Skocz do zawartości
Krzysztof036

Chieftec Df-360-302 Problem?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ostatnio male problemy z kompem. Problem polega na tym ze przy zamknietej obudowie i pelnym obciazeniu (np. jakas gra czy kodowanie DivX) zdarza sie ze spadaja napiecia dawane przez Chiefteca DF-360-302 (z 5V na 4.7 - 4.6; z 3,3V na 3,0). Wartości te sa odczytywane w programach diagnostycznych - moze nie sa bardzo dokladne ale wiarygodne bo wariuje mi wowczas Neostrada (rozłacza sie). Przy otwartej obudowie problem natomiast nigdy nie wystepuje i trzyma napiecia wzorowo!

Wedlug mnie wskazuje to na przegrzewanie sie jakiegos elementu kompa (chyba zasilacza). Ten model Chiefteca mocno sie grzeje nawet bez obciazenia. Przy zamknietej obudowie komputera obudowa Chiefteca jest mocno gorąca, natomiast przy otwartej tylko letnia.

Co ciekawe gdy napiecia dawane przez zasilacz spadna, a ja otworze obudowe komputera i zasilacz sie ochlodzi napiecia nie powracaja do normy. Musze wylaczyc na moment kompa, odczekac z 1-2 minuty i spowrotem wlaczyc. Chce zaznaczyc ze przy Chieftecu nie majstrowalem (nie wymienialem wentylatorow - nawet go nie rozkrecalem).

Moje pytania dotycza czy objawy takie sa na pewno powodowane przez zasilacz? Czy moze jest to plyta główna? (dosc leciwa i slabej marki ECS K7VTA3) Czy przegrzewanie sie jakichs elementów na plycie glownej moze powodowac takie objawy? I jesli to jest zasilacz to jak go schlodzic (czy wymiana wentylatorow na inne 80 da jakichs efekt)?

Edytowane przez cris22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa slabo wentylowana. Z tylu obudowy chodzi tylko Arctic Cooling Fan TC 80. Temperatura wewnatrz obudowy 37C-42C. Problemem dla zasilacza moze byc chlodzenie procka (Pentagram Freezone 92 Al-Cu) - dolny wentylator zasilacza jest idealnie nad Pentagramem i wciaga cieple powietrze do wnetrza zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi