guziq Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 Na procesorze mam obecnie Thermaltake POLO735 Extreme: http://4max.pl/default.asp?g=24&gg=19&produkt=918 Chciałem zmienic chłodzenie na wydajniejsze i do dzisiaj miałbyc to Arctic Cooling Feezer 64 PRO. Szukałem jego testów i natrafiłem na ten: http://www.frostytech.com/articleview.cfm?...eid=1895&page=4 Wynika z niego ze mój obecny cooler na maksymalnych obrotach jest tylko o 0.2 stopnia gorszy od Freezera. I tu moje pytanko: czy faktycznie zeby miec wydajnieszy cooler musze kupic Thermaltake BigTyphoon, Thermalright XP-120 lub Scyth Ninja?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Tak- zebys odczul drastyczna poprawe chlodzenia musisz zainwestowac w sprzet z najwyzszej polki- XP-120, CNPS9500, NINJA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
... Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 (edytowane) co do Ninji i Xp'ka to rzeczywiście dobre wyjście. Natomiast zalmana 9,5k stanowczo odrazam - moim zdaniem to jeden z najwiekszych niewypałów tej firmy.Narobili duzo szumu, a w testach wypadł bardzo przeciętnie, zeby nie powiedzieć słabo biorac pod uwage cenę (prawie 250zł...) Sam korzystam z Thermalrighta XP-120 z Fanderem 120mm i takie właśnie zestawienie bym polecił Edytowane 26 Stycznia 2006 przez ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 (edytowane) ja cały czas mysle na Tt BigTyphoon - odpowiada mi ustawienie tego wiatraka na nim (wieje na pamieci i mosfety, chociaz XP 120 tez tak wieje) i ma bardzo kozystną cene (naprawde bardzo). I jeszce pytanko: żaden z tych super collerów nie należy do niskich. I czy po montazu któregos z nich wejdzie mi jeszcze nad niego (w scianie bocznej) wentylatora??? Moja buda w podpisie. PS. Czy montaż wentylatora (92mm) nad obecnym coolerem (w scianie bocznej) da poprawe temperatur??? Edytowane 26 Stycznia 2006 przez guziq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
... Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 wentylator w bocznej ściance da bardzo dużo - jeszcze lepiej jakbys zainwestował w tunel powietrzny (na Allegro po kilka zł chodzą) który kierowałby powietrze bezpośrednio na radiator procesora. Co do pierwszego pytania: nie wiem. W przypadku Thermalrighta dwa wentylatory się zmieszczą na bank bo sam mam takie ustawienie, ale Zalman i Scythe są znacznie wyższe, wiec tu może byc kłopot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 Btw thermalrighta dzis lepiej brac SI-120 niz xp. Jest miedzy nimi roznica. Chyba ze xp jakos tanio z allegro - wtedy sie oplaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
... Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 mhm czy poza zwiększoną kompatybilnością i wyższą ceną SI-120 różni sie czymś jeszcze od XP-120? Osiągi bardzo zbliżone patrząc na testy. Pytam dlatego ze sam sie wahałem który model wybrac, i w koncu postawiłem na XP'ka (na SI musiałbym czekac tygodniami na sprowadzenie z zagranicy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 a jak według Was na tle ThermalRighta SI/XP-120 i Scythe Ninjy wypada BigTyphoon??? Da rade równiez w wypadku odprowadzania bardzo duzych ilosci ciepła czy raczej nie?? (sadze ze z moim fartem mój proc zbyt wiele nie osiagnie w dziedzinie OC ale pokonwersowac na ten temat zawsze można) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 mhm czy poza zwiększoną kompatybilnością i wyższą ceną SI-120 różni sie czymś jeszcze od XP-120? Osiągi bardzo zbliżone patrząc na testy. Pytam dlatego ze sam sie wahałem który model wybrac, i w koncu postawiłem na XP'ka (na SI musiałbym czekac tygodniami na sprowadzenie z zagranicy) Glownie to polega na tym ze w xp masz przedluzenie srodkowych finow ktore dotykaja az elementu majecego kontakt z rdzeniem (tak jak w xp90). Blokuje to odplyw powietrza i wplywa iekorzystnie na wydajnosc. W SI jest calkowita przestrzebn pod finami wolna i bezproblemowo powietrze moze uciekac. No i SI jest w ogole wyzszy i jest tam wiecej miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 A ja mam takie pytanie: Obecnie używam Scythe Katana Cu. Czy odczuje dużą różnicę inwestując w XP90 Cu? Obecnie mam podkręconego X2 3800 na 2400,przy napięciu 1,3625V i takie tempy po OTHOSIE: Core#1 - 55* Core#2 -49-50* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...