durczyn Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) Chodzi mi głównie by szumów niebyło, i ostry obraz :) Jak ustawić to jak najlepiej by było uniwersalne bo powiedzmy czasu niemam żeby do każdej sytuacji przewalac te ustawienia wszystkie : a foty robie narazie na auto bo wpadłem jako nowy w temat I nie podawac linków do wytłumaczeń opcji itp!! Liczy się zastosowanie Edytowane 25 Stycznia 2006 przez wirion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Auto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Auto jest takie sobie, szumy widac w tle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Nie podałeś jaki to aparat i w jakich warunkach widać szumy. Sporo aparatów ma opcje auto z manualnym ISO - jeżeli Twój też, to ustaw ISO na 50/64/100 i powinno mniej szumieć, acz wydłużą się czasy migawki. Spora część aparatów w celu uniknięcia blura ma tendencję do ustawiania za wysokiego ISO niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Twój aparat (Minolta Z6 jezeli dobrze pamiętam) nieźle szumi, dlatego ustaw ręcznie ISO100 i tylko tej czułości używaj. W skrajnych warunkach, jeżeli światła będzie bardzo dużo, ustaw ISO poniżej 100 (nie wiem jakie tam jest). Korzystaj również z trybu Priorytetu przesłony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 no popróbuje :D A co do aparatu to tak, Minolta Dimage Z6 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 ISO jak najmniejsze, przesłona na maxa wtedy obraz jest ostry i wtedy zabawa tylko czasem .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 ISO jak najmniejsze, przesłona na maxa wtedy obraz jest ostry i wtedy zabawa tylko czasem .... 1. ISO jak namniejsze tak! lepiej powyzej 100 nie wychodzic. 2. Wysoka przeslona nie gwarantuje ostrego obrazu :P tym bardziej, ze wtedy moze byc dluzszy czas naswietlania wiec na pewno moze byc jeszcze gorzej ;) (zwlaszcza gdy jest ciemniej) Jak juz to zabawa przeslona a nie czasem, przeciez widac ze jest amatorem, wiec skad on ma wiedziec jaki czas dobrac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) mam iso na 50 lub 100 chyba teraz, a przesłona 6.3 chyba i wychodzą ładnie fotki w sumie :) normalnie przesłona na 2.8 jest Ogólnie wiem co igdzie ustawić ko niewiem jak by było dobrze :D Edytowane 24 Stycznia 2006 przez wirion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Nio jak przeslona nie gwarantuje ostrego obrazu?? zrob fotke z przeslona 2,8 i 8,0 i porownaj ostrość. Polecam podrecznik - Fotografia Alisy McWhinnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Tylko spytam: wiesz co to jest glebia ostrosci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Nio jak przeslona nie gwarantuje ostrego obrazu?? zrob fotke z przeslona 2,8 i 8,0 i porownaj ostrość. Polecam podrecznik - Fotografia Alisy McWhinnie :) Mylisz ostrość z głębią ostrości/bokehem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Moze jezykiem technicznym :P - Obszar przed i za punktem ostrości , dla których krążki rozproszenia sąwystarczające , aby obraz wydawał się jeszcze ostry , nazywamy głębią ostrości . Głebia ostrości rozciąga się w obie strony od nastawionej w obiektywie odległości , a jej wielkość zależy niemal wyłacznie od ustawienia przesłony. :) Zreszto nie ma co sie kłucic najlepiej samemu zrobic zdjecia na roznych ustawieniach i sie przekonac .... pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) Bokeh to w skrocie sposob rozmycia tla :> niektore obiektywy robia to ladniej a inne brzydziej :> @Jacho - czy mi sie wydaje czy to przepisales z swojej ksiazki? bo z tego wynika ze nic nie rozumiesz :D No offence :) Edytowane 24 Stycznia 2006 przez SKRYTOBOJCA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 przydałoby się zeby cały obraz był ostry i bez szumów poprostu :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Mylisz ostrość z głębią ostrości/bokehem Tak moj blad przyznaje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 bawiłem sięustawieniami i ostry obraz jest ko szumu pozbyc się niemoge, bawiąć się tylko przesłoną i iso na max 100... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Książek o fotografi jest wiele , ale to fotograf musi zrozumieć działanie aparatu a nie wykuć się go z książki ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) no to zrozumienie działania średnio mi idzie :] Bawiąc się tylko przesłona i iso na Z6 fotki wychodza spoko na ISO100 i F3,2 :] Edytowane 24 Stycznia 2006 przez wirion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Książek o fotografi jest wiele , ale to fotograf musi zrozumieć działanie aparatu a nie wykuć się go z książki ;] Od czegoś trzeba zaczynać ......... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) no to zrozumienie działania średnio mi idzie :] Bawiąc się tylko przesłona i iso na Z6 fotki wychodza spoko na ISO100 i F3,2 :] To bylo bardziej do Jacho :) bo on cytuje tekst z ksiażki a sam chyba dokładnie nie wiedział oco chodzi ... :) Jacho -> owszem ... ale może jak już czytasz to najpierw dogłębnie poznaj działanie a nie potem mieszasz :P no offence ... Ja jakoś nauczyłem się zasad i działania fotografi bez żadnych książek więc oco chodzi ;) ? Edytowane 24 Stycznia 2006 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Ja jakoś nauczyłem się zasad i działania fotografi bez żadnych książek więc oco chodzi ;) ? heh, doświadczenie, ja dopiero zaczynam :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 heh, doświadczenie, ja dopiero zaczynam :]A jak jest u ciebie z zawieszaniem sie zetki ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 jeszcze mnie żadne zwiechy niespotkały :) jedyna rzecz co mnie martwi to szumy a tak technicznie aparat jest wręcz genialny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 jeszcze mnie żadne zwiechy niespotkały :) jedyna rzecz co mnie martwi to szumy a tak technicznie aparat jest wręcz genialny :) Ja mam z3 jak naginam w upale foty to potrafi sie zawiesic. Kumpel ma z5 to tez czasami mu sie wiesza..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 może mój bardziej dopracowany, poczekamy do lata :D ale te zetki nie są wcale takie złe, ko trzeba ustawić odpowiednio :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Z1 i Z10 to najlepsze z serii Zetek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 z1 i z10 to chałowo wygląda :D no pomijająć włascicości techniczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Z1 i Z10 to najlepsze z serii Zetek :)Nio niestety musze przyznac ci racje, robilem na takich samych ustawieniach foty i moja z3 wymiekala z z10 dziwna sprawa .....;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Taaa a jeszcze niedawno "zetki" były Waszym zdaniem super. Podchodźcie do swoich sprzętów bardziej obiektywnie, bo potem ktoś to kupi i będzie Was przeklinał ;]. P.S. Nie ma super aparatów. Każdy ma jakieś wady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...