Skocz do zawartości
voyteckk

Gwarancja - Co Powiedzieć Żeby Przyjęli

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od ponad miesiąca dysk twardy Samsung HD160JJ 160GB SATA II. Moje spostrzeżenia i zastrzeżenia opisałem w tym temacie.

W skrócie: miało być cicho, chłodno, wydajnie i przyjemnie, a niestety nie jest.

Dochodzę jednak do wniosku że nie mogę tego tak zostawić bo nie po to wykładałem kasę na wysoko oceniany sprzęt żeby teraz męczyć się z modelem - bublem.

Problem z tym że wg Smarta dysk jest supermeńcio, ok debeściak.

Ma ktoś pomysł co powiedzieć w sklepie żeby mi wymienili ten dysk? Czy mam w ogóle na to jakieś szanse?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Szanse na wymianę są ale trzeba dobrze pogadać ze sprzedawcą , napewno będziesz musał coś dopłacić

ale to temat do załatwienia. Rozwalanie dysku, uszkodzenia nie wchodzą w grę dostaniesz taki sam nowy,

a tego poprostu szkoda. W ostateczności sprzedaj (niestety ze stratą).

I to tyle. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zapoznaj się z artykulem: http://www.pohid.pl/print.asp?id=2553

ew. uszkodź dysk i reklamuja "jako towar niegodny z umową sprzedaży" (nie może minąć 6 mies od daty zakupu)

Pozdr.

Druid

Żartujesz sobie chyba? Tak tylko umiesz załatwiać sprawy? Rozwalić dysk i wciskac kit, że nie działa?

Wg mnie lepiej porozmawiać ze sprzedawcą, powinniście się dogadać spokojnie. Nie niszcz tego dysku tylko, bo i po co? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwazajcie bo Was jakis moderator dopadnie za to gadanie o niszczeniu dyskow. Niektorym to sie nie podoba... pewnie pracuja w serwisach :wink:

A tak na serio. Jestem w stanie zrozumiec "dobijanie" dysku, kiedy jest on uszkodzony a serwis nie chce tego uznac, ale niszczenie sprawnego dysku tylko dlatego ze jest za glosny to juz lekka przasada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Ja nie pracuje w serwisie, ale jak słysze, że ktoś psuje dobry dysk, tylko dlatego, że jest za głośny, czyli pomylił się w wyborze to przecież scyzoryk sie w kieszeni otwiera :)

Masz rację,

nie stosuję "złych" praktyk... powiedzmy ze było to teoretyzowanie, pokazujące prawa konsumenta niż uczenie przebiegłości... Jesli zostało to tak zrozumiane to przepraszam :(.

Z pozdrowieniami,

Druid

P.S. Wymyslcie coś co z moim dyskiem zewnetrznym via USB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"DruidusMaximus"

a od kiedy to do praw konsumenta zaliczamy niszczenie sprawnego urządzenia, w celu zaspokojenia widzimisię ?

raczej jest to próbą oszustwa która ma swoje miejsce w kodeksie karnym pod paragrafem 286

podany artykuł nie ma tu zastosowania

dziwi mnie twoja postaw skoro tak dobrze jesteś rozeznany w przepisach prawa, ale chyba umkną tobie jeden szczegół: frustra legis auxilium quaerit, qui in legem committit

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

dziwi mnie twoja postaw skoro tak dobrze jesteś rozeznany w przepisach prawa, ale chyba umkną tobie jeden szczegół: frustra legis auxilium quaerit, qui in legem committit

... a po polsku? Nie wszyscy znaja lacine i nie wszyscy znaja prawo. Ja na przyklad znam jedynie taryfikator mandatow <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadaremnie szuka oparcia w prawie ten, kto je gwałci

hmm.... posta zedytowałem, wyciąlem kontrowersyjny zapis, przyznalem sie do błędu, przeprosilem... a Ty nadal drążysz temat.... nie rozumiem.

Gdybym postępował tak jak napisaleś to bym mocno polemizował.... a ja tego nie robie....

Poza tym napisałem tam"ew." = ewentualnie czyli wtedy jak sprzedawca nie bedzie szanował praw kupującego. pls: czytaj ze zrozumieniem

P.S. Uważam temat za skończony

Edytowane przez DruidusMaximus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko dlatego, że jest za głośny, czyli pomylił się w wyborze

No właśnie wybierając dysk kierowałem się mocno ocenami glosnosci jego dzialania wiec albo większość uzytkownikow tego dysku jest glucha albo nie wie jak pracuje cichy dysk.

Z temperaturą pracy też jest gorzej niż wiekszosc uzytkownikow pisze (36 stopni z wiatrem skierowanym wprost na niego).

Potrafi także zrobić taki niespodzianki:

Dołączona grafika

Sprzedaz na allegro tez zapewne wiazalaby sie z niedopowiedzeniem wszystkich faktów a ja do handlu tam podchodzę serio i nie chce nikogo oszukiwać.

Pozostaje próba dogadania się ze sprzedawcą mam nadzieję że sprawdzi się powiedzenie "sprzedawca też maniak ciszy" :D

Edytowane przez voyteckk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi