Skocz do zawartości
Pablo2k5

Shuttle Ak12 + Sempron 2200+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie i pierwszy raz na tym forum.

Mam pytanie. Zakupiłem procesor Sempron 2200+ Socket A. Chciałem zamienić go na starego Durona 1,2GHz. W sklepie powiedzieli mi że Sempron pójdzie na płycie którą mam aktualnie czyli: Shuttle AK12 V3.0 ale trzeba zrobić upgrade BIOSu. Zflashowałem bios do najnowszej wersji jaką znalazłem na stronie producenta czyli z 08 do 0K. Niestety płyta wykrywa ten procesor nadal jako Athlona 1250. Czy jest możliwość aby ten procesor ruszył na płycie którą aktualnie posiadam ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płyta jest na chipsecie KT133A, w związku z czym nie obsługuje FSB166 (a takiego FSB wymaga Sempron do pracy z oryginalnym zegarem). Spróbuj wymienić procesor na jakikolwiek z FSB133 lub z odblokowanym mnożnikiem - Semprony odpadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja płytka teoretycznie też obsługuje fsb max 166 dla procków, ale w biosie moge spokojnie jechać do 248. może zobacz w biosie czy nie ma jakiejś możliwości zmiany fsb, jeśli nie no to albo wymiana płytki, albo procka, lub też możesz się pobawić w odblokowywanie (masz to opisane w dziale FAQ).

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...