Skocz do zawartości
limerro

Gigabyte 7VAX - temperatura mobo !!!

Rekomendowane odpowiedzi

hej wlasnie mi cos komp muli :-/

sam sie restartuje od czasu do czasu a nic takiego wczesniej nie bylo

plyta G7VAX i mam pytanie czy temp rzedu 40 stopni Celsjusza przy otwratej budzie jest normalna??? podajcie swoje odzczyty, bo wg mnie temp mobo jest za duza :-/

mostek poludniowy grzeje sie dosc znacznie i to chyba wina tego :-?

zaniepokoil mnie rowniez fakt ze napiecia ujemne zasilacza sa bardzo odchylone od poziomu nominalnego wyniki Sisoft Sandry 2003:

-12 V wskazuje - 7.59 V

- 5 V wskazuje -4.55V

po wymianie zasilacza na Enlight nic sie nie zmienilo - myslalem ze moze wina dyskow wiec podlaczylem tylko jeden, odlaczajac cala resszte napedow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie temperatura waha sie pomiedzy 38-40 stopni wiec nie jestes sam! Wydaje mi sie ze ten czujnik zawyza temaperature! To samo z czujnikiem na procesorze tez temperatura jest troche za wysoka! (porownywalem do kumpla inna plyta ten sam procek i te same chlodzenie a temperatura nizsza!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam nie wiem ale wg mnie mostek poludniowy nie powiniem byc tak goracy:-/ temp mobo budzi mala zgroze - teraz na szczescie mam 39 wiec nieco zmalalo a co do napiec to tez dziwne - sprawdzalem Sandra i MBM 5201 i to samo - moze to wina czujnika sam nie wiem albo GB cos skopal :-/

w kazdym badz razie w moim staruskim Asusie K7V mialem wszystkie napiecia oscylujace wokolo nominalnych wartosci a tutaj odchylki -U ze az strach :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:-))) po otwarciu obudowy i po ok 10 minutach temp cpu na poziomie 49-51 st C , mobo ok .45. oczywiscie caly zabieg poprzedzilem kosmetycznym wymuszeniem w ET4 fsb133;-) (ze 136) niby dupe@#$ a ile pomaga;))

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm ....

dziwne troszke ... mam 7VAX, z mostka Pn zdjąłem ten śmieszny wentyl, mam otwartą budę, i aktualnie niewiele wieje na ten mały radiator na chipsecie

temp. pomieszczenia = 21

temp. chipsetu = 37 - 39

temp. proca = 40 - 42 (COOL H2Twin na 1 wiatraku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jakie masz rev.??? ja mam 1.1. czy na chipsecie, po zdjeciu tego fikusnego wentyla, dodawales troche pasty lub dodawales inny wentyl w zastepstwie;)?

co do procesora to faktycznie masz niska temp;)

sory za pytaie; co to h2twin ?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jakie masz rev.??? ja mam 1.1.

rev. 1.1

bios (wciąż) f8 (zapomniałem zflashować f9)

czy na chipsecie, po zdjeciu tego fikusnego wentyla,  dodawales troche pasty lub dodawales inny wentyl w zastepstwie;)?

zmieniłem paste na Titan-a (tania srebrna), chodzenie bez wiatraczka

co do procesora to faktycznie masz niska temp;)

sory za pytaie; co to h2twin ?:)

firma Coolinkcooler

http://www.coolinkcooler.com.tw/products/h2t.php

recenzja na frazpc.pl

http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/104

chodzi u mnie na 1 wiatraku - z drugim się nie mieszcze minimalnie na płycie, ale i tak wystarcza :!: ;)

zaleta - niewysoki, no i nie wciąga powietrza od strony zasiłki

(mam niestety obudowę z zasilaczem pionowo, nad płytą główną)

przy próbie zastosowania innych wentyli miały one mało miejsca, stąd turbulencje i spoooro większy hałas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tunel powietrzny nawiewajacy powietrze z zewnatrz obudowy polaczony z wentylem na procku, jak komp pracuje z otwartą to mam 50 stopni a jak zamkne to 46 :) mobo 33 , baracuda 36 z chlodzeniem wlasnej roboty ( przedtem miala do 51 stopni )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...