Skocz do zawartości
frubiase

Soft coolery

Rekomendowane odpowiedzi

1. Kosztem czego .? pracuja te programiki do schładznia procka .? Czy są one dobre .? i czy nie powodują obciążenia procesora .?

jaki byście polecali .?

2. kożystając z okazji spytam jaki najlepszy albo jakikolwiek programik do pomiary tempy na procku .. Mam ASUSA A7V8X i ani biosowi ani ASUS Probe nie ufam ... Są jakieś fajnie poza MBM .. jakoś dziwny jest ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Uzywam Vcool i chwale - malo zajmuje i na dysku i w pamieci. Efekt jest dobry. Mam XP1700+ i Zalmana CPNS-6000 CU. Temperatura w idle (znaczy sie podczas sluchania MP3ek ;) z wiatrakiem na okolo 1600-1700 RPM (czyli blisko minimum - prawie go nie slychac). Z vcoolem temp okolo 36-39 st. C, bez 43-45

Odczyt z diody temicznej procesora wiec raczej sensowny

Oczywiscie malo pomaga przy duzym obciazeniu - podczas kodowania filmu i innych takich temp skacze do ciagle akceptowalnych 55 stopni

Z tym ze w obudowie jest dosyc dobry przeplyw powietrza wiec w zamknietej obudowie wyniki moga byc zupelnie inne

2. MBM jest chyba najlepszym programem szczegolnie ze mozna w nim ustawiac z jakiego sensora checsz korzystac w przypadku nowych asusow czy diody termicznej czy czujnika na plycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do chłodzenia procka użwam CPUCool, moim zdaniem jest zajebisty zbija mi temperaturke o jakieś 10*C. No ale oczywiście nie działa on gdy sobie giercuje w UT2003 :P

jakos nie chce mi sie wierzyc ze softem zbijesz 10 stopni na CPU

oj zbijesz i to nawet z 12C - sam tak mam - normalnie 42C a z CPUIdle 30C :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do chłodzenia procka użwam CPUCool, moim zdaniem jest zajebisty zbija mi temperaturke o jakieś 10*C. No ale oczywiście nie działa on gdy sobie giercuje w UT2003 :P

Używam obecnie CPUCool. Bez niego teperatura 38st w spoczynku, a jak odpale CPUCool to spada nawet do 26st przy dobrej temperaturze w pokoju, czyli różnica 12st:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a u mnie jakies kosmosy sie robia 8O

athlon 1.6+@fsb 166

temp normalnie 48 / obciazenie do 55

cpu idle pro wlaczony 25 stopni :!: (przy idle oczywiscie w stresie temp normalna 55)

plyta ga-7va wiec odczyt z diody proca chyba nie klamie

czyli co zbilo mi 23 stopnie :lol: :lol: ???

przy okazji jak wlacze ten program to napiecie podawane na proca skacze jak szalone z normalnych 1.75 na 1.82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a u mnie jakies kosmosy sie robia  8O 

athlon 1.6+@fsb 166 

temp normalnie 48 / obciazenie do 55

cpu idle pro wlaczony 25  stopni :!: (przy idle oczywiscie w stresie temp normalna 55)

plyta ga-7va wiec odczyt z diody proca chyba nie klamie 

czyli co zbilo mi 23 stopnie  :lol:  :lol:  ???

przy okazji jak wlacze ten program to napiecie podawane na proca skacze jak szalone z normalnych 1.75 na 1.82

Mnie też napięcie skacze - ale nie na procku tylko 3.3 i 5 tj. zamiast 3.26 mam 3.3 a zamiast 4.92 mam 5.03.

A napięcia skaczą bo procek bierze mniej prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie maksymalna roznica to 18*C. Od 30 to 48*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jesli plyta nie ma mozliwosci monitorowania temperatury, obrotow, napiec i takich tam, to czy te softcoolery dzialaja czy tez nie....?????

Odpadaj programy ktore "chlodzac" procesor jednoczesnie pokazuja temp, gdyz zaczynaja niezle swirowac, w gre wchodzi jedynie WPCREDIT....chyba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy wytłumaczyli co i jak :) 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jesli plyta nie ma mozliwosci monitorowania temperatury, obrotow, napiec i takich tam, to czy te softcoolery dzialaja czy tez nie....?????

Odpadaj programy ktore  "chlodzac" procesor jednoczesnie pokazuja temp, gdyz zaczynaja niezle swirowac, w gre wchodzi jedynie WPCREDIT....chyba

Nie wiem jakie macie chipsety ale na kt133,266,bx itp. mozna wlaczyc HARDWAROWE schlodzanie cpu.Ja tak mam na kt266a.Wczesniej uzywalem Vcool i podobnych ale jak zobaczylem na wlasne slepe oczyma ze to dziala to sie z tym nie rozstaje.Nie zauwazylem zadnych ubocznych skutkow pracy tego cololera a pracuje juz 12 miechow. Temperatury mam nawet 19C po uruchomienu windy w idle. A zbija temp bardzo szydko zaleznie od czasu czekania :wink: Potrzebne jest wcpedit,wcprset,i obpowiedni plik pod odpowiedni czipset. Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie mysle, te softcolery działają na tej zasadzie ż wysyłają do proca komendę HLT jak nic nie robi, wiem że w NT4.0 system robił to automatycznie no i właśnie zastanawiam się czy w XP też tak jest bo własnie ostatnio jadę na Xp i mam temp. niższą niż w 98.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zgadza sie Xp ( i bodajze 2k) ma ta komende wlaczona i to wlasnie ona powoduje ze proc jest taki cooooll  :lol:  :lol:

No nie specjalnie - sam Win2000 nie schładza mi procka - pewnie dlatego, że nie wie, że trza ustawić pewien bit w rejestrze chipsetu - ale programy o tym wiedzą i dlatego chłodzą :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jakie macie chipsety ale na kt133,266,bx itp. mozna wlaczyc HARDWAROWE schlodzanie cpu.Ja tak mam na kt266a.Wczesniej uzywalem Vcool i podobnych ale jak zobaczylem na wlasne slepe oczyma ze to dziala to sie z tym nie rozstaje.Nie zauwazylem zadnych ubocznych skutkow pracy tego cololera a pracuje juz 12 miechow. Temperatury mam nawet 19C po uruchomienu windy w idle. A zbija temp bardzo szydko zaleznie od czasu czekania   :wink:   Potrzebne jest wcpedit,wcprset,i obpowiedni plik pod odpowiedni czipset. Powodzenia

Juz na tym forum ktos wspominal o tym programie, ale jakos nikt nie spieszyl sie z wyjasnieniem, a wiec jakby mozna bylo ciut jasniej, skad sciagnac ten program, gdzie jest opisana jego konfiguracja....mysle ze nie tylko ja bylbym zainsteresowany.

PS. Zaczalem poszukiania na wlasna reke i z tego co wyczytalem na niemieckiej stronie wynika ze wszystko super i w ogole ale o chlodzeniu mojego procesora na chipsecie KT133A moge zapomniec....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi