spx Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Jak podlaczyc potencjometr glosnosci wylutowany ze starego cd-romu? ma dwie takie duze nozki polaczone ze soba i 5 osobnych malych nozek. za cholere nie wiem gdzie jest wejscie gdzie wyjscie i jak to w ogole dziala. probowalem przedzwaniac i zglupialem. wie ktos jak wlaczyc taki potencjometr do kabla audio (2 zyly + ekran, ekran oczywiscie poza p-metrem)? rysunki mile widziane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 te dwie duże nózki to jest mocowanie obudowy.... nie wiem czy zwróciłeś uwagę... a te pięć to zapewne masa, 2 wejscia i 2 wyjscia suwaków... bo jest to potencjometr stereofoniczny zapewne... weź w łape miernik .. ustaw omomierz.. i szukaj pary nóżek o identycznych rezystancjach... wiesz już że są to skrajne nózki.. potem dotykasz jednej z nich i suzkjasz suwaka, kręcąc potencjometrem rezystancja bedzie sie zmieniac... reszta pzostaje w kwestii Twojej inteligencji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spx Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 wiec tak 2 pierwsze nozki sa ze soba polaczone na stale i maja polaczenie z ostatnia a 3cia ma polaczenie z 4ta. tak jest kiedy potencjometr jest w pozycji 'max'. niestety po malym przekreceniu potencjometru co ciekawe opor stopniowo rosnie (ale baaardzo szybko od 20 om. do >2000) a ciaglosc polaczenia od razu zostaje przerwana. tak ze ciaglosc jest tylko w max. polozeniu. rozumiem ze potencjometr jest uszkodzony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 a ja z tego rozumiem że potencjometr ma 100kOmów i masz za mały zakres :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...