Skocz do zawartości
Gość Dawidsfuturx

Działalnośc Gospodarcza + Przyszły 18'latek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

Witam, jest taka sprawa :D

w tym roku bede pełnoletnim obywatelem no i myślałem nad rozpoczęciem działalności gospodarczej

kierunek? --> komputery, sklep komputerowy, początkowo z siedzibą w domu i główny rynek zbytu to allegro

chodzi mi też o to co potrzebuje do tego, ale nie o to, nie o to, nie o to :D

konkretnie mi chodzi o korzyści, wiadomo finansowe, bo o to chodzi, ale czy nie lepiej by było poprostu na 2 miechy zbierać zasrane truskawy w holandii?

Edytowane przez Dawidsfuturx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawidsfuturx napisał(a):

Witam, jest taka sprawa :D

w tym roku bede pełnoletnim obywatelem no i myślałem nad rozpoczęciem działalności gospodarczej

kierunek? --> komputery, sklep komputerowy, początkowo z siedzibą w domu i główny rynek zbytu to allegro

chodzi mi też o to co potrzebuje do tego, ale nie o to, nie o to, nie o to :D

konkretnie mi chodzi o korzyści, wiadomo finansowe, bo o to chodzi, ale czy nie lepiej by było poprostu na 2 miechy zbierać zasrane truskawy w holandii?

Zalozenie dzialalonsci gospodarczej w Polsce nie jest takie proste jak sie wydaje. Przed Toba wizyta w kilku urzedach np w GUS, Urzad Miasta etc. Dobrze przelicz nie tylko koszty zalozenia firmy, ale rowniez koszty jej prowadzenia: czyli zus, podatki, w jakis sposob bedziesz sie rozliczal etc. A korzysci ciezko obliczyc. Co prawda osoby ktore teraz zakladaja dzialalnosc gosp. moga liczyc na pewne ulgi, m.in. nizsze koszty z tytylu Zakładu Ubezpieczen Spolecznych, ale mimo wszystko lepiej wszystko dobrze przemysl, bo panstwo dalej jest nieprzychylne samozadtrudnieniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

z wałsnym wkładem to wiem, teoretycznie mogło by być coś między 10tyś zł, a 30-40, ale w praktyce to różnie bywa

tak jak mówicie, najgorsze są podatki i ubezpeiczenia, z teog co tka wstępni sobie licyzłem to ok 800 miesięcznie, no i plus podatki od sprzedaży i teoretycznie zanim zaczeły by sie cos zarabiać, tzn pochwytanie kontaktów, itp to musał bym walic z 5tyś zł na składki

co do pożyczki i tu jest ten bajer, że od ojca znajomy ma jakiś ta mznajomych :D na dośc wysokim stanowisku i już podobno pare razy mimy pewnych nieścisłosci dłąo sie kredyt załątwic, tylko wątpie, ze mi by ktos dał 18 latek, bez pracy :D itp

ale sie pomyśli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawidsfuturx napisał(a):

z wałsnym wkładem to wiem, teoretycznie mogło by być coś między 10tyś zł, a 30-40, ale w praktyce to różnie bywa

tak jak mówicie, najgorsze są podatki i ubezpeiczenia, z teog co tka wstępni sobie licyzłem to ok 800 miesięcznie, no i plus podatki od sprzedaży i teoretycznie zanim zaczeły by sie cos zarabiać, tzn pochwytanie kontaktów, itp to musał bym walic z 5tyś zł na składki

co do pożyczki i tu jest ten bajer, że od ojca znajomy ma jakiś ta mznajomych :D na dośc wysokim stanowisku i już podobno pare razy mimy pewnych nieścisłosci dłąo sie kredyt załątwic, tylko wątpie, ze mi by ktos dał 18 latek, bez pracy :D itp

ale sie pomyśli

Niestety koszty sa ogromne, sam widzisz ze 800 zl to same oplaty, a jeszcze jakbys chcial lokal wynajac, do tego doliczyc rachunki za wode, gaz, prad etc... Trzeba sporo zarobic na miesiac zeby wyjsc na swoje.Panstwo dazy do modelu opiekunczego wiec nalezy sie liczyc z tym ze koszty prowadzenia dzialalnosci beda jeszcze wyzsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez dwa lata bedzie placil tylko ok. 250 pln ZUS-u, wiec to nie wiele, w porownaniu z normalnymi ludzmi ok.800pln.

Poza tym samo zalozenie firmy nie jest specjalnie trudne, wiadomo, kilka wizyt w urzedach jest niezbednych, no ale to normalne.

Poza tym jesli nie bedzie szlo, zawsze mozna zawiesic i jechac na truskawki. Najgorsze beda utopione pieniadze, jesli nie

uda Ci sie wyjssc na zero. No ale tak to jest w kapitalizmie, ryzyko i szansa.

Sprobuj rokrecic dzialalnosc, samo doswiadczenie tez moze kiedys zaprocentowac.

W razie czego kilka osob z tweeka moze pomoze Ci i kupi od Ciebie jakies sprzety ;)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie straszcie chłopaka :) lepiej niech sie martwi o potencjalny rynek zbytu bo działalność sie zakłada wciągu jednego dnia, warunek to posiadanie własnego NIPu bo na przynanie jego trzeba chwile poczekać. W przypadku gdy będziesz prowadził firme w domu to jedynie musisz płacić ZUS ( dla nowych działalnosci przez okres 2 lat jest to ~260zł miesiecznie jak ktoś wczesniej napisał) i zależnie od sposobu rozliczania sie z fiskusem albo będziesz płatnikiem Vatu albo płatnikiem ryczałtu. Jeśli chodzi o samo załozenie firmy to jedynie rejestrujesz ją w Urzędzie Miasta i w Głównym Urzędzie Statystycznym ( tam nadaja Ci numer REGON).

Jeśli chodzi o kase na start to radze Ci odwiedzić Urzad Pracy, dla nowych działalnosci gospodarczych można u nich po spełnieniu pewnych waruków dostać nawet 20tyś jednorazowego, bezzwrotnego wsparcia.

Próbuj, do odważych świat należy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos tu zapomina o zalozeniu konta firmowego, ktore tez kosztuje, ale to juz niewielkie kwoty co miesiac.

Zreszta jest bank ktory pozwala na darmowe prowadzenie konta, ale oplata za przelew to jakies 4pln LukasBank.

Do tego dochodzi mozliwosc obslugi konta przez internet.

Ktos pisal ze w jeden dzien zalozymy firme?Nawet z NIPem, na decyzje,

o wpisie do ewidencji, z urzedu miasta bedziemy czekac jekies 5-7dni.

Tak naprawde zalozenie fimry to pikus, jej prowadzenie to jest dopiero zabawa. B)

Zycze powodzenia :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo też zależy czy będziesz Vatowcem czy nie , jesli nie to sprawa prowadzenia księgowości będzie bardzo prosta , jesli będziesz vatowcem to już szkoda się babrać w tym lepiej zlecic to do biura rachunkowego przy niskich obrotach koszty tego nie są takie wysokie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K-R-I-X ma racje jeśli nie masz jakięś większej umowy podpisanej to cenowo na allegro zostaniesz zniszczony , allegrowicze sami sobie robią złą robotę schodząc z marży tak nisko , albo czasem nawet sprzedając po kosztach , a zarabiając na przesyłe , że w Allegrowy biznes szkoda wchodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sztandar napisał(a):

K-R-I-X ma racje jeśli nie masz jakięś większej umowy podpisanej to cenowo na allegro zostaniesz zniszczony , allegrowicze sami sobie robią złą robotę schodząc z marży tak nisko , albo czasem nawet sprzedając po kosztach , a zarabiając na przesyłe , że w Allegrowy biznes szkoda wchodzić.

:lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

No comment :lol2: Widać że wypowiedział sie SS z allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

i tu też jest plusik, że z jednej strony mam pare wtyczków pronoxie (nie, nei mam tam dziewczyny :D)

pozatym dość ciekawie widzi mi sie sprowadzanie sprżetu z zagranicy, szczególnie używanego

jakby co dzięuje wszystkim za pomoc i jakby coś to piszcie, zawsze więcej osobom to sie przyda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hipo napisał(a):

Nie straszcie chłopaka :) lepiej niech sie martwi o potencjalny rynek zbytu bo działalność sie zakłada wciągu jednego dnia, warunek to posiadanie własnego NIPu bo na przynanie jego trzeba chwile poczekać. W przypadku gdy będziesz prowadził firme w domu to jedynie musisz płacić ZUS ( dla nowych działalnosci przez okres 2 lat jest to ~260zł miesiecznie jak ktoś wczesniej napisał) i zależnie od sposobu rozliczania sie z fiskusem albo będziesz płatnikiem Vatu albo płatnikiem ryczałtu. Jeśli chodzi o samo załozenie firmy to jedynie rejestrujesz ją w Urzędzie Miasta i w Głównym Urzędzie Statystycznym ( tam nadaja Ci numer REGON).

Jeśli chodzi o kase na start to radze Ci odwiedzić Urzad Pracy, dla nowych działalnosci gospodarczych można u nich po spełnieniu pewnych waruków dostać nawet 20tyś jednorazowego, bezzwrotnego wsparcia.

Próbuj, do odważych świat należy :D

Troszke to ubrawiles tzn. pokolorowałes, ja juz wiem jak dziala polska administracja, niby maja wydawac wszystko szybko i bez zbednej zwloki jednak rzeczywsitosc jest odmienna.

A co do wsparcia to sie nie wypowiadam, nie mam zadnych informacji w tym zakresie ale wydaje mi sie ze te warunki moga byc komiczne :wink: Tak jak juz pisalem wczesniej, polskie prawo nie jest przyjazne samozatrudnieniu i basta. Co do ZUS. Fakt bedziesz placil mniej, przez 2 lata, jednak pozniej trzeba juz miec silna pozycje na rynku zeby Cie sam ZUS plus oplaty nie doprowadzil do krachu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawidsfuturx, na aukcji internetowej (generalnie w internecie) liczy sie cena, nie mam mowy o "pochwytaniu klientow" na poczatek musisz zaproponowac bardzo niska, czyli w twoim wkladzie brakuje przynajmniej jednego zera, zeby w ogole myslec o powaznych zakupach. Moja rada, nie ograniczaj sie wylacznie do kompurterow....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no bez przesady az tyle gotowki nie potrzebuje, on pisze o 10 000 zl, to powinno wystrarczyc, 100 000 zl na sklep komp ? W moim odczuciu to lekka przesada... Poza tym wydaje mi sie ze w Polsce rynek komp. stracil chlonnosc, przynajmniej czesciowa, sprawdz rynki zbytu, zeby sie nie zwiesc, dobrze wszystko przelicz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

No comment laugh.gif Widać że wypowiedział sie SS z allegro.

Nie no przepraszam widziałeś ceny na allegro , to są rzeczy sprzedawane przez SS z minimalnym narzutem , to że mają ileś tam tysięcy obrotu to nie znaczy , że mają z tego wielki zysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sztandar napisał(a):

Nie no przepraszam widziałeś ceny na allegro , to są rzeczy sprzedawane przez SS z minimalnym narzutem , to że mają ileś tam tysięcy obrotu to nie znaczy , że mają z tego wielki zysk.

Dzisiaj pierwszy raz otwarłeś allegro i już ceny porównujesz ?

A tak apropos... ciekawi mnie z czym te ceny porównujesz ? Z Vobisem ? B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sztandar napisał(a):

Ciekawa teza az sam jestem w szoku. Minimalny narzut - to faktycznie musza miec na tym maly zarobek, ale z drugiej strony kto dzisiaj sie zajmuje interesem z ktorego nie ma pozadnego zysku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sztandar napisał(a):

No to wyobraz sobie że robilem analize tego sektora rynku i moge cos o tym powiedziec

:lol2: :lol2: :lol2:

Nie rób sobie siary... Według Ciebie wszyscy SS zarabiają na przesyłce i zyski z tego mają minimalne ledwo na opłacenie internetu starcza. BRAWO :lol2:

Ciekawi mnie tylko jedno... dlaczego jest coraz więcej SS skoro sie to nie opłaca ? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiesz mnie wogóle i chyba nie masz pojęcia na czym polega ustalanie ceny przez sprzedawców , normalny sklep ustala ceny według pewnego trendu , a narzut to to jeszcze nie zysk , koszt zakupu - koszt sprzedazy to tylko w teori zysk , zwykly sklep musi placic pracownikom , zusowi , podatki , wynajem lokalu ...... , dlatego musi narzucac wyzsza marze ktora nie tylko pokryje koszty handlowe , ale tez przyniesie mu czysty zysk. SS nie ma tych problemow , wielu nie placi zusu , nie musza wynajmowac lokalu , placic pracownikom wiec moga zejsc z marza o jakis okreslony procent. Tyle ze to psuje caly rynek bo o ile w sklepach komputerowych marza wacha sie od pewnej granicy do pewnej granicy stabilizuje to ceny i roznice nie sa zbyt duze (oczywiscie niektore firmy maja podpisane lepsze umowy z dystrybutorami i moga sobie pozwolic na zejscie z ceny , ale marza nadal pozostaje na podobnym poziomie co u innych sprzedawcow). Na allegro panuje wolna amerykanka nie ma ustalonych marz , narzutow , SS tna koszty do minimum i praktycznie jedyna ich szansa jest schodzenie z ceny (pozostaja jeszcze kwestie marketingowe takie jak ladny schludny opis towaru , zdjecia , banerki , podswietlanie , wyroznianie itp.. one w mniejszym lub wiekszym stopniu decyduja o wyborze ale nie do konca bo 80% kupujacych sugeruje sie cena i renoma (iloscia komentarzy). Takze w tym segmencie jesli powiedzmy jeden sprzedawca zjedzie z cena procesorow to inni musza zrobic to samo bo inaczej nie maja szans sprzedac tego samego towaru , jest to zla koniunktura i na pewno zmniejsza zyski SS. Wielu SS narzuca smiesznal marze ponizej 10% , zaden sklep komputerowy z tak niskiej marzy sie nie utrzyma. Dla klientow oczywiscie jest to fajna sprawa bo placa mniej , ale dla sprzedawcow juz nie za bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sztandar napisał(a):

Nie rozumiesz mnie wogóle i chyba nie masz pojęcia na czym polega ustalanie ceny przez sprzedawców , normalny sklep ustala ceny według pewnego trendu , a narzut to to jeszcze nie zysk , koszt zakupu - koszt sprzedazy to tylko w teori zysk , zwykly sklep musi placic pracownikom , zusowi , podatki , wynajem lokalu ...... , dlatego musi narzucac wyzsza marze ktora nie tylko pokryje koszty handlowe , ale tez przyniesie mu czysty zysk. SS nie ma tych problemow , wielu nie placi zusu , nie musza wynajmowac lokalu , placic pracownikom wiec moga zejsc z marza o jakis okreslony procent. Tyle ze to psuje caly rynek bo o ile w sklepach komputerowych marza wacha sie od pewnej granicy do pewnej granicy stabilizuje to ceny i roznice nie sa zbyt duze (oczywiscie niektore firmy maja podpisane lepsze umowy z dystrybutorami i moga sobie pozwolic na zejscie z ceny , ale marza nadal pozostaje na podobnym poziomie co u innych sprzedawcow). Na allegro panuje wolna amerykanka nie ma ustalonych marz , narzutow , SS tna koszty do minimum i praktycznie jedyna ich szansa jest schodzenie z ceny (pozostaja jeszcze kwestie marketingowe takie jak ladny schludny opis towaru , zdjecia , banerki , podswietlanie , wyroznianie itp.. one w mniejszym lub wiekszym stopniu decyduja o wyborze ale nie do konca bo 80% kupujacych sugeruje sie cena i renoma (iloscia komentarzy). Takze w tym segmencie jesli powiedzmy jeden sprzedawca zjedzie z cena procesorow to inni musza zrobic to samo bo inaczej nie maja szans sprzedac tego samego towaru , jest to zla koniunktura i na pewno zmniejsza zyski SS. Wielu SS narzuca smiesznal marze ponizej 10% , zaden sklep komputerowy z tak niskiej marzy sie nie utrzyma. Dla klientow oczywiscie jest to fajna sprawa bo placa mniej , ale dla sprzedawcow juz nie za bardzo.

No druga sprawa ze SS sprzedawcy sami sa sobie winni, gdyz wzajemnie sie napedzaja, a co za tym idzie w walce o klienta obnizaja ceny. Dla konsumenta same plusy, tak jak pisales, dla nich no coz, moze powinni pomyslec na allegro nad jakims zasadami ktore zlikwidowalyby sprzedaz ponizej ceny nominalnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz mu tak doradzacie, to wypowiedzcie sie na tematy ekonomiczne. Jesli nawet w krotkim okresie czasu zystkow nie bedzie, to sie nie przejmuj, wazne zebys nie zszedl z cena ponizej kosztow przecietnych, tj zeby to co zarabiasz pokrywalo przynajmniej koszt zakupu czesci komputerowej, a reszte kosztow stalych uda ci sie albo calkowicie zlikwidowac w dluzszym okresie, albo na tyle sie rozwianac ze nie beda stanowily problemu. Ty masz jako poczatkujacy osiagnac zysk ksiegowy = utarg - koszty, a pozniej mozesz pomyslec o koszcie alternatywnym, zysku nadzwyczajnym itp. Zawsze jako jednoosobowa firma mozesz zkorzystac z pomocy stowarzyszen malych i srednich przedsiebiorst. Sa takie napewno w Twoim miescie, za darmo Ci doradza, pomoga z papierami. Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee :/ Posłuchaj rady byłego przedsiębiorcy ;)

Jak w Polsce to tylko na czarno. Państwo Cię doszczętnie okradnie.

Nie baw się w płacenie tych wszystkich haraczy i formalności.

Tylko będziesz chodził sfrustrowany jak większość ciężko zarobionej kasy idzie do kogoś innego.

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sztandar napisał(a):

Wszystko fajnie, tylko że Ci wszyscy SS tak dla rekreacji sobie nie prowadzą działalności na allegro i bądź co bądź muszą mieć na tym odpowiednie zyski, pomimo z tego że schodzą tak bardzo z ceny. Trzeba też wziąć pod uwagę że allegro pobiera niemałe prowizje, więc to dodatkowy cios w ich budżet, a jednak są, sprzedają i raczej na tym nie tracą...

EDIT: Ktoś tam wcześniej pisał, że często SS sprzedając po kosztach zarabiają na przesyłce. Może mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób do ch*lery można zarobić na przesyłce? PARANOJA...

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gg napisał(a):

Eeee :/ Posłuchaj rady byłego przedsiębiorcy ;)

Jak w Polsce to tylko na czarno. Państwo Cię doszczętnie okradnie.

Nie baw się w płacenie tych wszystkich haraczy i formalności.

Tylko będziesz chodził sfrustrowany jak większość ciężko zarobionej kasy idzie do kogoś innego.

8)

Chcialbym napisac ze piszesz bzdury jednak masz w 100 % racje !! W takim kraju zyjemy, niestety... :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi