Skocz do zawartości
mCzZ

775 Czy 939

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Nie wiem czy dobry dzial wybralem na pisanie tego :) Kupuje kompa i mam problem... dylemat... co brac :)

Proc: AMD Athlon 64 3000+ bulk (Socket 939) Venice

Plyta: DFI LanParty UT nF4 Ultra-D

Pamiec: GeIL Dual 2 x 512MB ULD PC-400 CL2

+ na proca: Scythe Ninja SCNJ-1000 + Akasa Amber Ultra Quiet 80mm

lub:

Proc: Intel Pentium D 920 (S775) 2.80 GHz (2x2MB cache)

Plyta: DFI 945G-TMGF

Pamiec: GeIL Dual 2x 512MB DDR2 667 MHz

+ cos na proca :) jeszcze nie wiem co.... :>

-------------------------

a reszta tak przy okazji:

Grafa: GeForce 7800 GT Leadtek PX7800 GT TDH Extreme MyVIVO 256MB (PCI-E)

Dyski: WD Caviar SE 200 GB 8MB cache Serial ATA-II

Zasilacz: Tagan 430W - U15 Easycon Serie

Monitor: 17" LG Flatron L1740PQ

Głośniki: Creative Inspire™ T6060 5.1 retail

Obudowa: Thermaltake Swing Window Black VB6000BWS + Akasa Amber Ultra Quiet 120mm

Mysz+pad: Logitech g5 laser + fUnc F-SERIES 14 F-30R |Control|

Inne: Sharkoon dwie zimne katody Mini CCFL 2in1 -UV (2 x 10cm)

Chodzi mi o najlepsza wydajnosc. Cena w sumie taka sama bedzie... :) zreszta 200-300zl nie zmieni nic. Komp ma sie fajnie krecic :) Planuje z A64 3000+ 1,8Ghz@2,5Ghz / dyski w RAID 0 / ram cl2 400@cl 2.5 500Mhz / Grafa 450/1050@500/1300... Nie wiem jak sie kreci ten Pentium D :) i jak z DDR2. Thx za pomoc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Nie wiem czy dobry dzial wybralem na pisanie tego :) Kupuje kompa i mam problem... dylemat... co brac :)

Proc: AMD Athlon 64 3000+ bulk (Socket 939) Venice

Plyta: DFI LanParty UT nF4 Ultra-D

Pamiec: GeIL Dual 2 x 512MB ULD PC-400 CL2

+ na proca: Scythe Ninja SCNJ-1000 + Akasa Amber Ultra Quiet 80mm

lub:

Proc: Intel Pentium D 920 (S775) 2.80 GHz (2x2MB cache)

Plyta: DFI 945G-TMGF

Pamiec: GeIL Dual 2x 512MB DDR2 667 MHz

+ cos na proca :) jeszcze nie wiem co.... :>

a reszta tak przy okazji:

Grafa: GeForce 7800 GT Leadtek PX7800 GT TDH Extreme MyVIVO 256MB (PCI-E)

Dyski: WD Caviar SE 200 GB 8MB cache Serial ATA-II

Zasilacz: Tagan 430W - U15 Easycon Serie

Monitor: 17" LG Flatron L1740PQ

Głośniki: Creative Inspire™ T6060 5.1 retail

Obudowa: Thermaltake Swing Window Black VB6000BWS + Akasa Amber Ultra Quiet 120mm

Mysz+pad: Logitech g5 laser + fUnc F-SERIES 14 F-30R |Control|

Inne: Sharkoon dwie zimne katody Mini CCFL 2in1 -UV (2 x 10cm)

Chodzi mi o najlepsza wydajnosc. Cena w sumie taka sama bedzie... :) zreszta 200-300zl nie zmieni nic. Komp ma sie fajnie krecic :) Planuje z A64 3000+ 1,8Ghz@2,5Ghz / dyski w RAID 0 / ram cl2 400@cl 2.5 500Mhz / Grafa 450/1050@500/1300... Nie wiem jak sie kreci ten Pentium D :) i jak z DDR2. Thx za pomoc....

S939 a co do grafy to "Masell" ma na sprzedanie grafe 7800GT LEADTEKA:) Wiec jak cos napisz mi na PW to Ci dam jego numer albo sam sobie znajdziesz ... :P POZDRO !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrz na to przez pryzmat poboru mocy i ilości wydzielanego ciepła. Intel może się schować.

hmmm no wiem wiem.... ale 4MB cache, fajna przepustowosc ramow itp.... nie znalazlem nigdzie testow tego proca bo wszedzie piszą o 955 :/ a jak ma sie grzac to niech sie grzeje... mi to jedno czy bedzie 30stopni czy 50 :) wazne zeby bylo cicho :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm no wiem wiem.... ale 4MB cache, fajna przepustowosc ramow itp.... nie znalazlem nigdzie testow tego proca bo wszedzie piszą o 955 :/ a jak ma sie grzac to niech sie grzeje... mi to jedno czy bedzie 30stopni czy 50 :) wazne zeby bylo cicho :D

Przyznaj się korci Cie przesiadka na Intela :-) ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego bedziesz potrzebowal kompa, co bedziesz na nim robil ?

EDIT: jak tak cie "cieszy" duza przepustowosc DDR2 to poczekaj jeszcze z 2 miesiace i powinny wtedy byc juz dostepne procki na SM2. Jak juz sie przekonalismy na A64 wbudowany kontroler naprawde duzo daje i moze sie okazac ze obecna "duza" przepustowosc na Intelach okarze sie "mala"

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznaj się korci Cie przesiadka na Intela :-) ???

hmmm no skoro za tą samą cene moge miec lepszą wydajnosc :) hehe to czemu nie... wiekszosc znajomych ma durki lub amd64 i nie narzekają. paru ma intele i celki i tez nie kwiczą. intele mają minusa za grzanie się... :) nie wiem sam... korci korci :) bo w planach mialem 939 dopoki nie zobczylem testow intela :)

Gry, 3dsmax, cinema4d, flash, photoshop i takie tam :) ogolnie wszystko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gry, 3dsmax, cinema4d, flash, photoshop i takie tam :) ogolnie wszystko :)

Jezeli przewaza 3dsmax, cinema4d photoshop i podobne to ja bym sie zastanowil nad X2 3800+, najtanszy mozna kupic juz za ~1380zl. W takich zastosowaniach jest on wydajniejszy od P z serii D co potwierdzil juz nie jeden Test. Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych dwóch wolałbym D 920. Nie ze względu na 4MB L2, a bardziej na 2 rdzenie i wysokie OC tej serii.

Przydałoby się do tego wydajne chłodzenie i mocny zasilacz.

EDIT: Jest jeszcze opcja kupić teraz zwykłego AMD 3000+ i póżniej zamienić na X2 3800+, tylko nie wiadomo kiedy stanieją, a kompa trzeba używać teraz.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli przewaza 3dsmax, cinema4d photoshop i podobne to ja bym sie zastanowil nad X2 3800+, najtanszy mozna kupic juz za ~1380zl. W takich zastosowaniach jest on wydajniejszy od P z serii D co potwierdzil juz nie jeden Test.

tez myslalem od tym ale nie mam az tyle kasy :) a jesli przewazają gry to 939? hmm o ile wieksza wydajnosc ma 920 od 3000+ ? bez o/c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: jak tak cie "cieszy" duza przepustowosc DDR2 to poczekaj jeszcze z 2 miesiace i powinny wtedy byc juz dostepne procki na SM2. Jak juz sie przekonalismy na A64 wbudowany kontroler naprawde duzo daje i moze sie okazac ze obecna "duza" przepustowosc na Intelach okarze sie "mala"

i cena bedzie zaporowa a cena intela jest na wejsci ok a jeszcze spadnie

Z tych dwóch wolałbym D 920. Nie ze względu na 4MB L2, a bardziej na 2 rdzenie i wysokie OC tej serii.

EDIT: Jest jeszcze opcja kupić teraz zwykłego Venice 3000+ i póżniej zamienić na X2 3800+, tylko nie wiadomo kiedy stanieją, a kompa trzeba używać teraz.

a porownywali go z D w okolicach 4,5 ghz?

tez myslalem od tym ale nie mam az tyle kasy :) a jesli przewazają gry to 939? hmm o ile wieksza wydajnosc ma 920 od 3000+ ? bez o/c

zalezy w czym - w czyms co wykozysta 2 rdzenie bedzie duza roznica a w grach niewielka na kozysc a64

Edytowane przez atek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: Jest jeszcze opcja kupić teraz zwykłego Venice 3000+ i póżniej zamienić na X2 3800+, tylko nie wiadomo kiedy stanieją, a kompa trzeba używać teraz.

wolalbym raczej kupic i nie zmieniac potem ;] a zasilacz do tego 920 starczy 480W? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisales ze 300zl nie gra roli, X2 3800+ to wlasnie 300zl w gore :wink: powiem tak: moim prywatnym zdaniem:

Gry - A64

3dsmax (malo kasy) - P4 D lub w ostatecznosci zwykly (ale w baaardzo ostatecznosci)

3dsmax (naprawde sie tym bawie i te 300zl nie jest az takim problemem ) - A64 X2 3800+ .. 4800+ :wink:

X2 radzi sobie w tych zastosowaniach owiele lepiej. Jednak jezeli mialbym wybierac miedzy Venicem 3000+ a P4 D 2,8ghz, to chyba bym wybral P4 D. Zalezy oczywiscie co naprawde najczesciej robisz na kompie ;) jezeli godzinke photoshop a 3 grasz to niedoplacalbym.

EDIT: co do ceny sprzetu na SM2 to niemowmych hop ;) poczekamy zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisales ze 300zl nie gra roli, X2 3800+ to wlasnie 300zl w gore :wink: powiem tak: moim prywatnym zdaniem:

Gry - A64

hmmm tyle ze pierw w planach był venice 3000+ za 600zł a teraz x2 za 1380? to juz nie jest 300zl ;] do tego +200zl za plyte glowna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm tyle ze pierw w planach był venice 3000+ za 600zł a teraz x2 za 1380? to juz nie jest 300zl ;] do tego +200zl za plyte glowna :)

tyle że D920 kosztuje około 1000zł, więc do X2 3800+ dopłacasz 300zł i jeszcze w dodatku nie musisz drogiej płyty kupować, zamiast DFi może być Epox 9NPA+ Ultra. Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle że D920 kosztuje około 1000zł, więc do X2 3800+ dopłacasz 300zł i jeszcze w dodatku nie musisz drogiej płyty kupować, zamiast DFi może być Epox 9NPA+ Ultra.

Dokladnie.

Napisales, ze 300zl w ta czy tamta nie robi roznicy wiec przyjolem, ze od ceny P4D a wiec od 1kzl, 380zl doplacasz i masz x2

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mCzZ

Jeśli masz sporo kasy a wyglada na to że masz ,to bierz procka dwurdzeniowego albo Intel albo AMD wedle własnych preferencji ale jeśli chciał byś wydać jak najmniej przy maksymalnej możliwej mocy komputera to wydaje mi się ,że AMD i S939 jest bezkonkurencyjne ...

Edytowane przez sebx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mCzZ

Jeśli masz sporo kasy a wyglada na to że masz ,to bierz procka dwurdzeniowego albo Intel albo AMD wedle własnych preferencji ale jeśli chciał byś wydać jak najmniej przy maksymalnej możliwej mocy komputera to wydaje mi się ,że AMD i S939 jest bezkonkurencyjne ...

przy serii 9xx juz nie jest :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...