Skocz do zawartości
Gość Rocca

Komunizm // Antykomunizm

Rekomendowane odpowiedzi

no moze trzeba sie zastanowic co zrobic w przypadku bardzo drogich zabiegow, i operacji, ktorych koszt siega np 30 000 zł. To jest problem, ale do rozwiazania.

od tego bylyby te ubezpieczenia i polisy roznorakie, bo czyz takie ubezpieczenie czy polisa zdrowotna to nie jest takie " a zaklad ze [np] zlamie noge" ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh brak mi slow :|

poczytajcie o amerykanskim systemie ubezpieczen

btw a co z ludzmi ktorzy naleza do grupy wysokiego ryzyka ?

sa w waszych ukochanych stanach przypadki ze fimy nie chca ubezpieczac takich ludzi

bo liczy sie kasa

ehhh dla mnie EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh brak mi slow :|

poczytajcie o amerykanskim systemie ubezpieczen

btw a co z ludzmi ktorzy naleza do grupy wysokiego ryzyka ?

sa w waszych ukochanych stanach przypadki ze fimy nie chca ubezpieczac takich ludzi

bo liczy sie kasa

ehhh dla mnie EOT

on te nie jest doskonaly ale lepszy od tego co mamy teraz. zreszta myslisz ze teraz wszystkich sie leczy? ja wolalbym wiedziec od razu ze panstwo nie zaplaci za moja ratujaca zycie operacje niz ludzic sie do smierci ze "za pare dni beda fundusze"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutna racja ! Skladki te powinny wystaraczyc, na bdb obsluge medyczna, no moze trzeba sie zastanowic co zrobic w przypadku bardzo drogich zabiegow, i operacji, ktorych koszt siega np 30 000 zł. To jest problem, ale do rozwiazania. A co do jakosci, tu tez sie zgadzam. No i wreszcie udaloby sie zwalczyc korupcje w naszej sluzbie zdrowia.

Tego typu kosztownych zabiegow ZUS i tak czesto nie sponsoruje... :?

ja rozumiem, ze w komunizmie wszyscy mieliby wspolnego lekarza?

A jak. Oczywiscie rady by decydowaly jak podzielic tegoz lekarza miedzy potrzebujacych :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brak mi slow ...

ten system ktory mamy nmie jest idealny ale nei jest idealny bo zostal czasciowo sprywatyzowany , od momentu prywatyzacji ( pojawienia sie NFZ ) sa takie problemy

a teraz pytanie za 100 pkt .. kto na tym zyskal ?

no wlasnie o to chodzi, wszystkim brak jest slow a codziennie umieraja w polskich szpitalach umieraja ludzie tydzien przed planowana operacja. zapewne i tym razem termin bylby przesuniety o tydzien tak jak tydzien wczesniej i tydzien wczesniej i tak od x lat...

najgorsze nie jest to ze nie ma pieniedzy na pomoc, ale to ze daje sie ludziom nadzieje ze sa objeci "pelna" opieka zdrowotna, a smutne - ze nikt nic nie robi bo "do tej pory jakos to dzialalo"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brak mi slow ...

ten system ktory mamy nmie jest idealny ale nei jest idealny bo zostal czasciowo sprywatyzowany , od momentu prywatyzacji ( pojawienia sie NFZ ) sa takie problemy

a teraz pytanie za 100 pkt .. kto na tym zyskal ?

A od kiedy to NFZ jest w rekach prywatnych? Cos mnie ominelo, chyba nie jestem na biezaco? ;)

Widac, ze jestes jeszcze bardzo mlodym czlowiekiem, skoro nie pamietasz jak za komuny wygladala "slzba zdrowia".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie o to chodzi, wszystkim brak jest slow a codziennie umieraja w polskich szpitalach umieraja ludzie tydzien przed planowana operacja. zapewne i tym razem termin bylby przesuniety o tydzien tak jak tydzien wczesniej i tydzien wczesniej i tak od x lat...

najgorsze nie jest to ze nie ma pieniedzy na pomoc, ale to ze daje sie ludziom nadzieje ze sa objeci "pelna" opieka zdrowotna, a smutne - ze nikt nic nie robi bo "do tej pory jakos to dzialalo"

Powiem tak... w systemie ciagle brakuje srodkow a to na leki a to na sprzet, karetki etc. A dlaczego ? Brak kontroli nad malymi placowkami sluzby zdrowia doprowadza czesto do naduzyc i wyludzen na setki tysiecy zlotych... ile razy w mediach slyszalem o tym ze lekarze przy wspolpracy urzednikow NFZ szczebla kierowniczego, wyludzali pieniadze ktore rzekomo byly przeznaczane na nasza opieke... np. mala placowka z jednym gabinetem i 2 pielegniarkami, oszacowala swoje koszty na 300 000 tys, czesc poszla tam gdzie powinna a lwia czesc do sakiewki... tu tez jest problem... NIE MA zadnej instytucji ktora by sprawowala nad tym kontrole, NIK jest slamazarny, powolny i nieskuteczny.

Ludzie umieraja a oni kradna, brzmi to populistycznie, ale niestety taka jest prawada, jakby sie przyjrzec dzialalnosci malych placowek to podejrzewam ze mozna dostac zawaly i wpedzic sie do grobu z przerazenia... :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem odpowiedz : szukaj w kapitale :P

nie chce wgole zarabiac .. nie rozumiesz ze wraz z pojawianiem sie komunizmu pieniadze i zarobek nie bedzie juz istnial ?

1) Odpowiadanie: "w Kapitale" juz przerabialismy. Znasz ta ksiazke, to zacytuj fragment ktory mowi o problemie podzialu dobr, ktorych jest za malo.

2) Dalej sie upierasz, ze komunizm jest lepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem Wasze opinie na temat NFZ i ogolnie sluzby zdrowia. Tak sie sklada ze pracuje powiedzmy w tej branzy. Jestem lekarzem od komputerow w przychodni sporej;)

Wady NFZ:

Okropna biurokracja - nie znajecie sobie sprawy ile dokumentow trzeba wysylac do NFZ w glupiej sprawie np. lekarz bierz urlop.

Brak osob kompetentych - czasami problemem jest wyslanie maila z zalacznikiek. Jedna wielka dezorientacja. Cos zalatwic? Nie ma nigdy z kim, ktos jest na urlopie, na lunchu albo jest chory...

Papierologia - pacjent zapisujacy sie do przychodni musi wypelnic 2 dokumenty jak to mezczyzna lub 3 jako kobieta no i deklaracje rezygnacji z poprzedniej przychodni. Wiecie co jest wyjatkowe chore? Zwalnia sie lekarz POZ, lub ma wypadek/umiera. Lekarz moze miec 2500 deklaracji pacjentow. Nie ma lekarza? Przychodnia poprostu nie dostaje zaplaty miesiecznej za tych pacjentow mimo ze oni chodza do tej przychodni.. Przychodnia musi wysylac na swoj koszt powiadomienia - prosze wypelnic deklaracje do nowego lekarza.. sam koszt druki, powiadomien to grube tysiace. Ilu sie zglosi pacjentow po otrzymaniu listu? Srednia to 20 %.

NFZ robi wszystko aby nie placic lub jak najmniej zaplacic swiadczeniodawcy. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawe ale w szpitalach czy przychodniach potrzeba cala komorke statystyczna, ktora wprowadza i analizuje, obrabia dane na temat list POZ, wykonania uslug i robi setki innych rzeczy ktore wymaga NFZ. Raporty, zestawienia.

Ecuadoo co jest rozkradane? Wiem ze sa przypadki wyludzen przez placowki, np. wpisywanie wiecej niz uslug niz bylo wykonane.. ale to czasem wymaga aby placowka dalej mogla istniec. Wszedzie znajda sie oszusci i zlodzieje.

w NFZ potrzeba najbardziej SPRAWNEGO systemu informatycznego. To co dziala na bazie Kamsoftu to jest kpina jakas.. programy wolne, zawodne i kompletnie nie przemyslanie. Ciekawostka - nie wiedza ze imie konczace sie na A to kobieta.. stale sa nowe wersje ktore nie wiele poprawiaja.. Program KS-SWD dziala wolno na kazdym znanym mi komputerze. Sprawy system nie pozwalalby na wyludzenia, przyspieszalby czas pracy lekarzy - lekarze lub pielegniarki przewaznie wpisuja uslugi wykonane co zabiera im godzine dziennie.

Uff wystarczy. Bo nie pojde jutro do pracy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie nei upieram ja to wiem

jezeli wg Ciebie dobr jest za malo to n/c

w kapitalizmie dobra sa dostepne dla relatywnie malej grupy odbiorcow

i jeszcze najwieksza glupota jaka tutaj czytalem : mit ze w kapitalizmie musi istniec szeroka klasa srednia ... kapitalizm dazy do jednego : zyskow a zyski nie moga byc wieksze gdy istnieje takowa klasa srednia ...

jezlei nie lubisz czytac to moze przeczytasz chociaz to :

http://www.marxists.org/polski/marks-engel...-utop/index.htm

niestety @rosolini ale do was tylko taki jezyk dociera , bo albo pan nie czyta albo pan nie umie czytac ze zrozumieniem ... a teoria ze PRL to byl komunizm jest smieszna i obalilem ja kilka stron wczesneij

nu towariszcz! wy znajetje, szto jawljaietsja etim ekonomika? ili niet?

na zdrowy rozsadek - jezeli bedzie istniala jedynie garstka bogaczy a reszta to biedota, to kto w takim razie mialby kupowac te twoje "dobra" i napedzac koniunkture?

to wlasnie socjalizm prowadzi do zubozenia wiekszosci spoleczenstwa, bo zgarnia za duzo kasy z rynku

czego wynikiem jest nieliczna grupa powiazanych z wladza bogaczy, nieliczna klasa sredna (ktora jakos tam z trudem przedzie), i cale mnostwo biedoty

a propos: za to w socjalizmie dobra sa dostepne dla relatywnie bardzo szerokiej grupy odbiorcow!! - a w szczegolnosci papier toaletowy (kto pamieta, ten wie o co chodzi ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Ty sie dalej upierasz ze PRL to socjalizm/komunizm :|

a slyszal pan o teorii 2 biegunowosci kapitalizmu ?

nie wiem wszystkiego na temat tego systeu gospodarczego dlatego ksztalce sie na Marketingu :P ( trzeba poznac wroga zanim cos sie o nim powie , ja poznamlem kapitalizm a pan poznal socjalizm chociazby teoretyczne zalozenia ? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj drogi Petia(lania), to jednak marketing, a nie ekonomia. No coz ;) wiesz... dla mnei to dwa roznie kierunki. Ode mnie otrzymujesz:

while(1) { respect--; }

Ogolnie rzecz mowiac, to zapodales niezlego babola, bo NFZ nei jest prywatny. W sumie dziekuje Ci bo dosyc sie posmialem, humor lepszy i lepsze krazenie. Rozumiem, ze jestes 'ponad tym wszystkim', ale zamiast czytac 'swoj' Kapital, to moze dowiedz sie paru rzeczy zwiazanych ze swoim krajem?

Odnosnie ludzi pracujacych w grupie wysokiego ryzyka, otoz sprawe reguluje rynek. Placa wysoka stawke do ubezpieczyciela, przez co oplaca mu sie ubezpieczyc naszego 'wysokiego ryzykanta', natomiast to, ze placi wieksza DOBROWOLNA skladke rekompensuje mu wieksza placa. To wszystko wyrownuje rynek. Jesli nei chcesz placic wiekszej skladki, to nie pracujesz w grupie ryzyka. Proste? PROSTE ! ... tak wiem... ty musisz przeczytac to pare razy, bo jakkolwiek Ci powiem, to uwazasz ze WIELKI PLANISTA przydziela ludzi do NIEWOLNICZEJ pracy albo dokonuje MAGICZNYCH rotacji.

PS: NIEWOLNICZA - praca, z ktorej nie mozesz zrezygnowac.

PS2: I co? Dalej tak trudno pojac? Moj drogi, komunizm jest do d... z w/w powodow. Przyjmij to w koncu do wiadomosci. Tylu ludzi Ci tlumaczy, a ty ciagle to samo

PS3: Ciagle nie odpowiedziales. Czy wolisz dostac 50 groszy placy wiecej, czy za wszystko placic o 20 gr mniej?

PS4: Jak podzielisz traktor miedzy 2 osoby jesli fabryki beda zawalone robota? To nie jest simcity, gdzie budujesz budynki naciskajac myszeczka :) .

Pozdrawiam i nie gniewaj sie moj ty misiu z czekoladowym uszkiem, jesli zabrzmial moj post zbyt personalnie :) :*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem juz na ps3

przeprowadzilem juz kilka takich rozmow , z podobnym skutkiem , ale tylko ta jest na tak niskim poziomie

dla mnei EOT

ps. MeHow idz poczytac troche chociazby historii ( zwlaszcza Anglii XIIX w )

zgadza sie marketing to nie ekonomia ale mikro i makro ekonomie , jak i ekonomie i podstawy zarzadzania ( w tym slawetny i wykorzystywany system "wyscigu szczurow " ) tez sie uczylem

aa i oczywiscie zapomnialem sie zapytac co czytaliscie wielkiego ekonomisty Smitha ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem juz na ps3

przeprowadzilem juz kilka takich rozmow , z podobnym skutkiem , ale tylko ta jest na tak niskim poziomie

dla mnei EOT

Aha.. ja rozumiem ze rozmowa na poziomie to taka, gdzie slowo "argument" jest abstrakcyjne.

ps. MeHow idz poczytac troche chociazby historii ( zwlaszcza Anglii XIIX w )

XIIX? :D nie XVIII? :] nie no.. Mehow sie pomylil

while(1){  respekt--;  fork();}
Pozatym rozumiem, ze nagly wzrost poziomu zycia jest czyms zlym.

zgadza sie marketing to nie ekonomia ale mikro i makro ekonomie , jak i ekonomie i podstawy zarzadzania ( w tym slawetny i wykorzystywany system "wyscigu szczurow " ) tez sie uczylem

Taaaakk... to rozumiem ze mamy dawac najgorszym? Wyscig szcurow jest naprawde dobra rzecza.

No chyba ze wychodzisz z zalozenia: "ja sie lenie, to ci co sa pracowici/madrzejsi sa zli"

aa i oczywiscie zapomnialem sie zapytac co czytaliscie wielkiego ekonomisty Smitha ?

Nie. I? Nie zmienia to w cale faktu, ze komunizm nie oferuje rozwiazania problemu podzielenia owego - prawie juz przyslowiowego - traktora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj drogi Pietia(lania), zamiast wykrecac sie w sposob neico dziecinny, moze odpowiedzialbys na moje pytania? Tak wiem... prace Marksa sie same bronia, lecz moze ty wiedze tajemna i ogromna tam zawarta wykorzystasz ku chwalebnemu obaleniu mych i cyckowych teorii? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze widzisz narazie nie ma tutaj zadnych teorii do obalenia :

a stwierdzenie : komunizm jest do [gluteus maximus] bo chce dawac wszystkim , a kapitalizm jes ok bo daje najlepszym .. to sorry

jezlei uwazasz ze jestesmy tylko zwierzetami i tylko najlepszi przetrwaja to oprocz kapitalizmu poczytaj o eugenice

natomiast ja glupi idealista uwazam ze kazdy ma prawo i obowiazek pracowac i zyc godnie i na poziomie , niestet w kapitalizmie biedny czlowiek jest skazywany na wegetacje , newet gdy ma wielki talent ale nei ma szmalu zeby sie przebic ( a mit : od pucybuta do milionera " to mozna sobie wlozycv tam gdzie on pasuje .. do mitow )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze widzisz narazie nie ma tutaj zadnych teorii do obalenia :

Co racja to racja. To ze kapitalizm jest lepszy niz komunizm nie jest teoria.

a stwierdzenie : komunizm jest do [gluteus maximus] bo chce dawac wszystkim , a kapitalizm jes ok bo daje najlepszym .. to sorry

Nie no.. jestes rozumujacym posrednio czy w jako dobry komunista swego mozgu urzyczyles komus kto go uzywa? Komunizm jest zly, bo:

a) jest nieefektywny

B) jest niesprawiedliwy

c) jest nierealny

I jako przyklad: przyslowiowy traktor. Co zrobisz, gdy 2 robotnikow chce w tym samym tygodniu jeden traktor na 4 dni?

jezlei uwazasz ze jestesmy tylko zwierzetami i tylko najlepszi przetrwaja to oprocz kapitalizmu poczytaj o eugenice

Nie nie nie.. najlepsi sa bogaci.. sredni sa klasa srednia.. slabi sa biedni, ale niemniej maja za co zyc.

natomiast ja glupi idealista uwazam ze kazdy ma prawo i obowiazek pracowac i zyc godnie i na poziomie

Jak?? Jak zapewnisz kazdemu prace? No jak? Nie da sie tego zrobic w komunizmie. Nie ma jak.

Pozatym ja jako madry ideailsta wierze,ze gdy komus nie chce sie pracowac (ma wystarczajacy spadek po rodzicach, wygral w lotto itp.) to jego swietym prawem jest wolnosc do wegetacji przed TV

, niestet w kapitalizmie biedny czlowiek jest skazywany na wegetacje ,

Hmm.. Mi sie wydaje, czy podreczniki ekonomii masz z lat 60?

newet gdy ma wielki talent ale nei ma szmalu zeby sie przebic ( a mit : od pucybuta do milionera " to mozna sobie wlozycv tam gdzie on pasuje .. do mitow )

Za to w komunizmie kazdy z miejsca sie milionerem robi?

Naprawde.. Podziel mi ten traktor.. bardzo prosze... Wtedy mozemy dyskutowac.. Bo jak narazie twierdzisz ze "komunizm jest lepszy i juz". Argumenty panie misiu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co racja to racja. To ze kapitalizm jest lepszy niz komunizm nie jest teoria.

Nie no.. jestes rozumujacym posrednio czy w jako dobry komunista swego mozgu urzyczyles komus kto go uzywa? Komunizm jest zly, bo:

a) jest nieefektywny

B) jest niesprawiedliwy

c) jest nierealny

I jako przyklad: przyslowiowy traktor. Co zrobisz, gdy 2 robotnikow chce w tym samym tygodniu jeden traktor na 4 dni?

Nie nie nie.. najlepsi sa bogaci.. sredni sa klasa srednia.. slabi sa biedni, ale niemniej maja za co zyc.

Jak?? Jak zapewnisz kazdemu prace? No jak? Nie da sie tego zrobic w komunizmie. Nie ma jak.

Pozatym ja jako madry ideailsta wierze,ze gdy komus nie chce sie pracowac (ma wystarczajacy spadek po rodzicach, wygral w lotto itp.) to jego swietym prawem jest wolnosc do wegetacji przed TV

Hmm.. Mi sie wydaje, czy podreczniki ekonomii masz z lat 60?

Za to w komunizmie kazdy z miejsca sie milionerem robi?

Naprawde.. Podziel mi ten traktor.. bardzo prosze... Wtedy mozemy dyskutowac.. Bo jak narazie twierdzisz ze "komunizm jest lepszy i juz". Argumenty panie misiu..

ad 1) nie mozesz tego wiedziec jhezlei komunizmu jeszcze nie bylo //

ad 2) w kapitalizmie dostalby ten ktory zaplaci wiecej .. w komunizmie wyprodukuje sie 2 traktor

ad 3) obowiazek pracy ( tak na szybko bo nei chce mi sie opisywac tego wszystkiego odsyla znowu do lenina i Marksa i engelsa

ad 4) pisze Ci poraz ktorys , nie bedzie milionerow , nie bedzie pieniedzy .. zrozumiesz to w koncu ?

ad 5) patrz ad 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bede pisal powoli, bys zrozumial

ad 1) nie mozesz tego wiedziec jhezlei komunizmu jeszcze nie bylo //

Juz wczesniej pisalem czemu taki ustroj nie moze dzialac.. Nie stworzysz "nowego radzieckiego czlowieka" (homosovietus bodaj). Nie zaplanujesz dobrze gospodarki. Nie podzielisz dobrze traktora.

ad 2) w kapitalizmie dostalby ten ktory zaplaci wiecej .. w komunizmie wyprodukuje sie 2 traktor

Inaczej.. W kapitalizmie dostanie ten kto zaplaci wiecej.. wiec zwykle bogatszy -> czlowiek/fimra efektywniej zarzadzajacy zasobami

W komunizmie? Nie wiem.. dalej nie raczysz odpowiedziec.

I nie mow mi prosze, ze 2 traktory sie zrobi. Nie da rady tak. Traktor jest metafora zasobow. Ich jest zawsze zamalo. Prosze powiedz mi jak podzielisz brakujace zasoby.

ad 3) obowiazek pracy ( tak na szybko bo nei chce mi sie opisywac tego wszystkiego odsyla znowu do lenina i Marksa i engelsa

Inwalidzi tez? Chorzy? A praca umyslowa?

Zreszta ciekawm, czy bys byl tak zadowolony z komunizmu, gdybys trafil na posade czysciciela szambowozu.

ad 4) pisze Ci poraz ktorys , nie bedzie milionerow , nie bedzie pieniedzy .. zrozumiesz to w koncu ?

Wiem.. bedzie mizeria, bieda, rozpacz i zgrzyt zebow. I walka o traktor.

Napisze to raz jeszcze. Komunizm jest niemozliwym do realizacji ustrojem. Jak ci pisalem wczesniej (czego nie obaliles ani z czym sie specjalnie nie klociles, wiec zakladam ze sie zgodziles) zaklada istnienie omylnego Wielkiego Planisty. To nie jest wydajne rozwiazanie. Ow WP zasoby podzieli.. zle. NIe ma on mozliwosci ocenienia wydajnosci fabryk, firm itd. Nie jest wstanie zminimalizowac marnotrastwa. Ot, i czemu komunizm nie dziala.

Jesli niezgadzasz sie z potrzeba istnienia Wielkiego Planisty, lub znasz sposob sprawienia by dzialal on sprawnie - powiedz, napisz.. Ale napisz konkretnie, podaj przyklady, opisz jak ma to dzialac, a ja ci napisze czemu to jest duzo gorsze niz kapitalizm.. mozesz na poczatek podzielic ow traktor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyprodukuje sie drugi... a materialy na ten traktor cudownie wezma sie z sufitu...

Pietia, krecisz sie w kolko (normalnie jak Blnaka w temacie o WOSP, dokladnie taka sama gadka)...

To teraz ja jako trzeci poprosze: zacytuj nam fragmenty z dziel glownych ideologow komunizmu, ktore powiedza jak podzielic ten przyslowiowy juz traktor... a jak traktor Ci nie pasuje do rozumowania, to wybierz cos innego, czego nie da sie wyprodukowac "na juz" a jest potrzebne i jest tego mniej niz potrzebujacych. Jakas usluge na przyklad.

Chcialbym tez, zebys ustosunkowal sie do pomyslu wspolnoty zon, kolejnego "swiatlego" wynalazku komunizmu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 1) Byt ksztaltuje swiadomosc .. reszte domysl sie sam

ad 2) to wlasnie kapitalizm marnuje zasoby ( panuje anarchia produkcyjna i nastepuja cykliczne upadki fabryk etc ( bo dobr jest za duzo na rynku )

masz tutaj szerzej napisane o tym : http://www.marxists.org/polski/marks-engel...-utop/index.htm ( nie jest to dlugie )

ad 3) zadna praca nie hanbi tylko wam z wyzszych sfer sie wydaje ze ktos kto czysci szmba jest gorszy ... , nie pisz o inwalidach , bo skoro nei bedzie placy to moga poracowac , moga tez ( z racji choroby ) miec na co zasluguja ( czyli wzystko wg potrzeb )

ad 4) pisalem juz .. rady bada romawialy ze soba iu mowily : brakuje nam tego , my to mamy przyslemy ( nie bedzie konkurencji bo nie bedzie potrzeby konkurencji ) .. dzizas czemu wielki planista ? nie nedzie , demokracja w jak najszerszej formie ... odsylam do prac : róży Luksemburg

ehh Costi : hmm nie wiem ( nie jestem az tak inteligentny ) ale prawdopodobnie ( ja bym tak zrobil ) np jezlei 2 rady chce i potrzebuja owy traktor ( a nie moze byc dostarczony czy wyprodukowany ) to demokratyczne glosowanie , ewentualnie naprzemiennie 1 dzien rada A 2 rada B , pozniej rada A itd ( tak strzelam ) ale napisalem to w kapitalizmie dobr jest za duzo a mit o tym ze jest za malo to tylko teoretyczny wykladnik ....

mam nadzije ze jzu sie nei bedziesz czepial szczegolow

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie przyczepie, od konca:

Ad. 4: chcialbym zobaczyc, jak bedzda wygladaly takie rozmowy np. 20 milionow rad. I nadl nie rozwiazuje to problemu podzialu dobr/uslug, ktorych jest za malo zeby zadowolic wszystkich.

Wciaz nie podzieliles traktora.

Ad.3: czyli mozna nie pracowac i dostawc wg potrzeb? To ja sie tez polenie...

Zadna praca nie hanbi, zgoda. Ale nie znaczy to wcale ze kazda jest przyjemna i kazda sie lubi. Nie sadze zeby bylo duzo ludzi, ktorzy za swoj cel w zyciu obrali posade szambonurka. A skoro ma byc taka wolnosc, to moze sie okazac, ze szambonurkow braknie. I wtedy zacznie sie problem dzielenia traktora...

Ad. 2: za przeproszeniem bredzisz. kapitalizm pracuje w oparciu o biznesplan i badania rynku - innymi slowy produkcje planuje sie w oparciu o aktualne potrzeby rynku, gwarantujac tym samym sobie zbyt na wystarczajacym poziomie. A tacy, co produkuja i nie umieja sprzedac swoich produktow szybko z gry wyleca...

EDIT: w odpowiedzi na Twoj edit: pytanie bylo: jak podzielic traktor, ktory dwoch rolnikow potrzebuje w tym samym tygodniu na 4 dni kazdy. Poza tym z glosowania wynika, ze czyjes potrzeby stana sie wazniejsze od potrzeb innych. I gdzie tu rownosc? A dodatkowo, gdzie w takim razie jest "kazdemu wedlug potrzeb", skoro ktos tego traktora nie dostanie?

Edytowane przez costi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie przyczepie, od konca:

Ad. 4: chcialbym zobaczyc, jak bedzda wygladaly takie rozmowy np. 20 milionow rad. I nadl nie rozwiazuje to problemu podzialu dobr/uslug, ktorych jest za malo zeby zadowolic wszystkich.

Wciaz nie podzieliles traktora.

Ad.3: czyli mozna nie pracowac i dostawc wg potrzeb? To ja sie tez polenie...

Zadna praca nie hanbi, zgoda. Ale nie znaczy to wcale ze kazda jest przyjemna i kazda sie lubi. Nie sadze zeby bylo duzo ludzi, ktorzy za swoj cel w zyciu obrali posade szambonurka. A skoro ma byc taka wolnosc, to moze sie okazac, ze szambonurkow braknie. I wtedy zacznie sie problem dzielenia traktora...

Ad. 2: za przeproszeniem bredzisz. kapitalizm pracuje w oparciu o biznesplan i badania rynku - innymi slowy produkcje planuje sie w oparciu o aktualne potrzeby rynku, gwarantujac tym samym sobie zbyt na wystarczajacym poziomie. A tacy, co produkuja i nie umieja sprzedac swoich produktow szybko z gry wyleca...

odniose sie tylko do 2 ) poczytaj pan o cyklicznosci w kapitalizmie , konkretniej o cyklicznosci karchow i zalaman w danych rynkach

reszta NC

aaaa jak moglem zapomniec o kraju takiem jak : Nauru

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odniose sie tylko do 2 )

Rozumiem, ze co do reszty argumentow nie posiadasz.

poczytaj pan o cyklicznosci w kapitalizmie , konkretniej o cyklicznosci karchow i zalaman w danych rynkach

Hmm.. chodzi ci o okresowosc boom'ow i recesji? Mhm.. zdarza sie to w kapitalizmie, i temu nie jest to idealny ustroj. Niemniej wolny rynek sam to reguluje. I teraz 2 rzeczy:

- kolejne boomy sa wieksze, a recesja to li tylko chwilowe zwolnienie gospodarki. Ze tak powiem gospodraka dziala pi*oko jak y=sinx + 2x; rosnie.

- wszelakie proby interwencji panstwa w ta cyklicznosc koncza sie tragedia, bieda i bezrobociem

reszta NC

Dalej czekam na rozwiazanie problemu traktora.

aaaa jak moglem zapomniec o kraju takiem jak : Nauru

Jest ponad 100 krajow. I?

To teraz jeszcze do dogadywania sie rad. Normalnie oczyma wyobrazni widze, jak na wielkim forum demokratycznie rady ustalaja ile potrzeba im traktorow (z miesiac by dyskutowali? pewnie cos kolo tego). Pozniej farbryki odpowiadaja, ze nie da rady (po paru tygodniach). I wtedy rady -z ile.. pol roku..- sie kluca kto ma dostac traktor a kto nie.

Wybacz, ale bredzisz.. Wielki Planista jest lepszym roziwazaniem niz dogadywanie sie rad.

Pozatym przeczytalem trohce tego "Socjalizmu utopijnego". Brednie.. [ciach!]ly.. ogolniki. Nigdzie nie znalazlem o podziale "traktorow".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odniose sie tylko do 2 ) poczytaj pan o cyklicznosci w kapitalizmie , konkretniej o cyklicznosci karchow i zalaman w danych rynkach

Cyklicznosc w wolnej gospodarce jest rzecza normalna, nie mozna tak prowadzic gospodarki aby ta nigdy nie osiagnela czy tez nie zostala dotknieta przez recesje. A dlaczego recesja wystepuje, czynnikow jest mase, ciezko jest opisac: niepewnosc prawa wobec gospodarki, brak efektywnosci organow pans., slaba egzekucja dlugow, zwirowania polityczne, polityka monetarna, i wiele innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi