Skocz do zawartości
Wojtaz83

Jak Rodzielic Net Otrzymywany Radiowo?

Rekomendowane odpowiedzi

witam otrzymuje net przez radio i chce go rozdzielic bez uzycia serwera zpowrotem na radio(wlan) tylko niewiem jak to zrobic wiem tyle ze potrzebny mi router z wej i wyj antenowym wlan ale nic takiego nie moge znalesc. Powiedzcie czy jesli sie nieda w ten sposob to czy moge w ten sposob zdzialac: postawic serwer, udostepnic nim net na router wlan i z routera puscic net radiowo pozdro aha i chodzi oto zeby admin nie widzial reszty kompow :wink: tylko router albo serwer( jesli chodzi o drugi wypadek).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałbyś mieć coś takiego jak router Wi-Fi z wejściem RJ45 i możliwością MAC Spoofingu, bo raczej admin włączył filtrowanie.

Albo postawić Serwer np. z Win2k3 i do niego podłączyć switcha, AP czy cokolwiek innego.

Jeśli nie chcesz się długo bawić z ustawianiem to na Allegro sprzedają jakieś poleasingowe komputery z wgranym i skonfigurowanym Linuxem do pracy jako router a nawet i menedżer pasma, słyszałem że nieźle to chodzi, a kosztuje ok. 250zł. Tylko musiałbyś mieć gdzie go postawić żeby nie szumiał (najlepiej gdzieś w piwnicy), zarządzał byś sobie nim przez WWW.

Pozdr!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest możliwość ale musisz mieć 3 urządzenia jeden punkt dostępowy z możliwością pracy jako klient, router, punkt dostępowy

ale jest problem ponieważ w sieci usługodawcy będą widziane dwa urządzenia (dwa adresy IP) jedno to punkt dostępowy a drugi router (jak twój operator nie robi z tego problemu albo nie zauważy to nie ma problemu :wink: ), ale i tak musisz zmienić adres MAC u operatora na taki jaki posiada punkt dostępowy (jak operator nie prowadzi kontroli ale w to wątpię to nie ma problemu), po tych zabiegach nie ma pewności powodzenia bo w sieci może być jeszcze kontrola MAC przez serwer/inne urządzenie stanowiące wyjście do sieci publicznej tzw. brama (ale takie zabezpieczenie stosuje się bardzo rzadko WEP i MAC na dostęp do sieci bez przewodowej zwykle wystarczy)

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jesli oni daja mi swoje ap i ono jest kolo anteny i puszczaja mi normalnie skrete do kompa r45 to w tym miejscu moge router wsadzic zamiast sieciowki mojej w kompie:) czyli ant - ap- router- inne kompy aha czy uslugodawca widzi inne kompy za routerem czy nie?? i czy widzi router jako karte czy jako router:) ale zamotalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi