westsajd Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) Witam! Chciałbym wymienić moje obecne dwa dyski (Samsung 120 GB i Seagate 120 GB) na dysk Sata 160 GB. I tu moje pytania: 1. Czy dysk z NCQ będzie obsługiwany przez wszystkie płyty główne? Czy płyta musi być jakoś szczególnie przystosowana do NCQ czy nie? 2. Czy dysk na Sata II będzie działał na płycie z Sata 150? Przed chwilą przeczytałem topik troszkę niżej i tam powiedziane jest, że samsungi mają zworkę do przestawienia trybu dysku ale: Kontroler SATA150 ma prawo nie obsługiwać dysku pracującego w trybie SATA II.3. Jakiej firmy wybrać dysk? Jestem bardziej skierowany w stronę Samsunga ale może Seagate jest lepszy ;) (Priorytety: bezawaryjność, szybkość, cisza - do wydania mam max 450 zł) Edytowane 24 Stycznia 2006 przez Barthezzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) Witam! Chciałbym wymienić moje obecne dwa dyski (Samsung 120 GB i Seagate 120 GB) na dysk Sata 160 GB. I tu moje pytania: 1. Czy dysk z NCQ będzie obsługiwany przez wszystkie płyty główne? Czy płyta musi być jakoś szczególnie przystosowana do NCQ czy nie? 2. Czy dysk na Sata II będzie działał na płycie z Sata 150? Przed chwilą przeczytałem topik troszkę niżej i tam powiedziane jest, że samsungi mają zworkę do przestawienia trybu dysku ale: 3. Jakiej firmy wybrać dysk? Jestem bardziej skierowany w stronę Samsunga ale może Seagate jest lepszy ;) (Priorytety: bezawaryjność, szybkość, cisza - do wydania mam max 450 zł) wszystkie dyski SATA II maja stosowną zworke albo inny sposób na to żeby bez problemu działać na SATA I dysk z NCQ będzie działał na kontrolerze który nie obsługuje NCQ ale wtedy NCQ nie będzie po prostu działał do działania NCQ wymagane jest wsparcie za strony kontrolera i dysku Edytowane 24 Stycznia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...