_bartx Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Jakie masz pamięci (zegar)? Bawiłem się jakiś czas temu Duronem 900MHz + pamięci SDR, dużego kopa (z 3'50 na 3'04) dawała zmiana taktowania RAM ze 100 na 133MHz (mimo, że asynchro dla tej platformy teoretycznie mniej wydajne). W wPrime różnica bardzo niewielka. Nie wiem za bardzo jaki to ma wpływ, ale czy nie masz jakiegoś bardzo wolnego dysku? Odpaliłem kiedyś SPI z pendrive, to wszystko trwało kilka razy dłużej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Pamięci 133 (256MB). Dysk Seagate Barracuda 40GB więc to raczej nie w tym sęk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Wlasnie, dysk jest wazny (tzn byle to nie byl jakis staroc typu 8GB 1MB cache) Jak pamieci? w spi na takich starociach duzy wplyw z tego co zaobserwowalem maja timingi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 moze po prostu masz plyte na chipsecie Via 693... wydajnosc duuuzo nizsza niz BX na tych samych ustawieniach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Płyta ECS P6BAT-A+. Gigant to nie jest, ale zeby az tak zwalnialo? Dysk jak juz mowilem, pamieci 133mhz 2-3-3-5. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 moze po prostu masz plyte na chipsecie Via 693... wydajnosc duuuzo nizsza niz BX na tych samych ustawieniach takie same ustawienia a roznice kolosalne,dokladnie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Płyta ECS P6BAT-A+. Gigant to nie jest, ale zeby az tak zwalnialo? Dysk jak juz mowilem, pamieci 133mhz 2-3-3-5. http://www.pcgielda.pl/produkty/ecs.htm Płyta główna ECS P6BAT-A+ ATX Chipset: VIA Apollo Pro 133 (693A) Procesory: Pentium III, Celeron, Cyrix III Gniazdo: FCPGA/Socket370 i SLOT1 Magistrala: 133/100/66 Mhz Ram: 3 x DIMM (max: 768GB) PC133/100 Złącza: AGPx2, 4 x PCI, 2 x ISA, 1 x AMR HDD: ATA/66 Zintegrowane: karta muzyczna CMI8738 3D PCI Opcje: Wake ON LAN/Modem, Hardware Monitor Format: ATX I wszystko jasne. Na gieldzie Kepons sprzedaje BE-6, zagadaj do niego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Czyli sądzicie, że to ten chipset aż tak tandetny jest? Co do BE6, ona jest na slot1, a moj celeron na s370. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 To dokupisz przejściówkę... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Przejściówka nie wpłynie jakoś negatywnie na potencjał oc/wyniki benchow/whatever? Pytam, bo nigdy nie bawiłem się w przejściówki na CPU. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Przejściówka nie wpłynie jakoś negatywnie na potencjał oc/wyniki benchow/whatever? Pytam, bo nigdy nie bawiłem się w przejściówki na CPU. To tym lepiej ze bedziesz mial przejsciowke - jak kupisz dobra to bedziesz mogl sobie na niej zworkami ustawic vcore. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) W takim razie, jeżeli nie dorwe jakoś taniej Abita ST6 (bo chciałem coś uniwersalnego od pierwszych celków po tualatiny), to wyposaże się w tą BE6-II. A co do VCore moge zmieniac spod biosu, wiec co za różnica. Edytowane 27 Marca 2008 przez Oskaliber Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 W takim razie, jeżeli nie dorwe jakoś taniej Abita ST6 (bo chciałem coś uniwersalnego od pierwszych celków po tualatiny), to wyposaże się w tą BE6-II. A co do VCore moge zmieniac spod biosu, wiec co za różnica. Roznica taka ze jesli bedziesz chcial uzyskac jakies hardcoreowe wartosci Vcore na St6 to i tak bedziesz musial drutowac procka :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Sector19 - jak sie w ST6 ustawia vcore? Ja mialem jakies DFI na i815 i tam byly opcje +.05, +.1, +.2, -.05, -.1, wiec jak krecilem celka 566 to albo drutowalem na 1.7 a potem +.2, albo 1.9+0.05. ST6 ma wiecej tych opcji? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Nie latwiej zrobic prostego cmoda i sobie regulowac ladnie napiecie? Druty i zworki to takie sredniowiecze sie juz robi... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Ale (teoretycznie) nie ingerujesz w hardware, poza tym drutem zmieniasz prockowi VID, a to (znowu teoretycznie) moze miec znaczenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 No tak, sprzet na 370 czy slot1 taki kosztowny, WRy chcialo by sie zdobywac, a ciezko przylutowac dwa kabelki ;) W takich procach vid totalnie nic nie zmienia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Ostatnio mialem do czynienia z s370 jakies 5 lat temu i wtedy kazdy grosz sie liczyl, wiec kombinowalem jak moglem. Co do VIDu na takich prockach - tez nie zaobserwowalem wplywu na OC, ale gdzies mi sie przeczytalo ze ktos zyskal pare MHz, stad to "teoretycznie". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Nie latwiej zrobic prostego cmoda i sobie regulowac ladnie napiecie? Druty i zworki to takie sredniowiecze sie juz robi... Hmm WRy chcialo by sie zdobywac, a ciezko przylutowac dwa kabelki ;) Hmm... jak wiesz przylutowanie jakiegos vmoda nie byloby dla mnie zadnym problemem... ale skoro moge w 10 sekund "zadrutowac procka" (ja nie drutuje tylko rysuje kreske lakierem przewodzacym prad) to nawet mi sie nie chce rozgrzewac lutownicy :P a regulacje bede mial pod biosem :) i w gore i w dol... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 i zmienisz tak vcore majac kontener na procku oraz zaizolowana mobo :D ? A moze trzeba bedzie osiem razy zmieniac to vcore ;) ? A jak wsadzisz drugiego procka ;) ? Po co sobie komplikowac zycie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 i zmienisz tak vcore majac kontener na procku oraz zaizolowana mobo :D ? A moze trzeba bedzie osiem razy zmieniac to vcore ;) ? A jak wsadzisz drugiego procka ;) ? Po co sobie komplikowac zycie :) No wlasnie nie wiem po co... Vcore sobie zmienie w biosie (bo "zadrutowalem" sobie tak procki ze i tak nie bede uzywal wiekszego napiecia.... mysle ze 2,0v na tualatiny im wystarczy i 2,15v na coppermine... wszystkie 5 prockow mam przygotowane :) zajelo mi to raptem 2-3minuty... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Pozwólcie, że zadam jeszcze pytanie odnośnie BE6-II. Wyczytałem, że wedlug producenta obslugiwane procesory to: INTEL CELERON (266-533MHz) PII (233-450 MHz) PIII (450-800 MHz) W praktyce jest tak samo? Co z Celeronami 533-800, przeciez też działają na fsb 66, 800-1100 działają na fsb 100, a producent podaje, ze plyta obsluguje 66/100, wiec czemu nie obsluzy tych? Tualatiny zreszta tez chodza na 100. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Pozwólcie, że zadam jeszcze pytanie odnośnie BE6-II. Wyczytałem, że wedlug producenta obslugiwane procesory to: INTEL CELERON (266-533MHz) PII (233-450 MHz) PIII (450-800 MHz) W praktyce jest tak samo? Co z Celeronami 533-800, przeciez też działają na fsb 66, 800-1100 działają na fsb 100, a producent podaje, ze plyta obsluguje 66/100, wiec czemu nie obsluzy tych? Tualatiny zreszta tez chodza na 100. OBSLUZY WSZYSTKO Tylko ze do Tualatinow musialbys zdobyc specjalna przejsciowke) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Specjalną czyli jaką? Ma to jakąś konkretną nazwe? Nie za bardzo wiem jak szukac ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 s370 > slot 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Mówisz o tej standardowej. Skoro "specjalna" to nie o tę chodzi. Pogrzebalem cos w necie i znalazlem jakas Slot 1 > FC-PGA2 o to chodzi Sector? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Mówisz o tej standardowej. Skoro "specjalna" to nie o tę chodzi. Pogrzebalem cos w necie i znalazlem jakas Slot 1 > FC-PGA2 o to chodzi Sector? Wazne zeby byla to przejsciowka pod tualatina czyli albo adapter Slot1 -> FCPGA + adapter FCPGA -> FCPGA2 ALBO adapter Slot1 -> FCPGA2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Ok, w takim razie kupie tego mobasa. Trzymam Cię za słowo, ze tuale i celki 600~+ będą działały ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N4RMER Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 (edytowane) Ktoś może mi wyjaśnić jak się wchodzi w tego typu rankingi (ale nie przez forum, tylko strone HWBOT'a)? http://www.hwbot.org//listResults.do?limit...terBlocked=true http://www.hwbot.org//listResults.do?appli...terBlocked=true Bo raczej sam zapytań nie będę tworzył ;) Edytowane 30 Marca 2008 przez Narmer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Hmm nie wiem jak to znalazles,ale ciekawe to jest :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...