Skocz do zawartości
JETEX

Problem : Asus I X700 O Co Chodzi? Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem:

- Asus K8N4-E Deluxe nForce4 PCI-E

- Athlon 64 3000+ s. 754

- Sapphire Radeon X700 256MB 128bit PCI-E

Zainstalowałem system wszystko w porządku aż do czasu gdy wchodze w jakąś gre i nagle zawieszka systemu, pojawia sie czarny ekran komputer dalej pracuje ale nic nie moge zrobić. Podobnie dzieje się gdy wchodze w opcje karty graficznej i tam próbuje coś zmeiniać. Nie wiem co to może być. Na początku myślałem że to może karta graficzna jest z defektem, później przeszło mi przez myśl że może za słaby lub zepsuty zasilacz, teraz po przeczytaniu kilku postów dochodzi mi kolejna opcja że może to BIOS na mojej płycie jest za stary i dlatego mam zwieche ststemu. Jeszcze gdzieś indziej przeczytałem że to Radeon X700 jest jakiś dziwny i powstaja przez niego takie problemy. Niestety ja jestem leszczem w temacie komputerów i niestety nie mam pojęcia jak sobie z tym problemem poradzić. Dlatego proszę o pomoc w tej sprawie.

ps temat chyba dobrze zamieściłem w razie co przeklejcie - to mój pierwszy post.

Pozdrawiam.

JETEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc.

Mam dokladnie taki sam problem z tym, ze mam nieco inna grafike [sapphire x1600pro].

Pewnie nie powinienem podawac linkow do innych stron, ale sadze, ze powaga sytuacji ;) usprawiedliwia mnie.

Wejdz na www.benchmark.pl i w dziale "problemy" [w pasku na gorze strony] wybierz posty z dnia dzisiejszego [08.02.2006]. Jeden z postow powinien sie nazywac "ASUS k8n4 e deluxe + sapphire x1600pro". Napisalem go kilka chwil temu i jeszcze sie nie ukazal [nie moge wiec podac pelnego linka], ale mam nadzieje, ze moderator tamtej strony zatwierdzi. Poczytaj, przesledz linki tam zawarte a mam nadzieje, ze nieco rozjasni Ci to sytuacje.

Moderatorow z tweak.pl prosze o nieusuwanie mojego posta. Odnosze wrazenie, ze jest kilka osob, ktore borykaja sie z podobnymi problemami jak kolega JETEX i ja.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Hendrix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem z kombinacją płyta ASUS K8N4-E Deluxe oraz karta MSI RX1300Pro-TD256E na chipsecie X1300. Nie miałem z powyższą kombinacją problemów podczas normalnej pracy w Windowsie, czasami jednakże komputer potrafił się długo uruchamiać nawet do 5 minut. Problem stanowiły dopiero gry. Czasami już po chwili albo po paru minutach obraz się zwieszał (jakby któs zrobił stop klatkę) i musiałem cały sprzęt restartować. W jednym z testów CPU w 3DMark05 zawsze w którymś momencie dochodziło do zwisu. Miałem wgrany najnowszy bios do płyty głównej (ver. 1011-003) oraz najnowsze sterowniki Catalist v6.2 jednakże nic to nie pomagało. W końcu jakiś tydzień temu zmieniłem kartę na Gigabyte GV-NX66128DP na chipie GeForce 6600. Od tego czau nie miałem żadnych problemów. Windows normalnie startuje, gierki chodzą, 3DMark05 przechodzi wszystkie testy.

Mój wniosek jest taki, że jak narazie powyższa konfiguracja ASUS K8N4-E - Radeon X1xxx nie zawsze dobrze funkcjonuje :cry: (może to poprawią w kolejnych sterownikach, ale nie mam zamiaru czekać kiedy to będzie) jak na razie jedynym rozwiązaniem jest zmiana płyty głównej lub karty graficznej.

Pozostała konfiguracja mojego kompa jest następująca:

procesor: AMD Sempron 2800+

pamięć: Kingston 1GB PC3200 CL3

zasilacz: ModeCom model:FEEL-350ATX

DVD LG GDR-8164B

DVDRW LG GSA-4167B

FDD Alps

HDD Seagate 160GB SATA

HDD WD 40GB SATA

muzyka: Creative SB Audigy SE

dodatkowa karta z portem LPT na PCI

Udostępnij tę odpowiedź