Skocz do zawartości
guziq

Zmieniac Chłodzenie Czy Nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Na procesorze mam obecnie Thermaltake POLO735 Extreme:

http://4max.pl/default.asp?g=24&gg=19&produkt=918

Chciałem zmienic chłodzenie na wydajniejsze i do dzisiaj miałbyc to Arctic Cooling Feezer 64 PRO. Szukałem jego testów i natrafiłem na ten:

http://www.frostytech.com/articleview.cfm?...eid=1895&page=4

Wynika z niego ze mój obecny cooler na maksymalnych obrotach jest tylko o 0.2 stopnia gorszy od Freezera.

I tu moje pytanko: czy faktycznie zeby miec wydajnieszy cooler musze kupic Thermaltake BigTyphoon, Thermalright XP-120 lub Scyth Ninja??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do Ninji i Xp'ka to rzeczywiście dobre wyjście. Natomiast zalmana 9,5k stanowczo odrazam - moim zdaniem to jeden z najwiekszych niewypałów tej firmy.Narobili duzo szumu, a w testach wypadł bardzo przeciętnie, zeby nie powiedzieć słabo biorac pod uwage cenę (prawie 250zł...)

Sam korzystam z Thermalrighta XP-120 z Fanderem 120mm i takie właśnie zestawienie bym polecił

Edytowane przez ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja cały czas mysle na Tt BigTyphoon - odpowiada mi ustawienie tego wiatraka na nim (wieje na pamieci i mosfety, chociaz XP 120 tez tak wieje) i ma bardzo kozystną cene (naprawde bardzo).

I jeszce pytanko: żaden z tych super collerów nie należy do niskich. I czy po montazu któregos z nich wejdzie mi jeszcze nad niego (w scianie bocznej) wentylatora??? Moja buda w podpisie.

PS. Czy montaż wentylatora (92mm) nad obecnym coolerem (w scianie bocznej) da poprawe temperatur???

Edytowane przez guziq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wentylator w bocznej ściance da bardzo dużo - jeszcze lepiej jakbys zainwestował w tunel powietrzny (na Allegro po kilka zł chodzą) który kierowałby powietrze bezpośrednio na radiator procesora.

Co do pierwszego pytania: nie wiem. W przypadku Thermalrighta dwa wentylatory się zmieszczą na bank bo sam mam takie ustawienie, ale Zalman i Scythe są znacznie wyższe, wiec tu może byc kłopot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mhm czy poza zwiększoną kompatybilnością i wyższą ceną SI-120 różni sie czymś jeszcze od XP-120? Osiągi bardzo zbliżone patrząc na testy. Pytam dlatego ze sam sie wahałem który model wybrac, i w koncu postawiłem na XP'ka (na SI musiałbym czekac tygodniami na sprowadzenie z zagranicy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak według Was na tle ThermalRighta SI/XP-120 i Scythe Ninjy wypada BigTyphoon??? Da rade równiez w wypadku odprowadzania bardzo duzych ilosci ciepła czy raczej nie?? (sadze ze z moim fartem mój proc zbyt wiele nie osiagnie w dziedzinie OC ale pokonwersowac na ten temat zawsze można)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mhm czy poza zwiększoną kompatybilnością i wyższą ceną SI-120 różni sie czymś jeszcze od XP-120? Osiągi bardzo zbliżone patrząc na testy. Pytam dlatego ze sam sie wahałem który model wybrac, i w koncu postawiłem na XP'ka (na SI musiałbym czekac tygodniami na sprowadzenie z zagranicy)

Glownie to polega na tym ze w xp masz przedluzenie srodkowych finow ktore dotykaja az elementu majecego kontakt z rdzeniem (tak jak w xp90). Blokuje to odplyw powietrza i wplywa iekorzystnie na wydajnosc. W SI jest calkowita przestrzebn pod finami wolna i bezproblemowo powietrze moze uciekac. No i SI jest w ogole wyzszy i jest tam wiecej miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie: Obecnie używam Scythe Katana Cu. Czy odczuje dużą różnicę inwestując w XP90 Cu?

Obecnie mam podkręconego X2 3800 na 2400,przy napięciu 1,3625V

i takie tempy po OTHOSIE:

Core#1 - 55*

Core#2 -49-50*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi