Jump to content
Sign in to follow this  
ent

Hwbot.org - United Team Of Poland - Temat Do Dyskusji !

Recommended Posts

odbytorg - Twój 566 ma stockowo 1,7V? Bo z tego co widze sa dwie wersje, jedna 1.7 druga 1.5. Ja mam tą 1.5 i niestety z tego co widze do krętliwych ona nie nalezy, nie moge pojsc wyzej niz 880~ (max vcore jaki moge ustawic to 1.75).

moj ma 1,5; zrob sobie drut moda na vcore, zeby miec default 1,7 albo 1,9 (z 1,5 na 1,7 trzeba chyba dolozyc jeden drucik) i nie narzekaj, bo potrzebowal 1,8 zeby isc na 850

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie narzekam, tylko zdaje relacje.

 

Poszukam jakas istrukcje or sth i zrobie moda ;)

 

EDIT:

Zna ktos moze link do jakiejs instrukcji jak to zrobic? Bo szczerze mowiac w takich modach jestem laik, wprawdzie jest temat w dziale socket 370, ale sam obraz bez zadnego opisu.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie narzekam, tylko zdaje relacje.

 

Poszukam jakas istrukcje or sth i zrobie moda ;)

 

EDIT:

Zna ktos moze link do jakiejs instrukcji jak to zrobic? Bo szczerze mowiac w takich modach jestem laik, wprawdzie jest temat w dziale socket 370, ale sam obraz bez zadnego opisu.

NIe wiem czy w dziale s370 jest to...

 

http://www.geocities.com/_lunchbox/vid_mod.html ale ja z tego korzystalem i dziala jak ta lala.. tak samo... masz opis na TwojePc i tam masz zdjecie spodu procka zebys mogl zobaczyc gdzie sa te piny.

 

http://twojepc.pl/artykuly1.php?id=st6_napiecie ooo i mam link.

 

PS.

 

Dołączona grafika

 

Zlooo...

Edited by Sector19

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko fajnie, tylko o ile mi wiadomo, ten mod jest do Tualatina, a do Coppermine są trochę inne. W dziale Socket 370/Slot 1 jest dobry poradnik, trzeba jedynie sobie odszukać datasheet Intela (Pentium 3 datasheet czy jakoś tak w google trzeba wpisać) i tam jest cały socket i wtedy wszystko wiadomo. Szkoda tylko, że mod dla Coppermine nie działa na mojej płycie (ASUS TUSL2-C) i na napięciu 1,80V z biosu 1m liczy tylko na 900@1125 :/ Dowiedziałem się, że to ograniczenie układów zasilających, więc na BX pewnie będzie ok. A wprime 32m liczy spokojnie na 900@1200... :/ Pozostaje albo kupić coś na BX, albo zainteresować się Tualatinami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1m liczy tylko na 900@1125 :/ Dowiedziałem się, że to ograniczenie układów zasilających, więc na BX pewnie będzie ok. A wprime 32m liczy spokojnie na 900@1200... :/

To raczej jest kwestia mem/chipsetu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, tylko na 1125 np. w 32M się wywala chyba po 10 minutach (pamięć synchro 2,2,2,5), wyżej nawet 1M nie policzy, a jak chcę dać 1200MHz, to nie ma mowy, żeby odpalił z timingami 2,2,2,5, muszą być trójki, a i tak w pierwszym loopie się wywala. Pamięć raczej dobra - Seitec 256MB na kościach 6 ns. Bios mam 1012, jakąś zmodowaną wersję, która powoduje, że płyta nie przestawia sobie np. AGP na 2x przy podniesionym FSB. Spróbuję jeszcze zaniżyć takty pamięci w stosunku do CPU (133:100:33).

 

EDIT: Przeprowadziłem trochę testów i już sam nie wiem. Przy dzielniku 133:133:33 i timingach 3,3,3,7 Memtest w windowsie wywala błędy. Przy 133:100:33 też... Najlepsze rezultaty (czyt. najdłużej było stabilnie) dało wyłączenie Cache L2. Pamięć to PC133, z tym, że w SPD ma 3,4,4,8 a na płycie takich timingów ustawić nie idzie - poza tym dziwne by było, że idzie 125MHz 2,2,2,5, a 133 na trójkach już nie chce. Wyżej niż 125 dać nie mogę, bo wtedy mam 42MHz na PCI i wszystko się sypie.

Edited by BArt_X

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sector - dałeś linki do vmodów tualatina, ja mam coppermine ;)

 

W dziale socket370 jest temat jak zrobic ten vmod, ale od napięcia standardowego 1.60V w górę, wiec nie wiem co powinienem zrobić mając 1.5V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

heh juz zaraportowalem,MaSell macie oszusta w teamie nie ladnie ;)

 

to juz kolejny przypadek,niestety

Edited by 71proste

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobre pytanie,moim zdaniem screen ma byc czytelny a ten takich warunkow nie spelnia,Lanc wrzuc go na glowna z zapytaniem ;)

 

btw:DFI juz w serwisie,jezeli nie mam jakis przekreconych voltazy w profilach to bedzie dobrze w przeciwnym razie chyba pozegnam sie z mobo :),a 9800GX2 lezy i czeka ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy praktycznie jest możliwe, że w wypadku Radeona X1600PRO 128MB pierwszy wynik w 3dmark2k1 wynosi 31858 przy taktach karty 567/589mhz, a kolejny 31785 przy taktach 654/634Mhz. Chodzi mi oczywiście o to jakie niskie taktowania ma pierwszy wynik, w pierwszym wypadku wynik na e6600 ~4,1Ghz , a w drugim e6400 ~3,45Ghz. Możliwe że procek robi aż taką różnicę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na obecnych tak, ale pytal sie o x1600pro, a w niej juz nie w kazdym jest tak duza roznica :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczerze Ci powiem,ze duze roznice w kazdym marku w zaleznosci od taktow cpu widac tylko w kartach highendowych,bo w tych tanszych duzy wplyw cpu widac w 01 i 03.Zauwaz,ze np.8800GTS 512 dostanie duzego kopa od QXXXX w smarku 05 i 06,ale juz np:jakis 8500GT nie..moja teoria ;)

Edited by 71proste

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na obecnych tak, ale pytal sie o x1600pro, a w niej juz nie w kazdym jest tak duza roznica :)

takie rzeczy jak wplyw procka na 3dm01 powinny byc w klasach 1-3 podstawówki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

takie rzeczy jak wplyw procka na 3dm01 powinny byc w klasach 1-3 podstawówki

Chyba txt dnia :)

Nie wie ktos jak urwac 0.5s w spi 1m? :) Żadnych wielkich optymalek nie robilem i brakuje mi tyle zeby zejsc ponizej 10s :damage_wall:

A tak przy okazji, moze jakis dobry mod/admin skasowalby mi ostrzezenie? To bylo juz dawno i nie prawda i nie wyglada fajnie :|

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba txt dnia :)

Nie wie ktos jak urwac 0.5s w spi 1m? :) Żadnych wielkich optymalek nie robilem i brakuje mi tyle zeby zejsc ponizej 10s :damage_wall:

A tak przy okazji, moze jakis dobry mod/admin skasowalby mi ostrzezenie? To bylo juz dawno i nie prawda i nie wyglada fajnie :|

poka na jakich taktach etc.

0,5 sec.-------> sporo :unsure:

:wink:

Edited by Racuch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juz nie pamietam na jakich bo to dawno bylo :D

Ale bylo cos w tych okolicach:

4480MHz

5-4-4-4-x @1200MHz

Wylaczone pare uslug, explorer i tyle :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

to wszystko jeszcze przed Tobą

przy 4,5GHz z tego co pamietam jest ponizej 10 sec.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ja mysle ze bedzie lepiej:) Teraz jeszcze przymierzam sie do WC....

Mozliwe zeby e8400 mial walla na ~530? Bo chyba plyty nie brakuje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

przy 4,5GHz z tego co pamietam jest ponizej 10 sec.

Sub-45k to trzeba OPB prosić :P [serio - możliwe, ale bardzo trudne, i to koniecznie na "starym BIOSie"].

 

Mozliwe zeby e8400 mial walla na ~530? Bo chyba plyty nie brakuje?

Nie tyle płyty brakuje, co jest ona po prostu nieodpowiednia - P5B/Dlx/Commando i 600+ w zasadzie gwarantowane ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sub-45k to trzeba OPB prosić :P [serio - możliwe, ale bardzo trudne, i to koniecznie na "starym BIOSie"].

 

 

Nie tyle płyty brakuje, co jest ona po prostu nieodpowiednia - P5B/Dlx/Commando i 600+ w zasadzie gwarantowane ;).

czyt. uważnie ;)

cyt: z tego co pamietam

10 sec. z malenkim haczkiem (przeciętnie) ale nie pod 11 sec :unsure:

Edited by Racuch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozliwe zeby e8400 mial walla na ~530? Bo chyba plyty nie brakuje?

Koniec mobo.

 

manieq1 -> no to porob te wszystkie largesystemcache, maxmem, prerun etc.

Largesystemcache do c2d i 1M? Chyba nie :wink:

 

na 4.55GHz mozna juz zrobić wynik na granicy 9.9xx s majac normalny sprzet i bez rzadnych wielkich kombinacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm to powiedzcie mi moim drodzy jaki ustawiacie maxmem do spi1m (2x1gb),spotkalem sie juz z roznymi opiniami?

 

btw:largesystemcache nic nie daje w spi1m i nie wiem czy nie liczy wolniej jak jest wlaczony ..

Edited by 71proste

Share this post


Link to post
Share on other sites

mój stareńki XP-ek po paru reanimacjach i małym wkładem intelektualnym nawet zacnie się spisuje do PI

nówka po formacie śmiga wolniej

nie wiem dlaczego ale tak mam u siebie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.