kornographyc Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) Witam. Jaką polecacie płytę główną pod socket 754 do 300zł? Wezmę chyba do niej Semprona 3000+. Może polecicie coś innego? Muszę po prostu za niewielkie pieniądze zmodernizować nieco mój komputer. Aktualnie mam Athlona 1800+ na Abicie AN8. Rozglądałem się początkowo za jakimś Bartonem, ale ktoś powiedział mi, że lepszym zakupem będzie jakiś Sempron 64 bit, który bardzo ładnie się podkręci. Polecił mi właśnie coś na socket 754 z racji stosunkowo niskiej ceny. Słusznie? Chciałbym także zapytać o PCI Express, warto? Muszę kupić grafikę, znalazłem już sobie Radka 9800Pro na AGP i tak się teraz zastanawiam, czy nie lepiej wziąć już grafikę na PCI Express. Jakie zalety ma to gniazdo? Popełnię błąd jeżeli wezmę grafikę na AGP? Pozdrawiam Edytowane 24 Stycznia 2006 przez kornographyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 socket 939 asrock dual sata II 250zł semptron 3000+ około 400zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornographyc Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Trudno znaleźć Semprona pod 939, mógłbyś jakoś uzasadnić wybór innego gniazda? I jakoś nie przepadam za Asrockami, może coś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 ta płyta (Arock dual sata II) to rewelacja bierz ją bez zastanowienia muj kumpel ja wczoraj kupił i jest zajefajna,teraz nie opłaca siej uz inwestować w s754 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornographyc Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (...) teraz nie opłaca siej uz inwestować w s754Dlaczego? Z tego co udało mi się wyczytać to różnica pomiędzy Sempronem na 754 a 939 to brak obsługi pamięci w trybie dual - a to żadna różnica. Poza tym Semprony na 939 są dużo droższe i trudno je zdobyć. Co da mi s939, czego nie będę miał na 754? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (edytowane) s939 jest bardziej przyszłosciowe, a s754 odchodzi do lamusa, w przyszlosci bedziesz mogl wsadzic w 939 jakiegos AMD X2, a co do plyty asrocka to posiada AGP jak i PCI-E wiec spokojnie mozesz kupic tego radka Edytowane 25 Stycznia 2006 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sender28 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (edytowane) Co da mi s939, czego nie będę miał na 754?Oprócz kontrolera pamięci s939 da ci tylko w przyszłości możliwość wymiany procesora bez konieczności wymiany płyty głównej. s754 ma zostać wyparty przez wlasnie s.939 ....Ale znając teraz technike i producentów nie ździwie się jak AMD znów cos wymyśli i np. 939 zostanie wyparte przez np. socket 666(żart <_< ). :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :D :D :D Ja mam A64 3000+ na s.754 i nie narzekam.Szkoda mi było kasy na 939. :lol2: Edytowane 25 Stycznia 2006 przez sender28 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornographyc Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 Mi też szkoda pieniędzy na 939 zwłaszcza, że nie byłem przygotowany na zmianę platformy. Nie przewiduję także zmieniania w przyszłości procesora, jak już będę zmieniał to zapewne razem z mobo. Wybiorę chyba Epoxa 8KDA3i rev 3.2 i do niego Semprona 3000+ z uwagi na C'n'Q, mój komputer zwykle pracuje 24 godziny na dobę, także taka funkcja raczej się przyda (chociaż ciągle się zastanawiam czy 3000+ to opłacalny zakup). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 Ja bym brał jednak platforme na s754 a dlaczego. Tani w miare wydajny. 939 sie nie opłaca gdyż jedyny tani proc na to to sempron którego w dodatku tródno dostać. A jedyna różnica miedzy 754 do dual ddr. A jeśli jak ktos wcześniej radził zeby brac 939 bo potem wsadzisz sobie Athlona x2 to raczej bzdura. On chyba dopiero za rok stanieje do ceny dostępnej dla normalnego śmiertelnika.A za rok AMD napewno wprowadzi jakąs inna platforme .Bierz sobie jakąś płyte pod 754 do tego semprona 3000. Jeśli płyta nie będzie nawet jakimś gigantem ale jak nawet osiągnie fsb 300 w połączeniu z mnożnikiem 9 da 2700 Mhz myśle ze napewno wystarczy. Ale wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 A mnie cos ostatnio napadło :o na intela :) Po zainteresowaniu sie tematem zobaczyłem że zestaw Płyta + Proc na s775 kosztuje 225 + 235 = 460 zł Co ciekawe jest w tym PCX i DDR2 a z proca da się wyciś 3800mhz co jest odpowiednikiem dla 2400mhz Semprona. Jak wiadomo DDR2 są tańsze od DDR co też obniża cene zestawu. Wychodzi taniej od AMD a wcale niegorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 A mnie cos ostatnio napadło :o na intela :) Po zainteresowaniu sie tematem zobaczyłem że zestaw Płyta + Proc na s775 kosztuje 225 + 235 = 460 zł Co ciekawe jest w tym PCX i DDR2 a z proca da się wyciś 3800mhz co jest odpowiednikiem dla 2400mhz Semprona. Jak wiadomo DDR2 są tańsze od DDR co też obniża cene zestawu. Wychodzi taniej od AMD a wcale niegorzej. Ale Intel w grach to kaszana straszna.Co z tego że 3800 jest odpowiednikiem dla 2400mhz ale wydajnośc AMD w gracj jest dosyć większa. A te ceny co podajesz to niech zgadne pewnie jakiś celeron i najtańsza płyta. Nawet bym za darmo nie chciał (no może bym to rozważał ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornographyc Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 Wybieram 754, ale nie mogę się zdecydować na mobo! Epoxa nie mogę dostać, znalazłem tutaj, ale to chyba nie dokładnie ten model który dostawał wysokie noty w testach (tamten miał większy radiator na chipsecie). Naprawdę mam dylemat... Może w ogóle jakiś tańszy DFI, lub MSI (+\- 300zł)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...