taie zmiany tez kosztuja). Niestety wymaga to po pierwsze politycznej odwagi i konsekwencji, a po drugie ciaglosci poczynan kolejnych rzadow (przez jedna kadencje sie wszystkiego nie zrobi). Szkoda tylko, ze i pierwszego i drugiego w polskiej polityce jak na lekarstwo :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Rosolini nie ma jak tolerancja (tak wywal socjal całkowicie <_< niech wszystko strzeli Ci ludzie dadzą sobie radę lub umrą )..... Dalej Ecuadoo Mikke uważa że to co jest w USA da radę zrobić w Polsce... więcej nie napisze bo też mieliśmy być innym krajem.... Poza tym przejście na system Mikkego jest nie możliwe. a jakiego rodzaju tolerancje masz a mysli? mozesz to naswietlic? bo jezeli chodzi Ci o tolerancje wzgledem krwiopijcow, ktorzy co miesiac zdzieraja ze mnie haracz pod postacia podatkow, to owszem - jestem bardzo nietolerancyjny a dlaczegoz to przejscie na system_Mikkego "jest niemożliwe", o pardon: nie jest mozliwe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Rosolini nie ma jak tolerancja (tak wywal socjal całkowicie <_< niech wszystko strzeli Ci ludzie dadzą sobie radę lub umrą )..... Dalej Ecuadoo Mikke uważa że to co jest w USA da radę zrobić w Polsce... więcej nie napisze bo też mieliśmy być innym krajem.... Poza tym przejście na system Mikkego jest nie możliwe.Zgadzam sie z Toba. Przejscie na jego system w calosci nie jest mozliwy, ale czesc jego programu mozna wdrozyc. Jeszcze nie jest za pozno. Jeszcze...Wydaje mi sie ze za jakies 6-8 lat dobijemy dna czyli 60% PKB zostanie przekorczone. A raczej jestem tego pewien. Nie wiem jaki w tym roku Sejm zalozyl deficyt ale zapewne koło 35-38 mld zł. Jezeli bedzie taki sam przez kolejne lata to wiecie co nas czeka. Powiem tak: ZUS - gleboka reforma, a byc moze nawet likwidacja, i przejecie go przez prywatne fundusze. KRUS - likwidacja, jakies 90 mld zł oszczednosci za kazdy rok, tylko tu problem co z rolnikami ktorzy juz pobieraja swiadczenia... PKP - prywatyzacja, i zaprzestanie dofinansowania, jakies 1 mld zł oszczed. Gornictwo, hutnictwo, energetyka - utrzymanie wiekszosci udzialow w reku Skrabu Panstwa, zbyt strategiczne galezie gosp. aby je calkowicie oddac w prywante rece. Szkolnictwo wyzsze - pelna prywatyzacja, z danch z MF wynika ze szkoly wyzsze pozeraja 6 razy wiecej srodkow z budzetu niz sluzba zdrowia. Szacuje ze jakies 8-10 mld oszczednosci. Teraz z tych srodkow, pokazny procent jakies 40 %, jakies 45 mld poszloby na pokrycie potrzeb ludzi ktorych nie byloby stac na prywatna opieke med, szkol. wyzsze, oraz inne cele. Jakby tak bylo mozna by splacic dlug w jakies 10 lat, cudow nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 (edytowane) czekam na to od wielu lat z nieklamanym utesknieniem! a jeszcze lepiej by bylo, gdyby kompletie zbankrutowalo!!! i wtedy moglby sie zalezc ktos na miara Augusto Pinocheta lewakow pozamykac w wiezieniach kilku dla przykladu rostrzelac... ... ach te marzenia... a jakiego rodzaju tolerancje masz a mysli? mozesz to naswietlic? bo jezeli chodzi Ci o tolerancje wzgledem krwiopijcow, ktorzy co miesiac zdzieraja ze mnie haracz pod postacia podatkow, to owszem - jestem bardzo nietolerancyjny a dlaczegoz to przejscie na system_Mikkego "jest niemożliwe", o pardon: nie jest mozliwe ;) @rosolini No tak wielki sędzia jedyny sprawiedliwy jako rozpoznanie dobry zły wybierze kryterium sympatii politycznych (tego zamknąć (lewak nie ważne jaki) tamtego nie) wrazie portestów paru rozstrzelać. Polecam polecam już to przerabialiśmy Pinoczet czemu Argentyńczycy chcą go sądzić ? Taka kryształowa postać (a że zabił iluś tam ludzi ALE ZA TO JAKĄ MAJĄ GOSPODARKĘ nie:>?). System Mikkego jest najbardziej zbliżony do systemu USA .... tak ? No to teraz sobie porównaj USA do Polski (jak skończysz daj znać i w czym jesteśmy do USA na równym poziomie). Bankructwo kraju no zajefajnie (szczególnie emeryci i renciści się cieszą będą jak w Rosji sprzedawać dobytek życia aby przeżyć, ale teraz przeczytaj to z czego korzystasz jest ich zasługą oni odbudowali ten kraj i walczyli (jeszcze nieliczni o jego niepodległość) i co teraz ?? ). @Ecuadoo no właśnie co z rolnikami ?? Kto będzie płacił za nich ? Zlikwidować ZUS tak :>? A Ty myślisz że ZUS ma jakieś oszczędności dasz prywatnym firmom emerytów i rencistów (tak tak pieniądze ZUS są przejadane na dzisiejsze świadczenia, nie ma oszczędności, składki na kontach to pieniądze wirtualne, mało tego budżet dokłada do ZUSU). I teraz zwróć kapitał prywatnym funduszom jak go nie ma :>? PKP u tu jeszcze lepiej co chcesz sprzedać: zadłużenie przestarzały tabor (które PKP przewozy regionalne :>? czy intercity czy cargo ? mazowieckie przewozy :>? a wiesz że PKPS płaci za tory :>? (tak jest inna firma która ma w swojej opiece tory, za które płaci PKPS (za 1km więcej niż w Szwecji). No no .... :>? Hutnictwo już jest sprzedane Hindusom ;] (to co teraz nacjonalizacja czy odkupienie (skąd kasa :>? ). Energetyka jest pare elektrowni które są strategiczne ale Np taka jedna w zachpomorskim już nie chociaż jest jedną z największych w tej części polski (chyba 4-5 miejsce w Polsce). Tyle jedna smutna rzecz i to czeka wszystkie elektrownie (okres eksploatacyjny !! kończy się ...... wybuduj od nowa cały zestaw bloków :| :>? i to nie jedna elektrownia ale większość bo nie słyszałem aby po 80 latach jakieś zbudowano(chyba że jedna przy Zgorzelcu obok kopalni odkrywkowej zmiana ilości bloków, nie wspominając o Żarnowcu .....)). Jedna elektrownia została sprzedana i co :D .... przynosi straty jak była w rękach państwa to przynosiła zysk (niski bo niski) a teraz prywaciarz udowodnił że zakład przynosi straty efekt: nie płaci wysokich podatków co mu się opłaca. Górnictwo o to piękny temat (cena węgla jest zakotwiczona i nie zmienna (chodzi o sprzedaż węgla przez kopalnie co się dzieje z ceną w spółkach węglowych? I po co one są :>?), brak szkół dla górników (wypłacenie odpraw ...... + wykluczenie z zawodu do końca życia ) i zabraknie nam górników, a Ci co są nie mogą pracować w kraju i jadą do czech i na Słowacje tam budować dobrobyt tego państwa. Na temat wyższych szkół wspomnę tylko otym od prywatyzacji nie przybędzie prof. i doktorów (a jak przybędą to na potrzebę chwili czyli ich poziom będzie .....) jakoś Irlandia wpakowała mase funduszy w szkoły i co się tam dzieje ..... Edytowane 28 Stycznia 2006 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 No tak wielki sędzia jedyny sprawiedliwy jako rozpoznanie dobry zły wybierze kryterium sympatii politycznych (tego zamknąć (lewak nie ważne jaki) tamtego nie) dokladnie - nie wazne jaki - kazdy lewak jest "zly" z definicji i dziala min. na moja szkode poprzez szerzenie swoich durnych pogladow niektorzy - co gorsza - usiluja wprowadzac je w zycie wrazie portestów paru rozstrzelać. nie pisalem, ze w razie protestow, tylko DLA PRZYKLADU!! (niechby no ktorys sprobowal zaprotestowac ;) ) Polecam polecam już to przerabialiśmy Pinoczet czemu argentyńczycy chcą go sądzić ? Taka kryształowa postać (a że zabił iluś tam ludzi ALE ZA TO JAKĄ MAJĄ GOSPODARKĘ nie:>?). jezeli w slusznej sprawie, to ja nie mam zastrzezen apropos - ofiary byly po obywdu stronach (oczywiscie komunisci - swoim starym zwyczajem - ich ilosc przemnozyli przez 10) System Mikkego jest najbardziej zbliżony do systemu USA .... tak ? No to teraz sobie porównaj USA do Polski (jak skończysz daj znać i w czym jesteśmy do USA na równym poziomie). NIE!! system, ktory proponuje JKM w moim odczuciu jest ZNACZNIE LEPSZY!!! ale o co Ci chodzi z tymi poziomami?? jakie to ma znaczenie? ale teraz przeczytaj to z czego korzystasz jest ich zasługą oni odbudowali ten kraj i walczyli (jeszcze nieliczni o jego niepodległość) i co teraz ?? ). hmm.. mogliby sie lepiej postarac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rocca Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Jak to wszystko czytam, to ręce mi opadają... Boże, czego mnie uczyli w tej szkole :?: :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 @Rocca "Jak to wszystko czytam, to ręce mi opadają... Boże, czego mnie uczyli w tej szkole " a czego złego Cie uczyli ? Co Cie tak dziwi ? dokladnie - nie wazne jaki - kazdy lewak jest "zly" z definicji i dziala min. na moja szkode poprzez szerzenie swoich durnych pogladow niektorzy - co gorsza - usiluja wprowadzac je w zycie Wprowadzasz totalitaryzm mam rozumieć ? Teraz podaj dokładną definicje lewaka ? Czy ktoś jest w 80% lewakiem ma pójść do więzienia ? Czy 50% czy 35% należy wprowadzić badania, jak pewni ludzie szukający aryjczyków ? A co byś zrobił z ś.p Kuroniem ? Co oznacza każdy lewak jest zły (umiesz w 100% rozgraniczyć dobro od zła ? ). Wiesz jaka jest definicja zła ? nie pisalem, ze w razie protestow, tylko DLA PRZYKLADU!! (niechby no ktorys sprobowal zaprotestowac ;) ) jezeli w slusznej sprawie, to ja nie mam zastrzezen apropos - ofiary byly po obywdu stronach (oczywiscie komunisci - swoim starym zwyczajem - ich ilosc przemnozyli przez 10) Dla przykładu no wesoło szafować czyimś życiem nie :> Co tam studenci na placu tja namen ? Mogli ich wszystkich przejechać czy w Moskwie :>? (jak były początki puczu i Jelcyn dochodził do władzy wojsko mogło wybić z 1k ludzi ot tak dla przykładu to samo robiło gestapo nie ?:>). Co do ofiar Pinocheta wątpię aby pomnożyli przez 10 ...... Na temat przebiegu puczu Pinocheta i prowadzonego później przez jego juntę terrorze istniały długo liczne kontrowersje. W 2004 r na wniosek parlamentu Chilijskiego, powołana Narodowa Komisja do Spraw Więźniów Politycznych i Tortur, której przewodniczył biskup Sergio Valech, przesłuchała 35000 osób, które twierdziły że były więzione bez sądu lub torturowane w trakcie rządów Pinocheta i sporządzili na tej podstawie oficjalny raport. Raport ten stwierdzał, że najprawdopodobniej prawdziwe są relacje 23856 mężczyzn oraz 3399 kobiet. Osoby te opisały, iż były więzione bez sądu i poddawane aktom skrajnej przemocy, takimi jak gwałty, zmuszanie do uczestniczenia w egzekucjach członków rodziny, systematyczne bicie pałkami elektrycznymi itp. Nie za wesoło to jest cytat z wikipedii. NIE!! system, ktory proponuje JKM w moim odczuciu jest ZNACZNIE LEPSZY!!! ale o co Ci chodzi z tymi poziomami?? jakie to ma znaczenie? hmm.. mogliby sie lepiej postarac ;) Jakie ma znaczenie to zrób mi z Poloneza Porsche teraz rozumiesz poziom ? Gospodarka amerykańska jest potężna mają wiele złóż nie mieli 1 i 2 wojny św., nie można z Polski zrobić 2 Ameryki ani Japonii, dystans jest za duży, i oni nadal się rozwijają. Mogli się lepiej postarać ? Zacznij sam siebie mierzyć i oceniać, a nie wygłaszasz osądy na temat ludzi których nie znasz, a nawet jeśli znasz to nie zawsze znasz powodów, dlaczego tak a nie inaczej zrobili (często posługujemy się stereotypami idąc na skróty nie biorąc wielu ważnych rzeczy pod uwagę). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 @Ecuadoo no właśnie co z rolnikami ?? Kto będzie płacił za nich ? Zlikwidować ZUS tak :>? A Ty myślisz że ZUS ma jakieś oszczędności dasz prywatnym firmom emerytów i rencistów (tak tak pieniądze ZUS są przejadane na dzisiejsze świadczenia, nie ma oszczędności, składki na kontach to pieniądze wirtualne, mało tego budżet dokłada do ZUSU). I teraz zwróć kapitał prywatnym funduszom jak go nie ma :>? PKP u tu jeszcze lepiej co chcesz sprzedać: zadłużenie przestarzały tabor (które PKP przewozy regionalne :>? czy intercity czy cargo ? mazowieckie przewozy :>? a wiesz że PKPS płaci za tory :>? (tak jest inna firma która ma w swojej opiece tory, za które płaci PKPS (za 1km więcej niż w Szwecji). No no .... :>? Hutnictwo już jest sprzedane Hindusom ;] (to co teraz nacjonalizacja czy odkupienie (skąd kasa :>? ). Energetyka jest pare elektrowni które są strategiczne ale Np taka jedna w zachpomorskim już nie chociaż jest jedną z największych w tej części polski (chyba 4-5 miejsce w Polsce). Tyle jedna smutna rzecz i to czeka wszystkie elektrownie (okres eksploatacyjny !! kończy się ...... wybuduj od nowa cały zestaw bloków :| :>? i to nie jedna elektrownia ale większość bo nie słyszałem aby po 80 latach jakieś zbudowano(chyba że jedna przy Zgorzelcu obok kopalni odkrywkowej zmiana ilości bloków, nie wspominając o Żarnowcu .....)). Jedna elektrownia została sprzedana i co :D .... przynosi straty jak była w rękach państwa to przynosiła zysk (niski bo niski) a teraz prywaciarz udowodnił że zakład przynosi straty efekt: nie płaci wysokich podatków co mu się opłaca. Górnictwo o to piękny temat (cena węgla jest zakotwiczona i nie zmienna (chodzi o sprzedaż węgla przez kopalnie co się dzieje z ceną w spółkach węglowych? I po co one są :>?), brak szkół dla górników (wypłacenie odpraw ...... + wykluczenie z zawodu do końca życia ) i zabraknie nam górników, a Ci co są nie mogą pracować w kraju i jadą do czech i na Słowacje tam budować dobrobyt tego państwa. Na temat wyższych szkół wspomnę tylko otym od prywatyzacji nie przybędzie prof. i doktorów (a jak przybędą to na potrzebę chwili czyli ich poziom będzie .....) jakoś Irlandia wpakowała mase funduszy w szkoły i co się tam dzieje .....Wiec zostawmy wszystko tak jak jest... we wszystkim sie myle, bedzie lepiej jak nic nie zmienimy. Gratuluje. Polska ma swiatlych obywateli. Co widac w reprezentacji parlamentarnej. Byles kiedys w USA ? Jezeli tak to sie zastanow nad tym co napisales. Jezeli nie, to widocznie nie znasz przyczyn zapasci polskiej gospodarki, dalej projekty o ktorych napisalem w WIELKICH ogolnikach wymagaja setki ekspertyz ekonomicznych i prawnych oraz socjologicznych. Ja nie jestem w stanie udzielic odpowiedzi na wszystko, i dokladnie nakreslic jak zapisac budzet, wogole wiesz ile stron ma ustawa budzetowa i ilu ludzi w komisjach nad nia pracuje ? Zreszta pisz co chcesz, wolny kraj... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Wprowadzasz totalitaryzm mam rozumieć ? Teraz podaj dokładną definicje lewaka ? Czy ktoś jest w 80% lewakiem ma pójść do więzienia ? Czy 50% czy 35% należy wprowadzić badania, jak pewni ludzie szukający aryjczyków ? A co byś zrobił z ś.p Kuroniem ? Co oznacza każdy lewak jest zły (umiesz w 100% rozgraniczyć dobro od zła ? ). Wiesz jaka jest definicja zła ? tu wylazi z Ciebie typowy bolszewik - wszystko musi byc zbadane, zmierzone, zwazone - o kazdym aspekcie zycia powinna decydowac jakas komisja, podlegac pod jakies ministerstwo!? - paranoja a co do dyktatury: jezeli bylaby podobna do tej, ktora wprowadzil Pinochet w Chile, to ja nie mam nic przeciwko Dla przykładu no wesoło szafować czyimś życiem nie :> Co tam studenci na placu tja namen ? Mogli ich wszystkich przejechać czy w Moskwie :>? (jak były początki puczu i Jelcyn dochodził do władzy wojsko mogło wybić z 1k ludzi ot tak dla przykładu to samo robiło gestapo nie ?:>). Co do ofiar Pinocheta wątpię aby pomnożyli przez 10 ...... Na temat przebiegu puczu Pinocheta i prowadzonego później przez jego juntę terrorze istniały długo liczne kontrowersje. W 2004 r na wniosek parlamentu Chilijskiego, powołana Narodowa Komisja do Spraw Więźniów Politycznych i Tortur, której przewodniczył biskup Sergio Valech, przesłuchała 35000 osób, które twierdziły że były więzione bez sądu lub torturowane w trakcie rządów Pinocheta i sporządzili na tej podstawie oficjalny raport. Raport ten stwierdzał, że najprawdopodobniej prawdziwe są relacje 23856 mężczyzn oraz 3399 kobiet. Osoby te opisały, iż były więzione bez sądu i poddawane aktom skrajnej przemocy, takimi jak gwałty, zmuszanie do uczestniczenia w egzekucjach członków rodziny, systematyczne bicie pałkami elektrycznymi itp. Nie za wesoło to jest cytat z wikipedii. calkiem niedawno sami komunisci przyznali, ze podawana przez nich ilosc ok. 40 000 ofiar puczu byla bardzo wyolbrzymiona rzecywiscie bylo ich ok. 4 000 i to po obydwu stronach BTW: prezydent Alende rowniez nie byl aniolkiem ;) Jakie ma znaczenie to zrób mi z Poloneza Porsche teraz rozumiesz poziom ? Gospodarka amerykańska jest potężna mają wiele złóż nie mieli 1 i 2 wojny św., nie można z Polski zrobić 2 Ameryki ani Japonii, dystans jest za duży, i oni nadal się rozwijają. bez sensu! co ma piernik do wiatraka? Mogli się lepiej postarać ? Zacznij sam siebie mierzyć i oceniać, a nie wygłaszasz osądy na temat ludzi których nie znasz, a nawet jeśli znasz to nie zawsze znasz powodów, dlaczego tak a nie inaczej zrobili (często posługujemy się stereotypami idąc na skróty nie biorąc wielu ważnych rzeczy pod uwagę). to bylo tak troche na odczepnego ;) kapital tych ludzi (a wiec ich renty i emerytury) tkwi w prywatyzowanym, postkomunistycznym majatku a ze jest on obecnie rozkradany, to juz nie moja wina powinni byli glosowac na JKM :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 @rosolini powiedz mi jedno : ile przepracowales na kierowniczym stanowisku a ile powiedzmy jako szeregowy pracownik ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Wiec zostawmy wszystko tak jak jest... we wszystkim sie myle, bedzie lepiej jak nic nie zmienimy. Gratuluje. Polska ma swiatlych obywateli. Co widac w reprezentacji parlamentarnej. Byles kiedys w USA ? Jezeli tak to sie zastanow nad tym co napisales. Jezeli nie, to widocznie nie znasz przyczyn zapasci polskiej gospodarki, dalej projekty o ktorych napisalem w WIELKICH ogolnikach wymagaja setki ekspertyz ekonomicznych i prawnych oraz socjologicznych. Ja nie jestem w stanie udzielic odpowiedzi na wszystko, i dokladnie nakreslic jak zapisac budzet, wogole wiesz ile stron ma ustawa budzetowa i ilu ludzi w komisjach nad nia pracuje ? Zreszta pisz co chcesz, wolny kraj...Widze że kłopociki masz z czytaniem a gdzie ja napisałem że ma być jak jest !?!? <_< Nie byłem w USA ale nie jestem w nie ślepo zapatrzony co to jakiś raj ? Pisać projekty w wielkich ogólnikach każdy może..... Zacznij kierować swoim życiem (nie wnikam jak nim kierujesz i teraz to pomnóż razy kilka milionów), tak wygląda kierowanie krajem ? Zdaje sobie sprawe że kierowaniem państwem nie jest wcale proste :blink:. Wiem że w sejmie są prof dr i ile ustaw się tworzy. I ile jest nowelizacji. tu wylazi z Ciebie typowy bolszewik - wszystko musi byc zbadane, zmierzone, zwazone - o kazdym aspekcie zycia powinna decydowac jakas komisja, podlegac pod jakies ministerstwo!? - paranoja a co do dyktatury: jezeli bylaby podobna do tej, ktora wprowadzil Pinochet w Chile, to ja nie mam nic przeciwko Ty wiesz wogóle co piszesz ?? JESTEŚ niepoważny dla mnie po takim stwierdzeniu (jestem takim bolszewikiem jak Andrzeje Lepperem :lol2: ). Chyba nie wiesz że nawet w ultra liberalnych stanach są ministerstwa. Na temat Pinocheta nie wypowiem się bo jest dla mnie taki sam jak Miloszewicz. calkiem niedawno sami komunisci przyznali, ze podawana przez nich ilosc ok. 40 000 ofiar puczu byla bardzo wyolbrzymiona rzecywiscie bylo ich ok. 4 000 i to po obydwu stronach BTW: prezydent Alende rowniez nie byl aniolkiem Skąd masz informacje link takie samo pisanie jak to że jestem bolszewikiem :|. Na temat Salvadora Allende nie słyszałem aby był ludobujcą :|?. A co ma piernik do wiatraka bo piszesz mi tu o systemie amerykańskim (tyle że on jest amerykański czyli na ich warunki !). To jak zmieniając znaczek poloneza na porsche masz nowy samochód ?? to bylo tak troche na odczepnego kapital tych ludzi (a wiec ich renty i emerytury) tkwi w prywatyzowanym, postkomunistycznym majatku a ze jest on obecnie rozkradany, to juz nie moja wina powinni byli glosowac na JKM Przeczytaj bo widze że nie rozumiesz Polska jest za biedna nie stać nas model JKM, a jak byś go wprowadził zabrakło by kasy i to dużo .... Zmiany w kraju zachodzą min 10 lat jak nie więcej. Educadoo wie coś o tym... A co z ludźmi przez ten czas ? (ludzie z zus ?). Poza tym dla mnie EOT. Bo widze że nie ma sensu pisać. Bo jestem Bolszewikiem (Panie Sędzio Rosolini dzięki Tobie wiem kim jestem) życze dalszych osądów i itd. Na zdrowie. Ps poczytaj sobie o bolszewikach ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 @rosolini powiedz mi jedno : ile przepracowales na kierowniczym stanowisku a ile powiedzmy jako szeregowy pracownik ? co Cie to obchodzi?? Ty wiesz wogóle co piszesz ?? JESTEŚ niepoważny dla mnie po takim stwierdzeniu (jestem takim bolszewikiem jak Andrzeje Lepperem :lol2: ). Chyba nie wiesz że nawet w ultra liberalnych stanach są ministerstwa. Na temat Pinocheta nie wypowiem się bo jest dla mnie taki sam jak Miloszewicz. Skąd masz informacje link takie samo pisanie jak to że jestem bolszewikiem :|. Na temat Salvadora Allende nie słyszałem aby był ludobujcą :|?. A co ma piernik do wiatraka bo piszesz mi tu o systemie amerykańskim (tyle że on jest amerykański czyli na ich warunki !). To jak zmieniając znaczek poloneza na porsche masz nowy samochód ?? Przeczytaj bo widze że nie rozumiesz Polska jest za biedna nie stać nas model JKM, a jak byś go wprowadził zabrakło by kasy i to dużo .... Zmiany w kraju zachodzą min 10 lat jak nie więcej. Educadoo wie coś o tym... A co z ludźmi przez ten czas ? (ludzie z zus ?). Poza tym dla mnie EOT. Bo widze że nie ma sensu pisać. Bo jestem Bolszewikiem (Panie Sędzio Rosolini dzięki Tobie wiem kim jestem) życze dalszych osądów i itd. Na zdrowie. Ps poczytaj sobie o bolszewikach ..... chodzilo mi o bolszewicki tok myslenia (innaczej komunistyczny, socjalistyczny) i co Ty mi tu ciagle z tymi stanami wyskakujesz? pokaz mi, w ktorym miejscu ja napisalem chocby zdanie o systemie amerykanskim? bo ja sobie nie przypominam na temat puczu w Chile poszukaj sobie - jest tego sporo - a mi sie juz nie chce mozesz mi napisac, na co by - Twoim zdaniem - tej kasy zabraklo?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyc_ek Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Ehh... no to ja nie wiem. Skoro jestesmy krajem biedniejszym od USA mamy u siebie trzymac nieefektywny system gospodarczy? Po co? Pozatym USA nie jest krajem ultra-liberalnym. Ustruj gospodarczy maja oni fajny, jednak nie jest idealnie, i tez mozna by tam sporo naprawic. Co do Pinocheta. Ponoc ostatnio wyliczyli, ze ofiar bylo 3,7tys. Zaiste ludobujstwo. Mnie tam najbardziej ciekawi ile ludzi by zmarlo z glodu, gdyby nie general. Pozatym jest jeszcze cos czego nie rozumiem. W jaki sposob nas nie stac na model JKM? Przeciez to jest tanie panstwo, male podatki itd. Przeciez panstwowy socjal nie daje nam pieniedzy,a tylko zabiera. Jesli cos napisalem niejasno, to przepraszam, ale poziom kofeiny niebezpiecznie mi spadl dzis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 rosolini: zalamujesz mnie... chcesz lewakow wsadzac do wiezien bez wyjatku, ale na pytanie kto wg. Ciebie jest lewakiem (w koncu jakies kryteria musisz przyjac - czy tez moze masz zamiar wsadzac wszystkich jak leci?) wyskakujesz z jakimis bzdurnymi, agresywnymi tekstami o bolszewizmie Domika i probujesz odwrocic kota ogonem. Stalinowski aparat bylby z Ciebie dumny :| Co do ew. przejscia na wariant JKM - niestety nie stac nas na likwidacje ZUS na ten przyklad, bo rozleci sie caly sysem emerytalny. Jak juz Domik zauwazyl, ZUS nie ma zadnych oszczednosci i nasze obecne skladki ida na emerytury dla obecnych emerytow. Jesli rozwiazemy ZUS to okaze sie, ze: A. nie ma z czego przekazac naszych skladek prywatnym firmom ubezpieczeniowym, ew. musialby to zrobic rzad z budzetu. Pytanie pomocnicze - komu trzebaby zabrac, zeby wyplacic skladki 20mln obywateli? B. nie dosc, ze wcieloby skladki obecnych platnikow do ZUS (czyli osob pracujacych), to jeszcze prawdopodobnie nie byloby tez pieniedzy dla obecnych emerytow i rencistow, w efekcie czego ci ludzie wyladowaliby na bruku... JKM ma zasadniczo racje, tyle ze nie da sie tego tak hop siup zalatwic. Widzicie jaki jest problem z samym ZUS, a dochodzi jeszcze sluzba zdrowia, zadluzone spolki skarbu panstwa, KRUS, zasilki dla bezrobotnych i jako konsekwencja rozwiazania ZUS i podobnych - cala armia ludzi, ktorzy nagle staja sie bezrobotni. Co z tym wszystkim zrobic? Na to juz JKM nie odpowiada... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Co do ew. przejscia na wariant JKM - niestety nie stac nas na likwidacje ZUS na ten przyklad, bo rozleci sie caly sysem emerytalny. Jak juz Domik zauwazyl, ZUS nie ma zadnych oszczednosci i nasze obecne skladki ida na emerytury dla obecnych emerytow. Jesli rozwiazemy ZUS to okaze sie, ze: A. nie ma z czego przekazac naszych skladek prywatnym firmom ubezpieczeniowym, ew. musialby to zrobic rzad z budzetu. Pytanie pomocnicze - komu trzebaby zabrac, zeby wyplacic skladki 20mln obywateli? B. nie dosc, ze wcieloby skladki obecnych platnikow do ZUS (czyli osob pracujacych), to jeszcze prawdopodobnie nie byloby tez pieniedzy dla obecnych emerytow i rencistow, w efekcie czego ci ludzie wyladowaliby na bruku... Co do ZUS'u. Panowie pomyslcie troszke. Skoro Zus nie ma zadnych srodkow, obraca jedynie biezacymi wplywami, jego likwidacja jest konieczna, i nie doprowadzi to do ruiny. Sprawa wyglada mniej wiecej tak: wszystkie srodki wplwajace do kasy Zus'u przechodzilyby do kas funduszy, ktore w przeciwienstwie do ZUS'u generuja zyski ! Niektore nawet 20 %, dzieki obrotowi zgromadzonymi srodkami, bedzie ich stac zarowno na wyplaty jak i na wypracowanie sporego zysku ! Jestem o tym przekonany ! Jezeli zostaniemy przy ZUS'sie to scenraiusz bedzie taki: okolo 4 podwyzki w roku skladek, co wykonczy po 3-4 latach mniejsze firmy, nie wytrzymaja tego. I wtedy bedzie zapozno. Rynek kompletnie uslug etc kompletnie upadnie, tego chcecie ? I powiem tak: reformy, jezeli do nich dojdzie, sprawia ze przez 5-6lat bedzie ciezko, ale na owoce tej pracy nie bedziemy czekac dlugo, poprawa musi przyjsc ! Jezeli to negujecie to nasz dyskusja nie ma sensu, cyc ek ma podobne zdanie ale poglady reszty mnie przerazaja, wiem ze kazdy sie boi zmian, ja rowniez !!! To normalne ale cos trzeba zrobic, trzeba ratowac Polske, a raczej to co z niej zostalo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 rosolini: zalamujesz mnie... chcesz lewakow wsadzac do wiezien bez wyjatku, ale na pytanie kto wg. Ciebie jest lewakiem (w koncu jakies kryteria musisz przyjac - czy tez moze masz zamiar wsadzac wszystkich jak leci?) wyskakujesz z jakimis bzdurnymi, agresywnymi tekstami o bolszewizmie Domika i probujesz odwrocic kota ogonem. Stalinowski aparat bylby z Ciebie dumny :| takie jest moje zdanie - jezeli ktos dziala na moja (i nie tylko moja) szkode, to najchetniej bym go widzial za kratami a gdzie tu agresja? zauwaz, ze socjalisci roznej masci maja tendecje do szufladkowania, normowania, porzadkowania, itd., itp. wszystkich aspektow zycia - tak mi sie jakos wypowiedz Domika skojazyla z ta prawidlowoscia jezeli Domik czuje sie urazony, to bardzo go przepraszam - nie takie byly moje intencje Co do ew. przejscia na wariant JKM - niestety nie stac nas na likwidacje ZUS na ten przyklad, bo rozleci sie caly sysem emerytalny. Jak juz Domik zauwazyl, ZUS nie ma zadnych oszczednosci i nasze obecne skladki ida na emerytury dla obecnych emerytow. Jesli rozwiazemy ZUS to okaze sie, ze: A. nie ma z czego przekazac naszych skladek prywatnym firmom ubezpieczeniowym, ew. musialby to zrobic rzad z budzetu. Pytanie pomocnicze - komu trzebaby zabrac, zeby wyplacic skladki 20mln obywateli? B. nie dosc, ze wcieloby skladki obecnych platnikow do ZUS (czyli osob pracujacych), to jeszcze prawdopodobnie nie byloby tez pieniedzy dla obecnych emerytow i rencistow, w efekcie czego ci ludzie wyladowaliby na bruku... juz raz wyraznie napisalem, gdzie jest kapital ludzi, ktorzy swoje swiadczenia nabyli za czasow komuny jesli trzeba, to powtorze: W PRYWATYZOWANYM POSTKOMUNISTYCZNYM MAJATKU!!! a ze sprzedazy ZUS-owskich palacow tez by bylo troche kasy! JKM ma zasadniczo racje, tyle ze nie da sie tego tak hop siup zalatwic. Widzicie jaki jest problem z samym ZUS, a dochodzi jeszcze sluzba zdrowia, zadluzone spolki skarbu panstwa, KRUS, zasilki dla bezrobotnych - sluzba zdrowia - pod mlotek - zadluzone spolki - j.w. - KRUS i ZUS - do likwidacji - bezrobotni - do roboty ;) i jako konsekwencja rozwiazania ZUS i podobnych - cala armia ludzi, ktorzy nagle staja sie bezrobotni. Co z tym wszystkim zrobic? Na to juz JKM nie odpowiada... dla mnie ta armia juz od dawna jest bezrobotna (tak samo jak wiekszosc pozostalych urzedasow), na naszym (czyt. uczciwie pracujacych) utrzymaniu! w chwili obecnej lwia czesc naszych skladek idzie na utrzymanie tejze wlasnie armii!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Sluzba zdrowia pod mlotek, zadluzone spolki pod mlotek... a zastanowiles sie czy ktos to wogole kupi? Albo stwierdzi, ze nie da sie uratowac danego przedsiebiorstwa i je po prostu zamknie? A co jezelitym zamknietym przedsiebiorstwem bedzie szpital, albo spolka remontujaca tory? Bezrobotni - do roboty :lol: Setnie Ci sie dowcip udal, powiedz mi tylko GDZIE Ci ludzie maja pracowac, szczegolnie ze planujesz zasilic ich szeregi o pracownikow ZUS, KRUS oraz prywatyzowanych spolek (gdzie redukcje zatrudnienia sa zazwyczaj jedna z pierwszych decyzji nowego kierownictwa)? Ecuadoo - ZUS jest zadluzony, panstwo do niego doklada... Zgadzam sie, ze trzeba to jakos ruszyc. Co do tego nie ma watpliwosci. Widzicie jednak, ze nie jest to rzecz, ktora robi sie z dnia na dzien i trzeba wziac wiele czynnikow pod uwage. Ot, chocby taka sytuacja: przerzucamy ZUS na prywatne firmy, zostawiajac obywatelom decyzje ktoremu funduszowi chca powierzyc swoje pieniadze. Nagle okazuje sie, ze czlonkowie funduszu X to w 20% osoby pracujace i w 80% emeryci. Jak taka firma ma funkcjonowac? Wezcie tez pod uwage, ze spoleczenstwo sie starzeje i stosunek platnikow do osob pobierajacych swiadczenia bedzie sie pogarszal... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Ecuadoo - ZUS jest zadluzony, panstwo do niego doklada... Zgadzam sie, ze trzeba to jakos ruszyc. Co do tego nie ma watpliwosci. Widzicie jednak, ze nie jest to rzecz, ktora robi sie z dnia na dzien i trzeba wziac wiele czynnikow pod uwage. Ot, chocby taka sytuacja: przerzucamy ZUS na prywatne firmy, zostawiajac obywatelom decyzje ktoremu funduszowi chca powierzyc swoje pieniadze. Nagle okazuje sie, ze czlonkowie funduszu X to w 20% osoby pracujace i w 80% emeryci. Jak taka firma ma funkcjonowac? Wezcie tez pod uwage, ze spoleczenstwo sie starzeje i stosunek platnikow do osob pobierajacych swiadczenia bedzie sie pogarszal... Ze panstwo do niego doklada to jest oczywiste, ale nie az tylko co do KRUS'u wiec takiej tragedii nie ma. Poza tym marnotrawienie srodkow przez ZUS przechodzi ludzkie pojecie. Siedziby jak palace, i ogromne pensje dla stanowisk kierowniczych. Co do funduszy, od tego maja ekonomistow, zeby nie dopuscic do sytuacji wiecej emerytow niz pracujacych. Poza tym granie na gieldzie, wypuszczanie akcji, udzielanie kredytow i pozyczek to takie najprostsze formy dzieki ktorym fundusz moze zarobic, i to sporo. A ZUS ? Jak to ZUS. Tylko bierze i marnotrawi. Nic wiecej, poza tym procesy decyzyjne w firmach panstwowych sa tragiczne, ale to sa podstawy, o ktorych pewnie wiecie. Wszystkie dobrze rozwiniete kraje maja fundusze, na chorym ZUS'sie dlugo nie pociagniemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Sluzba zdrowia pod mlotek, zadluzone spolki pod mlotek... a zastanowiles sie czy ktos to wogole kupi? Albo stwierdzi, ze nie da sie uratowac danego przedsiebiorstwa i je po prostu zamknie? A co jezelitym zamknietym przedsiebiorstwem bedzie szpital, albo spolka remontujaca tory? Bezrobotni - do roboty :lol: Setnie Ci sie dowcip udal, powiedz mi tylko GDZIE Ci ludzie maja pracowac, szczegolnie ze planujesz zasilic ich szeregi o pracownikow ZUS, KRUS oraz prywatyzowanych spolek (gdzie redukcje zatrudnienia sa zazwyczaj jedna z pierwszych decyzji nowego kierownictwa)? No nie, no dobijasz mnie powoli tym argumentem o tych biednych ludziach i ich miejscach pracy. Tobie sie wydaje, ze na te ZUS-y, KRUS-y i inne srusy, to pieniade z nieba spadaja? My za to placimy! Ja, Ty (pod warunkiem, ze pracujesz w sektorze niepublicznym) i inni tacy podobni! Bardziej by sie oplacalo wyslac ich wsystkich na zasilki, bo by mniejsze straty wtedy dla panstwa przynosili. Zrozum wreszczie, ze oni wszyscy sa na NASZYM utrzymaniu!!! I nie generuja dla panstwa zadnego dochodu, tylko straty! Jako bezrobotni przynosiliby o wiele mniejsze straty. A po jakims czasie, wiekszosc z nich zajelaby sie jakas produktywna praca. Czy to takie trudne do zrozumienia? Ktos z rodziny pracuje w ZUS-ie? ;) Ja osobiscie wolalbym sie leczyc w prywatnych szpitalach, przychodniach i ubezpieczac w prywatnej firmie. Ide o zaklad, ze kosztowalo by to 3 x mniej! O spolki sie nie musisz martwic - kupiec jakis zawsze sie znajdzie. Ostatecznie lepiej pozamykac w cholere, niz dokladac bez konca. Powstala w ten sposob nisze zaraz by ktos zagospodarowal, bo gospodarka nie znosi prozni! Dla przykladu w Wielkiej Brytanii koleje panstwowe byly deficytowe, z chwila przejscia w rece prywatne zaczely przynosic dochod! Zrozumcie wreszcie, ze - jak swiat swiatem - wszystko co panstwowe jest nieoplacalne. W rekach prywatnych natomiast, zaczyna przynosic dochod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 (edytowane) Imo komunizm to naprawde dobry system ale tylko w założeniach. W praniu niestety było różnie i raczej daleko od założeń. Edytowane 29 Stycznia 2006 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyc_ek Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 rosolini: zgadzam sie Imo komunizm to naprawde dobry system ale tylko w założeniach. W praniu niestety było różnie i raczej daleko od założeń. Mozna w nieskonczonosc. Komunizm jest zlym ustrojem nawet w zalozeniach. Bylo juz to tutaj pisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) Ja osobiscie wolalbym sie leczyc w prywatnych szpitalach, przychodniach i ubezpieczac w prywatnej firmie. Ide o zaklad, ze kosztowalo by to 3 x mniej! O spolki sie nie musisz martwic - kupiec jakis zawsze sie znajdzie. Ostatecznie lepiej pozamykac w cholere, niz dokladac bez konca. Powstala w ten sposob nisze zaraz by ktos zagospodarowal, bo gospodarka nie znosi prozni! Dla przykladu w Wielkiej Brytanii koleje panstwowe byly deficytowe, z chwila przejscia w rece prywatne zaczely przynosic dochod! Zrozumcie wreszcie, ze - jak swiat swiatem - wszystko co panstwowe jest nieoplacalne. W rekach prywatnych natomiast, zaczyna przynosic dochod. Kazdy by sie wolal w nich leczyc. Ale nie kazdego bedzie na to stac. I to tez trzeba ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pod uwage. Budujac panstwo liberalne nie mozna zapominac o tych ktorych nie bedzie stac na te wszsytkie luksusy. Bo co budujac panstwo idealne mamy ich pozbawic podstawowych praw ? Tylko dlatego ze jestesmy lepsi bo mamy pieniadze ? :mur: Tu tez trzeba byc bardzo ostrozny. A to ze firmy w rekach panstwowych nie przynosza dochodow to wiem, czesciej generuja straty, a jest to wina zlego zarzadzania, kazda prywatna firma zarzadza wedlug prostego schematu: maksymalny zysk przy minimalnych wydatkach, w firmach z udzialem panstwa jest dokladnie odwrotnie, niedbalstwo jest przyczyna rosnacych dlugow... Edytowane 30 Stycznia 2006 przez Ecuadoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Kazdy by sie wolal w nich leczyc. Ale nie kazdego bedzie na to stac. I to tez trzeba ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pod uwage. Budujac panstwo liberalne nie mozna zapominac o tych ktorych nie bedzie stac na te wszsytkie luksusy. Bo co budujac panstwo idealne mamy ich pozbawic podstawowych praw ? Tylko dlatego ze jestesmy lepsi bo mamy pieniadze ? :mur: Tu tez trzeba byc bardzo ostrozny. A to ze firmy w rekach panstwowych nie przynosza dochodow to wiem, czesciej generuja straty, a jest to wina zlego zarzadzania, kazda prywatna firma zarzadza wedlug prostego schematu: maksymalny zysk przy minimalnych wydatkach, w firmach z udzialem panstwa jest dokladnie odwrotnie, niedbalstwo jest przyczyna rosnacych dlugow... Wiesz... mi sie wydaje, ze i tak kazdy placi skladki, ktore w duzej mierze sa marnowane. Wyobraz sobie cos takiego: masz ubezpieczenie zdrowotne, ktore dobrowolnie mozesz placic prywatnej firmie, jesli wolisz byc radosny i placic ubezpieczenia, to placisz je prywaciarzom, ktorzy o niebo lepiej zarzadzaja twoja kwota. Nie boj nic... teraz wiele pieniedzy, ktore wplacasz ida na oddluzenie szpitali oraz na chore pomysly bylego ministra zdrowia z pedalskim wasikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Wiesz... mi sie wydaje, ze i tak kazdy placi skladki, ktore w duzej mierze sa marnowane. Wyobraz sobie cos takiego: masz ubezpieczenie zdrowotne, ktore dobrowolnie mozesz placic prywatnej firmie, jesli wolisz byc radosny i placic ubezpieczenia, to placisz je prywaciarzom, ktorzy o niebo lepiej zarzadzaja twoja kwota. Nie boj nic... teraz wiele pieniedzy, ktore wplacasz ida na oddluzenie szpitali oraz na chore pomysly bylego ministra zdrowia z pedalskim wasikiem.MeHow, Ty mnie chyba źle zrozumiałes, ja nie pisze o zaletach obecnego systemu ani go nie bronie ! Bo jestem jego goracym przeciwnikiem ! Zarowno Zus'u Krus'u etc. Ale chciałem wspomniec o tym iz nie kazdego bedzie stac na zycie w panstwie liberalnym i chcialem podkreslic ze nalezy o tym pamietac ! Moim poprzednim postem chcialem nawiazac do wypowiedzi rosolini, ktory jest podobnie jak ja za glebokimi zmianami ale chcialem do tego dodac iz nie mozemy zapominac o ludziach ktorzy beda mieli bardzo ciezka droge do dostosowania sie do nowego panstwa. A to ze prywatne fundusze, prywatne placowki zdrowia, wykorzystaja lepiej zgromadzone srodki to jest pewne ! Eliminacji ulegnie wiele patologicznych zjawisk np. przychodzisz do osrodka zdrowia (panstwowego) zeby stomatolog wykonal Ci zabieg. Lekarz jednak zabiegu nie wykona bo nie ma tego i tego... (czesc wyniosl do swojego prywatnego gabinetu, mowiac krotko dopuscil sie kradziezy, zjawisko czeste) i mowi: prosze przyjsc do mojego gabinetu... czysty przyklad marnowania srodkow publicznych. I przy okazji popelnienia przestepstwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Ecuadoo -> przypuszczam, ze gdyby nie obowiazek lozenia na ZUS, to kazdego byloby stac na leczenie w prywatnych placowkach. Gdybysmy otrzymali do reki te pieniadze, ktore nasi pracodawcy wplacaja do ZUS-u, to moglibysmy sie za nie ubezpieczyc w prywatnych firmach! Daje glowe, ze jeszcze sporo z tego by zostalo w portfelu! I jakosc swiadczonych uslug bylaby o wiele wyzsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Ecuadoo -> przypuszczam, ze gdyby nie obowiazek lozenia na ZUS, to kazdego byloby stac na leczenie w prywatnych placowkach. Gdybysmy otrzymali do reki te pieniadze, ktore nasi pracodawcy wplacaja do ZUS-u, to moglibysmy sie za nie ubezpieczyc w prywatnych firmach! Daje glowe, ze jeszcze sporo z tego by zostalo w portfelu! I jakosc swiadczonych uslug bylaby o wiele wyzsza.Absolutna racja ! Skladki te powinny wystaraczyc, na bdb obsluge medyczna, no moze trzeba sie zastanowic co zrobic w przypadku bardzo drogich zabiegow, i operacji, ktorych koszt siega np 30 000 zł. To jest problem, ale do rozwiazania. A co do jakosci, tu tez sie zgadzam. No i wreszcie udaloby sie zwalczyc korupcje w naszej sluzbie zdrowia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...