Skocz do zawartości
sybi

Pendrive I Dyski Sieciowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ogólnie sieć komputerowa u mnie w pracy opiera się na Novellu, a przy okazji na zmapowanych dyskach sieciowych.

Zdarza mi się czasem korzystać (w pracy) z pendrive'a - podłączę go, system go wykryje (pojawia się ikonka w systray), jednak w Moim komputerze go nie widać. Dopiero po wylogowaniu się i zalogowaniu w trybie "stacja robocza", gdy nie widać dysków sieciowych, mogę eksplorować pendrive.

Dlatego mam pytanie: czy jest możliwość pracy z pendrivem w czasie gdy jestem zalogowany i mam widoczne dyski sieciowe; czy jest np możliwość nadania litery dyskowi wymiennemu (pendrive) z dalszej części alfabetu? Czy jest może inny sposób. Proszę o porady. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie nie wiem jak Ci pomoc. Sam mam w pracy nowella, ale jak wsadze do mojej stacji roboczej pena to nie ma problemu. Literke mozesz mu nadac jaka chcesz, oczywiscie jak jest wolna. Zrobisz to w panelu sterowania/narzedzia administracyjne/zarzadzanie komp/zarzadzanie dyskami.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie nie wiem jak Ci pomoc. Sam mam w pracy nowella, ale jak wsadze do mojej stacji roboczej pena to nie ma problemu. Literke mozesz mu nadac jaka chcesz, oczywiscie jak jest wolna. Zrobisz to w panelu sterowania/narzedzia administracyjne/zarzadzanie komp/zarzadzanie dyskami.

Pozdrawiam

To jeszcze zalezy jakiego systemu sie uzywa. W XP mozna sobie dobierac literki jak sie komu podoba, ale w 98 to juz inna bajka.

@Sybi

Jaki masz system?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

problem spowodowany jest zamieszaniem z przypisywaniem odpowiednich liter do dysków. Rozwiązanie opisane na stronie www.microsoft.com/poland . Determinuj szukanie przez wpisanie słów kluczowych: USB, dysk, lub usb storage.

Z pozdrowieniami,

Druid

P.S. Mam nadzieję, że sytuacja jest analogiczna jak w Windowsach (Twój problem dotyczy Novell'a)

Edytowane przez DruidusMaximus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

System na jakim pracuję to WinXP. Niestety przez dzień nie dałem rady ani wejść na forum ani skorzystać z pen'a. Spróbuję jutro przypisać literkę do tego napędu. O efektach poinformuję. Tymczasem dzięki Wam za pomoc.

Edycja 27.01.06

Zmieniłem literkę napędu, w menu zarządzania dyskami. I pomogło!!! Dzięki wielkie za pomoc:)

Edytowane przez sybi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi