Skocz do zawartości
LukeXE

Bench Cascade // Kaskada Przebudowana !

Rekomendowane odpowiedzi

iiii.... czemu to jeszcze nie wybuchło

joke ; ]

jakie masz ciśnienia, w ogóle jakie w kaskadach bywają... oświeci mnie ktoś? :P

wiec, zabierasz kaskade w samochód, objeżdżasz ludków z pierwszej 10 w rankingu hwbot'a z Tweaka, i zostawiamy xtremesystems w tyle .... ; ]

myśłisz że temp duzo sie zmieni po izolacji..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
wcale nie padl tylko sie komus za konto zaplacic zapomnialo :P

@LukeXE: ladna zabawka :) szkoda ze to AMD sie nie przyda za mocno

gadałem z vipem to uparcie twierdzi, ze HT działa ;)

Na dzien dzisiejszy tłoczenie 11,5bar, ssanie ~ -0,9bar.

Myśle, ze ze półtora stopnia urwę po izolacji, i pod obciążeniem bedzie lepiej trzymać temperaturę.

tylko poltora stopnia? eeeeeeeeeeeeeee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gadałem z vipem to uparcie twierdzi, ze HT działa ;)

tylko poltora stopnia? eeeeeeeeeeeeeee

To jest dwutlenek węgla, tutaj i tak jest uzyskana temperatura ponad 22*C mniejsza niż temp. wrzenia tego gazu. Pozatym, CO2 jest, że tak powiem, gazem trudnym do współpracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ktoś może ze Świętokrzyskiego, który w czasie ferii wpadłby z jakimś P4 na kalibrację i benching ? :)

Dzisiaj parę fotek będzie z teoretycznie zaizolowanej kaskady, wlasnie dolewałem oleju do kompresora z 1 stage, na obu stopniach jest próżnia, dziś testy bez obciążenia.

I sorry za brak wielu fot, ale serdecznie dziękuje za pad serwera HardTech, na którym mam większość fot :mur:

Edytowane przez LukeXE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś troszeczkę sie pobawiłem w dostrojenie 1 stage, jednak bez lepszego gazu nic nie będzie z tego :/

Temperatura Interstage HX bez obciążenia 2 stage wynosi ~ -44,5*C przy ssaniu + 0,2 bara, pod obciążeniem przy temp. Evapa -100*C temperatura pierwszego stopnia wynosi ~ -39*C, jednak r507 jest konieczny.

Agregat wstępnie i bardzo skromnie zaiolowany, wymiennik ciepła wciąż czeka na izolacje (brak funduszy niestety), więc moge dac tylko pare fotek, niedługo jakiś benching ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Temperatura HX`a pod obciążeniem

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I ciut niższa temp. evapa.

Dołączona grafika

Parownik :)

Dołączona grafika

Edytowane przez LukeXE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przebudowana kaskada od nowa :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

wymiary 70x40, Danfoss sc18c na 1 stage, póki co robi sie próznia, mam troszkę etylenu to pojdzie mix co2/r1115/r290 na 2 stage.

Edytowane przez LukeXE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przebudowana kaskada od nowa :)

wymiary 70x40, Danfoss sc18c na 1 stage, póki co robi sie próznia, mam troszkę etylenu to pojdzie mix co2/r1115/r290 na 2 stage.

ze tak się spytam orientacyjna waga (widze jak materac się wgniata :lol: ) ? z dodatkiem etylenu przewidziane mniejsze temp? ogólnie bardzo dobra robota :D pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze tak się spytam orientacyjna waga (widze jak materac się wgniata :lol: ) ? z dodatkiem etylenu przewidziane mniejsze temp? ogólnie bardzo dobra robota :D pozdro

Waga ? Hmmm...jak wnosiłem to do domu z piwnicy, to myślalem, ze sie przerwę :mad: 40-45kg, jeszcze sprawdzę dokladnie.

Jakbym mial odpowiednią ilosc etylenu, to i na temperatury ~ -115*C idle móglbym liczyc na tym rotacyjnym kompresorze, a load ~90 moze -100*c przy małych obciążeniach (vide AMD) , zalezy od obciążenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś doszła kochana grzałka od równie kochanego Ravena (Big THX za pożyczenie).

Przy 230V powinna wydzielać 215W ciepła, ja w gniazdku w piwnicy mam 219V :blink:

Parę fotek poglądowych, z małą kalibracją i propanem/butanem (sic) na 1 stage i co2 na 2 stage jest ~ -68*C przy ~ 200W realnego obciążenia (coś jak 230-240W procesor :D, ktory notabene jeszcze chyba nie istnieje), więc nie jest tak źle :)

Niedługo mały update.

Dołączona grafika

Evap założony na dummy load, obok Fluke i miernik napięcia.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tu w czasie pełnego obciążenia, ładny szronik na rezystorach :)

Dołączona grafika

Fotkownica termometru, sorry za jakość, ale nie wyszło ostro, a tylko jedną pstryknąłem.

W środe porobie dokładniejsze testy, mam cichą nadzieje na kupno r507, bo naprawdę na tym propanie/butanie ze stacji to nie pracuje sie za miło.

Edytowane przez LukeXE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh ja na tym (przy 230V albo troche wiecej) mialem -20 stopni, i rezystory nie chcialy byc oszronione :mad:

ale wyobrażasz sobie, żebym miał mniej niż 220V w gniazdku ? masarka :lol: Unia Europejska i te ich 230V :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wyobrażasz sobie, żebym miał mniej niż 220V w gniazdku ? masarka :lol: Unia Europejska i te ich 230V :lol:

spadki napiecia i ew zla instalacja elektryczna, duzo moze byc przyczyn, sprawdzales w reszcie domu ile masz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi