Skocz do zawartości
Wojtello

Acces Point Na 8 Pokoi

Rekomendowane odpowiedzi

cześć <_<

prosił bym o radę w takiej oto sprawie . Puściłem kable ( skrętkę która jest podłączona do switcha ) pod acces pointa na klatce schodowej między dwoma piętrami ( w małym pensjonacie ). Na każdym piętrze są po 4 pokoje . Nie wiem teraz jakiego acces poinat ( z dodatkową antenę czy bez jeśli z anteną to jaką ) kupić aby był dobry i mocny sygnał na te wszystkie pokoje . Pozatym chcę aby acces point ( i chyba dodatkową antenę ) można było przymocować do ściany . Dzięki za wszystkie sugestie .

Pozdrawiam

Wojtello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poleciłbym Ci najnowszego Linksysa WRT54GX z technologią SRX - brak martwych stref, wykorzystuje zjawisko odbijania fal od przeszkód. Na pewno będzie miał zasięg przez trzy ściany w poziomie i przez strop/podłogę. Ale dotrze sygnał do czwartego pokoju to trudno mi powiedzieć.

Albo U.S. Robotics 9106 z firmware 2.6 - miałem na nim zasięg przez 3-4 ściany. Przez sufit, podłogę nie testowałem. Obecnie jest model USR 9108 ale nie wiem jak z zasięgiem w tym nowym modelu.

W obu przypadkach połączenie z laptopem IBM Thinkpad T42, 802.11b/g Intel. Połączenie szyfrowane WPA-PSK + AES.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grimlock miales zasieg taki czy testowales na takich odleglosiaciach dluzszy czas?

ja mam to co z syg i z trzeciego pietra moglem zejsc na parter ale nie wiem jak by to sie sprawdzalo na codzien.

a jakie sieciowki polecasz dla Wojtello?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poleciłbym Ci najnowszego Linksysa WRT54GX z technologią SRX - brak martwych stref, wykorzystuje zjawisko odbijania fal od przeszkód. Na pewno będzie miał zasięg przez trzy ściany w poziomie i przez strop/podłogę. Ale dotrze sygnał do czwartego pokoju to trudno mi powiedzieć.

Odległość od Acces pointa do każdego pokoju będzie taka sama to znaczy: acces point> pierwsze drzwi wejściowe>i drzwi hotelowe . Ale teraz właśnie czytam o tym sprzęcie i to jest także router . A ja router już mam . Czy to nie strata kasy ? Czy Linksys WRT54GX może robic tylko za acces pointa ? Sprzecik z tego co czytam to wymiata . Czy to dobry pomysł żeby mocować acces pointa do sciany ?

P.S

sieć się opiera na DSL tpsa

Edytowane przez Wojtello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kabel od routera podłączysz do pierwszego lepszego gniazdka switcha Linksys'a to wtedy będzie robił za AP. Jeśli podłączysz pod gniazdko WAN wtedy będzie działał jako router-AP.

Co do zasięgu Linksys WRT54GX i USR9106 tak, pracowałem tak na co dzień i wszystko było ok. Dało się spokojnie pracować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi