kisiel91 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) Witam mam znowu problem ponieważ znowu zacina mi się komp :mad: myslałem że problem ten zniknie jak zmieniłem wczoraj mój niewiadomej firmy zasilacz 350W na chiefteca 350W ale niestety tak sie nie stało :sad: . Komp zaciął mi sie jak narazie tylko podczas grania ( np. thps3 ) pograłem jakiś czas i komp sie zawiesił. Komp chodził od wczoraj przez całą noc ściągałem z neta żeby był zajęty czymś i nic, nie zawiesił się a dzisiaj pograłem i 4 razy się zawiesił. Ponieważ nie posiadam miernika nie ma jak nim zmierzyć napięć, ale otworzyłem dziennik w CPUcool i gdy na starym zasilaczu wartość napięć v12 ciągle latała na ty chieftecu są minimalne zmiany. najmniejsza wartość jaka była to 11,67v a najwyższa to 11,98v. Edytowane 25 Stycznia 2006 przez kisiel91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Tak jak mój poprzednik myśle że to problem z temp. Płyta po osiągnięciu niebezpiecznej tempetuty proca wyłącza kompa aby się nie przegrzał. Sprawdź cooler od proca czy dobrze dociska i ewentualnie zmień paste temoprzewodzącą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Ponieważ nie posiadam miernika nie ma jak nim zmierzyć napięć, ale otworzyłem dziennik w CPUcool i gdy na starym zasilaczu wartość napięć v12 ciągle latała na ty chieftecu są minimalne zmiany. najmniejsza wartość jaka była to 11,67v a najwyższa to 11,98v. Litosci. Nie bierz wartosci napiec z chmurek. Sprawdz pamiatki memtestem/sp2004/superPI. Radek podkrecony? Jezeli tak to do jakiej wartosci i czym chlodzony? Nie ma bledow na dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel91 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) Mr Smith ale komp mi się zawiesza a nie wyłącza :) poprostu obraz staje a dźwięk sie zacina jakby się płytą do przodu i do tyłu brało...nie wiem jak to opisać:D poprostu nagle się wszystko zatrzymuje i tylko reset a co do przegrzewania się to na moim procku miałem podczas grania ponad 50 st. chwile przed zawiśnięciem ( 49st-55st) tak temp skakała. Teraz przed chwilą jak grałem chwileczke w AvP2 temp. wzrosła do prawie 50 st. przey czym w windzie mam średnio 32st. Nie wiem ile powinien mieć mój procesor więc nie wiem czy to 50 st to dużo:D Zapomniałem dodać że mam na Płycie głównej około 32st w windzie a podczas grania miałem 35st. a dysk w windzie ma średnio 41st a podczas gry miał 42st :D Edytowane 24 Stycznia 2006 przez kisiel91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Może radek nie wyrabia, albo temperatury masz za wysokie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 50*C w stresie to norma. Jeśli komp się zawiesza a nie restartuje to napewno nie jest to zasilacz. A temp na grafie? Ktoś już się zapytał - czy grafa jest kręcona? Może się przegrzewać. Jeśli nie możesz zmieżyć temp to połóż palec na karte graficzną od góry w miejscu rdzenia. Jeśli parzy w palce to może byc to, jeśli jest tylko ciepła to jest OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel91 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 ale o co Ci chodzi z tym że niewyrabia? z czym? temp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 jesli twoja grafa jest podkrecona to powiedz na ile, skoro te zwisy w grach to byc moze tu jest problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 może coś z pamieciami sprawdz je memtestem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel91 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 grafa jest słabo wykręcona na 400/212 a pamięci raczej mam dobre bo wcześniej jak chodziłem na gf2 komp sie nie zacinał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 No to sprawdź jej temp tak jak wcześniej mówiłem i ją "odkręć". Zobacz jak będzie na standardowch ustawieniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Daj radzia na fabryczne ustawienia i zobacz czy się zawiesza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel91 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 właśnie ustawiłem radka na default i zobacze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 moze nie az na default, ale ja obstawiam ze masz za wysoko rdzen zjedz tak okolo 20-30mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel91 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) nawet na standardzie się zaciął komp jak grałem :( a karta jest chłodna na standardzie i na o/c Edytowane 24 Stycznia 2006 przez kisiel91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 No to może stery do płyty i/lub grafy? Jakie masz stery? jeśli nie najnowsze to poszukaj w internecie i zainstaluj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel91 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 no stery od płyty instalowałem ale spróbuje jeszcze raz a od grafy no to mam omegi 6.1 . Czy trzeba najpierw zainstalować catalysty a potem np omegi czy można same omegi?< pytanie dodatkowe:). Bo ja zrobiłem tm 2 sposobem :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Stery od płyty instalowałeś pewnie z CD dołączonego do mobo. Chodzi mi o to abyś ściągnął najnowsze stery z internetu. A co do sterów od grafy to ci nie powiem bo mam nVidie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel91 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 stery jakieś miałem z netu bo płtke gdzieś zgubiłem...może pomoże jak wgram nowy bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Sprawdz dysk (np.hddregenerator), moze masz wlaczony tryb PIO na dysku jesli tak to zmien na DMA5... Przyczyn jak widzisz moze byc naprawde wiele, wiec jesli masz mozliwosc idz z kompem do kupmla i sprawdz kazdy podzespol. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Wątpie ale możesz spróbować. Nowy BIOS jeszcze chyba nikomu nie zaszkodził Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel91 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) pluszek ale ja mam dobre części w kompie bo wszystko chodzi ładnie jak mam w nim gf2mx a jak mam radka to są zwiechy :( jednak nie będę zmieniał biosu bo zmieniłbym na taki sam więc chyba bez sensu :)zauważyłem jeszcze w biosie że mam ustawioną grafike na PCI( to jest zintegrowana) i zmieniłem na AGP może pomoże. Edytowane 24 Stycznia 2006 przez kisiel91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin AMD Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Może twoja płyta główna nie lubi tego radka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel91 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) właśnie też się nad tym kiedyś zastanawiałem ale spytałem na jakimś forum to mi powiedzieli że wszystko powinno byc wporządku..jak będe miał możliwość to kiedyś sprawdze u jakiegoś kumpla który ma też radeona. Ale niestety narazie brak takiej opcji :( noi komp przed chwilą zawiesił mi się w windzie :/ Edytowane 24 Stycznia 2006 przez kisiel91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 mozesz jeszcze w biosie wylaczyc fast writes i zmienic agp8 na 4 na wydajnosci nie stracisz a czasem pomaga ze stabilnoscia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 właśnie też się nad tym kiedyś zastanawiałem ale spytałem na jakimś forum to mi powiedzieli że wszystko powinno byc wporządku..jak będe miał możliwość to kiedyś sprawdze u jakiegoś kumpla który ma też radeona. Ale niestety narazie brak takiej opcji :( noi komp przed chwilą zawiesił mi się w windzie :/ Czesc.Wiesz mialem podobny problem na starym komputerze i przez te zwiechy w windzie i grach tak ze wlasnie obraz stoi a muzyka wisi znaczy tak sie powtarza no tak jak u ciebie pewnie.Tylko ja zaczołęm od wymiany RAM-u i musze powiedziec ze jak zmienilem to na jakis czas bylo ok znaczy wieszal sie po godzinie a nie np 10 min po odpaleniu systemu i sluchaniu muzyki (chociaz to róznie bywalo raz chodzil 8 godzin bez zwiechy raz 10 min a w grach tez np po 10 lub po 2 godzinach ( gram gram a tu zwis ani save ani nic :/) w winampie.No to zmienilem zasilacz i tez zonk wkoncu karte dzwiękową :) juz bylem zdesperowany wiec wkoncu wypierdzielilem płyte główną na śmietnik :) i dalem inną i problem znikł :-). Co do procka to temp mialem niskie ale coolera tez 2 razy zmienialem niestety tez to samo sie robiło.Wiec polecam ci jedna rzecz wez pozycz od kumpla płyte przełoz wszystko od ciebie na jego pyte i zobacz wtedy :) A jak to nic nie zmieni to spróboj z innym hdd-kiem. Mówiac krótko Powodzenia heh w szukaniu usterki .I najlepiej zacznij od płyty..Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel91 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 no właśnie mam tak że czasami chodzi po 10h a czasami kilka minut:D spróbuje pożyczyć jakąś płyte od jakiegoś kumpla i może pomoże. Wiem że moge wyeliminowaćkarte dźwiękową, procesor. Mój komp jeszcze sprawdzałem na HiS radeon 9550 i też się wieszał. Więc chyba wszystko najbardziej wskazuje na płyte bo jak wkładam gf2 no to wszystko chodzi pięknie. Co prawda jest to słabsza o wiele karta, ale przynajmniej wiem że : procek, ram, dysk,karta dźwiękowa i inne małe rzeczy są sprawne, a Grafika i płyta najprawdopodobniej się nie lubią. To też oznacza niestety że bede musiał wydać conajmniej 200 zeta na nową płyte :/. Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje co do nowej płyty( jaką najlepiej kupić za rozsądną cene:) ) to niech napisze. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 no właśnie mam tak że czasami chodzi po 10h a czasami kilka minut:D spróbuje pożyczyć jakąś płyte od jakiegoś kumpla i może pomoże. Wiem że moge wyeliminowaćkarte dźwiękową, procesor. Mój komp jeszcze sprawdzałem na HiS radeon 9550 i też się wieszał. Więc chyba wszystko najbardziej wskazuje na płyte bo jak wkładam gf2 no to wszystko chodzi pięknie. Co prawda jest to słabsza o wiele karta, ale przynajmniej wiem że : procek, ram, dysk,karta dźwiękowa i inne małe rzeczy są sprawne, a Grafika i płyta najprawdopodobniej się nie lubią. To też oznacza niestety że bede musiał wydać conajmniej 200 zeta na nową płyte :/. Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje co do nowej płyty( jaką najlepiej kupić za rozsądną cene:) ) to niech napisze. :)Co do płyty to wez cokolwiek tanie ale zeby sprawne bylo :) A co do nie wieszania sie kompa po zmianie grafy to moj kumpel tak mial tzn jemu najpierw spalila sie karta w slocie dał inną wszystko chodzilo git z pół roku znowu zonk znaczy wieszac sie zaczła i co ciekawe karta 32 MB chodził z 5 minut zwis 16 mb chodzil ok 10 min :) karta 2MB na PCI chodził non stop :) ale wkoncu i tak zmienił płyte :). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel91 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (edytowane) wiesz na płytach to ja się mało znam akurat :) sądzicie że ta by pasowała?: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20274 . Najlepiej jakby ktoś kto ma celerona i tego radeona napisał jaka ma płyte główną i czy wszystko jest w porządku :D No bo płyta główna jest najbardziej podejżana ponieważ : procesor miałem w starym kompie i nie było problemów, 1 kostke ramu miałem w starym kompie i nawet na tej jednej się zacina, zasilacz kilka dni temu wymieniałem i na obu to samo przy czym na chieftecu rzadziej zdażają się zwisy, aktualnie chodze na jakimś sound blasterze ale wcześniej chodziłem na karcie zintegrowanej i to samo, karta sieciowa jest ze starego kompa więc też raczej odpada :D, napęd DVD też, więc pozostaje mi jeszcze dysk i płyta gł. :/ Edytowane 25 Stycznia 2006 przez kisiel91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel91 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (edytowane) no a może jakaś tańsza :) od tego ASUSA P4P800 bo można powiedzieć że zbieram od 10zł :D a chce jak najszybciej to wymienić :) . Noi żeby była ona dość stabilna pod moim kompem. Edytowane 25 Stycznia 2006 przez kisiel91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...