Skocz do zawartości
sebasw

Cyfrówka Sony W15 Lub Canon A610

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu cyfrówki.

Myślę nad SONY W15 lub Canon A610.

Jestem amatorem i zależy mi żeby aparat raczej robił sam zdjęcia ;) tzn. czasem się chętnie pobawie różnymi opcjami/ ustawieniami, ale zależy mi na dobrym automacie i nie wielkich gabarytach.

Czy ktoś używał W15 ? możecie napisać co i jak, jakie robi zdjęcia, jaka funkcjonalność ?

to samo, w sprawie A610.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem wszystkie tematy..... A610 ma dobra opinię, ale nigdzie nie ma porównania do W15, który przecież też jest niezły.....

dlatego chciałbym wiedzieć, w czym A610 jest lepszy od W15 i dlaczego nawet dla amatora ta różnica istnieje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A610 :

+ Ma ISO 50 ktorego W15 nie ma = czystsze zdjęcia (pozbawione szumu)

+ Większy zoom

+ 9 polowy AutoFocus (w15 ma tylko 5)

+ Makro (ostrość) od 1cm (Sony od 10cm)

+ najkrótsza migawka to 1/2500 (Sony tylko 1/1000 co może być uciążliwe w słoneczne dni)

+ Uchylany ekran (bardzo , naprawdę bardzo przydatne)

+ Tanie karty pamięci SD/MMC zamiast strasznie drogich soniakowych MemoryStick ...

+A610 ma manual którego W15 totalnie nie ma (niby amatorowi nie potrzebne ale zawsze lepiej jest mieć taką opcje bo kto wie , może niedługo zafascynujesz się bardziej fotografią i wtedy manual jest niezbędny)

chyba nie masz więcej wątpliwości ?

P.S. Jak dla mnie tutaj Sony totalnie został zniszczony przez A610 ... i nie wahałbym się ani sekundy co wybrać , jeśli zależy Ci abym przybliżył niektóre sprawy jak np "AutoFocus - 9 polowy a 5 polowy" czy "najkrótsza migawka" to powiedz :] bo nie powiedziałeś na ile znasz się na fotografi więc jak coś to oferuję też taką pomoc ... jak coś to pisz i pytaj śmiało ;]

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie jestem amatorem :)

mam teraz Canon S1 i nie wykorzystuje jego funkcji nawet w polowie, wiec chce cos prostszego.... zeby ladnie robilo fotki, a inwencja moja byla nie wielka....

w15 mam za 980 zl

a610 za 1050 zl.

Ciezko mi cos wybrac, bo sie slabo znam w temacie....

w S1: wolno sie stroi przy ciemniejszej scenerii, w nocy w ogole, jest duzy, to jego wady glowne - jak dla mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciezko mi cos wybrac, bo sie slabo znam w temacie....

już Ci napisałem co wybrać a to że S1 wolno ostrzy w nocy ... to kup lampe ;) bo żaden aparat dobrze w nocy nie wyostrzy ... a od ostrzenia jest u Canona AiAF który wykorzystuje 9 punktów a nie 5 jak w Sony = większa prawdopodobnosć prawidłowego ustawienia i tu nic nie poradzisz Sony przy tym Canonie to totalny gniot i się nie sprzeczaj ;] . A sama zmiana S1 na jakikolwiek z tych aparatów jest bezsensem ... S1 ma stabilizator obrazu którego mozesz potrzebować jak na amatora ... S1 to klasa wyższa od tych "pykawek" ... nie zmieniaj bo to nie ma sensu ... a jak już się upierasz to bierz A610 bo SONY jest ZEREM w tym pojedynku ... ile razy trzeba będzie to powtarzać ? ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DLA mnie sony, panasonic, lg,samsung itp to firmy od pralek i telewizorów :D

a firmy od aparatów np, canon, nikon, olympus, minolta, kodak, fuji itp

niema co porównywać , te od pralek i tv to zazwyczaj mają jakiś mankament :] choć potrafią zadowolić przeciętnego użytkownika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie!!! Teraz już wiem, dlaczego swoim "aparatem" nie mogę robić zdjęć! Ja kupiłem pralkę zamiast aparatu fotograficznego. No to teraz wszystko jasne <_< .

wirion podasz w końcu jakieś konkrety, czy dalej będziesz za przeproszeniem pieprzył głupoty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówcie, że sony, panasonic itd to firmy od pralek, a o aparatach nic nie wiedzą, bo równie dobrze można powiedzieć że canon, nikon itd. są do [gluteus maximus] bo wcześniej nie robili w elektronice tak jak właśnie sony i panas nie robili w branży foto...

Moim zdaniem wszystkie te firmy robią "równie" dobre aparaty, jeśli chodzi i kompakty (bo lustra to inna sprawa), ponieważ, firmy zajmujące się od lat fotografią, musieli się konsultować z firmami zajmującymi się elektroniką i na orwrót. Canon i inne korzystają z matryc sony itd a Sony i inne korzystają z optyki Zeiss Ikon itd.

No może właśnie Canon ma trochę przewagi bo od dawna robili drukarki...

Ja to tak widzę i jeśli ktoś się z tym nie zgadza to chętnie się dowiem dlaczego

Edytowane przez Piterro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a firmy od aparatów np, canon, nikon, olympus, minolta, kodak, fuji itp

niema co porównywać , te od pralek i tv to zazwyczaj mają jakiś mankament :] choć potrafią zadowolić przeciętnego użytkownika

Co masz do Sony i Panasonica?

Masz moze jakies rzeczowe argumenty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam akurat mam W15, dwa słowa do tych panów którzy uznali firmy Sony/Panasonic jako firmy nadające się do produkcji wyłącznie pralek/tv - lol stfu. Sony - f717, f828, ostatnio także h1 i r1 - bardzo dobre aparaty, nie wspominając o 'mini' cyfrówkach - seriach W i S - co wy do nich macie? Konkrety jakieś może? Panasonic - no to tu już przegięcie, widać że panuje wśród was jakaś mania Nikona i Canona - nie słyszeliście widać o takich aparatach jak FZ 30, FZ 20 czy chociażby FZ 5... Checie się czegoś o nich dowiedzieć ? cyberfoto.pl . Następnym razem jakieś konkretne zarzuty co do firm typu Sony/Panasonic proszę, a nie takie pieprzenie 3 po 3.

Edytowane przez andrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówcie, że sony, panasonic itd to firmy od pralek...

Akurat o tym, że Sony i Panasonic to firmy od pralek mówił tylko wirion. Skąd więc liczba mnoga? :-P

Sam akurat mam W15, dwa słowa do tych panów którzy uznali firmy Sony/Panasonic

I znowu liczba mnoga :-P . Rozumiem Panowie że chodzi Wam również o mnie :-P ?

nie słyszeliście widać o takich aparatach jak FZ 30, FZ 20 czy chociażby FZ 5... Checie się czegoś o nich dowiedzieć ? cyberfoto.pl . Następnym razem jakieś konkretne zarzuty co do firm typu Sony/Panasonic proszę, a nie takie pieprzenie 3 po 3.

FZ20? Chyba znam ten aparat. Taki duży z zomem 12x (36 - 432mm) tak?

No to by się zgadzało. Chyba właśnie taki aparat posiadam :D . Klik LINK

Słowo klucz do rozwiązania tej zawiłej zagadki to: sarkazm :wink:

Pozdro

Edyta

Za link na cyberfoto dziękuję. Czytam to forum czasami, ale nie jestem tam zarejestrowany.

Edytowane przez PiotruśPan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sarkazm... tak...chyba gdzieś o tym słyszałem...

A co do twojej pral...ekhm chciałem powiedzieć aparatu, to czy sprawdziłeś czy aby na pewno twój aparat ma:

+ szybkość działania - opóźnienie migawki 0,1 sek.

Bo jeśli nie to może tobie się tylko zdaje, że masz LumiX FZ20, a tak taprawde to np. Frania 02ZF...

Jeśli sprawdziłeś, to napisz jak bo chyba trudno trzymać stoper w jednej a aparat w drugiej łapce...

A co do liczby mnogiej, przynajmniej w moim przypadku chodziło o wirusia świrusia, ale także o wszelkich potencjalnych opiewaczy tradycjonalistycznych marek, a zarazem prześladowcach firm udzielających się na różnych płaszczyznach przemysłu elektronicznego.

A więc jeżeli uraziłem Szanownego Pana Piotrusia Pana, to przepraszam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do twojej pral...ekhm chciałem powiedzieć aparatu, to czy sprawdziłeś czy aby na pewno twój aparat ma:

+ szybkość działania - opóźnienie migawki 0,1 sek.

Nie. Nie sprawdzałem. Zaufałem 1913286[/snapback]
Bo jeśli nie to może tobie się tylko zdaje, że masz LumiX FZ20, a tak taprawde to np. Frania 02ZF...
Jednak wiesz co to sarkazm. Brawo.

Jeśli sprawdziłeś, to napisz jak bo chyba trudno trzymać stoper w jednej a aparat w drugiej łapce...
Stoper? No co Ty? Myślę, że stać Cię na więcej. Akurat w tym aparacie można to sprawdzić prawie domowymi metodami - byłoby to trochę skomplikowane, ale można.
A więc jeżeli uraziłem Szanownego Pana Piotrusia Pana, to przepraszam...
Nie czuję się urażony. Wręcz przeciwnie. Ubawiłem się bardzo :-P . Edytowane przez PiotruśPan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam akurat mam W15, dwa słowa do tych panów którzy uznali firmy Sony/Panasonic jako firmy nadające się do produkcji wyłącznie pralek/tv - lol stfu. Sony - f717, f828, ostatnio także h1 i r1 - bardzo dobre aparaty, nie wspominając o 'mini' cyfrówkach - seriach W i S - co wy do nich macie? Konkrety jakieś może? Panasonic - no to tu już przegięcie, widać że panuje wśród was jakaś mania Nikona i Canona - nie słyszeliście widać o takich aparatach jak FZ 30, FZ 20 czy chociażby FZ 5... Checie się czegoś o nich dowiedzieć ? cyberfoto.pl . Następnym razem jakieś konkretne zarzuty co do firm typu Sony/Panasonic proszę, a nie takie pieprzenie 3 po 3.

1.Do kogo ten tekst ? Tylko wirion sie przyczepił ... nikt więcej - więc nie używaj liczby mnogiej

2.Owszem Sony R1 to aktualnie chyba najlepszy aparat cyfrowy (nie lustro)

3.Minicyfrówki W i S ... do tego jeszcze P ... - brak manualu i np. mi to nie leży ale nie oto tutaj chodzi ...

4.Mania Canona i Nikona ? rotfl pogódź się z tym, że to liderzy rynku foto ale przecież nikt nie mówi "Canon i Nikon - OK, panas i sony -lipa" (prócz wirion'a) Rozejrzyj się i popatrz :?

5.Nie dawaj linku do cyberfoto (zrobiłem po to temat z linkami wraz ze Skrytobojcą) , równie dobrze ja mogę Tobie dać link do google żebyś sprawdził, że na Tweaku na Sony i Panasa psioczy TYLKO wirion :wink:

Co do samego cyberfoto ... już dawno przestałem tamto czytać , niestety tam sprawdza się powiedzenie, że każdy chwali swoje, jest paru lepszych i "uczciwszych" userów i teraz swoje sprawy załatwiam z nimi na PW ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do samego cyberfoto ... już dawno przestałem tamto czytać , niestety tam sprawdza się powiedzenie, że każdy chwali swoje, jest paru lepszych i "uczciwszych" userów i teraz swoje sprawy załatwiam z nimi na PW ...

True, true. Większośc tematów kończy sie tam kłótnią w stylu ja wole to a ja wolę to :? . Znaleźć tam obiektywną osobę jest bardzo trudno.

Ja jeszcze odniose się do kwesti pomiaru prędkości migawki o któym pisał Piterro (bez złośliwości :wink: ). Tak na chłopski rozum to stoperem nie da sie zmierzyć prędkości "migawki", bo niby skąd mamy wiedzieć kiedy aparat rozpoczął rejestrację zdjęcia? Do takiego pomiary trzeba by użyć takiego oto układu:

Dołączona grafika

Żarówka świeci na obracającą się ze stałą prędkością tarczę, w której jest mały otworek. Po drugiej stronie tarczy w linii dziurki znajduje się element światłoczuły. Element ten połączony jest przez wzmacniacz/przekaźnik z gniazdem wężyka spustowego w aparacie. W chwili gdy na element światłoczuły pada światło wyzwalany jest spust aparatu. Znając prędkość obrotową tarczy oraz wartość przesunięcie się otworka (odczyt z wykonanego zdjęcia) mozna obliczyć opóźnienie "migawki".

To tak z nudów sobie narysowałem :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem..... zeszliście w 100% z tematu, piszczecie już trochę bzdur, a żaden moderator nie zamyka tematu, ani nie robi osobnego wątku...

rozważania w stylu, która firma lepsza, bo jedna jest od pralek, a druga od drukarek są mniej więcej w stylu amd vs intel. Co najmniej bezsensowne. Zaczyna mi tu powoli piaskownicą zajeżdżać, szczególnie niektóre wypowiedzi....

Proszę trzymać się tematu, bo o to chyba chodzi na forum, co ? :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem..... zeszliście w 100% z tematu, piszczecie już trochę bzdur, a żaden moderator nie zamyka tematu, ani nie robi osobnego wątku...

rozważania w stylu, która firma lepsza, bo jedna jest od pralek, a druga od drukarek są mniej więcej w stylu amd vs intel. Co najmniej bezsensowne. Zaczyna mi tu powoli piaskownicą zajeżdżać, szczególnie niektóre wypowiedzi....

Proszę trzymać się tematu, bo o to chyba chodzi na forum, co ? :-)

czego TY jeszcze chcesz ? Wyjaśniłem Ci chyba wszystko , temat już wyczerpany więc sobie gdybamy... i czego mamy sie trzymać ? jeśli tak to niech Dijkstra zamknie temat bo jest on już skończony.

P.S. Jeszcze Tobie dałbym % za "powielanie" wątku - podpisując pod to zadawanie 3-4 razy tego samego pytania w temacie pomimo iż dostałeś jasną odpowiedź.

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niczego, ale później się bardzo ! źle czyta forum, gdzie są 2-3 posty na temat, a reszta o [ciach!]łach i usilnych próbach udowodnienia sobie, że sprzęt jaki ktoś kupił jednak nie jest taki zły :-D

a ;] racja ... trzebaby tu troszkę posprzątać :)

EDIT : albo przenieśc do odrębnego tematu i zamknąć .. podpisać np. jakaś tam "dyskusja" bo może ktoś chciałby poczytać co mamy do powiedzenia ;)

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi