Skocz do zawartości
Aragorn

Odblokowanie XP2400 Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Odblokowałem XP2400 i mam problem. Płyta obsługuje mnożniki od 6x do 15x. Wszystko jest O.K. do mnożnika 12x, a powyżej zaczynają się problemy. Zamiast 13x jest 12,5x, zamiast 14x jest 5x, a zamiast 15x jest 5,5x. Czy może mi ktoś powiedzieć czy to problem płyty czy źle odblokowany mnożnik. (Nie jest to bios - próbowałem trzech różnych) :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To było już wałkowane parę razy - powyżej 12,5 mnożniki są ustalane TYLKO na procku - są emulowane - zresztą polecam niezawodną opcję SZUKAJ.

To w takim razie jak uzyskać wyższe mnożniki niż 12,5 nie przerabiając procka. Będe wdzięczny za odpowiedź. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos mi sie zdaje ze a2400 tez ma odblokowany firmowo mnoznik czyli dzialaja na nim mnozniki 6 do 12.5, ale w sumie to tylko moje przypuszczenie.

1. Nie ma - przynajmniej seria którą posiadam AIUGB

2. XP2400 bez odblokowanego mnożnika chodzi na 15x133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll:

Zgadza sie duncan.

Nie jestem 100% pewny ale z chipsetem kT333 jest tak ze jesli nie polaczysz mostka L3 to bedziesz mial dzialajace mnozniki w zakresie 13x-XXx a po polaczeniu mnozniki do 12,5x.

Aragorn sprobuj zmazac to polaczenie i sprawdz czy ci dzialaja mnozniki 14-16x,a no i oczywiscie najnowszy bios ;] ,bo nigdy nie wiadomo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już znalazłem o przerobić aby mieć wyższe mnożniki, jak znajde troche czasu to się pobawie.

To z www.aoaforums.com

The change I made makes the bios think that I am running a 2100+ .

The multipliers available to me are 13X and higher. I haven't tested "what gets you what" in the bios except for these:

"AUTO" = 13X

6.5X = doesn't work

7X = 15x

7.5X = doesn't work

8X = 16X

Further, the first alteration I did was to go from:

C--C--C--O--O (2400+ 15X)

to

O--C--O--C--O (2200+ 13.5X)

this was also successful and gave me 13.5X and higher. I didn't keep it that way because it needed a bit too much voltage and heat output to make it to 166Mhz/FSB, which is my minimum requirement. So, I further changed the bridges to:

C--C--O--C--O (2100+ 13X)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...